RSG 2 Maart 2015 - Vegetariese-kekerertjieslaai

Week 187: Pak ’n kosblik

Van 4-8 Maart dié week, is dit Gesonde Kosblik-week. Nogal ’n interessante fokus en mondvol vir so ’n week en iets wat vir almal wat middagete uit ’n kosblik moet eet, bly dit belangrik. ’n Kosblik behoort voedsaam te wees, omdat dit jou verkieslik tot die volgende ete (of peuselhappie) moet versadig hou. As dit jou uitgangspunt is en nie net kits- of bederfkos (veral vir kinders) is nie, werk jy al in die regte rigting.

Dit gesê, beteken dit nie dat ’n kosblik nooit ’n bederf-ietsie kan insluit nie, maar dat die grootste gedeelte daarvan gesond moet wees, bly die belangrikste om te onthou. Dis sommer ook strate goedkoper as om elke dag iets by ’n snoepie of kafeteria te moet koop. ’n Gesonde middagete help jou beslis om beter en langer te kan konsentreer – dis ewe waar vir kinders en grootmense.

Paar basiese beginsels vir ’n lekker en gesonde kosblik
- Iets vars, maw vrugte of groente wat maklik aan gepeusel kan word, bv komkommer- of wortel in repies gesny, klein tamaties, appel of peer (sny met ’n skerp mes in wiggies en spoel in water af om te keer dat dit bruin word), perske, bessies, aarbeie of druiwe in die somer, stukkies pynappel of repies soetrissie.
- ’n Gesonde proteïen – dit hou jou soveel langer versadig. Bv ’n stukkie hoender, frikkadel, viskoekie, stukkie gaar wors, biltong of droëwors wat nie te sout of vetterig is nie, repies oorskiet-vleis, bv steak. Selfs ’n stukkie kaas of ongegeurde jogurt (vir die wat suiwel eet), neute of avokado is ’n goeie keuse.
- Onverfynde koolhidraat – dis vullend en vol vesel. Volkoring- of gesondheidsbrood of pitas werk goed. Tuisgebakte volkoringbeskuit, ryskoekies of mielies werk lekker in ’n kosblik. Gaar patat of klein aartappeltjies in die skil is ook lekker. Sorg net dat dit koolhidraat nie verfyn is of te veel sout of suiker bevat nie – lees dus die etiket vooraf.
- Peuselhappies soos neute, sade of klein hoeveelheide gedroogde vrugte is lekker om aan te peusel. ’n Mengsel van neute en sade is ook langer interessant as dieselfde opsies elke dag. Kies rou, ongesoute neute of meng dit met ’n paar geroosterde, ongesoute neute vir ’n lekker smaak. Tuisgemaakte springmielies is ook ’n lekker peuselhappie, hou net die sout en suiker min.
- Water of tuisgemaakte ystee.

Onthou dat verwerkte produkte of dié met te veel sout en suiker jou gou kan laat dors voel ook. Dan is dit beter om water te drink as bv gaskoeldrank of te veel vrugtesap.

Om die kosblik interessant te hou, kan jy ook iets soos grondboontjiebotter in ’n bakkie sit vir ’n kind om met ’n lepeltjie (of selfs sy vinger) uit te eet of selfs om groenterepies in te doop. Ander doopsous-opsies soos maaskaas, hummus, ongegeurde jogurt, pesto, tamatiesous of avokado-doopsous is ewe lekker vir vars vrugte en groente, vleis of gaar groente.

Hierdie Kekerertjieslaai is ’n maklike middagete en jy kan jou eie variasie van vars bestanddele, ekstra proteïen en sous kies om dit gereeld te verander. Vir die wat nie van kekerertjies hou nie, is bone of lensies ’n goeie alternatief. Of vervang die kekerertjies met gaar oorskiet-vleis of neute en sade. Die slaai het ook geen krag nodig om dit voor te berei nie, maar is vullend, gesond en heerlik geurig.

Vegetariese-kekerertjieslaai

uit Cooking from the heart 2
Lewer 4 porsies vir ‘n middagete

Slaai
2 tamaties, in blokkies gesny
¼ komkommer, in blokkies gesny
2 middelslag wortels, in kwarte en dan in skyfies gesny
1 skyf fetakaas, in blokkies gesny
2 x 410 g-blikke kekerertjies, bone of lensies van jou keuse, dreineer
1 avokado, in blokkies gesny

Slaaisous
1 e (15 ml) rooi of wit druiwe asyn
2 e (30 ml) avokado- of olyfolie
1 t (5 ml) gedroogde of 2 t (10 ml) vars tiemieblare
½ t (2,5 ml) gemaalde komyn
½ t (2,5 ml) suiker
¼ t (1,2 ml) sout
suurlemoensap en swartpeper na smaak

  1. Slaai: Meng al die bestanddele saam.
  2. Slaaisous: Meng al die res van die bestanddele saam en geur met suurlemoensap en peper.
  3. Meng die slaaisous deur die slaai. Hou avokado apart en sny net voor dit geëet word.

Wenk
1. Kruie soos kruisement en pietersielie sal heerlik in die slaai wees. Voeg vars kruie by, net voor dit geëet word, anders kan die slaaisous dit laat verkleur.
2. Indien verkies kan enige bone van jou keuse soos rooi nierbone, botterbone en cannellini-bone gebruik word. Of gebruik ‘n mengsel van kekerertjies, bone en lensies.
3. Slaaisous kan met pesto vervang word. Meng 3 e (45 ml) pesto met 3 e (45 ml) avokado- of olyfolie om ‘n slaaisous te maak.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus liefs nie vir die wurmplaas gebruik moet word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- moenie in die versoeking kom om te veel sout te gebruik nie
- gebruik ’n gesonde olie, soos olyf- of avokado vir die slaaisous en vars avokado is baie gesond
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebruik
- enige leë blikkies, bottels of ander glas houers kan gewas en op ’n kreatiewe manier gebruik word
- andersins kan die houers uitgespoel en in die hersirkuleersak geplaas word
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- gebruik bestanddele wat in seisoen is, om dit maklik en bekostigbaar in die hande te kry

Onthou, jý kan die verskil maak

Celebrating Milk tart day!

Today is National Milk Tart day and in the spirit of a much-loved South African tradition, we decided to give it our own spin. Inspired by the fundamental flavours of cinnamon and sweet vanilla with a crunchy crust – we turned it upside down.

This smoothie, although not quite as sweet as its namesake, is so creamy and delicious. The nuts sprinkled on top, poses as the base adding an extra cinnamon kick. The almonds in the mixture makes it quite filling and could even be served as a sweet afternoon snack. With our focus of good food that is also good for you, this treat is a little healthier than your average milk tart. You can make it thin enough to drink through a straw, or if you like it thicker enjoy it with a spoon.

Happy Milk Tart Day! How will you be celebrating?

Click here for a Printer friendly PDF

Milk tart smoothie

Serves 4

Photo by Neville Lockhart

Almond ‘crust’
100 g raw almonds, roughly chopped
30 ml (2 tbsp) soft brown sugar
30 ml (2 tbsp) butter
5 ml (1 tsp) ground cinnamon

Smoothie
1 litre (4 cups) Greek yoghurt
125 ml (½ cup) ground almonds (or see tip)
10 ml (2 tsp) ground cinnamon
30-45 ml (2-3 tbsp) soft brown sugar or to taste
1,2 ml (¼ tsp) vanilla powder or 5 ml (1 tsp) vanilla essence

  1. Crust: Preheat the oven to 200 ˚C and line a baking tray with baking paper. Place all the ingredients, except the cinnamon, in a food processor or hand blender. Blend until roughly chopped and well mixed.
  2. Spread the almond mixture in a single layer on the baking tray and bake for 10-15 minutes or until golden brown. Add the cinnamon and mix until well combined. Allow to cool.
  3. Smoothie: Place the smoothie ingredients in a large jug and mix or blend with a hand blender. Pour into glasses and sprinkle the almond ‘crust’ on top. Garnish with fresh fruit like pomegranate seeds or berries. Serve cold.

Tips
1. If you have a good quality blender you can grind your own almonds. For 125 ml (1 cup) ground almonds, blend 50 g flaked almonds and use as above.
2. For a sweeter treat substitute half of the Greek yoghurt with ready-made cold custard. Leave out the sugar and serve as above.
3. Any leftover almond ‘crust’ can be stored in an airtight container and sprinkled over fruit or yoghurt.

RSG 23 Februarie 2015 - Mango salsa

Week 186: Blokkies vir ’n salsa en skyfies vir ’n slaai – alles met ’n mango of twee

Mango is ‘n heerlike somersvrug en meer as net iets om vars te eet of aan te peusel. Daar is so baie bestanddele wat by vars mango pas, want die natuurlike soet geur is ewe lekker by soet en sout smake. Deesdae is die mango-seisoen ook al heelwat langer, omdat maatskappye soos Westfalia baie moeite doen om ‘n verskeidenheid van variëteite te verbou, wat op verskillende tye van die seisoen ryp is. Verder word daar baie gedoen om te verseker dat die vrugte wat hulle hier verkoop, wel plaaslik verbou word.

Mango is lekker met enige ete van die dag. Probeer dit saam met hawermoutpap of net blokkies gesny om as deel van ontbyt te geniet. Dis ‘n heerlike vrug om deur die loop van die dag aan te peusel en is ‘n gewilde bestanddeel vir soet geregte en nagereg. Dink maar aan die bekende nagereg van mango, ongegeurde jogurt en ‘n bietjie bruinsuiker, in lagies gepak. Of ‘n mango-tert, -sorbet of as deel van ‘n vrugteslaai. Die vars vrugte in ‘n hoenderkerrie of Thaise gereg is die perfekte bestanddeel om ‘n balans te wees met die warmer geure van brandrissie. Mango en klappermelk in ‘n botterskorsiesop of kerriesous is baie lekker. Ander bestanddele waarmee dit goed kombineer, is vars kruie, suiwel produkte en natuurlik ander vrugte.

Dis heerlik in ‘n salsa en kan op ‘n wye verskeidenheid van maniere gebruik word. Hier geur ek dit met heuning, gemmer, suurlemoen en vars kruie. Dit kan die perfekte bygereg maak om met ‘n porsie geroosterde vis, hoender of vleis soos volstruisfilet of-steak te geniet en dit net daardie tikkie meer spesiaal te maak.

Mango salsa met suurlemoen, heuning & gemmer

Lewer 4 – 6 porsies

2 ryp medium mango’s, geskil en in blokkies gesny
½ medium komkommer, in klein blokkies gesny
½ rooi soetrissie, in klein blokkies gesny
45 ml (3 e) Westfalia suurlemoen-gegeurde avokado-olie
7,5 ml (½ e) fyngerasperde vars gemmer
7,5 ml (½ e) heuning
15 ml (1 e) grofgekapte kruisementblare
15 ml (1 e) grofgekapte koljanderblare
swartpeper na smaak

  1. Plaas mango-blokkies, komkommer en rooi soetrissie in ‘n groot mengbak.
  2. Meng avokado-olie, gemmer en heuning saam en roer die kruie by.
  3. Giet die sousie oor die mango en groente en meng liggies deur. Laat 10-15 minute staan en geur met swartpeper.
  4. Sit die salsa as ‘n bykos met enige vleis van jou keuse. Dis lekker op gerooster vis, hoender of vleis. Sit lepelsvol salsa op burgers of in wraps vir ‘n vrugtige smaak.

Wenke
1. Sit dieselfde bestanddele as slaai voor. Skil en sny die mango in dun wiggies. Halveer die komkommer en sny in dun repies of sny linte met ‘n aartappelskiller. Sny die soetrissie in dun repies en sit op spinasie met die slaaisous voor. Sprinkel geroosterde gevlokte amandels, sonneblomsaad of gekrummelde feta oor vir ekstra geur.
2. Voeg gaar hoender, vis of ‘n blik kekerertjies by die slaai in wenk 1 of die salsa. Sit as ‘n ligte maaltyd voor.
3. Vars avokado sal ook heerlik wees in die salsa.
4. Maak die slaaisous dubbeld aan en gebruik oor enige ander slaai. Voeg vars mango by you gunsteling groenslaai en sit met die slaaisous voor. Dis heerlik met mango en hoender in ‘n slaai.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- wurms is dol oor mango-skille
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus liefs nie vir die wurmplaas gebruik moet word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- moenie in die versoeking kom om sout in die sous te gooi nie – daar’s baie lekker geure
- gebruik olyf- of avokado-olie om die sous mee te maak – dis soveel gesonder
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebruik
- enige leë blikkies, bottels of ander glas houers kan gewas en op ’n kreatiewe manier gebruik word
- andersins kan die houers uitgespoel en in die hersirkuleersak geplaas word
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- gebruik vrugte, groente en kruie wat in seisoen is – dis maklik en bekostigbaar om te kry
- maak net soveel soos jy nodig het, sodat niks vermors word nie – selfs helfte die resep indien nodig

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG 16 Februarie 2015 - Geroosterde blomkool

Week 185: Blomkool in die kollig

Vandag is die derde week in Februarie en ek deel graag nog wenke oor groener keuses uit die kombuis – want ons almal moet ’n verskil kan maak, hoe klein ook al. ’n Mens kan baie filosofies hieroor raak, maar aan die ander kant is dit soms die eenvoudigste goed wat ’n groot impak kan hê.

Hier is ’n paar praktiese idees vir wanneer jy volgende keer gaan inkopies doen:

  • Neem jou eie inkopiesak saam – wanneer laas het jy gekyk wat kos ’n inkopiesak by ’n supermark? Meeste winkels vra nou reeds 50c, so teen die tyd dat jy 3 x per maand ’n gemiddeld van 3 of 4 sakkies per inkopietog gekoop het, spandeer mens vinnig R200 in ’n jaar… net aan inkopiesakkies. Daar is baie dinge wat ek eerder met R200 wil maak. En plastieksakke wat nie weer gebruik word nie, eindig meestal net op die vullishope.
  • Neem materiaalsakke saam as jy gaan inkopies doen – dit kan klein opvou en gewas word. Selfs inkopiesakke van herwonne materiaal is dikwels lekker groot en stewig. As jy min inkopies het of na ’n mark toe gaan, is ’n mandjie ideaal.
  • Kies vars en ander produkte met so min as moontlik onnodige verpakking – dit word net weggeggooi. Dis een van die redes waarom die gewilde vars produkte markte ook as groen beskryf word – nie net omdat die produkte dikwels organies verbou is nie, maar ook omdat daar min indien enige verpakking is en dié wat gebruik word, is dikwels bio-afbreekbaar.
  • Gebruik hervulbare waterbottels in jou kar, by jou lessenaar of wanneer jy oefen.
  • Deel praktiese idees met familie en vriende om mense om jou aante spoor om ook groener te leef.
  • Hou dus jou voetspoor lig, deur groener keuses te maak.

Iets wat deesdae baie by vars produkte markte verkoop word, is veral kruie, vrugte en groente. Nou kyk, as iemand 10 jaar terug gesê het blomkool gaan so gewild word dat dit by tye uit voorraad gaan wees, sou min mense dit geglo het. Wel, danksy die Banting-golf wat ons getref het, is dit inderdaad die geval. Blomkool kan deesdae in elke moontlike vorm en tekstuur op jou bord verskyn. As jy nou nog nie oortuig is om dit in ’n kapok-weergawe, soos rys of plaatkoekie te eet nie, is hier ’n interessante en gesonde manier om blomkool te geniet, sonder dat dit net weer ’n kaassous oor kry.

Geroosterde blomkool met paprika

Lewer 4 porsies

30 ml (2 e) olyf- of avokado-olie, enige gegeurde avokado-olie van jou keuse sal lekker wees
1 knoffelhuisie, gekneus
2,5-5 ml (½-1 t) paprika, cajun-speserymengsel of gerookte paprika
1 rooi brandrissie, ontpit en in dun repies gesny (opsioneel) of 2-3 Peppadews, in repies gesny
30 ml (2 e) witwyn of water
400 g blomkool, in blommetjies gesny
sout, peper en suurlemoensap na smaak
45 ml (3 e) grofgeskeurde vars Italiaanse pietersielie

  1. Voorverhit die oond tot 200 °C. Meng die olie, knoffel, speserye, brandrissie (indien gebruik) of Peppadews en vloeistof in ’n mengbak saam. Roer die blomkool deur tot goed bedek en geur na smaak.
  2. Skep die groente en olie-megnsel in ’n vlak oondbak. Rooster vir 20-25 minute of tot liggies goudbruin en net gaar, maar nie pap nie.
  3. Roer die pietersielie deur en sit warm of teen kamertemperatuur as bygeregvoor.

Wenke
1. Enige ander speserye kan gebruik word, bv ’n matige kerrie of dukkah.
2. Murgpampoentjies of broccoli kan op dieselfde manier gerooster word.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus liefs nie vir die wurmplaas gebruik moet word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- moenie in die versoeking kom om te veel sout te gebruik nie – die knoffel en speserye geen baie geur
- gebruik olyf- of avokado-olie – dis propvol gesondheid
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebruik
- enige leë blikkies, bottels of ander glas houers kan gewas en op ’n kreatiewe manier gebruik word
- andersins kan die houers uitgespoel en in die hersirkuleersak geplaas word
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- neem jou eie inkopiesakke saam winkel of mark toe
- berei ’n dubbele mengsel groente en gebruik die res die volgende dag in ’n ander gereg, bv ’n slaai of pastagereg
- gebruik die warm oond om sommer nog iets daarin te rooster, want die oond is reeds warm

Onthou, jý kan die verskil maak

Cook for love on Valentine’s

Tomorrow is Valentine’s Day… and while the masses flock to romantic picnic spots, restaurants and even getaways, why not avoid the crowds and spoil your loved one at home? Cooking can be one of the best ways to share your love and by doing so, you are not only doing yourself, your wallet and your loved one a favour, but your waistlines will love you too.

This summery menu makes the most of seasonal fruit like strawberries and peaches. The salad looks beautiful and is quick and easy to make. This dessert can be the perfect ending to a romantic meal. The peaches are delicious with the cinnamon and your loved one won’t even know that it is a healthier option. And just to make your life even easier, we have included a shopping list – just add your favourite bottle of bubbly and a red rose or two and you are ready to impress!

Click here for a Printer friendly PDF

Strawberry & chicken salad

From Kos is op die tafel!
Serves 2

Salad dressing
30 ml (2 tbsp) olive or avocado oil
15 ml (1 tbsp) apple or raspberry vinegar
5 ml (1 tsp) wholegrain mustard
7,5 ml (½ tbsp) honey
2,5 ml (½ tsp) fresh thyme
salt and freshly ground black pepper to taste

Salad
2-3 chicken breast fillets
10 ml (2 tsp) olive oil
90 g thin green beans
50 g rocket or mixed salad leaves
150 g strawberries, halved
1 spring onion, diagonally sliced

  1. Salad dressing: Mix all the ingredients together and season to taste.
  2. Salad: Pour 20 ml of the dressing over the chicken and marinate for 10-15 minutes.
  3. Heat oil in a frying pan over a medium heat. Fry chicken, with the marinade, on both sides until golden brown. Cover with a lid and reduce the heat. Simmer for 5-7 minutes or until just cooked. Season to taste and allow to cool. Spoon out.
  4. Reheat the pan over a medium heat and sauté the green beans in the pan juices until tender, but still crunchy. Season to taste and allow to cool.
  5. Slice the chicken into diagonal slices. Place rocket or salad leaves, chicken, beans on strawberries on a large platter or individual plates. Sprinkle spring onion over and serve with the remaining dressing.

Tips
1. Substitute strawberries with peaches, mangoes or grapes. Asparagus, avocado or cucumber can be added instead of or in combination with the fruit.
2. A quick variation: Replace the chicken with smoked salmon or smoked chicken. Cover green beans with boiling water and allow to stand for 10 minutes. Rinse with cold water and serve as above.

Pan-fried peaches with ricotta

From Kos is op die tafel!
Serves 2

25 g flaked almonds
3 firm, but ripe yellow cling peaches, halved and pitted
15-20 ml (3-4 tsp) butter
30 ml (2 tbsp) honey
5 ml (1 tsp) ground cinnamon
25 ml (5 tsp) naartjie or orange liqueur, orange juice or verjuice
125 g ricotta cheese

  1. Heat a large frying pan over a medium heat and toast the almonds for a few minutes. Toss the pan and take care not to burn them. Spoon out and set aside.
  2. Reheat the pan and place the peaches, cut side down, in the pan. Fry peaches for a few minutes, until light golden brown. (If you are worried that they may burn, use a little of the butter to fry them in. Reduce the heat if the butter becomes too dark.)
  3. Reduce the heat and stir in the butter. Add the honey, cinnamon and liqueur or juice and stir to cover the peaches.
  4. Simmer, with a lid, for 2-3 minutes or until just soft and warmed through. The peaches should still hold their shape.
  5. Spoon out the peaches and fill with each half with a little cheese. Spoon a little sauce over and sprinkle with nuts. Serve immediately.

Tips
1. The ricotta makes this a healthy dish, however it can be replaced with any dairy of your choice. Cream, ice cream, Greek or plain yoghurt, crème fraîche or mascarpone cheese is also delicious with the peaches.
2. Substitute the peaches with ripe figs, or in winter use pears, in the skin.

Shopping list

Store cupboard ingredients

10 ml olive or avocado oil
20 ml butter
salt and black pepper

Dry ingredients

5 ml ground cinnamon
15 ml apple or raspberry vinegar
25 ml naartjie or orange liqueur or orange juice or verjuice
5 ml wholegrain mustard
40 ml honey
25 g flaked almonds

Fresh ingredients

50 g rocket or mixed salad leaves
90 g thin green beans
1 spring onion
2,5 ml fresh thyme
150 g strawberries
3 firm, but ripe yellow cling peaches

Meat and poultry products

2-3 chicken breast fillets

Dairy products

125 g ricotta cheese

Extra

Bubbly
Roses

RSG 9 Februarie 2015 - Eierpizza

Week 184: Goeie kwaliteit as ’n groener keuse

In Februarie wil ek graag ‘n paar praktiese wenke deel om op ‘n daaglikse basis groener keuses te kan maak. Daar is so baie wat ‘n mens kan doen om ‘n verskil te maak, want dit bly ons almal se verantwoordelikheid om ons hulpbronne en aarde te bewaar, so min as moontlik vermorsing tot gevolg te hê en te herwin waar ons kan.

Wanneer jy kombuisapparaat en ander toerusting aanskaf is daar deesdae ‘n legio moontlikhede om uit te kies. Selfs met sulke aankope kan jy ‘n beter en swakker keuse maak wat wel op die langtermyn ‘n omgewingsverskil kan maak. Kies die beste kwaliteit wat jy kan bekostig, want dit is juis dikwels die groener keuse. Dit mag soms ‘n duurder opsie wees, maar op die lange duur, maak dit verseker ‘n verskil. Kookware – kastrolle en panne van ‘n goeie kwaliteit is makliker om skoon te maak (so jy spaar water en moeite) en dis vinnig en maklik om daarin kos te maak. AMC Classic se reeks kookware is ‘n uitstekende voorbeeld, want behalwe vir die lewenslange waarborg en uitstekende naverkoopsdiens, kan die temperatuur van die kastrolle uitstekend gereguleer word. Dit beteken dat kos nie so maklik oorgaar word of aanbrand nie en so kan jy die beste resultate kry – en dus ook minder vermors met kos wat jy nie eintlik wil eet nie. AMC kookware behou ook die hitte besonder goed wat ‘n uitstekende eienskap van ‘n kwaliteit produk is. Dit beteken ook dat minder krag nodig is om die kos gaar te kry – iets wat vir almal tot voordeel is. AMC kookware hoef ook nie sommer vervang te word nie, wat dit nog ‘n groener keuse maak.

Met een of twee basiese kastrolle of panne wat by jou gesin se behoeftes pas, kan jy ook ‘n wye verskeidenheid geregte berei. Kyk gerus op hul webwerf www.amcsa.co.za na die reeks wat beskikbaar is. Een van my gunstelinge in die reeks, is die 24 cm Chef’s Pan. Met sy geronde kante is dit maklik om iets daarin om te keer, uit te lig en veral iets soos hierdie eier-pizza te maak. Die effense koepel van die deksel laat ook genoeg ruimte om ‘n effens groter item, soos hoenderporsies daarin gaar te maak of kaas op ‘n gereg te laat smelt – soos met hierdie resep.

As jy lief is vir pizza, maar deeg probeer vermy of sommer net ‘n vinnige aandete of ligte maaltyd wil maak, is hierdie resep net vir jou. Selfs met beurtkrag op hande, kan die gereg maklik oor ‘n gasvlam gemaak word – want jy het net een pan nodig.

Eierpizza met maalvleis

Lewer 4 – 6 porsies

6 eiers
sout en varsgemaalde swartpeper na smaak
6-8 takkies tiemie
10 ml (2 t) olyf- of avokado-olie
250-375 ml (1-1½ k) gaar maalvleis (oorskiet-maalvleis is ideaal), warm gemaak
50 g (125 ml) Cheddar- of enige ander kaas van jou keuse

  1. Verhit ’n AMC 24 cm Chef’s Pan oor matige hitte tot jy net nie meer aan die deksel kan raak nie.
  2. Klits intussen die eiers in ’n mengbak en geur met sout, peper en stroop die blare van 4 van die takkies tiemie.
  3. Skink die olie in die warm pan en giet die eiermengsel bo-oor. Moenie roer nie, maar lig die gaar eier aan die kante op en laat die rou eier onder dit inloop, sodat dit ’n soliede laag eier vorm , soos vir ’n omelet. Verlaag die hitte, sodat die eier nie oorgaar word nie.
  4. Skep die warm maalvleis bo-op en versprei egalig. Sprinkel die kaas oor en skakel die hitte af. Sit die deksel op en haal die pan van die stoof af. Laat vir ’n paar minute staan, todat die kaas gesmelt het.
  5. Sny die eier met ’n spaander in wiggies, soos ’n pizza en sit dit voor met slaai, avokado of wiggies tamatie. Dis ’n heerlike ligte ete.

Wenke
1. Moenie water by die eiermengsel gooi nie, dis belangrik dat die eierlaag stewig genoeg is om die bolaag te ‘dra’.
2. Enige ander vulsel kan op die basis gesit word. Die kaas is ook sommer ‘n ekstra bederf en nie eers regtig nodig nie.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus liefs nie vir die wurmplaas gebruik moet word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- moenie in die versoeking kom om te veel sout in die eier te sit nie, want die maalvleis sal geurig wees en die kaas bevat ook sout
- kies ’n bolaag wat gesond is en so vars, tuisgemaak en ongeprosesserd as moontlik
- gebruik olyf- of avokado-olie om die eier in gaar te maak, dis ’n gesonder keuse
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebruik
- enige leë blikkies, bottels of ander glas houers kan gewas en op ’n kreatiewe manier gebruik word
- andersins kan die houers uitgespoel en in die hersirkuleersak geplaas word
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- gebruik bestanddele wat in seisoen is, om dit maklik en bekostigbaar in die hande te kry
- gebruik matige en lae hitte om die eier gaar te maak om krag te spaar
- gebruik kookware van die beste kwaliteit moontlik – dit het soveel meer voordele

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG 2 Februarie 2015 - Bespaar krag

Week 183: Bespaar krag op ’n praktiese manier

Beurtkrag is weer deel van ons lewens en soos iemand nou die dag sê, ‘mens raak nou gewoont daaraan en rig jou lewe so in’. ’n Paar jaar gelede sou ’n mens gebel het om te hoor of daar ’n probleem in jou area is, maar deesdae aanvaar jy dat dit beurtkrag is.

Elektrisiteit is so deel van hoe die grootste deel van ons wêreld funksioneer, dat dit ’n redelike krisis kan afgee as mens skielik daarsonder moet regkom. Dink maar net aan yskaste en vrieskaste wat ontdooi, geysers wat koud word of as ’n elektriese ketel jou enigste manier is om water te kan kook.
Ja, beurtkrag is vir niemand ’n plesier nie, maar as ’n mens soms met ’n ander ingesteldheid daarop reageer, dan kan ons almal ’n verskil aan die wêreld maak. Dit bly ons almal se verantwoordelikheid om uit ’n omgewings-oogpunt minder krag te gebruik – met ons sonder beurtkrag in ons midde. Hoe minder krag ons gebruik, hoe minder lugbesoedeling en ander omgewingsprobleme het ons.

Onthou, dis die klein veranderinge wat ons maak, wat ’n groot verskil tot gevolg het. Februarie is Gesondheid en leefstyl-bewusmakingsmaand EN ook Omgewings-bewustheidsmaand – kom ons doen almal net een ding om ’n verskil te maak. Onthou, JY is die verskil.

Hier is ’n paar praktiese wenke om met minder krag klaar te kom:
  1. Beplan jou maaltye, sodat jy ’n warm oond of stoofplaat vir meer as een ete kan benut. Rooster bv twee hoenders in plaas van net een. Kook genoeg groente of rys om die volgende dag vir ’n slaai of koue middagete kan gebruik.
  2. Berei ’n dubbele maalvleismengsel of ekstra frikkadelle, wat die volgende dag geniet kan word. Of vries dit om vir ’n volgende ete weer op ’n ander manier voor te sit.
  3. Haal gevriesde kos die vorige dag uit die vrieskas en ontdooi oornag of in die yskas, sodat jy nie gevriesde kos moet gaarmaak of die mikrogolfoond hoef te gebruik nie.
  4. Beplan somer-etes wat min kookwerk nodig het. Maak bv mielies, rys of aartappels gaar en sit ’n proteïen en slaaibestanddele by vir ’n heerlike ete. (Gaar hoender, tuna of bone is heerlik in ’n groen slaai.) Benut oorskiet op ’n kreatiewe manier vir ’n tweede ete.
  5. Kook net soveel water soos wat jy nodig het, bv nie ’n vol ketel water vir 1 koppie koffie nie.
  6. Skink die water vroegoggend oor rou hawermout en laat dit ’n paar minute staan om te week (of selfs die vorige aand) – dan kook dit soveel vinniger gaar.
  7. Rooster neute of sade in ’n pan, in plaa daarvan om die hele oond daarvoor warm te maak.
  8. Gebruik die regte grootte kastrol of pan vir die stoof- of gasplaat waarop jy kook – anders gaan te veel hitte verlore en ’n te klein plaat het baie krag nodig om die kos gaar te maak.
  9. Trek die prop van enige elektriese apparaat uit wanneer jy dit nie gebruik nie. Dit geld veral vir selfoon- en ander herlaaiers.
  10. Kook oor matige en lae temperature – dit geen meestal ook die beste resultate, want kos word nie sommer oorgaar nie.
  11. Gebruik ’n kastrol met ’n stewige bodem en styfpassende deksel om die kos so gou as moontlik gaar te maak – natuurlik vir wanneer jy iets kook wat ’n deksel nodig het.
  12. Hou dreineringsgaatjies van ‘n yskas skoon om dit so effektief as moontlik te laat werk. Sorg ook dat die deur deeglik toe is en dat die rubberseël dig seël (vervang dit wanneer nodig).
  13. Laat warm kos eers afkoel voor dit in die yskas/vrieskas gesit word. Dit laat die yskas minder swaar trek en beperk die risiko van bakteriële groei. Warm kos in ’n vrieskas sal die ander kos waarteen dit druk ontdooi.
  14. Probeer om nooit ’n stoof langs ’n yskas of vrieskas te sit nie en dit moet verkieslik ook nie in die son staan nie. Dit help alles dat die yskas/vrieskas so min as moontlik krag gebruik.

Maaltyd met min krag en moeite: Wraps met vleis en slaai

Lewer 4 – 6 porsies

Foto van Kos is op die tafel!

500 g oorskietvleis of groente (of vleis of groente wat jy gaarmaak in ‘n pan of oor die kole, gegeur met olyfolie, suurlemoensap en ‘n kruiemengsel van jou keuse)
175 ml ongegeurde jogurt
10 basiliekruidblare, in repies gesny
swartpeper na smaak
200 g kersietamaties, gehalveer
½ komkommer, in repe gesny (gebruik ‘n aartappelskiller)
1 ryp avokado (wanneer in seisoen)
1-2 handevol vars roketblare en kruie
tortillas, wraps of pitabroodjies

  1. Verhit vleis in ‘n pan indien nodig, of sny dit net in repies en sit teen kamertemperatuur voor.
  2. Roer basiliekruid deur die jogurt en geur met swartpeper.
  3. Plaas ‘n bietjie van elke bestanddeel in die middel van elke tortilla of wrap of in die pita en skep ‘n lepelvol sous bo-op. Geur met nog peper en rol of vou op.
  4. Geniet as ‘n ligte ete of selfs ingepak vir ‘n kosblik.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak:
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus liefs nie vir die wurmplaas gebruik moet word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- eet so vars en onverwerk as moontlik
- gebruik so min as moontlik sout en vooraf-verwerkte bestanddele
- moenie in die versoeking kom om te veel sout te gebruik nie
- kies gesonde bestanddele wat baie geur en tekstuur gee, bv avokado, groente en kruie
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebruik
- enige leë blikkies, bottels of ander glas houers kan gewas en op ’n kreatiewe manier gebruik word
- andersins kan die houers uitgespoel en in die hersirkuleersak geplaas word
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- gebruik bestanddele wat plaaslik beskikbaar en in seisoen is, om dit maklik en bekostigbaar in die hande te kry
- kook met so min as moontlik krag, gebruik lae temperature en berei soms etes wat geen krag vra ni

Onthou, jý kan die verskil maak

Expresso - 2 February 2015 Pearled wheat salad

Heleen cooks a delicious salad from her new book, Make five/ Maak vyf, on the famous morning show. A great mid-week meal solution!
For your own signed copy of Make five/ Maak vyf visit COOKBOOKS (cookbooks/maak-vyf-make-five/)
For step by step guidance… watch the Expresso video
http://www.youtube.com/watch?v=U53r42Te-5Y&feature=youtu.be

Pearled wheat salad with kassler, beans & fruit

Recipe from Make five/ Maak vyf
Serves 4 – 6

A light meal with beans and smoked pork is delicious in summer, especially when the sweet seasonal fruit and fresh herbs can become part of the meal.

Photo by Neville Lockhart

250 ml (1 cup) pearled wheat
4 sprigs fresh thyme
75 ml (5 tbsp) olive or avocado oil
2 kassler chops
45 ml (3 tbsp) chopped fresh sage or thyme leaves
45 ml (3 tbsp) apple cider vinegar
salt and pepper
1 x 410 g tin butter or cannellini beans, drained
2 peaches or apples, cored and cut in wedges
few extra fresh sage leaves

  1. Place pearled wheat, thyme and a pinch of salt in a saucepan. Cover with about 750 ml (3 cups) water, bring to a boil and simmer for 30-40 minutes or until cooked and fluffy. Drain, rinse and allow to cool.
  2. Heat 15 ml (1 tbsp) of the oil in a frying pan over medium heat. Fry kassler chops on both sides until golden brown. Add half of the sage. Cover with a lid and simmer for a few minutes or until cooked.
  3. Remove meat from the pan and set aside. Keep the pan on the stove and pour in the vinegar to remove any bits that are stuck to the base of the pan (deglaze).
  4. Add the rest of the oil and sage to make a salad dressing and season to taste.
  5. Place beans in a mixing bowl and pour over the salad dressing. Allow to cool. Meanwhile, slice the meat into thin strips.
  6. Add the cooled pearled wheat and meat to the beans and mix through. Stir in the fruit, garnish with extra sage and serve.

Tips
1. Any firm summer fruit can be used. Grapes, figs, nectarines and even pomegranate pips are delicious with the pork and sage.
2. If kassler chops are not available, substitute with smoked ham. Then, just mix the oil, vinegar and sage together to make a salad dressing.

RSG 26 Januarie Al Fresco Hoender vir die somer

Week 182: Al fresco hoender vir die somer

As ’n werkende ma is dit vir my altyd lekker om ’n bestanddeel te gebruik waarmee ek met min moeite en in ’n japtrap, aandete kan maak, sonder dat ek op smaak moet inboet. As ek weet dit is ’n ete wat my gesin gaan geniet, is dit vir my sommer nog lekkerder.

’n Eenvoudige kombinasie van hoenderstukke, groente en vars kruie met Westfalia se knoffelgegeurde olie is ’n ontploffing van geure as dit saam gerooster word. Dis min moeite ook, want sodra die groente gesny is, word alles in ’n oondbak gepak en in die oond gedruk. Binne ’n paar minute is die kos in die oond en kan ’n mens met iets anders aangaan terwyl dit gaar word.

Westfalia se reeks avokado-olie is gesond (danksy al die gesonde omega olies) en baie veelsydig en maak die kookwerk net soveel makliker. Met die reeks olies kan mens bak, rooster, braai, soteer of dit net so oor slaai gebruik. Die olie kan ook teen hoë temperature gebruik word, wat dit nog meer veelsydig maak.

In die resep het ek die Westfalia olie met die knoffelgeur gebruik, want stadig geroosterde knoffel is so geurig. Baie mense hou egter nie daarvan om heel knoffel eers te skil en op te sny nie of daarmee te werk nie. Dan gebruik hulle dikwels vooraf-bereide knoffel, maar dit bly nie altyd so vars nie en soms is dit nie eers regte knoffel in die houers nie (sommige winkels verkoop wel klein hoeveelhede vars knoffel). As jy nie hou daarvan om met knoffel te werk nie, is hierdie olie net die antwoord. Die groente word redelik grof opgesny en omdat dit in die olie en wyn of tee gaarword, absorbeer dit die knoffelgeur heerlik.

Vir die lekker Mediterreense gereg kan jy ook van die ander gewilde olies in die reeks gebruik. As jou gesin van ’n warmer smaak hou, kan helfte van die knoffelgegeurde olie, met die brandrissiegeur vervang word. Of meng die knoffel- en suurlemoengegeurde olies om die helfte vir ’n heerlike Italiaanse geur. As julle glad nie van knoffel hou nie, kan net die suurlemoengeur gebruik word, want dit is heerlik met die origanum. Die hoendergereg kan warm uit die oond of teen kamertemperatuur ewe lekker wees. Sit dit voor met ’n groot groen slaai, want saam die groente in die gereg, is dit ’n volledige ete. Ek sit dit graag in ‘n groot plat opdienbord voor – dit lyk sommer reg vir buite eet en kuier, ’n regte al fresco ete.

Geroosterde hoender en groente

Lewer 4 – 6 porsies

60 ml (¼ k) Westfalia Knoffel-gegeurde avokado-olie
125 ml (½ k) droë witwyn of Rooibostee
60 ml (¼ k) vars origanumblare
sout en peper
8 hoenderporsies, soos dye en boudjies
2 uie, in dik wiggies gesny
4-6 groot bruin sampioene, in wiggies gesny (ongeveer 400 g)
6-8 murgpampoentjies, in die lengte, en dan die breedte gehalveer
250 g kersietamaties
handevol vars roketblare en kruie, bv mikro-kruie om dit mee voor te sit

  1. Voorverhit die oond tot 180 °C. Meng die avokado-olie, witwyn en origanum in ‘n groot mengbak. Geur na smaak met sout en peper.
  2. Meng hoender, uie, sampioene en murgpampoentjies deur die olie-mengsel om goed te bedek.
  3. Plaas in ‘n groot oondbak en bedek met foelie. Rooster vir 30 minutes en verwyder die foelie. Roer die tamaties by.
  4. Meng een of twee keer deur om die hoender en groente met die pansappe te bedek.
  5. Rooster sonder die foelie vir nog 20-30 minute of tot die hoender goudbruin en gaar is, maar nie droog nie.
  6. Plaas hoender, groente en pansappe op ‘n groot opdien bord en meng met vars roket en kruie. Sit warm of teen kamertemperatuur met ‘n groen slaai voor vir ‘n heerlike somersete.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak:
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus liefs nie vir die wurmplaas gebruik moet word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- moenie in die versoeking kom om te veel sout in die sous te gebruik nie, die roosterproses gee baie geur en die bestanddele dra alles by tot die geur
- die avokado-olie maak dit lekker gesond
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebruik
- enige leë blikkies, bottels of ander glas houers kan gewas en op ’n kreatiewe manier gebruik word
- andersins kan die houers uitgespoel en in die hersirkuleersak geplaas word
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- gebruik bestanddele wat in seisoen is, om dit maklik en bekostigbaar in die hande te kry

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG 19 Januarie 2015 Plaaslik en seisonaal met Peppadews

Week 181

Peppadews® of pikantrissies soos dit in behoorlike Afrikaans genoem word, is nou al oral bekend. Alhoewel dit eers in die vroeë 90’s bekend geword het, is daar nou ’n wye reeks produkte wat van die klein rooi (en geel) vruggies gemaak word. Peppadew word as die handelsnaam gebruik, maar op ’n Afrikaanse spyskaart of in ’n resep, sien mens dikwels die woord pikantrissie.

Die plant lyk amper soos die van ’n soetrissie, maar word heelwat groter. Die vruggies kan tot so groot soos ’n gholfbal word, maar het dieselfde vorm as ’n soetrissie. Die pitte, soos met ’n brandrissie, dra eintlik die skerp smaak, so deur die pitte te verwyder, is die smaak reeds matiger. Die vleisgedeelte het ook ’n pikante, skerp smaak, maar heelwat minder as die pitte. Daar is hoofsaaklik twee soorte/temperature: matig en warm en dit word dan ook so op die etikette van die produkte aangedui – so kyk mooi as jy nie van té warm smake hou nie. Lees meer oor die reeks produkte op hul webwerf: http://www.peppadew.com/sa/

As jy gelukkig genoeg is om so ’n plant in jou tuin te hê, sal dit nou vruggies dra en daar is heelwat om daarmee te doen. Ek het vir ’n lang tyd een gehad en ons het die vruggies net so in kos gebruik, in gelê, gedroog en dié ook soms in ’n ketelbraai gerook – laasgenoemde is regtig iets besonders.
Dan is daar heerlike goed om met die gedroogde of gerookte Peppadews te doen. Ek het dit in gesteriliseerde glasbottels gepak en met olyfolie opgevul. So bewaar jy die vruggies en die olie word om die beurt heerlike gegeur olie wat weer vir braai-doeleindes, slaaie en vir geroosterde geregte lekker is. Sommige vruggies het ek verpulp amper soos ’n pesto en gebruik om maaskaas of jogurt mee te geur vir ’n doop- of ander sous. Of sny die gedroogde en gerookte pikantrissies in repies en gebruik dit in iets soos ’n rysgereg, roerbraai, onder die vel van ’n heel hoender of vir meer skop in ’n maalvleis- of frikkadelmengsel. Botter, gegeur met dié Peppadews is net so veelsydig – gebruik dit op braaibroodjies, gebakte aartappels, in geroer in pasta, om ’n eier in te bak of net op ’n toebroodjie. Onthou net dat dit wel effens brand, so moenie te veel gebruik as daar sensitiewe eters is nie.
Die ingemaakte vruggies wat in winkels beskikbaar is, is net so veelsydig. Dis reeds gaar en kan op enige van bogenoemde maniere gebruik word – onthou om nie die sous weg te gooi nie. Dis ’n heerlike slaaisous, gemeng met ’n bietjie olyf- of avokado-olie en perfek vir ’n roerbraai, want die soetsuur smaak is net waarna ’n mens soms soek om ’n gereg woema te gee. Ek gebruik selfs die sous op bredies, soppe of ander eenpotgeregte te geur. Mens kan ook self die vruggies op ’n soortgelyke manier in ’n dun stropie, gegeur met druiwe- of ander wit asyn, prut tot dit sag is. Bottel in gesteriliseerde glasflesse en hou in die yskas.
Om dit te droog: Halveer vruggies in die lengte en haal die pitte uit as jy dit effens matiger verkies. Pak, gesnyde kant na bo, in ’n enkellaag op ’n bakplaat. Verhit die oond tot 180 ˚C en rooster die pikantrissies vir 10-15 minute om van die meeste vog ontslae te raak. Verlaag daarna die temperatuur tot 100 ˚C en droog dit verder uit (soos vir beskuit) tot die vruggies so droog is as wat jy dit verkies. Hou die oonddeur op ’n skrefie oop, deur ’n houtlepel daarin te druk. As die vruggies nie kurkdroog is nie, moet dit in die yskas of vrieskas gehou word, anders sal dit maklik muf. Stoor in ’n glasfles of bedek dit met olyfolie. Of hou dit in ’n bakkie of sakkie in die yskas as jy dit redelik gou gaan gebruik.
Om dit te rook: Berei die vruggies soos hier bo beskryf en pak in ’n enkellaag in ’n groot foeliehouer of op ’n dubbele stuk foelie. Gebruik die ketelbraai om bv’n hoender op gaar te maak en as dit afkom en die ketelbraai al amper te koud is om nog kos op gaar te maak, sit jy die houer met vruggies in die middel van die ketelbraai – nie oor die kole nie. Sit die deksel op en rooster dit so vir ’n uur of twee of selfs meer as jy dit heeltemal uitgedroog wil hê. ’n Bakkie met saagsels kan selfs nog op die kole gesit word om die pikantrissies ekstra geur te gee.

Mediterreense rys

Lewer 4 – 6 porsies

15 ml (1 e) avokado- of olyfolie
1 middelslag-ui, gekap
2 knoffelhuisies, gekneus
1 gewone rooi of groen soetrissie, ontpit en gekap
3 selderystingels, gekap
10 ml (2 t) elk gedroogde tiemie en origanum
250 ml (1 k) rou bruinrys of bruin basmati-rys
1 x 410 g-blik gekapte tamaties
550 ml flou groente-aftreksel of 400 ml aftreksel en 150 ml droë witwyn of rooibostee
10 Peppadews, in repies gesny (OF tuigemaakte gerookte of gedroogde Peppadews)
25 ml (5 t) Peppadew-vloeistof uit die bottle (of 20 ml balsamiese asyn)
2 skywe fetakaas, grof gekrummel
45 ml (3 e) gekapte vars Italiaanse pietersielie of origanum
swartpeper na smaak

  1. Verhit die olie oor matige hitte in ‘n groot braaipan en soteer die ui en knoffel vir ‘n paar minute. Voeg die soetrissies, seldery en droë kruie by en soteer nog 2-3 minute.
  2. Roer die rys deur en voeg die tamaties en vloeistof by. Verlaag die hitte, sit die deksel op en prut 30-35 minute of tot dit net sag is.
  3. Roer die Peppadews en vloeistof by en prut nog 5 minute met die deksel op. Roer die kaas en kruie deur, geur met peper en sit dadelik as bygereg voor met vis of hoender.

Wenk
1. Roer gaar hoender of geblikte tuna saam met die Peppadews by en sit dit as ete voor.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak:
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus liefs nie vir die wurmplaas gebruik moet word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- moenie in die versoeking kom om te veel sout in die rys te gebruik nie – die kaas en aftreksel is redelik sout en die gaarmaakmetode en ander bestanddele gee heelwat geur
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebruik?
- enige leë blikkies, bottels of ander glas houers kan gewas en op ’n kreatiewe manier gebruik word
- andersins kan die houers uitgespoel en in die hersirkuleersak geplaas word
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- gebruik bestanddele wat plaaslik beskikbaar en seisoen is, dis maklik bekombaar en goedkoper
- berei die rys oor ’ n matige en lae hitte om krag te bespaar

Onthou, jý kan die verskil maak