Pannekoekdag

Al bak jy nie vandag pannekoek nie, is hierdie ‘n resep wat jy maar kan bêre vir later in die jaar. Daar is eindelose maniere waarop ‘n mens pannekoeke kan geniet, maar meeste verkies steeds net kaneelsuiker en dalk ‘n paar druppels vars suurlemoensap.
Lekker bak.

Crêpes (’n ryker pannekoek)

Lewer 12 – 15 pannekoeke

Die perfekte resep as jy delikate, dun pannekoekies vir ’n soutvulsel, pannekoekgebak of as nagereg benodig.

140 g (250 ml) koekmeel
2 ml sout
3 ekstra-groot eiers, geklits
50 ml olie
325 ml melk
50 ml koue water
olie om pannetjie te smeer

  1. Sif die meel en sout in ’n glasbak saam. Klits eiers en olie saam en meng met die droë bestanddele tot ’n gladde pasta vorm.
  2. Klits melk en water saam en voeg geleidelik by die meelmengsel terwyl dit voortdurend geklits word. Klits deeglik na elke byvoeging. Moenie al die vloeistof op een slag byvoeg nie - dit sal te maklik klonte vorm.
  3. Verhit ’n AMC 24 cm Chef’s Pan oor matige hitte en smeer die bodem met ’n klein bietjie olie.
  4. Skink sowat 50-60 ml deeg in die pan en laat loop die deeg eweredig oor die bodem. Bak die pannekoek tot dit bo-op stol, van die rand begin wegtrek en die onderkant goudbruin is.
  5. Draai om en bak vir nog ’n minuut aan die anderkant. ’n Pannekoek wat te lank gebak het, word rubberig en taai.
  6. Plaas pannekoeke op ’n groot bord en bedek met ’n deksel of stuk foelie. Hou dit warm oor ’n kastrol met water wat liggies prut terwyl die res gebak word. Sit voor met kaneelsuiker en suurlemoenwiggies of enige ander sout- of soetvulsel van jou keuse.
Ekstra pannekoekwenke:
  1. Bak pannekoeke vooraf om tyd te spaar. Pak dit op ’n groot bord, bedek en hou warm of verhit weer oor ’n AMC 20 cm Gourmet Low met pruttende water.
  2. Die resep kan maklik verdubbel of verdriedubbel word.
  3. As gevolg van die olie in die beslag, is dit dikwels onnodig om vir elke pannekoek olie in die pan te smeer. ’n Matige hitte is ook ideaal, want anders brand die pannekoek voor dit gaar is.
  4. Pannekoeke vries goed. Pak opmekaar met waspapier tussen-in, verseël lugdig in ’n plastieksak en vries. Ontdooi heeltemal en verhit oor pruttende water.
  5. Vir soutpannekoeke kan bestanddele soos 15 ml gekapte kruie of sesamsaad bygeroer word. Vir soetvulsels is papawersaad of neute interessant.
  6. ’n Pannekoekbeslag kan vir tot een uur staan voor dit gebak word. Indien dit sou nodig wees, kan’n bietjie water of melk bygeroer word tot dit die regte dikte is.
  7. Keer ’n gebakte pannekoek so uit, dan dit eerste kant na onder wys. Dit verseker dat die mooiste kan wys wanneer dit gevul word.
  8. Soutvulsel-idees: vul ’n pannekoek met jou gunsteling maalvleismengsel en sprinkel gerasperde kaas oor; of kerriemaalvleis of oorskiet-bobotie met ongegeurde jogurt en koljanderblare ofcChilli con carne met avokadoskyfies; of hoender à la king en sprinkel met papawer- of sesamsaadjies. Roer oorskiet-hoender en gesoteerde groente by ’n dun witsous of vir vegetariërs kan die groente met witsous, krummel-maaskaas of ricottakaas gemeng word.

RSG 8 Februarie 2016 - Basiliekruid in seisoen

Groen & gesond #1

Basiliekruid is in seisoen

Basiliekruid is een van my gunstelingkruie – veral in die somer.
Dis so ’n prominente, tog spesiale geur en lekker veelsydig.

Dink groen:
  • Plant jou eie – dis soveel goedkoper en jy gaan heel somer vreugde put uit ’n paar plantjies, in plaas daarvan om gereeld ’n pakkie blare te moet koop.
  • Dis maklik om te plant – ook van sy eie saadjies
  • Teen die einde van die seisoen, skiet die plant blomme, wat later uitdroog en klein swart saadjies in het
  • Laat die saadjies ontkiem – plant dit aanvanklik sommer in ’n leë eierhouer en laat dit op ’n vensterbank ontkiem. Plant dit uit sodra die plantjies bietjie sterker is – sommer houer en al
  • Gee dit genoeg water op warm dae en hou dit verkieslik uit baie sterk wind – die sagte blare en stingels kan kneus en verkleur
  • Gebruik beide die stingels en blare in kos – dus vermors jy so min as moontlik
  • Maak jou eie pesto voor die blare teen die einde van die seisoen begin hard word – tuisgemaak is dit heelwat goedkoper
Dink gesond:
  • Tuisgemaakte pesto is ’n wonderlike manier om as geurmiddel te gebruik
  • Jy kan bepaal hoeveel sout gebruik word
  • Die gesonde olie en neute in pesto maak dit sommer nog gesonder
  • Geur pesto met vars suurlemoensap in plaas van nog sout
  • Gebruik geroosterde amandels of sonneblompitte om nog geur te gee, sonder om nog sout by te voeg
  • Amandels of sonneblompitte is ook aansienlik goedkoper as die tradisionele dennepitte wat in pesto gebruik word
Planne met pesto
  1. Sit pesto voor met gebakte aartappels of soet patats en enige geroosterde groente
  2. Geur jogurt, maaskaas of hummus met pesto vir ’n slaaisous of doopsous vir groente
  3. Smeer pesto op toebroodjies of meng met gladde maaskaas vir selfs nog ’n dikker smeer
  4. Pesto op ’n braaibroodjie is fantasties. Probeer dit saam met gekaramelliseerde uie en ’n kaas van jou keuse.
  5. Drup pesto oor ’n pizza
  6. Maak ’n tamatieslaai en gebruik pesto as slaaisous – verdun met nog ’n bietjie olie as jy verkies
  7. Gebruik pesto om enige eiergereg mee te geur
  8. Meng pesto met gaar pasta vir ’n vinnige ligte ete, met nog bestanddele van jou keuse
  9. Meng pesto by sagte botter om ’n vinnige gegeurde botter te maak. Roer dit in by pasta, gebruik op toebroodjies, sit op geroosterde steak of hoender voor of smeer oor ’n warm mielie of aartappel of bak ’n eier daarin.
  10. Gee ’n maalvleismengsel Italiaanse flair met ’n paar eetlepels pesto as geurmiddel

Basiliekruidpesto

Lewer ongeveer 250 ml

60 g vars basiliekruidblare
2 knoffelhuisies, fyngedruk
50 g gevlokte amandels of sonneblomsaad, liggies gerooster
125 ml (½ k) fyngerasperde Pecorino- of beleë wit Cheddarkaas
125 ml (½ k) olyf- of avokado-olie
sout en varsgemaalde swartpeper na smaak

  1. Plaas basiliekruid, knoffel, amandels of sonneblomsaad, kaas en die helfte van die olie in ’n voedselverwerker en meng goed saam of gebruik ’n stokmenger.
  2. Voeg die res van die olie by sodra dit ’n pulp begin vorm, geur na smaak en meng goed deur. Bêre pesto in ’n gesteriliseerde glasflessie, met ’n dun lagie olyfolie bo-oor geskink, in die yskas.

Wenk
Skink elke keer ‘n bietjie olie op die boonste lagie pesto, sodat dit nie verkleur nie.

Onthou, jý kan die verskil maak

7 Uses for Rooibos

Whether you enjoy it with milk and sugar (hopefully not too much), black with honey, a squeeze of lemon or even cold – Rooibos is a South African treasure with a list of health benefits a mile long.

Being naturally caffeine free, Rooibos is a perfect drink for young children and great for a bedtime drink (for grown-ups too). I’m sure many a South African child will remember a sippy cup filled with lukewarm tea.
But it doesn’t stop there. Rooibos is high in antioxidants and has been known to improve circulation, ease stomach problems, protect you from some cancers and increase the absorption of iron. Rooibos is also great for your skin, which is why you can find lots of skin care products containing Rooibos.

The uses of Rooibos are definitely not limited to a warm cup of tea. Here are our 7 kitchen uses for this ‘magical’ tea.

1. Homemade iced tea:
Photo from Kos is op die tafel!

This is especially perfect for these hot summer days, when water isn’t doing the trick. Mix 1,5 litres strong Rooibos tea and allow to steep with a cinnamon stick, slice of ginger and other whole spices like cloves, cardamom and star anise. Allow to cool completely, strain and mix with 500-750 ml fruit juice like berry or grape juice. Add mint leaves and lemon slices and serve with lots of ice. This same mixture could be frozen as an ice lolly for kids.

2. Rooibos in baking:

Whenever a muffins, cake or pudding asks for water, use Rooibos tea instead. It adds flavour and colour to the bake and is very good for you. Try it with apple and cinnamon muffins, fruit cake (soak fruit in Rooibos before) or even a sticky pudding.

3. Rooibos instead of salty stock:
Photo from Kos is op die tafel!

In healthy guidelines it is often recommended to stay away from pre-prepared sauces and stocks as they are high in salt and preservatives. A perfect replacement for these is Rooibos. It adds a rich colour and flavour. Try this lentil soup: Heat a little oil in a large pot (AMC 24 cm High works well) and fry 1 onion, chopped; 1 clove of garlic, crushed and 2 leeks, sliced. Add 3 each grated carrots and baby marrows, 150 g grated butternut and spices like 10 ml ground coriander, 20 ml ground cumin and a bay leaf. Add 250 ml red lentils and 1,5 litre strong Rooibos tea, with 250 ml water. Bring to the boil, reduce the heat and simmer gently for 20-25 minutes or until the lentils are cooked. Season with salt, pepper and lemon juice and serve with fresh coriander leaves.

4. Roasted veggies in Rooibos:

Rooibos can also add a delicious flavour to veggies and provide the cooking liquid needed to soften and roast in the oven, without becoming dry. This Roasted cauliflower and broccoli recipe from Pharma Dynamics Cooking from the heart does just that. For the recipe go to http://www.cookingfromtheheart.co.za/cfth-recipes/cfth-book-3/side-dishes/roasted-cauliflower-and-broccoli/

5. Rooibos roasted chicken

Mix 30 ml avocado oil with 60 ml honey and 45 ml lemon juice or balsamic vinegar. Stir in 100 ml strong Rooibos tea and 50 ml dry white wine (or more tea). Mix well and pour over chicken pieces in an oven dish. Add an onion, cut into wedges and a few sprigs of rosemary or thyme and season. Roast for 30-40 minutes or until the chicken is cooked. Baste the chicken with the pan juices oncce or twice during the cooking time.

6. Rooibos in bobotie

Another South African institution is bobotie. There are many different recipes, but most of them remain the same: they all start with soaking about 2 slices of bread in hot water. Why not soak it in strong Rooibos tea instead. Heat a large saucepan (AMC 24 cm Fry Pan is ideal) and fry 1 kg beef or ostrich mince in batches until golden brown – you may need a little olive oil, depending on how lean the mince is. Spoon out. Meanwhile cover 2 thick slices of brown bread with 250 ml strong Rooibos tea. In the same pan you fried the mince, sauté 2 chopped onions and some garlic. Add spices, like 20 ml curry powder, 15 ml dried herbs, coriander and cumin and 5 ml each turmeric and ground ginger. Add mince, bread and tea and mix well. Simmer for 20 minutes or until nice and thick. Season with apricot jam, red wine vinegar and salt and pepper and add raisins or sultanas. Spoon into an oven dish and top with the traditional egg custard (2 eggs mixed with 250 ml buttermilk), sprinkle bay leaves and flaked almonds on top and bake at 180 °C for 40-45 minutes or until cooked.

7. Port pears with Rooibos:

With it’s naturally sweet flavour, it is no surprise that Rooibos is great for desserts as well. Use Rooibos as a cooking liquid for roasted port pears (or apples) to serve with dollops of Greek yoghurt or ice cream. Mix 125 ml strong Rooibos tea with 125 ml port (or more tea), 30 ml honey, 45 ml brown sugar, 2 cinnamon sticks, broken and 3 cardamom pods, crushed. Toss 6 pears, cut into wedges, into the mixture and pour into an oven dish. Bake for 10-15 minutes at 180 °C or until golden and just cooked.

For more about AMC Cookware visit their website http://www.amcsa.co.za

RSG 1 Februarie 2016 - Avo-en-boneslaai

Ligte middagete of bygereg vir die warm weer

Met die warm somerweer soos wat ons die laaste paar weke beleef, is mens dikwels nie lus vir ‘n bord warm kos nie – veral nie in die middel van die dag nie. ‘n Ligte ete, wat steeds vullend en gesond is, is dus net die ding.

Almal ken ’n driebone-slaai en dit word dikwels as bygereg voorgesit. Die bekende soet-suur smaak van die slaaisous kan wel soms te soet na my smaak wees, omdat dit die vars geure van die groente oorheers. Ander kere word dit alles van geblikte produkte gemaak – dis wel gerieflik as mens bv. kamp, maar as jy die slaai by die huis maak, is vars groente net soveel geuriger en het ’n heelwat lekkerder tekstuur.

Hierdie weergawe is eintlik ‘n kombinasie van vier ‘bone’ of peule, want daar is groenboontjies en geblikte bone, bevrore ertjies en plat ertjies. Dis ’n ligter weergawe van die bekende driebone-slaai, omdat die sous eintlik net olie en vars kruie is – nie die dikker, versoete weergawe nie. Die verskillende bestanddele verseker wel dat dit vullend genoeg, as ’n ligte ete geniet kan word. Die bone en peule is van nature hoog in vesel, wat help om jou langer versadig te laat voel. Avokado is ryk aan mono-onversadigde vetsure, wat jou ook versadig hou, sonder om te swaar te wees, en deel behoort te wees van ‘n gesonde eetpatroon. Die kombinasie van hierdie bestanddele maak dit dus ‘n vullende, maar steeds ligte slaai en die bosbessies sit so bietjie kleur en ’n interessante smaak daarin.

Jy sou selfs die slaai as midddagete kon inpak – sit dan net die avokado by net voor jy dit gaan eet. As jy nie ’n mes byderhand het om die avo te skil en in blokkies te sny nie, werk dit uitstekend om die vleis van die avo met ‘n teelepel uit te skep en by die slaai te sit. Neem ’n halwe of kwart avokado in die skil saam vir jou porsie slaai en draai dit in foelie of kleefplastiek toe om te keer dat dit verkleur. Dit werk ook goed om die gesnyde kant van die avokado na onder in ‘n bakkie te sit, sodat dit vars bly. Die boontjies en ertjies word met die olie gemeng terwyl dit nog warm is, sodat die geure van die olie en kruie deel word van die hele mengsel soos dit afkoel. Maak dus sommer die vorige aand genoeg as bygereg vir aandete en hou ’n porsie vir die volgende dag se middagete.

En ja, dis somer en nie noodwendig in ons koppe avokado-tyd nie, maar danksy nuwe boerderypraktyke en goeie navorsing, is dit nou vir Westfalia moontlik om feitlik 12 maande van die jaar Suid-Afrikaans verboude avokado’s op ons rake beskikbaar te hê – iets wat vir slaailiefhebbers baie goeie nuus is.

Avokado-en-boneslaai

Lewer 6 porsies

300 g dun groenboontjies, gehalveer
125 ml (½ k) bevrore ertjies, afgespoel
1 x 410 g-blik cannellini- of botterbone, gedreineer
45 ml (3 e) Westfalia Plain avokado-olie
15 ml (1 e) gekapte vars Italiaanse pietersielie
100 g mange tout of vars suikerertjies (sugar snap peas), diagonaal gehalveer
2 avokados, in blokkies gesny
60 ml (¼ k) gedroogde rooi bosbessies (cranberries)
peper na smaak

  1. Bring ongeveer 200 ml water in ‘n klein kastrol (AMC 20 cm Low werk goed) oor matige hitte tot kookpunt. Voeg die groenboontjies by, sit die deksel op en prut 2 minute. Voeg ertjies by en prut nog 1 minuut. Dreineer, spoel met koue water af en plaas in ‘n groot mengbak.
  2. Voeg geblikte bone, avokado-olie en pietersielie by en meng goed deur. Laat afkoel.
  3. Roer die res van die bestanddele by en geur na smaak met peper.

Wenk
1. Voeg repies pecorinokaas by die slaai, indien verkies.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak:
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus liefs nie vir die wurmplaas gebruik moet word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- avokado is ’n baie gesonde bestanddeel en kan by amper enige ete pas
- die eenvoudige kombinasie van avo-olie, vars kruie en die groente is geurig genoeg en het min ander bestanddele nodig
- moenie in die versoeking kom om te veel sout in die slaai te gebruik nie
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebruik
- enige leë blikkies, bottels of ander glas houers kan gewas en op ’n kreatiewe manier gebruik word
- andersins kan die houers uitgespoel en in die hersirkuleersak geplaas word
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- onthou om altyd vrugte, groente en ander vars bestanddele wat in seisoen is te gebruik – dis makliker bekombaar en meer bekostigbaar
- koop plaaslike produkte om ons boere te ondersteun en nie ingevoerde produkte met soveel kosmyle en ’n groot koolstofvoetspoor nie

Onthou, jý kan die verskil maak

Homemade hummus in a blitz!

This chickpea dip is very popular (especially in my house) and is a great healthy snack when eaten with fresh veggies, like cucumber sticks, fresh carrot sticks, celery sticks and strips of peppers. It is also delicious spread on warm toasted pitas, wraps or sandwiches. Make a big batch and enjoy it in many different ways (see the tips below for more ideas).

Hummus

Makes about 500 ml

Photo courtesy of Pharma Dynamics

1 x 410 g tin chickpeas, drained
2 cloves of garlic, crushed
60 ml (¼ cup) Westfalia Plain avocado oil or any flavoured oil
150-180 ml tahini (sesame seed paste)
90-100 ml fresh lemon juice
salt and black pepper to taste

  1. Place chickpeas, garlic, oil, tahini and lemon juice in a large mixing bowl. Blend with a hand blender or mash together with a fork until as smooth or as chunky as you like.
  2. Add 75-100 ml extra water or more lemon juice or some oil if necessary for a smoother consistency. Season to taste, but take care not to use too much salt.
  3. Store in the fridge in an airtight container for 3-4 days (if it lasts that long).

Tips
1. Cook your own chickpeas: Soak 125 g dried chickpeas in cold water overnight. Drain and simmer for 1-1½ hours or until just tender, but not mushy.
2. Substitute tahini with 125 ml (½ cup) toasted sunflower or sesame seeds, if preferred.
3. Toast the chickpeas in a pan or roast them in the oven with a pinch of cumin seeds to add a nutty flavour.
4. Season hummus with anything from cumin and chilli to smoked paprika. Stir it into cottage cheese or yoghurt or spoon over roasted veggies. Enjoy with fresh ingredients, on a salad or even a slice of toast.

Homemade indulgence

We all love a treat once in a while and at this time of the year they seem to be all around us. There are however ways to make your treats a little healthier. Our favourite way is to think about what you pair your desserts with. Some desserts seem lost without a huge dollop of ice cream or a spoonful of cream, but we know these are not good for us.

Instead of buying ready made accompaniments for your dessert, why not make them yourself? Dessert is sweet enough already without added sugar and fat from shop-bought custard and ice cream. Try serving your apple pie with a spoonful of yoghurt or make your own custard.

This custard is lower in sugar and tastes delicious! By making it yourself, you control what goes into it. You can also change the flavouring, if preferred. A teaspoon of grated lemon rind works well, or stir in some cinnamon or mixed spice. A sprinkle of nuts or toasted coconut can also add a yummy (and healthy) crunch to your dessert. Add some fresh fruit of the season, like berries, peaches or strawberries and indulge (just a little) this holiday season.

Vanilla custard

Makes about 500 ml

125 ml (½ cup) cream
375 ml (1½ cup) milk
1,2 ml (¼ tsp) vanilla powder or seeds from ½ vanilla pod, scraped out
45 ml (3 tbsp) custard powder
45 ml (3 tbsp) sugar

  1. Heat cream, 325 ml of the milk and vanilla in a small saucepan (AMC 20 cm Low) over a low heat. Mix the rest of the ingredients together to form a paste.
  2. Mix a little of the hot milk with the custard powder mixture. The pour into the pot with the rest of the milk. Mix well
  3. Allow to simmer for 5-8 minutes or until thickened. Whisk continuously to prevent lumps. Serve hot on its own, or with a holiday dessert of your choice.

RSG 21 Desember 2015 - Kersete met avo

Dis Kersfees-week! Dalk is jou spyskaart al beplan en jou dinge agtermekaar, maar as jy nog wonder wat julle Donderdag en Vrydag gaan eet, is hier so bietjie inspirasie. Vir my is die lekkertse ete een met die uitgangspunt van ‘minder is meer’. Ek hou meer van ‘n bord kleurvolle, geurige kos met minder geregte en bestanddele as wat ek moet wonder wat ek eintlik eet. Lekker eet hoef nie harde werk te wees nie – dit verg net ‘n bietjie beplanning.

Kies ‘n vleissnit van jou keuse om die ete te beplan. Of dit hoender, vark, vis of lamsvleis is, die res van die geregte in hierdie spyskaart sal by alles pas. Kies bestanddele wat in seisoen is en sommer ook gesond, om die oor-eet in die feestyd onder beheer te hou.

Onthou om die vakansie steeds te herwin, hersirkuleer en hergebruik. Baie vakansieplekke het ‘n herwinningsprogram en jy kan steeds prober om water en krag te spaar en so min as moontlik plastiek en papier te gebruik. Draai sommer jou Kersgeskenke die jaar in tydskrif- of koerantpapier toe en herwin dit na die tyd.

Kersfees-ete

Oondegeroosterde sampioene met crème fraîche
Avo-en-vrugtesalsa met ’n vleis van jou keuse
Mimi se geroosterde aartappeltjies met roosmaryn
Groot groen slaai met avokado
Roomys-&-bessieterrien

Oondgeroosterde sampioene met crème fraîche

Resep uit Maak vyf/ Make five
Lewer 4 porsies

Hierdie gereg is baie eenvoudig om te maak en kan as voorgereg of slaai voorgesit word. Dis ook lekker op snye geroosterde Italiaanse brood as peuselhappie. Kies ’n verskeidenheid van sampioene vir ’n eksotiese smaak.

400 g sampioene van jou keuse, soos shiitake, portabellini, shimeji en oestersampioene
30 ml (2 e) Westfalia avokado-olie
12-15 takkies vars tiemie, blare gestroop
sout en peper
80 ml (⅓ k) crème fraîche of suurroom (opsioneel)
45 ml (3 e) vars tiemieblare
2 handevol klein slaaiblare of Italiaanse pietersielieblare

  1. Voorverhit oond tot 220 °C. Voer ’n bakplaat met bakpapier uit. As die sampioene baie groot is, skeur of sny in die helfte of kwarte.
  2. Plaas die sampioene en olie in ’n groot mengbak. Meng liggies deur om die sampioene met olie te bedek. Pak in ’n enkellaag op die bakplaat en strooi die tiemie, sout en peper oor.
  3. Rooster 8-10 minute of tot die sampioene net gaar, maar nog sappig is. Laat afkoel en sit sampioene met teelepelsvol crème fraîche en ekstra vars kruie en slaaiblare voor.

Wenk
1. As eksotiese sampioene nie beskikbaar is nie, kan bruin of knopie-sampioene gebruik word.

Avo-en-vrugtesalsa met ’n vleis van jou keuse

Resep uit Maak vyf/ Make five
Lewer 4 – 6 porsies

’n Salsa in ’n heerlike manier om ’n geroosterde vleissnit of vis op te kikker. Dis ook ’n gesonde manier om ‘n ‘sous’ by ’n vleisgereg te bedien, sonder dat dit ryk of swaar is. Daar is verskillende kombinasies van vrugte en groente wat die perfekte geurkombinasie met vleis is, so wees kreatief met dit wat jy beskikbaar het en wat in seisoen is. Hier is twee resepte wat ek graag gebruik – die salsas is selfs lekker in ’n wrap of op ’n hamburger.

1 mango of ’n klein pynappel, geskil en in blokkies gesny
1 groot nektarien of geelperske, met die skil in blokkies gesny
30 ml (2 e) gekapte vars kruisement
80 ml (⅓ k) bevrore heelpitmielies, afgespoel
1 avokado, in blokkies gesny
15 ml (1 e) Westfalia suurlemoen-gegeurde avokado-olie of helfte brandrissie-gegeurde avo-olie
suurlemoensap, sout en peper

  1. Meng die vrugte met die kruisement, mielies en avokado. Geur met olie, suurlemoensap, sout en peper.
  2. Sit die vleis van jou keuse voor met lepelsvol van die salsa. Gammon, geroosterde vis, varknek, heel hoender, kalkoen of lamsboud sal heerlik wees. As afwisseling, kan die mieliepitte met rooibosbessie (cranberries) vervang word en voeg geroosterde, gevlokte amandels by. Of voeg druiwe, komkommer en tiemie by vir kalkoen of vis.

OF

2 ryp mango’s, geskil en in blokkies gesny
½ middelslag komkommer, in blokkies gesny
½ rooi soetrissie, klein blokkies gesny
1 ryp avokado, in blokkies gesny
45 ml (3 e) Westfalia Suurlemoen-gegeurde avokado-olie
7,5 ml (½ e) fyngerasperde vars gemmer
7,5 ml (½ e) heuning
15 ml (1 e) elk gekapte kruisement en koljanderblare
swartpeper na smaak

  1. Plaas mango, komkommer, soetrissie en avo in ‘n groot mengbak.
  2. Klits olie, gemmer en heuning saam en roer kruie by. Skink oor die vrugte- en groenteblokkies en meng liggies deur. Laat vir 10-15 minute staan en geur met swartpeper.

Mimi se geroosterde aartappeltjies met roosmaryn

Resep uit Maak vyf/ Make five
Lewer 6 porsies

My skoonsuster maak hierdie aartappelgereg, waarby min ander kan kers vashou. Die bros skilletjies en sagte binnekant is hemels. Boonop is dit een van daardie resepte wat jy binne 10 minute in die oond kan druk en kan van vergeet. As ek wil hê my kinders moet aartappels eet, is dié gereg op die spyskaart.

1-1,2 kg baba-aartappels, met die skil
growwe sout
30 ml (2 e) Westfalia avokado-olie
30 ml (2 e) gekapte vars roosmaryn

  1. Voorverhit die oond tot 140 °C. Plaas baba-aartappels in’n oondpan of -bak.
  2. Vryf die sout en oliemet jou hande oor die aartappels. (Die olie is sommer goed vir jou hande ook.)
  3. Strooi die roosmaryn bo-oor. Skud die pan om die aartappels met die roosmaryn te bedek.
  4. Rooster vir 1 uur tot goudbruin en gaar.

Wenke
1. Rooster die baba-aartappels soos hierbo. Roer 8-10 songedroogde tamaties, in repe gesny, en 1-2 skywe fetakaas, gekrummel, by. Rooster nog 10 minute teen 180 °C.

Groot groenslaai met avokado

Maak ’n groot slaai met groen slaaibestanddele, bv. komkommer, mange tout, ertjies, broccoli, druiwe en aspersies. Gebruik ’n verskeidenheid blare, soos pietersielie, bronkors, baba-slaaiblare, basiliekruid en dwergspinasie. Vars avokado pas by enige slaaibestanddele en ‘n heerlike gesonde vrug. Dit kan selfs die slaai ‘klam’ genoeg maak, maar as jy hou van ‘n slaaisous is hier ’n blitsvinnige tuisgemaakte vinaigrette – meng 45 ml (3 e) Westfalia suurlemoen-gegeurde olie met 45 ml (3 e) balsamiese asyn en ‘n bietjie swartpeper. Sit dit op tafel sodat elkeen self sy slaai daarmee kan bedruip. As jy hou van ‘n krakerige bestanddeel in ‘n slaai, rooster ‘n handvol sonneblomsade of kap amandels grof en sprinkel oor die slaai. Dukkah is ook heerlik oor ‘n groenslaai.

Roomys-&-bessieterrien

Lewer 8 – 10 porsies

In die somer is ’n mens soms lus vir ’n gebakte nagereg, wat nie noodwendig warm is nie. Hierdie bevrore terrien met bessies is heerlik.

Koek
300 g (300 ml) sagte botter
350 ml strooisuiker
6 eiers
200 ml melk
10 ml (2 t) vanieljegeursel
750 ml (3 k) bruismeel

Terrien
1,5 liter vanielje roomys
80 ml (⅓ k) aarbeikonfyt
250 g bessies van jou keuse
75 g gevlokte amandels, gerooster (sien wenk)
ekstra bessies en vars kruisementblare te versier

  1. Koek: Voorverhit die oond tot 180 °C en voer 2 x 22 cm-koekpanne met bakpapier uit. Smeer liggies met botter.
  2. Klits botter en suiker met ’n elektriese klitser in ’n mengbak saam tot lig en donsig. Klits vir ’n paar minute om soveel lug moontlik in die mengsel in te sluit. Dit lewer ’n beter tekstuur.
  3. Voeg die eiers een vir een by en klits goed ná elke eier bygevoeging. Klits tot ’n gladde mengsel.
  4. Roer melk en vanielje saam en vou met ’n groot metaallepel, om die beurt met die meel, by die eiermengsel in tot ’n sagte beslag vorm. Moenie te veel roer nie.
  5. Verdeel die beslag eweredig tussen die twee panne en maak liggies bo-op gelyk. Bak 30 minute of tot ’n toetspen skoon uitkom. Laat vir ’n paar minute in die pan afkoel, keer uit en laat op ’n afkoelrakkie afkoel. Sny die koek in skywe.
  6. Terrien: Voer 1 x 2,25 liter of 2 x 1,5 liter broodpanne met kleefplastiek uit sodat dit oor die rand hang. Pak ’n laag koekskywe onder in die uitgevoerde pan.
  7. Laat die roomys effens saf word en roer die konfyt en bessies deur om ’n marmer-effek te skep.
  8. Skep die helfte van die roomys eweredig bo-op die koeklaag. Pak nog ’n laag koekskywe op en skep die res van die roomys oor. Eindig weer met ’n laag koekskywe. Sprinkel die neute tussen die lae. Vou die kleefplastiek oor om dit deeglik te bedek.
  9. Vries vir ten minste 2 ure of oornag. Keer ui en sny in skywe. Versier met die ekstra bessies en kruisement.

Wenk
1. Rooster neute in ’n droë braaipan oor matige hitte tot goudbruin. Pasop dat dit nie brand nie.
2. Die terrien kan ’n paar dae voor die tyd gemaak word. Bêre lugdig in die vrieskas.

Vakansie-idees

Baie mense vra hoe maak ek vakansietye se kookwerk makliker. Hier is ‘n paar wenners wat ek graag deel om jou vakansie ook moeitevry te maak. As jy ’n paar basiese mengsels of geurmiddels en bykomstighede voor die tyd maak, is dit ‘n kwessie van roer by, sprinkel of skep oor vir ‘n liplekker ete in ’n oogwink.

Uit Maak vyf

Resepte

Droë marinade vir vleis of groente
Lemoenribbetjie-sous
Tuisgemaakte dukkah
Gekaramelliseerde uie
Oondegeroosterde tamaties
Mediterreense bottel

Droë marinade

Genoeg vir 4 – 6 steaks

Die eenvoudige mengsel van droë kruie en speserye hou vir weke in ‘n glasflessie en is so maklik om te maak, dat ek altyd daarvan in my kombuis het. Die kombinasie van geure maak dit ewe veelsydig vir vleis, hoender of groente.

7,5 ml (½ e) gemaalde koljander
7,5 ml (½ e) paprika
15 ml (1 e) gedroogde origanum
15 ml (1 e) gedroogde tiemie
5 ml (1 t) gemaalde komyn
7,5 ml (½ e) gedroogde roosmaryn

  1. Meng die speserye saam en plaas in ’n skoon glasfles tot benodig.
  2. Meng met ’n bietjie avokado- of olyfolie en vryf oor steak, tjops, vark- of hoenderfilette en braai in ’n pan of oor die kole.

Wenke
1. Sprinkel die droë mengsel oor botterskorsie, aartappels, patats, murgpampoentjies, eiervrug of soetrissies. Giet ’n bietjie avokado-olie oor en rooster tot gaar.
2. Smeer die marinade met olie oor ’n heel hoender of hoenderporsies en rooster of braai. Of probeer oor ’n lams- of varkboud.
3. Gebruik ’n eetlepel of twee om ’n frikkadel-, hamburger patty- of maalvleismengsel mee te geur.

Tuisgemaakte dukkah

Lewer ongeveer 200 ml

Dukkah is ’n mengsel van neute, sesamsaad en speserye wat op ‘n wonderlike verskeidenheid van maniere gebruik word. Dit word veral geassosieer met Noord-Afrika en Meditereense geure. Dit word veral in ‘n oond gerooster, maar ek vind dit makliker en vinniger in ‘n droë braaipan, want jy kan die temperatuur maklik beheer.

100 ml grofgekapte makadamia-neute of rou amandels
125 ml (½ k) sesamsaad
2,5 ml (½ t) gemaalde kaneel
1,2ml (¼ t) gemaalde komyn

  1. Verhit ’n groot braaipan (AMC 28 cm Chef’s Pan) oor matige hitte en rooster makadamia-neute sonder enige olie tot goudbruin. Skud die pan gereeld om te verhoed dat dit brand.
  2. Voeg sesamsaad by en rooster tot goudbruin. Haal van die hitte af en roer die speserye by.
  3. Laat heeltemal afkoel en hou in ’n glasfles of lugdigte houer. Gebruik dukkah om warm broodjies eers in olyf- of avokado-olie te doop en dan in dukkah vir ’n wonderlike voorgereg of peuselhappie. Dis heerlik op broodjies met ‘n maaskaas of selfs bokmelkkaas as basis en dan enige vars slaaibestanddele. Sprinkel dukkah oor slaai of geroosterde groente vir ekstra woema. Dis net so lekker oor gestoomde of geblansjeerde groen groentes soos broccoli of groenbone en dis heerlik oor aspersies, koeskoes of oor gaar hoender. Geur roereier met dukkah vir ‘n interessante afwisseling. Dis net so lekker oor hoenderstukke wat in die oond gerooster word of roer dit by hummus in om as doopsous te gebruik. Selfs in ongegeurde jogurt word dit ‘n interessante doopsous vir ‘n peuselhappie. Ek is dol oor gebakte patats in die skil met ‘n lepelvol jogurt of suurroom en ‘n groot lepelvol dukkah bo-oor.

Wenke
1. ’n AMC 24 cm Chef’s Pan werk ook baie goed om die dukkah te rooster.
2. Vervang makadamianeute met rou, ongesoute amandels.

Stiekie-lemoensous

Resep uit Maak vyf/ Make five
Lewer 4 – 6 porsies

Uit Maak vyf

Hierdie sous moet jy beslis maak om deel te wees van jou vakansie etes. Wees net gewaarsku: klewerige vingers is jou voorland. Dis oorspronklik vir varkribbetjies gemaak, maar is net so lekker op hoenderporsies. Maak ’n dubbele hoeveelheid en bêre in die yskas tot gebruik word.

2 knoffelhuisie, gekneus
60 ml (¼ k) gerasperde vars gemmer
200 ml lemoensap
7,5 ml (½ e) fyngerasperde lemoenskil
125 ml (½ k) tamatiesous
60 ml (¼ k) sojasous
30 ml (2 e) appelasyn
30 ml (2 e) Chinese vyfspeserymengsel
60 ml (¼ k) heuning

  1. Sit al die bestanddele in ’n kastrol (AMC 20 cm Low) en verhit oor matige hitte tot kookpunt. Stel die hitte laer en prut sonder ’n deksel vir 10 minute of tot effens verdik.
  2. Smeer oor die vleis van jou keuse en rooster in die oond of oor die kole tot gaar. Probeer sosaties, hoendervlerkies, tjops of vark-rashers. Hoendervlerkies op stokkies geryg maak ’n heerlike voorgereg.

Oondgeroosterde tamaties

Resep uit Maak vyf/ Make five
Lewer 6 – 8 porsies

Nog ’n resep om op verskillende maniere te gebruik. Hierdie geroosterde tamaties is regtig veelsydig, want dis ewe lekker in ’n slaai, op ’n burger of steak of as ’n bygereg met braaivleis (en pap). Maak ’n groot hoeveelheid en bêre in die yskas vir ’n paar dae om elke keer op ’n ander manier te gebruik.

Uit Maak vyf

400 g kersietamaties
1 knoffelhuisie, in skyfies gesny
30 ml (2 e) olyf- of avokado-olie
15 ml (1 e) heuning
6 takkies vars tiemie
15 ml (1 e) wit of rooi balsamiekasyn
sout en peper
2 groot handevol vars roketblare

1.Voorverhit die oond tot 180 °C. Voer ’n bakplaat met bakpapier uit en plaas tamaties en knoffel op die papier.
2. Meng die olie, heuning, tiemie en asyn saam en geur na smaak. Giet dit oor die tamaties, meng goed deur en rooster vir 15-20 minute of tot gaar, maar nie pap nie.
3. Sit voor saam met die roket en die sappe in die bakplaat as slaaisous, as bykos of as deel van ’n slaai. Enige ander vars kruie soos kruisement, tiemie of Italianse pietersielie is ook lekker daam met die geroosterde tamaties. Plaas komkommerskyfies en geblansjeerde dun groenboontjies op ’n bed van slaaiblare, skep die tamaties bo-op en gebruik die sappe as slaaisous. Strooi kaas van jou keuse oor, indien verkies. Doen presies dieselfde deur die tamaties by gaar koeskoes in te roer. Die geroosterde tamaties is ook lekker as ’n toebroodjievulsel of in pasta.

Wenke
1. Oondgedroogte tamaties: Halveer die tamaties en pak in ’n enkellaag met die gesnyde kante na bo op bakplate. Sprinkel ’n bietjie growwe sout oor en bak teen 180 °C vir 20 minute om van die ergste vog ontslae te raak. Stel dan die oond temperatuur laer na 100 °C en laat die oonddeur effens oop staan. Droog die tamaties uit tot dit so droog soos jy verkies. Ná ongeveer 1 uur sal dit nog effens sag wees. Meng die olie, asyn en heuning en geur na smaak om ’n soet-suur balsamiekmarinade te maak. Steriliseer ’n glasbottel of twee en pak die tamaties daarin. Sit ’n paar takkies vars roosmaryn en tiemie asook knoffelhuisies tussenin en giet die marinade oor. Sorg dat die tamaties altyd met ’n bietjie ekstra olyfolie bedek is. Die tamaties is heerlik in pasta, slaai, koeskoes, vir peuselhappies, in ’n maalvleismengsel, saam met eier of op toebroodjies. Na ’n week of twee is die olie besonder geurig. Gebruik dit om mee te soteer. Die tamaties kan ook in ’n ketelbraai uit gedroog word vir ’n gerookte smaak. Sit die tamaties op die kole, met die deksel op, nadat die vleis klaar gebraai en die kole heelwat kouer is. Plaas die deksel op.
2. Rooster botterskorsies vir 30-40 minute en gebruik soos in stap 3 beskryf word.

Gekaramelliseerde uie

Resep uit Maak vyf/ Make five
Lewer 500 ml

Uit Maak vyf

Maak ’n groot kooksel uie vir die vakansie en bêre dit in gesteriliseerde glasflesse, met ’n lagie olyfolie bo-op. Dis een bestanddeel wat menige ete in ’n nuwe lig kan plaas, soos braaibroodjies, amper enige slaai, hamburgers of boeries. Of meng van die uie met die geroosterde tamaties en eet dit op pap saam met braaivleis. Dis heerlik op ’n steak, by koeskoes ingeroer, as deel van ’n vulsel vir ’n quiche, omelet, toebroodjie of ’n wrap.
Gereed om baie ui te skil? Verdubbel sommer by voorbaat hierdie resep. Ek wissel tiemie en komynsaad af. Ek gebruik tiemie as ek ’n meer delikate smaak wil hê en komyn hoofsaaklik saam met vleis.

30 ml (2 e) olyf- of avokado-olie
4 groot uie, gehalveer en in dun skyfies gesny
15 ml (1 e) gedroogde tiemie of 5 ml (1 t) komynsaad
45 ml (3 e) sagte bruinsuiker
45 ml (3 e) balsemiekasyn
sout en peper
45 ml (3 e) vars tiemieblare

  1. Verhit die olie oor matige hitte in ’n braaipan (AMC 28 cm Chef’s Pan) en soteer die uie stadig met die tiemie of komynsaad tot amper sag.
  2. Voeg die suiker en asyn by en soteer die uie nog 10-15 minute tot heeltemal sag en gekaramelliseer. Geur na smaak. Roer die vars tiemie by.
  3. Gebruik dit warm of teen kamertemperatuur. Dit hou lank in ’n glasfles in die yskas. Gebruik die uie warm of teen kamertemperatuur op tuisgemaakte hamburgers, pizza, in wraps of op vleis of hoender, op mieliepap of vir worsrolle of op ’n kaasbord. Dis heerlik in ’n omelet of oor roereier. Geniet dit in ’n slaai met geblansjeerde broccoli en boontjies en kaas. Terloops, dit is ideaal as geskenk.

Wenk
1. Harder kruie soos vars roosmaryn of gedroogde kruie kan ook lekker wees. Speserye soos karwy- of vinkelsaad is ook geskik. Gebruik ’n ander soort asyn of gegeurde olie vir interessante geurkombinasies. Suurlemoen- of kruiegegeurde olie verleen ook lekker geur.

Mediterreense bottel

Resep uit Kos is op die tafel

Hierdie kleurvolle bottel vol bestanddele is lekker handig as jy vinnig iets aan mekaar wil slaan.

Steriliseer ’n kleinerige, wyebek-glasfles. Pak ’n verskeidenheid stukkies feta-, mozzarella- of cheddarkaas met gemarineerde songedroogde tamaties; vars basiliekruiblare of enige ander kruie; olywe; ’n paar peperkorrels; ’n reep suurlemoenskil of ’n knoffelhuisie of twee in die fles en vul met olyf- of avokado-olie. Laat vir ’n dag of twee in die yskas en gebruik dan as slaaibestanddele, om koeskoes mee te geur, op toebroodjies, met pasta of sit dit voor met pangebraaide hoender of vis. (Die olie stol in die yskas, maar word vining weer loperig. Hou die bestanddele altyd met olie bedek.) Die olie is heerlik gegeur en ideaal om kos in te soteer en as slaaisous of geurmiddel te gebruik.

Cookies for the holidays

The aroma of a warm, freshly baked cookie from the oven is irresistible. My two kids love to bake cookies with me and it is a wonderful family activity that will provide many happy memories for years to come.

This year we decided to make own decorations with cookie dough. You can use festive shaped cookie cutters, or cookie sets and just cut out holes before baking. Then, once baked and cooled you can thread pretty ribbon or string through the holes and hand them on your trees, around the house, as table decorations – or just eat them. They also make lovely gifts for family, friends, neighbours or even teachers.
Happy baking!

Chocolate chip Christmas cookies

Recipe from Make five/ Maak vyf
Makes about 50 small cookies

150 ml (150 g) soft butter
150 ml castor sugar
1 extra-large egg
5 ml (1 tsp) vanilla essence
finely grated rind of 1 lemon
10 ml (2 tsp) ground cinnamon
500 ml (2 cups) cake flour
125 ml (½ cup) good quality chocolate chips

  1. Preheat the oven to 180 °C. Line a large baking tray or two smaller trays with baking paper. It’s not necessary to grease the paper, as the cookies contains enough butter.
  2. Place butter and sugar in large mixing bowl and beat with an electric beater until creamy. Add egg, vanilla, lemon rind and cinnamon and beat until well blended.
  3. Add the flour and stir until it almost resembles a crumbly mixture. Stir in the chocolate chips. Gently mix with your hands or a wooden spoon to form a dough.
  4. Turn out onto a lightly floured work surface. Gently roll out and cut with a cookie cutter (or stamp) in the shapes and sizes you prefer (see the decoration ideas above). Alternatively, roll small balls of dough with your hands, place on the baking tray and flatten with a fork.
  5. Bake for 8-10 minutes or until light golden brown. Allow to cool on a cooling rack and store in an airtight container.

Tip
1. Roll dough in a sausage shape, cover in plastic wrap and freeze. Cut slices from the frozen dough and bake as needed, as described above. This is a convenient way to have freshly baked cookies in a jiffy

Basiliekruid, resep uit Maak vyf

Hierdie slaai is perfek vir enige somersete. Voeg ’n bietjie hoender, avokado of neute by vir ’n ligte ete. Volstruisfilette of steak, vis of hoender oor die kole is heerlik saam met hierdie soeter bykos.

Aarbeislaai met basiliekruid

Resep uit Maak vyf/ Make five
Lewer 4 – 6 porsies

Foto deur Neville Lockhart

Croutons
2 rolletjies, in growwe stukke gebreek
30 ml (2 e) olyf- of avokado-olie
2 knoffelhuisies, gekneus

Slaai
250 g aarbeie, in dik skywe gesny
’n handvol vars basiliekruidblare
’n handvol vars roketblare
½ komkommer, met ’n aartappelskilller in linte gesny
1 skyf fetakaas, gekrummel
30 ml (2 e) papawersaad
30 ml (2 e) basiliekruidpesto
45 ml (3 e) olyf- of avokado-olie
15 ml (1 e) appel- of vrugteasyn
sout en peper

  1. Croutons: Voorverhit die oond tot 180 °C en voer ’n bakplaat met bakpapier uit. Plaas brood, olie en knoffel in ’n groot mengbak en meng goed deur. Plaas in ’n enkellaag op die bakplaat en rooster vir 10-15 minute of tot goudbruin en bros. Laat dit afkoel.
  2. Slaai: Plaas die aarbeie, basiliekruid, roket en komkommer op ’n groot slaaibord en krummel feta bo-oor. Strooi die papawersaad oor.
  3. Meng die res van die bestanddele vir ’n slaaisous en geur na smaak. Sit die slaai saam met die croutons en slaaisous voor.

Wenke
1. Gebruik aarbeie en enige ander bessies, soos frambose en bloubessies. Waatlemoen is ook lekker. Gebruik gerus ook ander vrugte of groente, wat in seisoen is, in die slaai. Avokado, dun groenboontjies, of pere werk goed.
2. Meng avokado, hoenderrepies, gepeperde makriel, salm of kekertjies by die slaai. Of vervang croutons met avokado vir ’n glutenvrye slaai.