Groot Ontbyt Kosblik 26 September 2016 - Botterboon-happies

Kosblik 101

Spyskaart

Botterboon-happies met ’n byt in ’n voupakkie (wrap) met slaaibestanddele, avokado en jogurt
Cecilia’s Farm gedroogde vrugte in donkersjokolade jassie

’n Gebalanseerde ete en kosblik bestaan uit ’n goeie bron van proteïen, onverfynde stysel, groente, vrugte en porsie gesonde olie. Al hierdie elemente kan van ’n verskeidenheid kosse verkry word, maar dit bly belangrik om ’n gesonde keuse vir elkeen van hierdie elemente te maak. Genoeg variasie is ’n maklike manier om seker te maak dat jy en jou gesin van al die belangrike voedingsgroepe in jul etes insluit. Kies dus deur die loop van ’n week verskillende bronne van proteïen en geniet ’n verskeidenheid vars vrugte en groente. Daar is baie kossoorte wat gesonde olies bevat, bv olyfolie, avokados, neute, sade en olierige vis. As dit by die keuse van stysel kom, moet mens seker maak dat dit so onverwerk en onverfynd as moontlik is. Hoe meer verwerk, hoe minder voedingswaarde bevat dit dikwels. Iets soos die wrap, moet dus verkieslik volgraan of een met sade en ekstra vesel wees.

Hierdie week se botterboon-happies is ’n lekker alternatief vir vleis, hoender of vis. Die bietjie kerrie daarin maak dit ekstra interessant en ’n heerlike kombinasie met die vars bestanddele, jogurt en avokado. Die geure in die botterboon-happies laat mens amper dink aan tipiese Mediterreense geure en as die gesin dit nie weet nie, sal party dalk nie eers besef dat hulle bone eet nie. In hierdie voupakkies is ’n heerlike variasie van bestanddele en iets uit elke voedselgroep, sommer in een pakkie ingesluit.

Om op hierdie manier etes te beplan, is ’n belangrike fokus van die leefstyl wat Pharma Dynamics ons aanmoedig om almal te volg. Dit word baie prakties gemaak in die reeks resepteboeke, Cooking from the heart, wat gratis op hul webwerf beskikbaar is. Ander aspekte hiervan is om so vars en onverwerk as moontlik te eet, met natuurlike geurmiddels kos te geur en met die regte gaarmaakmetodes, nog meer geur aan geregte te gee.
http://www.cookingfromtheheart.co.za
http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA/

Die botterboon-happies word in ’n klein bietjie olie in ’n pan gebraai en vir die beste resultate werk dit uitstekend om dit in ’n AMC pan te doen, want as jy die hitte goed kan beheer, kan die happies verkleur, maar dit sal nie brand nie. Daar is ’n wye verskeidenheid kastrolle en panne in AMC se reeks beskikbaar – iets vir elkeen se behoeftes. Ek hou veral van die nuwe generasie panne met die geronde kante, wat dit net soveel makliker maak om iets soos hierdie botterboon-happies moeiteloos om te draai. Die nuwe reeks AMC kookware is ook induksie-vriendelik, wat beteken dat jy sommer krag ook spaar. Die kookware kan ook met groot sukses op ’n gasvlam gebruik word, maak net seker dat die vlam nie groter brand as die deursnee van die pan nie. Die mooi moderne kleure van die dekselknoppe (Visiotherms) is ook ’n vrolike verandering van die voriges wat almal swart was. Gaan kyk gerus op hul http://www.amcsa.co.za watter kleure alles nou beskikbaar is.

Iets anders wat ek nie sommer sonder AMC kookware doen nie, is om sjokolade te smelt. Enige een wat sjokolade al te warm gemaak het, weet watter gemors dit kan wees. Die beste manier om dit te smelt, is in ’n bakkie, oor ’n kastrol met liggies pruttende water. AMC se Kombis (vlekvryestaal bakkies) pas perfek in die kastrolle, wat as ’n dubbelkoker kan dien. Maar as jy mooi versigtig werk, kan jy selfs die sjokolade direk in ’n kastrol smelt – as jy oor ’n baie lae hitte werk, kan jy die plaat afsit sodra die sjokolade begin smelt en die bodem sal genoeg hitte behou om die sjokolade maklik te smelt.

Nou kan jy dalk vra: sjokolade as deel van ’n gesonde kosblik? Ja, as jy matigheid voor oë hou en die res van jou etes nie te veel suiker en verfynde bestanddele insluit nie, is ’n klein bietjie sjokolade aanvaarbaar. As jy goeie gehalte donkersjokolade (wat terloops beter is as melksjokolade, want daar is meer ‘regte’ sjokolade en minder ander vet in) gebruik om goeie kwaliteit droëvrugte in te doop, het jy beslis ’n beter happie as ’n gewone sjokoladestafie. Die natuurlike soet smaak van Cecilia’s Farm se droëvrugte is ideaal vir ’n soet bederfie in ’n kosblik. Die reeks vrugte is ook nie so hard en heeltemal uitgedroog dat dit moeilik is om te eet nie, dus nog meer ideaal vir hierdie sjokolade-happies. Dit kombinasie van bv hul Bon Chrétien pere Pink Lady® appelwiggies en verskeidenheid perskes se soet smaak met donkersjokolade is absoluut heerlik. My filosofie is altyd, gebruik die beste kwaliteit wat jy kan, dan het jy min nodig om regtig lekker te eet. Probeer die happies gerus. http://www.ceciliasfarm.co.za

Hierdie week se #Kosblik-woord, is voupakkie – die mooi moderne Afrikaanse woord vir ’n wrap. Die woord is ’n uitstekende voorbeeld van ’n nou reeds bekende Engelse woord wat aanvaar word as ’n Afrikaanse woord ook. In dieselfde asem, is Afrikaans ’n moderne taal wat in voeling bly met moderne neigings en nuwe ontwikkelings en daarom is ‘voupakkie’ nou al ’n algemene weergawe vir die woord in Afrikaans. Die ATKV doen baie moeite om ons juis trots te maak op ons taal en ons aan te moedig om hierdie nuwe woorde te gebruik – en dalk selfs uit te dink en met almal te deel. Onthou om aan die kompetisie vir die woord van die dag, op ’n Maandagoggend deel te neem. Daar is ’n heerlike boeke-geskenkpak van Lapa Uitgewers om te wen.
Besoek http://www.atkvoorde.co.za of http://www.facebook.com/ATKVOORDE om sommer ook meer oor hul vakansieoorde te lees.

Besoek http://www.lapa.co.za vir ‘n wye verskeidenheid resepteboeke, beskikbaar aanlyn en in ‘n boekwinkel naby jou.

Resepte

Botterboon-happies

Resep uit Cooking from the heart 2
Lewer 15 happies

1 x 410 g-blik botterbone, gedreineer
1 klein ui, gerasper
10 ml (2 t) fyngerasperde suurlemoenskil
30 ml (2 e) suurlemoensap
10 ml (2 t) gemaalde komyn
10 ml (2 t) gemaalde koljander
2,5-5 ml (½-1 t) matige kerriepoeier
45 ml (3 e) gekapte vars koljander of pietersielie
15 ml (1 e) gedroogde origanum
30 ml (2 e) volkoringmeel
1 eier, geklits
1,2 ml (¼ t) sout
swartpeper na smaak
30 ml (2 e) olyf- of avkado-olie om te braai

  1. Plaas die bone in ‘n groot mengbak. Druk met ‘n aartappeldrukker of vurk fyn. Voeg al die ander bestanddele, behalwe die olie, by. Geur met peper en meer suurlemoensap, indien verkies, en meng goed deur.
  2. Verhit die helfte van die olie oor matige hitte in ‘n groot braaipan. Skep lepelsvol van die mengsel in die pan en braai tot goudbruin.
  3. Braai goudbruin aan beide kante, verlaag die hitte, sit die deksel op en los vir nog 1-2 minute in die pan tot heeltemal gaar. Skep uit en herhaal met die orige mengsel en olie.
  4. Sit voor as deel van ‘n kosblik of vul voupakkies of pitas met die happies en ongegeurde jogurt, avokado en slaaibestanddele.

Wenke
1. As die kerrie-smaak te warm vir jou kinders sal wees, vervang kerriepoeier met gedroogde gemengde kruie.
2. Maak dubbel die hoeveelheid en hou in die yskas vir kosblikke vir nog 2-3 dae.

Gedroogde vrugte in ’n donkersjokolade jassie

Smelt ongeveer 80 g donkersjokolade in ‘n glasbak oor ‘n kastrol met liggies pruttende water tot glad. Doop ongeveer 125-250 g droëvrugte van jou keuse in die sjokolade en plaas op bakpapier tot gestol. Kies enige droë vrugte uit die Cecilia’s Farm reeks, Bon Chrétien Pears, Colourbust Nectarines, Peeled Cling Peaches en Apple Wedges werk uitstekend.

Groot Ontbyt Kosblik 19 September 2016 - Broccoli-slaai

Kosblik 101

Spyskaart

Broccoli-slaai met gekaramelliseerde uie met sademengsel
Frikkadelle
Cecilia’s Farm klein dadelstafies

Braaidag is om die draai en in ons sonnige land kan mens nooit genoeg idees vir slaaie en lekker bygeregte hê nie. ‘n Slaai hoef ook lankal nie meer net uit blare, tamatie, komkommer en ‘n paar ander goed uit die yskas te bestaan nie. Wees kreatief met nuwe maniere waarop vars bestanddele ingespan kan word om nie net die tafel kleurvol te maak nie, maar ook ‘n gebalanseerde ete op jou bord te wees.

September is ook Hartmaand en met Pharma Dynamics se reeks resepteboekies, Cooking from the heart, is daar baie moeite gedoen om die noodsaaklikheid van ‘n gesonde leefstyl, prakties uitvoerbaar te maak. Met ‘n wye verskeidenheid resepte, wenke en idees en ander gesondheidsinligting, kan jy gerus hul Facebook blad volg en die resepteboekies gratis van hul webwerf aflaai. http://www.cookingfromtheheart.co.za en http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA/
Die beginsels van gesonde eetgewoontes geld beslis ook wanneer jy die week se kosblikke beplan – of dit vir jouself of die hele gesin is.

Die gekaramelliseerde uie en broccoli-slaai wat ek hierdie week maak, het by vele etes al blits vinnig verdwyn. En wie eet dikwels die lekkerste daaraan? Die nie-slaai-eters, juis omdat dit so bietjie anders is as die gewone slaai. Die effense soet smaak van die gekaramelliseerde uie is perfek saam met die broccoli en omdat dit redelik klam is, is daar nie eintlik slaaisous nodig nie. Die broccoli word ook net liggies geblansjeer, so dis nog lekker bros. Dis ‘n heerlike bygereg met enige ete, so maak sommer genoeg vir die volgende dag se kosblikke ook.

Die uie is verspot maklik om te maak en in ‘n AMC pan, waarin ek graag kook, kan jy die hitte baie goed beheer. Die uie moet beslis nie brand nie, maar ook heeltemal gaar wees voor die asyn en suiker bygevoeg word, anders word dit nie sag nie. As die pan dan oor ‘n baie lae hitte prut, kry die uie kans om heeltemal te karamelliseer, sonder om uit te droog. Die uie is ook regtig veelsydig, so maak sommer genoeg vir ‘n volgende ete. Dit hou lank in die yskas en is baie lekker in enige groen slaai, ingeroer by koeskoes, op ‘n stukkie steak of op ‘n braaibroodjie.

Die sademengsel van Cecilia’s Farm, wat oor die slaai gegooi word, gee dit lekker tekstuur en dis ‘n heerlike manier om gesonde olies van neute en sade in jou etes in te sluit. Hierdie is maar net een van die interessante produkte wat hulle beskikbaar het, so gaan loer gerus op hul aanlynwinkel http://www.ceciliasfarm.co.za/shop na alles wat by jou deur afgelewer kan word. Daar is ‘n uitgebreide reeks droëvrugte en neute, vrugtestafies en meer. Hul nuwe reeks dadelstafies is ook perfek vir ‘n kosblik, want daar is geen bygevoegde suiker in nie, meer as een geur om uit te kies dit is in twee groottes beskikbaar.

Om my kinders se kosblikke gebalanseerd te hou, is frikkadelle ‘n gereelde item op ons spyskaart. Ek maak sommer genoeg vir aandete en ‘n dag of twee se kosblikke. Die frikkadelle vries ook uitstekend, vir dae wat ek skielik nog ‘n sport-kosblik moet pak. Ek gebruik graag gerasperde wortel in ‘n frikkadelmengsel vir ‘n natuurlike soet smaak, maar jy kan dit ook met murgpamoentjie afwissel. Dis sommer ‘n lekker manier om meer groente in te sluit. Een aand het ek sommer vir afwisseling die frikkadelle bietjie platter gemaak, maar nie so groot soos ‘n hamburgervleisie nie. My kinders het toe besluit dis nie ‘n hamburgervleisie nie, maar ook nie ‘n frikkadel nie en dink toe hul eie woord daarvoor uit. Ons verwys nou nog na daardie weergawes as njammies – en ek maak dit nog steeds. ‘n Frikkadelmengsel is regtig veelsydig, so wees kreatief met die geurmiddels deur kruie en speserye af te wissel en dit op die manier interessant te hou. Ek braai frikkadelle meestal in ‘n pan en verkies om dit aan beide kante goudbruin te maak en dan die deksel vir ‘n paar minute op te sit en dit so verder gaar te maak. Op die manier droog die frikkadelle nie uit nie. Dit werk natuurlik uitstekend in ‘n AMC pan, omdat die hitte so goed beheer word. En nog ‘n voordeel van hierdie kookware is, dat dit regtig maklik is om skoon te maak. http://www.amcsa.co.za

Die ATKV woord vir die week is juis frikkadelle, want sonder dat ons daaraan dink, verwys baie Afrikaanssprekendes na hierdie heerlike vleisballetjies, as meat balls. Die ATKV is baie betrokke by Afrikaans.com wat ‘n nuwe platform is waarmee almal aangemoedig word om trots te wees op ons mooi taal, dit suiwer te praat en bydraes te maak om die taal so modern en hedendaags as moontlik te hou. Lees meer hieroor op http://www.atkvoorde.co.za en http://www.afrikaans.com
Daar is ook elke Maandag ‘n heerlike kompetisie as deel van die woord van die Kosblik-insetsel. Lapa uitgewers gee elke week ‘n wonderlike resepteboek-pakkie as prys. Kyk saam na Groot Ontbyt om deel te neem. http://www.lapa.co.za

Resepte

Broccoli-slaai met gekaramelliseerde uie

Resep uit Kos is op die tafel!
Lewer 6 porsies

15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
3 groot uie, gehalveer en in dun skyfies gesny
30 ml (2 e) sagte bruinsuiker
30 ml (2 e) balsamiese asyn
15 ml (1 e) gedroogde of vars tiemie
sout en swartpeper na smaak
200 g broccoli, in blommetjies gesny
100-150 g dwergspinasie of ander gemengde slaaiblare van jou keuse
1-2 skywe fetakaas, gekrummel
Cecilia’s Farm Fruit, Nut & Seed Sprinkle

  1. Verhit olie oor matige hitte in ’n groot braaipan en soteer uie tot heeltemal sag.
  2. Voeg suiker, asyn en tiemie by en geur na smaak. Verlaag hitte effens en roer af en toe terwyl uie 10-15 minute sonder ’n deksel prut tot dit gekaramelliseer het. Skep uit en laat eenkant afkoel.
  3. Plaas’n bietjie water en die broccoli in ‘n klein kastrol (AMC 20 cm Low). Verhit oor matige hitte en bring tot net onder kookpunt. Verlaag die hitte en prut met die deksel op vir 2-3 minute of tot net gaar, maar steeds bros. Dreineer dadelik en dompel in kouewater sodat dit nie verder gaar word nie. Dreineer dadelik.
  4. Pak slaaiblare op ’n slaaibord, skep uie en broccoli bo-op en sprinkel kaas en sademengsel oor. Sit teen kamertemperatuur voor. Of pak in ‘n kosblik.

Wenk
1. Gekaramelliseerde uie is verbasend veelsydig. Gebruik dit in enige ander slaai of roer saam met ’n handvol of twee koljander- of basiliekruidblare en geroosterde neute by koeskoes in en sit as ’n bygereg voor.

Frikkadelle

Resep uit Cooking from the heart 2
Lewer 12-15 frikkadelle

500 g maer maalvleis
30 ml (2 e) blatjang
30 ml (2 e) tamatiesous
2 murgpampoentjies, gerasper
60 ml (¼ k) hawermout
1 eier, geklits
10 ml (2 t) gedroogde gemengde kruie
45 ml (3 e) gekapte vars pietersielie
15 ml (1 e) gemaalde koljander
2,5 ml (½ t) sout
suurlemoensap en swartpeper na smaak
30 ml (2 e) olyf- of avokado-olie om te braai

  1. Plaas al die bestanddele, behalwe die olie, in ‘n mengbak. Meng goed deur en geur na smaak.
  2. Rol 12-15 klein balletjies van ongeveer 30 ml maalvleis per balletjie. (Druk liggies plat om klein hamburgervleisies te maak, indien verkies.)
  3. Verhit ‘n dun lagie olie oor matige hitte in ‘n groot braaipan en braai frikkadelle aan beide kante tot goudbruin.
  4. Verlaag die hitte, sit die deksel op en prut vir 3-5 minute of tot gaar. Skep uit en herhaal met die orige olie en frikkadelle.
  5. Laat afkoel en pak in ‘n kosblik

Wenk
1. As jy souse soos blatjang en tamatiesous koop, maak seker jy lees die etikette. Kies ‘n opies van ‘n goeie gehalte met minder sout en suiker. Kyk op http://www.cookingfromtheheart.co.za vir meer inligting oor etikette en hoe om dit te lees.

Groot Ontbyt Kosblik 12 September 2016 - Drieboneslaai

Kosblik 101

Spyskaart

Drieboneslaai met Cecilia’s Farm gedroogde rooi bosbessies (Cranberries) (resep uit Cooking from the heart 3)
Biltongstukkies
Cecilia’s Farm peuselhappie (Apricot & Mango Chunks met Roasted & Salted Macadamias)

Braaivleis, meer sonskyn en lekker eet is beslis dié maand op die spyskaart. September is mos ook bekend as braaimaand en Suid-Afrikaners het min aanmoediging nodig as dit oor braaivleis gaan. Die een ding wat wel meer aanmoediging nodig het, is dat ons almal moet oplet na wat ons saam met die lekker braaivleis eet. Dit gebeur baie maklik dat dit ‘n vleis-en-stysel-ete word, want braaibroodjies, aartappelslaai, pap in een of ander formaat en dalk selfs pastaslaai is groot gunstelinge. Selfs met ‘n braaivleis-ete is dit belangrik om die bord kos so gebalanseerd as moontlik te maak en nie net stysel-opsies te hê. ‘n Maklike manier om die ete te beplan, is om seker te maak dat een kwart van die bord met stysel gevul kan word, nog ‘n kwart met vleis en die orige helfte met slaai en groente, hetsy gaar of rou.

As ‘n bygereg met braaivleis sommer ook ideaal is vir die volgende dag se kosblikke, is dit ‘n bonus. Drieboneslaai is ‘n gewilde bygereg in ons land en as jy die gesonde leefstylbeginsels wat in die reeks Cooking from the heart-resepteboeke uiteengesit word, as riglyn gebruik, dan is ‘n gesonde, tuisgemaakte slaai perfek. Drieboneslaai se bekende soet-suur sousie kan nogal onnodig baie suiker en sout bevat, veral ook die voorafbereide opsies wat te koop is.

Hierdie slaai is ‘n goeie bron van stysel, het heelwat vars bestanddele in en die slaaisous het nie enige suiker in nie, maar is ewe lekker. Die gaarmaakmetode word op ‘n slim manier gebruik om dit geurig te maak. Die nierbone in die slaai is ook ‘n bron van proteïen, wat dit juis geskik maak vir ‘n ligte middagete in ‘n kosblik. Die vesel in veral die bone en res van die slaaibestanddele, goeie vette wat ingesluit word, min sout en suiker maak dit ook ‘n uitstekende opsie om ter wille van hartgesondheid te eet. September is mos juis ook Hartmaand, waar ons herinner word daaraan dat ons gesond moet eet en leef, om hartsiektes te voorkom.
Word gerus deel van die Cooking from the heart Facebook-gemeenskap en kry elke dag ‘n lekker praktiese wenk of resep om gesonde eetgewoontes ‘n leefstyl te maak.
http://www.cookingfromtheheart.co.za
http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA/

Een van die maniere waarop jy gesonder etes kan maak, is om die regte gaarmaakmetode en bestanddele te kombineer vir soveel as moontlik geur. Die uie in die slaai, word eers gesoteer vir die natuurlike soet smaak. In ‘n AMC pan is juis perfek daarvoor, want die temperatuur kan regtig goed beheer word. AMC kookware is van die beste gehalte vlekvryestaal vervaardig – net een van die redes waarom dit so maklik is om skoon te maak, selfs wanneer kos daarin gebraai word. As jy ‘n AMC pan oor matige hitte warm maak, kan jy selfs bestanddele soos uie met baie min of selfs geen olie soteer. Hul nuwe reeks produkte is ook alles induksie-vriendelik en saam met die lewenslange waarborg op die kookware, is die reeks ook omgewingsvriendelik om te gebruik. <a href=”http://www.amcsa.co.za

Om etes en ook peuselhappies gesond en interessant te hou, kan soms nogal ‘n uitdaging wees. Partykeer is net ‘n eenvoudige verandering nodig en siedaar – almal smul lekker saam. Die rosyntjies in ‘n drieboneslaai, het ek met Cecilia’s Farm se rooibosbessies (cranberries) vervang. Die bessies se soet-suur smaak pas perfek by die res van die geure in die slaai en hulle is boonop propvol antioksidante. Vir die week se peuselhappie het ek uit Cecilia’s Farm se reeks kwaliteitprodukte ‘n handvol makadamianeute en gedroogde vrugtestukkies (mango en appelkoos) gemeng en met ‘n knippie gemaalde kaneel gegeur. Dis heerlik en iets wat die hele gesin geniet. Die kaneel bring weer ‘n hele ander smaak na vore en jy kan die mengsel selfs oor jou hawermout vir ontbyt gebruik. Besoek hul aanlynwinkel en webwerf om te sien wat daar alles beskikbaar is. <http://www.ceciliasfarm.co.za/shop

Die woord van die week, wat deur die ATKV geborg word, is: rooi nierboontjies
Daar is vir die volgende paar weke elke Maandag ‘n kompetisie wat rondom die woord gehou word, so wees op die uitkyk daarvoor op kykNet se Groot Ontbyt op ‘n Maandagoggend. Daar is elke week ‘n opwindende pakkie resepteboeke wat deur Lapa Uitgewers geborg word, op die spel. Vind meer uit oor die ATKV vakansieoorde op hul webwerf <http://www.atkvoorde.co.za”>http://www.amcsa.co.za

Om etes en ook peuselhappies gesond en interessant te hou, kan soms nogal ‘n uitdaging wees. Partykeer is net ‘n eenvoudige verandering nodig en siedaar – almal smul lekker saam. Die rosyntjies in ‘n drieboneslaai, het ek met Cecilia’s Farm se rooibosbessies (cranberries) vervang. Die bessies se soet-suur smaak pas perfek by die res van die geure in die slaai en hulle is boonop propvol antioksidante. Vir die week se peuselhappie het ek uit Cecilia’s Farm se reeks kwaliteitprodukte ‘n handvol makadamianeute en gedroogde vrugtestukkies (mango en appelkoos) gemeng en met ‘n knippie gemaalde kaneel gegeur. Dis heerlik en iets wat die hele gesin geniet. Die kaneel bring weer ‘n hele ander smaak na vore en jy kan die mengsel selfs oor jou hawermout vir ontbyt gebruik. Besoek hul aanlynwinkel en webwerf om te sien wat daar alles beskikbaar is.
En besoek http://www.lapa.co.za vir ‘n wye verskeidenheid resepteboeke, beskikbaar aanlyn en in ‘n boekwinkel naby jou. http://www.facebook.com/ATKVOORDE

Resep

Drieboneslaai

Resep uit Cooking from the heart 3
Lewer 6 porsies

200 g groenboontjies, in derdes gesny
15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
2 uie, in kwarte en dan in dun skyfies gesny
30 ml (2 e) rooiwynasyn
60 ml (¼ k) water
5 ml (1 t) gedroogde of 15 ml (1 e) vars tiemie
30 ml (2 e) tamatiepasta
1 x 410 g-blik botterbone, gedreineer
1 x 410 g-blik rooi nierbone, gedreineer
2,5 ml (½ t) sout
suurlemoensap en swartpeper na smaak
2 ryp tamaties, in blokkies gesny
handvol slaaiblare
handvol Cecilia’s Farm rooibosbessies (Cranberries)

  1. Giet kookwater oor die groenboontjies en laat ’n paar minute staan tot net gaar, maar nog bros. Dreineer en spoel af met koue water.
  2. Verhit olie oor matige hitte in ‘n braaipan (AMC 24 cm Chef’s Pan) en braai uie stadig tot gekaramelliseer. As dit te vinnig bruin word, voeg ‘n klein bietjie water by. Hoe meer die uie gekaramelliseer is, hoe soeter die smaak.
  3. Verlaag die hitte, voeg die asyn, water en tiemie by en prut nog ‘n paar minute. Voeg tamatiepasta by en roer deur. Roer geblikte bone en sout by en geur na smaak met suurlemoensap en swartpeper. Laat afkoel.
  4. Meng die bone-mengsel met die groenboontjies en tamaties en skep oor slaaiblare. Strooi rooibosbessies oor. Sit as bygereg voor saam met braaivleis, of gebruik vir ‘n kosblik.

Wenk
1. Gebruik enige bone van jou keuse in die resep.

Cecilia’s Farm peuselhappie

Meng 60 ml (¼ k) elk Cecilia’s Farm appelkoos en mango stukkies (Apricot & Mango Chunks) en gesoute makadamias (Salted Macadamias) met ‘n knippie gemaalde kaneel en pak in lugdigte bakkies vir kosblikke.

Niçoise-slaai resep uit Maak vyf

Niçoise is ’n tipiese Franse slaai wat as maaltyd voorgesit en meestal op ’n groot slaaibord uitgepak word. Die slaai se bestanddele word ook nie altyd gemeng nie, maar in groepies gepak. ’n Mosterdslaaisous is baie gewild hiermee saam. Ek is mal oor al die vars kruie in die slaai en sous. Jy kan jou eie kombinasie van slaaibestanddele maak. Daar is al soveel variasies van hierdie bekende slaai.
Bestel jou eie getekende kopie van Maak vyf by heleen.m@iafrica.com om jou gesin met heerlike gesonde etes te bederf. (cookbooks/maak-vyf-make-five/)

Niçoise-slaai

Resep uit Maak vyf/ Make five
Lewer 4 – 6 Porsies

500 g baba-aartappeltjies, met in die skil
4 eiers
150 g dun groenboontjies, in kwarte gesny
’n mengsel vars jong slaaiblare met roket-, dille- en kruisementblare
200 g kersietamaties, gehalveer
2 x 170 g-blikke tuna, gedreineer
8-10 swart olywe, ontpit en gehalveer
15 kappertjiesade of 2-3 agurkies, in skyfies gesny (opsioneel)

Slaaisous
75 ml (5 e) olyf- of avokado-olie
30 ml (2 e) druiwe- of appelasyn
5 ml (1 t) Dijon- (Franse) mosterd
1 klein knoffelhuisie, gekneus
15 ml (1 e) elk gekapte vars Italiaanse pietersielie, origanum en tiemie of dille
sout en peper

  1. Plaas die aartappels in ’n bietjie water met ’n knippie sout in ‘n klein kastrol (AMC 20 cm Low werk uitstekend). Verhit oor matige hitte tot kookpunt, stel die hitte laer en prut vir 10-15 minute of tot net sag.
  2. Dreineer en laat dit afkoel. Halveer elke aartappel, maar behou die skil.
  3. Plaas die eiers in ’n kastrol (gebruik ‘n AMC 20 cm Low) met water en verhit oor matige hitte tot kookpunt. Kook 6-7 minute. Skep uit, spoel af met koue water en kraak die doppe liggies. Laat dit heeltemal afkoel. Dop af en sny in wiggies.
  4. Giet kookwater oor die groenboontjies en laat staan vir ’n paar minute. Dreineer, spoel af en laat dit afkoel.
  5. Slaaisous: Klits al die bestanddele saam en geur na smaak.
  6. Pak die slaaibestanddele op ’n slaaibord en sit saam met die slaaisous voor.

Wenke
1. Vervang die tuna met gerookte salm of selfs geblikte of gepeperde makriel. Oorskiet-gebraaide vis is netso lekker.
2. Die slaai is lekker piekniekkos. Plaas elkeen se bestanddele in ’n glasflessie of bakkie. Dit is ook lekker in pitabrood of ’n voupakkie (wrap).

Vir meer oor AMC kookware, sien http://www.amcsa.co.za

Groot Ontbyt Kosblik 5 September 2016 - Hoenderkebabs

Kosblik 101

Spyskaart

Hoenderfillette in ‘n pan, tuisgemaakte marinade en op stokkies geryg met Cecilia’s Farm droëvrugte
Slaaibestanddele (komkommer, tamaties, radyse en rooi soetrissie, klein aartappeltjies en olywe)
Cecilia’s Farm Dried Fruit Flat Bar (vrugtestafies)

Dis ’n nuwe maand en inderdaad een met baie opwinding. Die lente het begin, selfs al is die dae nog soms aan die koeler kant van die termometer. ‘n Gevoel van ‘n nuwe en ‘vars’ begin is in die lug en dit is die perfekte tyd om jou leefstyl aan te pas, as jy dalk nog nie so gesond eet nie. Dis Erfenismaand, maar ook in die volksmond deesdae bekend as Braaimaand. September is ook Hartmaand – ‘n hele maand om ons bewustheid rondom ’n gesonde leefstyl vir gesonde harte, te verhoog. Pharma Dynamics se inisiatief om ’n reeks resepteboeke met maklike, bekostigbare en gesonde resepte te ontwikkel pas dus perfek.

Gelukkig beteken gesonde eetgewoontes ook dat ons gesond kan eet wanneer ons braai. Daar is wel ‘n paar riglyne: kies snitte vleis wat nie te vetterig is nie, hou die ete gebalanseerd, met geregte uit al die voedselgroepe en wees bewus van die keuses vir stysels, souse en marinades. Hou die stysel so natuurlik, veselryk en onverfynd as moontlik en verkieslik nie meer as een styselgereg per ete nie. Dit wat ons dikwels saam met die braaivleis eet, kan die rede vir ‘n minder gesonde ete word. So is aartaappelslaai, pap en braaibroodjies bietjie oordadig, want dis alles stysel. Kies liewer een van die opsies en vul jou bord verder met slaai en ander groentegeregte. Ek gaan verder deur die maand ’n paar idees daarvoor deel.

Of jy vleis in ‘n pan of oor die kole gaarmaak, bly dit belangrik om dit nie te gaar te maak en dan te laat uitdroog nie. Oorgaar vleis is smakeloos en moeilik om te ‘red’. ’n Lekker marinade is soms die perfekte manier om vleis ekstra geur te gee en as die marinade tuisgemaak is het jy net soveel meer beheer oor wat jy in die ete insluit. Dit gee jou ook kans om kreatief te wees en elke keer met verskillende geurmiddels, kruie en speserye te eksperimenteer. As jy wel soms marinades koop, lees die etiket om te weet wat daarin is. Besoek ook http://www.cookingfromtheheart.co.za en hul Facebook http://www.facebook.com/CookingfromtheheartSA

Vir die week se kosblik, wys ek hoe om hoenderborsfilette, wat maklik droog kan wees, gaar te maak dat dit steeds sappig is. Dit word in ’n eenvoudige, maar heerlike marinade gegeur en dan ryg jy later die gaar vleis met gedroogde vrugte op stokkies. Sommer ’n lekker praktiese manier vir ’n kosblik. Die droëvrugte is uit die Ceresvallei en van uitstaande gehalte. Cecilia’s Farm het ’n wye reeks om uit te kies, so gebruik die vrugte wat jou gesin sal geniet, bv gedroogde pere, perskes en appelkose is alles lekker saam met hoender. Selfs mango sal lekker wees en dis die perfekte manier om die vrugte te kan geniet, selfs wanneer dit nie in seisoen is nie. Cecilia’s Farm se aanlynwinkel is ook net die plek om te besoek vir nog lekkertes vir ’n kosblik.

Die beste manier om hoender in ’n pan te braai, is om dit oor ‘n matige hitte te doen, sodat die hoender verbruin, maar nie brand of uitdroog nie. Dit kry jy sommer maklik in ’n AMC Cookware pan reg. Die vlekvryestaal kookware word van uitmuntende gehalte staal vervaardig en die ontwerp van die kookware is weldeurdag. Die bodem van elke kastrol of pan is so ontwerp, dat dit die hitte baie goed behou en eweredig versprei – iets wat ’n groot verskil maak as jy iets wil panbraai. Verbruin die hoenderfilette oor ’n matige hitte aan beide kante, verlaag die hitte en sit die deksel op om die hoender vir die laaste paar minute te stoom. ’n AMC kastrol of pan se deksel sluit baie dig, wat die vog binne hou en dus verder help dat die vleis nie uitdroog nie. Besoek gerus AMC Cookware se webtuiste om meer te lees oor die kookware met die lewenslange waarborg, besoek http://www.amcsa.co.za

Om sekker te maak die kosblik is gebalanseerd, pak ons ook vars slaaibestanddele, klein aartappeltjies in die skil en dan ’n soethappie uit die Cecilia’s Farm reeks: kies een van die droëvrugtestafies in die reeks, bv mango, appelkoos of koejawel-en-peer. Gaan loer gerus wat daar nog is om aan te smul by http://www.ceciliasfarm.co.za

Dan het ons van hierdie week af, ’n Afrikaanse koswoord op Kosblik. Die ATKV is die borg van hierdie woord elke week. Dié maatskappy moedig almal graag aan om suiwer Afrikaans te praat, maar ook om trots te wees daarop dat Afrikaans ’n moderne taal is wat in voeling bly met nuwe modes en neigings. Dit neem gewoonlik nie lank voor ons ’n mooi Afrikaanse weergawe vir nuwe terminolgie (andersins gewild in Engels) bedink nie.
Hierdie week se ATKV koswoord is sitrusskil (zest in Engels). Zest word dikwels sommer ook so in Afrikaans gebruik, alhoewel dit nie korrek is nie. Die mooi Afrikaanse weergawe, sitrusskil verwys ook, soos die Engels, na enige sitrus se skil, veral wanneer dit in dun repies afgesny of gerasper word om in kos te gebruik. Besoek http://www.atkvoorde.co.za http://www.facebook.com/ATKVOORDE

Resep

Hoender & droëvrugte-kebabs

Lewer 4 – 6 porsies

sap en fyngerasperde skil van 1 suurlemoen
30 ml (2 e) olyf- of avokado-olie
30 ml (2 e) heuning
15 ml (1 e) balsamiese asyn
10 ml (2 t) korrelmosterd
sout en peper
4-6 hoenderborsfilette
kebabstokkies
’n paar handevol Cecilia’s Farm droëvrugte soos, Colourburst™ Nectarines, Bon Chrétien Pears en Royal Apricots

  1. Meng sap en -skil, olie, heuning, asyn en mosterd saam en geur na smaak. Bedek filette met die marinade en marineer vir 20 minute in die yskas.
  2. Verhit ’n klein bietjie olyfolie oor matige hitte in ’n braaipan (AMC 24 cm Chef’s Pan). Skep die filette uit die marinade en laat effens afdrup.
  3. Braai die filette weerskante tot goudbruin, maar nie gaar nie. Die heuning sal die filette vinnig laat verbruin, so moenie die hitte te hoog stel nie.
  4. Giet die orige marinade oor en prut met die deksel op oor lae hitte vir 5-7 minute tot net gaar en steeds sappig. Geur, indien nodig.
  5. Sny hoender in blokkies en ryg op kebabstokkies met die droëvrugte. Halveer vrugte of sny in repe as die stukke te groot is.

Wenke
1. Sit die hoenderfilette op koeskoes voor met ’n groente van jou keuse. Of roer 1 x 410 g-blik lensies by die hoender in die pan en verhit tot deurwarm. Sit warm voor.
2. Roer 2,5-5 ml (½-1 t) kerriepoeier by die marinade en vervang die balsamiese asyn met appel-asyn vir ’n kerrie-marinade.

Groot Ontbyt Kosblik 1 Augustus 2016 - Lamsosaties en koolslaai

Kosblik 101

Spyskaart

Lamsosaties met geroosterde kekerertjiedoopsous (resep uit Cooking from the heart)
Koolslaai met Pink Lady® appel, rooibosbessies en wortel
Neute

Tuisgemaakte etes bly vir almal ‘n lekker bederf en dis ‘n wonderlike manier om sommer ook seker te maak dat etes en dit wat in ‘n kosblik gepak word, gesonder is. As jy boonop plaaslike en seisonale bestanddele kan gebruik, is dit nog geuriger. Hierdie week se kosblik is ‘n smullekker lamsosatie met ‘n appel-koolslaai en ‘n kekerertjiedoopsous wat perfek by die ander geure pas.

Om al hoe meer kos self by die huis te maak, is een van die beginsels van Cooking from the heart se resepteboeke. Dit idee is juis om mense aan te moedig om minder kitskos en gemorskos te eet. Die resepte in die boeke is maklik om te volg, baie bekostigbaar en regtig geurig. Die kekerertjiedoopsous is juis uit die boek, maar dis nie sommer net fyngemaakte kekerertjies nie. ’n Gedeelte van die kekereretjies word vooraf gerooster, wat dit ‘n baie lekker, ekstra neuterige geur gee, sonder dat neute gebruik word- ‘n lekker wenk as iemand in jou gesin dalk ‘n neut-allergie het. Daar is ook min sout in die mengsel, juis omdat daar reeds soveel ander geure is en onthou, ‘suurlemoen is die nuwe sout’, so geur eers met ‘n skeut suurlemoensap voor jy sommer net sout uit gewoonte byvoeg. Die doopsous is ook baie veelsydig, want jy kan groenterepies daarin doop, dit op hamburgers sit, saam met vleis eet of op toebroodjies gebruik. Daar is nog sulke veelsydige idees in die reeks resepteboeke, besoek gerus http://www.cookingfromtheheart.co.za en volg hul Facebook-blad vir gereelde idees en resepte
http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA/

Die lamsosaties wat deel is van vandag se kosblik, is ‘n praktiese idee wanneer ‘n mens soms ‘n skaap-braaipak koop en daar net ‘n klein stukkie boudvleis daarin is. As dit te klein is vir ‘n maaltyd, is dit net die antwoord vir kosblikke. Jy kan dit sommer met ‘n vorige braaivleis-ete oor die kole voorberei of in ‘n pan braai. Kekerertjies is perfek met lamsvleis en dit is twee Mediterreense smake wat gereeld gekombineer word.
Skape wat in Suid-Afrika geproduseer word, wei meestal op natuurlike weiding en te danke daaraan, is dit besonder geurig. Die voordeel vir ons, is dat dit dus maklik om gaar te maak, sonder dat jy vreeslik baie daarmee hoe te doen om dit lekker te maak. ‘n Goeie skeut olyfolie, suurlemoensap en vars kruie is amper genoeg om dit geurig te maak. Kyk gerus op http://www.cookingwithlamb.co.za vir nog lekker resepte en baie inligting oor die voedsame bron van proteïen, wat altyd gewild is in Suid-Afrika.

Om die kosblik verder gebalanseerd te hou, is daar ‘n kraakvars slaai met Pink Lady® appels en fyngekerfde kool. Pink Lady® appels is nou in seisoen en die natuurlike soet-suur smaak van die appel is heerlik saam met kool. Dis ‘n lekker manier om selfs in die winter seker te maak dat jy genoeg varsgoed in jou etes insluit. Heel dikwels word ‘n koolslaai toegegooi met mayonnaise, maar dis nou een bestanddeel wat ek liefs vermy. Daar is dikwels baie sout en ongesonde vette in en vir hierdie slaai is ‘n kombinasie van suurlemoensap en olyfolie genoeg om die slaai klam genoeg te maak en die geure van die kool en appels te komplimenteer. Behalwe vir die feit dat heelwat van die appels se voedingswaarde net onder die skil sit, het dit ook ‘n pragtige kleur – dus twee redes om beslis nie die appels af te skil nie. Leer gerus ook jou kinders van kleins af om appels met die skil aan te geniet. Op hul webtuiste http://www.pinklady.co.za/ is daar nog heelwat interessante inligting oor Pink Lady® appels.

Resepte

Lamsosaties

Sny 3-4 lamsboud-tjops in groterige blokkies. Meng 60 ml (¼ k) elk balsamiese asyn en olyfolie met 5 ml (1 t) gekapte vars roosmaryn vir ‘n marinade. Marineer vleis in marinade vir 30 minute tot 1 uur. Ryg blokkies op kebabstokkies en geur na smaak. Braai oor die kole of in ‘n braaipan tot gaar, maar nie droog nie.

Koolslaai met Pink Lady® appel, rooi bosbessies en wortel

Meng ½ klein kool, in dun skyfies gesny en 1 wortel, grofgerasper met 1-2 Pink Lady® appels, in dun wiggies gesny. Geur na smaak met olyfolie en suurlemoensap en sprinkel met gedroogde rooibosbessies, neute en sade of enige sade en neute van jou keuse.

Geroosterde kekerertjiedoopsous

Uit Cooking from the heart
Lewer 6 – 8 porsies (500 ml)

2 x 410 g-blikke kekerertjies, gedreineer, maar behou die vloeistof
2 groot knoffelhuisies, fyngedruk
75 ml (5 e) olyf- of avokado-olie
5 ml (1 t) komynsaad
5 ml (1 t) gemaalde komyn
100 ml suurlemoensap
1,2 ml (¼ t) sout
swartpeper na smaak

  1. Voorverhit die oond tot 180 °C en voer ‘n bakplaat met foelie of bakpapier uit. Plaas 1 van die blikke kekerertjies met die knoffel, 30 ml van die olie en komynsaad in ‘n groot mengbak. Roer tot die kekerertjies met die olie bedek is.
  2. Plaas kekerertjies en geurmiddels op die bakplaat en rooster 15-20 minute of tot goudbruin.
  3. Plaas geroosterde kekerertjies, met die olie en geurmiddels van die bakplaat, in ‘n groot bak. Voeg die ander kekerertjies met die orige olie, gemaalde komyn en suurlemoensap by. Voeg 50 ml van die behoue vloeistof uit die blikkies ook by. Meng met ‘n stokmenger tot ‘n growwe tekstuur. Geur na smaak en voeg meer water by, indien verkies.
  4. Sit voor as doopsous met vleis, groente of op ‘n broodjie.

Wenke
1. Plaas orige doopsous in die yskas in ‘n lugdigte houer vir 4-5 dae.
2. Roer ‘n bietjie ongegeurde lae-vet jogurt by die doopsous, vir ‘n romerige mengsel.

Groot Ontbyt Kosblik 22 Augustus 2016 - Rotis en appeltjips

Kosblik 101

Spyskaart

Roti (resep uit Cooking from the heart)
met oorskiet lamskouer in ‘n kerrie-en-suurroomsous
Pink Lady® gedroogde appels-tjips
Klein tamaties en komkommerskyfies
Waterbottel
Neutemengsel

Deesdae is baie mense meer bewus van hul keuse van stysel vir ‘n ete. Dit is nie net ‘n mode-gier nie, maar beslis ‘n belangrike beginsel vir ‘n gesonde manier van eet. En dit is ook nie net belangrik vir diegene wat wil gewig verloor of diabete is nie – ons almal behoort daarna op te let. Ons het stysel in ons etes nodig, maar daar is definitief gesonder en minder gesonde opsies. Die eerste aspek om na op te let, is hoe verfyn en verwerk die produk is. Hoe meer geprosesseer, hoe meer van die natuurlike vesel is dikwels verwyder, wat beteken dat die stysel jou nie baie lank vol gaan laat voel nie. Dit sal ook jou bloedsuikervlakke redelik vinnig laat styg, maar ook weer net so vinnig laat val en jou honger laat voel. Hoe meer verfyn die produk is, hoe minder voedingswaarde is soms nog daarin oor. Daarom is onverfynde stysels en dié wat so na as moontlik aan hul natuurlike vorm is, heelwat beter om te eet. ‘n Paar voorbeelde is witbrood teenoor volkoring, witrys teenoor bruinrys, rou hawermoutpap wat jy self vir ‘n paar minute kook (nie eers die kitspakkies wat net kookwater bykry nie) tenoor enige boks-pap. Verwerket en verfynde produkte is dikwels ook baie hoog in suiker, sout of onnatuurlike preserveermiddels, wat ons liefs moet vermy. Nog ‘n rede om dit ‘n gewoonte te maak om etikette te lees.
As jy dan wel lusraak vir iets soos ‘n roti, soos wat in dié week se #Kosblik gebruik word, is dit die heel beste om dit self te maak. En dis glad nie sulke harde werk of soveel moeite nie – hier is ‘n maklike resep onderaan. Die rotis kan selfs vries, so maak genoeg vir ‘n aandete of twee en ‘n paar kosblikke. Jy kan ook ‘n gesonde olie kies om in die resep te gebruik, wat dit sommer nog gesonder maak.
Al hierdie aspekte, is dit waarop Cooking from the heart se resepte geskoei is en die hele konsep van die reeks resepteboekies gebou is. Pharma Dynamics as maatskappy glo regtig daarin om mense aan te moedig om ‘n gesonde leefstyl te volg, ook om te verhoed dat leefstyl-siektes hul later affekteer.
http://www.cookingfromtheheart.co.za http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA/

n Kosblik moet altyd gebalanseerd wees en daarom is daar iets uit elke voedingsgroep nodig. Vir dié week se idees, is daar dus murgsagte stukkies lamskouer wat in ‘n ligte kerriesous gemeng en in ‘n roti geniet word. Daarmee saam ‘n paar groentes, neute om later aan te peusel en dan ‘n maklike appel-happie om ook self te maak. Ons noem dit sommer appel-tjips – dun skyfies Pink Lady® appels word in die oond uitgedroog, soos wat jy beskuit sal uitdroog. Dit neem net so bietjie meer as ‘n halfuur en is heerlik soet. Pink Lady® appels se bros tekstuur is ook ideaal, want die struktuur van die appel bly behoue, selfs al word dit uitgedroog. Die soet smaak bly ook behoue, wat dit juis ‘n lekker soet happie maak en beslis gesonder is as enige gekoopte happie. Jy kan dit deel maak van die ete, want die soet appel sal heerlik wees met die kerriegeure of geniet dit as ‘n peuselhappie deur die dag. Kombineer dit met die neute om die happie nog gesonder en vullender te maak. Die gesonde olies in die neute hou jou vol en ‘n belangrike deel van ‘n gesonde leefstyl.
http://www.pinklady.co.za/

Hierdie week is daar ‘n derde manier om oorskiet-lamsvleis op nog ‘n interessante manier te gebruik. Die hele idee is dat jy ‘n groot snit vleis gaarmaak vir ‘n ete en dit wat oorbly, dan weer aanwend vir ‘n kosblik. Die resep vir die gaarmaak van die resep is hier onder aangedui, met die idee om dit by ‘n eenvoudige kerrie-roomsous in te meng vir ‘n kosblik. Lamsblad wat lank en stadig met vloeistof in die oond gaargemaak geword, is heerlik sag, geurig en nog sappig. Pluis enige oorskiet-vleis en vries in porsies om vir kosblikke te kan gebruik.
http://www.cookingwithlamb.co.za

Resepte

Lamsblad in die oond

Lewer 6 – 8 porsies

1 ui, gekap
2 wortels, in blokkies gesny
1 selderystingel, met die blare, gekap
10 takkies elk roosmaryn en tiemie
1,5 kg lamsblad
250 ml (1 k) rooiwyn
250 ml (1 k) sterk Rooibostee
sout en peper na smaak

  1. Voorverhit die oond tot 160 °C. Plaas die groente en kruie in ’n groot kastrol met ‘n deksel wat in die oond gebruik kan word. Of gebruik ‘n groot diep oondbak en foelie as deksel.
  2. Plaas die lamsblad bo-op die groente en skink wyn en tee oor. Geur met sout en peper.
  3. Bedek met ’n deksel (of foelie) en rooster vir 3-3½ ure of tot die vleis sag is en maklik van die been gepluis kan word.
  4. Haal die vleis van die been af en pluis in kleiner stukkies of sny in skywe vir ‘n maaltyd. Die gepluisde vleis is heerlik, teruggeroer in die groentemengsel in die kastrol. Vries enige orige vleis in porsies om as deel van ‘n kosblik te gebruik.

Wenke
1. Vir die perfekte gaarmaaktyd vir ’n baie groot lamsblad, sodat die vleis goed gaar is, maar nie droog nie, kan jy dit so bereken: 50 minute vir elke 500 g vleis, plus ‘n ekstra 50 minute, teen 160 °C gaargemaak.
2. Kerrie-en-suurroomsous met lam: Meng 125 ml (½ k) suurroom, 60 ml (¼ k) ongegeurde jogurt met 7,5 ml (1½ t) kerriepoeier of na smaak. Roer ongeveer 500-750 ml (2-3 k) lamskouer by en geur na smaak.

Rotis

Resep uit Cooking from the heart
Lewer 8 rotis

250 ml (1 k) koekmeel
250 ml (1 k) volkoringmeel
30 ml (2 e) sonneblom- of avokado-olie
2,5 ml (½ t) sout
5 ml (1 t) gemaalde komyn (opsioneel)
250 ml (1 k) kookwater
10 ml (2 t) sonneblom- of avokado-olie vir braai

  1. Plaas die mele in ‘n groot mengbak. Vryf die 2 eetlepels olie, sout en komyn met jou vingerpunte by die meel in, tot dit soos broodkrummels lyk.
  2. Meng water by die meelmengsel en knie tot ‘n sagte deeg vorm.
  3. Verdeel die deeg in 8 balletjie en rol elke balletjie in ‘n sirkel.
  4. Vou die sirkel in die helfte en dan weer in die helfte en rol weer in ‘n sirkel. Herhaal met al die balletjies en bedek met ‘n skoon afdroogdoek tot gereed om te braai. Vir n perkefte ronde sirkel, gebruik die deksel van ‘n klein kastrol.
  5. Verhit ‘n dun lagie olie oor matige hitte in ‘n groot braaipan (AMC 24 cm Chef’s Pan werk goed). Braai roti aan eenkant tot dit begin pof. Draai om en braai tot goudbruin, maar nie hard nie.
  6. Sit voor met ‘n kerrie van jou keuse.
Pink Lady® appeltjips

Lewer 6 porsies

2 Pink Lady® appels

  1. Voorverhit die oond tot 120 °C. Plaas ‘n afkoelrak op ‘n bakplaat.
  2. Sny heel apples, met die skil aan, met ‘n skerp mes in baie dun skyfies.
  3. Pak skyfies in ‘n enkellaag op die afkoelrakkie. Droog die skyfies in die oond uit en laat die oonddeur met ‘n houtlepel oopbly. Die skyfies sal ongeveer 30-40 minute vat om droog te word, afhangend van die dikte van die skywe en hoe ver dit uitgedroog moet wees.
  4. Bêre in ‘n lugdigte houer, vir 1-2 dae, want die tjips sal daarna weer sag word, afhangend van hoe ver dit uitgedroog is. Die appel-tjips is selfs mooi garnering vir kolwyntjies.

Groot Ontbyt Kosblik 15 Augustus 2016 - Groente-hutspot

Kosblik 101

Spyskaart

Groente-hutspot met oorskiet-lamsblad (vleis op toebroodjies met slaai vir kinders)
Pink Lady® appelwiggies en selderystokkies met jogurt-en-grondboontjiebotterdoopsous (resep uit Cooking from the heart)

Iemand vra my nou die dag of ek voor hanekraai opstaan om vir my gesin kosblikke te pak. Gelukkig nie. So bietjie beplanning wanneer ek aandete maak, is dikwels my redding. Of dit nou ekstra viskoekies of frikkadelle is of soos met hierdie week se resepte, ‘n vegetariese gereg wat jy vir die kosblikke bietjie aanvul met vleis – ‘n aandete kan met min moeite ‘n heerlike kosblik-ete word.

Voor die winterweer heeltemal verby is, kan jy gerus hierdie groente-hutspot vir aandete maak. Die groente kan aangepas word na gelang van jou gesin se keuse, maar gebruik groente wat min of meer in dieselfde tyd sal gaar word. En moenie huiwerig wees oor die vegetariese aandete nie. Dis regtig vullend en die bone is ‘n goeie bron van proteïen. Vegetariese etes is alles behalwe vaal en vervelig en hierdie resep is nog veelsydig ook. Om elke nou en dan vegetaries te eet is ‘n belangrike beginsel van ‘n gesonde leefstyl, want dit verseker ‘n goeie verskeidenheid van proteïene in jou dieet.

Die reeks Cooking from the heart-resepteboeke probeer ons almal juis aanmoedig om ‘n verskeidenheid kossoorte te eet, juis sodat ‘n variasie van voedingstowwe op die manier deel word van jou etes.

Om ‘n kosblik-ete vir die volgende dag dan vullend en gebalanseerd te hou, kan jy oorskiet-lamsvleis inroer. Ons het verlede week gewys hoe om ‘n lamsblad vir ‘n aandete gaar te maak tot die vleis maklik van die vleis gepluis kan word, maar nie droog is nie. Enige vleis wat van so ‘n ete oorbly, is perfek vir kosblikke. Vries dit in porsies of genoeg vir ‘n kosblik of twee op ‘n keer en gebruik dan in ‘n gereg soos hierdie hutspot. Die murgsagte vleis is die perfekte kombinasie met die bietje Kerrie, klappermelk en ander groente. Met die skiet van die insetsel was dit regtig gewild. Soms word daar na lamsblad verwys as ‘die arm man se skaapboud’, maar dit staan vir geen oomblik terug as dit gaan oor geur en die tekstuur van die vleis nie. Om die eerlike waarheid te sê, ‘n lamsblad wat lank en stadig gaargemaak word soos in die resep hier onder, is vir my lekkerder as ‘n skaapboud. En as die kinders nie opgewonde raak oor die hutspot nie, gebruik die skaapvleis op ‘n volgraan-toebroodjie met komkommer en tamatie. Skaapvleis SA is baie trots op die top gehalte, baie voedsame lam- en skaapvleis wat ons in Suid-Afrika het. Daar is nog heelwat inligting oor SA Skaapvleis op hul webwerf. http://www.cookingwithlamb.co.za

Nog iets wat belangrik is vir ‘n gesonde leefstyl, is om te kyk na dit waaraan jy peusel. Moenie goeie keuses maak vir etes en dan jou gesonde leefstyl ongedaan maak met die verkeerde peuselhappies nie. Lees die etikette van produkte en maak soveel as moontlik self by die huis. Vir die week se kosblikke, is daar ‘n heerlike doopsous vir groente en vrugte wat van ongegeurde jogurt en grondboontjiebotter gemaak word. Dis só eenvoudig, maar verrassend lekker, veral met appel – probeer dit gerus. Maak nou ook net seker dat jy die grondboontjiebotter se etiket lees en koop verkieslik ‘n produk met so min as moontlik bygevoegde suiker en sout. Daar is heelwat inligting oor die lees van etikette op http://www.cookingfromtheheart.co.za of volg hulle op http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA/

Party mense het nog nooit appel en grondboontjiebotter saam geproe nie en tog is dit ‘n heerlike kombinasie. En juis nog meer, as dit ‘n sappige Pink Lady® appel is, want die natuurlike soet-suur smaak van hierdie appels is besonder lekker met die grondboontjiebotter. Onthou om die skil aan te hou wanneer jy die appel in wiggies sny vir ‘n kosblik. Spoel dit net vinnig af in water om te verhoed dat dit verkleur. Op die manier bly soveel meer van die voedingswaarde behoue. Die appelwiggies is ook ‘n lekker ‘soet’ smaak saam met die kerriegeure van die hutspot, so geniet dit sommer as nagereg na die maaltyd of later deur die dag as ‘n gesonde peuselhappie. Gaan lees gerus meer oor Pink Lady® appels en die spesiale aandag wat die appels kry om hul kenmerkende kleur en geur te hê. http://www.pinklady.co.za/

Resep

Lamsblad in die oond

Lewer 6 – 8 porsies

1 ui, gekap
2 wortels, in blokkies gesny
1 selderystingel, met die blare, gekap
10 takkies elk roosmaryn en tiemie
1,5 kg lamsblad
250 ml (1 k) rooiwyn
250 ml (1 k) sterk Rooibostee
sout en peper na smaak

  1. Voorverhit die oond tot 160 °C. Plaas die groente en kruie in ’n groot kastrol met ‘n deksel wat in die oond gebruik kan word. Of gebruik ‘n groot diep oondbak en foelie as deksel.
  2. Plaas die lamsblad bo-op die groente en skink wyn en tee oor. Geur met sout en peper.
  3. Bedek met ’n deksel (of foelie) en rooster vir 3-3½ ure of tot die vleis sag is en maklik van die been gepluis kan word.
  4. Haal die vleis van die been af en pluis in kleiner stukkies of sny in skywe vir ‘n maaltyd. Die gepluisde vleis is heerlik, teruggeroer in die groentemengsel in die kastrol. Vries enige orige vleis in porsies om as deel van ‘n kosblik te gebruik.

Wenk
1. Vir die perfekte kooktyd vir ’n baie groot lamsblad, sodat die vleis goed gaar is, maar nie droog nie, werk op sowat 50 minute vir elke 500 g plus ‘n ekstra 50 minute teen 160 °C gaargemaak.

Groente-hutspot

Lewer 6 – 8 porsies

20 ml (4 t) avokado- of olyfolie
2 uie, grof gekap
2 knoffelhuisies, fyn gedruk
1 klein rooi brandrissie, heel
3 middelslag wortels, gehalveer en in dik diagonale skywe gesny
3 murgpampoentjies, gehalveer en in dik diagonale skywe gesny
20 ml (4 t) matige kerriepoeier
15 ml (1 e) gemaalde komyn
300 g botterskorsie, geskil en in blokkies gesny
1 groot eiervrug, met die skil in blokkies gesny
500 ml (2 k) sterk Rooibostee
5 ml (1 t) fyngerasperde suurlemoenskil
1 x 400 g-blik botterbone, gedreineer
sout en varsgemaalde swartpeper na smaak
125-200 ml klappermelk
10 ml (2 t) suurlemoensap
45 ml (3 e) grofgekapte koljanderblare
ekstra koljanderblare vir garnering

  1. Verhit olie oor matige hitte in ’n groot kastrol (‘n AMC 24cm High werk goed) en soteer uie, knoffel, brandrissie, wortels en murgpampoentjies vir ’n paar minute. Voeg kerrie en komyn by en soteer tot aromaties.
  2. Voeg botterskorsie en eiervrug by en soteer vir ’n paar minute. Roer tee en suurlemoenskil by. Sit die deksel op en verlaag hitte.
  3. Prut 35-40 minute liggies of tot die groente net sag, maar nie pap is nie. Roer die boontjies by en verhit 5 minute saam met die groente.
  4. Geur na smaak en roer die res van die bestanddele, behalwe die ekstra koljanderblare, by. Sit op basmati-, bruinrys of koeskoes voor of gebruik as ’n vulsel in roti’s. Garneer met koljanderblare.
  5. Pak oorskiet van die hutspot in ‘n kosblik vir ‘n heerlike winters-middagete. Voeg ‘n bietjie vleis, soos lamsblad by vir ‘n meer vullende ete. (Dis natuurlik lekkerder as die persoon dit iewers kan warm maak, maar selfs teen kamertemperatuur sal die hutspot steeds geurig wees.)
Jogurt-en-grondboontjiebotterdoopsous

Resep uit Cooking from the heart 2
Lewer 4 porsies

45 ml (3 e) grondboontjiebotter
125 ml (½ k) ongegeurde lae-vet jogurt
Pink Lady® appelwiggies en selderystokkies

  1. Plaas grondboontjiebotter in ‘n mengbak en roer tot sag. Roer die jogurt by en meng tot glad. 2. Pak doopsous met appel en seldery as ‘n peuselhappie of soetigheid na die ete.

Wenke
1. Voeg ‘n knippie kaneel of ‘n drupel vanielje-geursel by vir nog geur.
2. Gebruik ‘n grondboontjiebotter van ‘n goeie gehalte en kies een met min suiker en sout.

Groot Ontbyt Kosblik 8 Augustus 2016 - Botterskorsieslaai

Kosblik 101

Spyskaart

Botterskorsie-en-kekerertjieslaai (resep uit Cooking from the heart)
met oorskiet lamsblad (elemente in aparte bakkies vir kinders)
Heel Pink Lady® appel

As dit vir jou soos ‘n reuse taak klink om gebalanseerde en gesonde kosblikke (en etes) vir jou gesin te maak, is jy nou op die regte plek. Hier is hope praktiese idees, wenke en resepte om jou lewe makliker én gesonder te maak.

Die beginpunt vir enige gesonde ete is om seker te maak dat daar iets uit elke belangrike voedselgroep op jou bord of dan deur jou dag se etes ingesluit word. ‘n Proteïen, gebruik verkieslik ‘n verskeidenheid van proteïene deur die loop van die dag en week, bv vis, hoender, peule en verskillende rooivleis. ’n Opsie wat nie te veel vet bevat nie, is ook ‘n goeie keuse. Dan ’n stysel wat so natuurlik en onverfynd as moontlik is, bly die beste. Hierdie keuses het gewoonlik ook ’n beter veselinhoud. Beperk bv ‘wit stysels’ soos witrys, pasta, pap en witbrood en gebruik liewer meer botterskorsie, patat, bruinrys en volgraanbrood. Vars groente en vrugte behoort die grootste deel van jou bord vol te maak en as dit by kosblik-pak kom, maak dit dinge sommer makliker. Daar is in elke seisoen ’n wye verskeidenheid vars goed om uit te kies – ’n maklike manier om seker te maak jy maak goeie keuses: hou jou bord (en kosblik) kleurvol en mik vir 5 items per dag, waarvan ten minste 2 rou is. Hierdie is ook die basis waarop die reeks Cooking from the heart resepteboeke, van Pharma Dynamics ontwikkel is. Onthou dat jy ook hul Facebook-blad kan volg vir gereelde planne om gesond eet ‘n leefstyl te maak.
http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA/

Selfs met kouer weer in Aug, kan jy maklik bestanddele kombineer om gebalanseerd te eet. Die botterskorsieslaai is heerlike koestergeure. Kekerertjies is ‘n veelsydige peul wat saam met die botterskorsie as bron van stysel in die slaai gebruik word. Beplan sommer om die botterskorsie en kekerertjies die vorige aand as stysel vir aandete te maak en sorg dat daar genoeg is vir die kosblikke ook.

Om dit dan te rek tot ‘n gebalanseerde maaltyd, is murgsagte lamsvleis ideaal saam met die geure van die botterskorsieslaai. Skaapvleis SA het ‘n lekker verskeidenheid inligting en resepte op hul webwerf, http://www.cookingwithlamb.co.za as jy nog daaroor wil lees. ’n Skaapblad (party mense verwys daarna as ’n lamskouer, van die Engelse shoulder of lamb, is ‘n snit wat eintlik so maklik is om gaar te maak en as dit soos in die resep hier onder, lank en stadig gaargemaak word, is dit heerlik sappgig en so geurig soos net Suid-Afrikaanse skaapvleis kan wees. Vra gerus volgende keer die slagter in die supermark vir so ‘n snit – moenie dat die snit jou intimideer nie, dis maklik om reg gaar te maak en wanneer dit gepluis word, kan jy al die oortollige vet makliker verwyder. Maak dit vir ‘n aandete gaar en sit die res in die yskas om juis in kosblikke te gebruik.

‘n Pink Lady® appel vul die ete perfek aan. Die appel kan vir kinders opgesny word, maar in die skil is dit ’n gerieflike en baie maklike vrug om in te pak. As jy gewonder het waarom dié appel so krakerig en sappig is, het dit baie te doen met die manier waarop die kultivar verbou word. Daar word regtig baie moeite gedoen om seker te maak dat die vrugte genoeg son kry, om daardie bekende pienk blos te ontwikkel, maar genoeg koue nagte is weer nodig om die krakerige smaak te gee. Die appels bly ook langer aan die bome om soet genoeg te word, so daar is regtig ’n kuns aan die kweek van Pink Lady® appels. Die vrugte word met die hand gepluk en is die heel lekkerste wanneer hulle, soos nou, in seisoen is. Die balans van die soet-suur smaak is dus perfek saam met skaapvleis vir die week se kosblikke.
http://www.pinklady.co.za/

Resepte

Lamsblad in die oond

Lewer 6 – 8 porsies

1 ui, gekap
2 wortels, in blokkies gesny
1 selderystingel, met die blare, gekap
10 takkies elk roosmaryn en tiemie
1,5 kg lamsblad
250 ml (1 k) rooiwyn
250 ml (1 k) sterk Rooibostee
sout en peper na smaak

  1. Voorverhit die oond tot 160 °C. Plaas die groente en kruie in ’n groot kastrol met ‘n deksel wat in die oond gebruik kan word. Of gebruik ‘n groot diep oondbak en foelie as deksel.
  2. Plaas die lamsblad bo-op die groente en skink wyn en tee oor. Geur met sout en peper.
  3. Bedek met ’n deksel (of foelie) en rooster vir 3-3½ ure of tot die vleis sag is en maklik van die been gepluis kan word.
  4. Haal die vleis van die been af en pluis in kleiner stukkies of sny in skywe vir ‘n maaltyd. Die gepluisde vleis is heerlik, teruggeroer in die groentemengsel in die kastrol. Vries enige orige vleis in porsies om as deel van ‘n kosblik te gebruik.

Wenk
1. Vir die perfekte kooktyd vir ’n baie groot lamsblad, sodat die vleis goed gaar is, maar nie droog nie, werk op sowat 50 minute vir elke 500 g plus ‘n ekstra 50 minute teen 160 °C gaargemaak.

Botterskorsie-en-kekerertjieslaai

Resep uit Cooking from the heart 3
Lewer 4 porsies

5 ml (1 t) gemaalde kojlander
5 ml (1 t) paprika
10 ml (2 t) gedroogde origanum
5 ml (1 t) gemaalde komyn
2,5 ml (½ t) kerriepoeier
45 ml (3 e) avokado- of olyfolie
1,2 ml (¼ tsp) sout
30 ml (2 e) suurlemoensap
45 ml (3 e) water
500 g botterskorsie, geskil en in blokkies gesny
swartpeper na smaak
1 x 410 g blik kekerertjies, gedreineer
4 klein spinasieblare of 2 handevol slaaiblare, grof geskeur

  1. Voorverhit die oond tot 180 ˚C. Plaas speserye, helfte van die olie, sout, suurlemoensap, water en botterskorsie in ‘n groot mengbak en meng goed.
  2. Geur met swartpeper en plaas in ‘n oondbak. Rooster vir 30 minute of tot botterskorsie gaar is. Laat afkoel en roer kekerertjies by. (Vir ‘n maaltyd kan die mengsel op die spinasieblare voorgesit word as bygereg.)
  3. Plaas botterskorsiemengsel met gepluisde lamsblad met blare in ‘n kosblik. Skink die res van die olie as slaaisous oor die mengsel of pak in ‘n aparte bakkie in die kosblik.

Wenke
1. Voeg ‘n bietjie fetakaas by die slaai, indien verkies.
2. Sprinkel met sonneblom- of pampoensaad vir ekstra krakerigheid in die slaai.

Basiese maalvleismengsel uit Maak vyf

’n Lekker maalvleismengsel is baie nuttig en ek het dié resep al ’n paar keer gedeel. Maalvleis is ontsettend veelsydig en dié geurige mengsel van tamatie, rooiwyn en baie kruie is heerlik. Wees kreatief met ander geurmiddels en kruie om verskillende geregte te maak, soos die Griekse maalvleis-en-eiervruggebak in Maak vyf. Die mengsel word gegeur met heelwat kruisement en origanum en met skywe geroosterde eiervrug in lae gepak. Strooi kaas oor en bak vir ’n lekker aandete. Vir die resep en ander resepte met die basiese maalvleismengsel, bestel jou eie kopie van Maak vyf by heleen.m@iafrica.com . Vir meer oor Maak vyf sien: (cookbooks/maak-vyf-make-five/)

Verdubbel of vervierdubbel die resep en gee vir ’n vriendin. Vries die ekstra hoeveelhede in kooksels vir dae wanneer jy vinnig moet kosmaak.

Basiese maalvleismengsel

Resep uit Maak vyf/Make five
Lewer 4 – 6 porsies

15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
500 g maer beesmaalvleis
1 groot ui, gekap
2 knoffelhuisies, gekneus
2 wortels, grofgerasper
1 lourierblaar
10 ml (2 t) fyn koljander
1 x 50 g-pakkie tamatiepasta
1 x 410 g-blik gekapte tamaties
125 ml (½ k) rooiwyn
80 ml (⅓ k) gekapte vars kruie van jou keuse bv. Italiaanse pietersielie, origanum, tiemie, salie
suurlemoensap, sout en peper

  1. Verhit ’n bietjie van die olie oor matige hitte in ’n braaipan (AMC Paella Pan werk uitstekend) en braai die maalvleis tot goudbruin. Skep uit en hou eenkant.
  2. Verhit die res van die olie in dieselfde pan en soteer ui en knoffel vir ’n paar minute. Roer die wortels, lourierblaar en koljander by en soteer vir 3-5 minute. Roer die tamatiepasta by en soteer vir 1-2 minute tot effens verdik.
  3. Roer die maalvleis met die tamaties by en spoel die leë blikkie met die wyn uit. Roer die wyn en kruie by en geur na smaak met suurlemoen, sout en peper.
  4. Verhit tot kookpunt, stel die hitte laer en prut met die deksel vir 30 minute of tot gaar. Geur na smaak.
  5. Sit voor op pasta, kapokaartappels, polenta of rys. Dis ook lekker op ’n gebakte aartappel.

Wenke
1. Voeg nog groente by, indien verkies. Gerasperde murpampoentjies of botterskorsie is ook heerlik.
2. Vervang van die kruie met dieselfde hoeveelheid vars koljanderblare vir ’n heeltemal ander smaak.
3. Frikkadelle: Gebruik dieselfe bestanddele, maar vervang lourierblaar, geblikte tamaties en wyn met 60 ml (¼ k) rou hawermout. Rasper die ui en roer met die res van die bestanddele by die maalvleis. Geur na smaak, rol in balletjies of vorm in hamburgervleiskoekies. Braai in ’n bietjie olie.
4. Maak ’n lasagne met die maalvleis. Berei ‘n witsous en pak die maalvleis en witsous in lae met lasagnevelle. Bak vir 30-40 minute.

Besoek http://www.amcsa.co.za vir meer oor AMC kookware.