Groot Ontbyt Kosblik 1 Augustus 2016 - Lamsosaties en koolslaai

Kosblik 101

Spyskaart

Lamsosaties met geroosterde kekerertjiedoopsous (resep uit Cooking from the heart)
Koolslaai met Pink Lady® appel, rooibosbessies en wortel
Neute

Tuisgemaakte etes bly vir almal ‘n lekker bederf en dis ‘n wonderlike manier om sommer ook seker te maak dat etes en dit wat in ‘n kosblik gepak word, gesonder is. As jy boonop plaaslike en seisonale bestanddele kan gebruik, is dit nog geuriger. Hierdie week se kosblik is ‘n smullekker lamsosatie met ‘n appel-koolslaai en ‘n kekerertjiedoopsous wat perfek by die ander geure pas.

Om al hoe meer kos self by die huis te maak, is een van die beginsels van Cooking from the heart se resepteboeke. Dit idee is juis om mense aan te moedig om minder kitskos en gemorskos te eet. Die resepte in die boeke is maklik om te volg, baie bekostigbaar en regtig geurig. Die kekerertjiedoopsous is juis uit die boek, maar dis nie sommer net fyngemaakte kekerertjies nie. ’n Gedeelte van die kekereretjies word vooraf gerooster, wat dit ‘n baie lekker, ekstra neuterige geur gee, sonder dat neute gebruik word- ‘n lekker wenk as iemand in jou gesin dalk ‘n neut-allergie het. Daar is ook min sout in die mengsel, juis omdat daar reeds soveel ander geure is en onthou, ‘suurlemoen is die nuwe sout’, so geur eers met ‘n skeut suurlemoensap voor jy sommer net sout uit gewoonte byvoeg. Die doopsous is ook baie veelsydig, want jy kan groenterepies daarin doop, dit op hamburgers sit, saam met vleis eet of op toebroodjies gebruik. Daar is nog sulke veelsydige idees in die reeks resepteboeke, besoek gerus http://www.cookingfromtheheart.co.za en volg hul Facebook-blad vir gereelde idees en resepte
http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA/

Die lamsosaties wat deel is van vandag se kosblik, is ‘n praktiese idee wanneer ‘n mens soms ‘n skaap-braaipak koop en daar net ‘n klein stukkie boudvleis daarin is. As dit te klein is vir ‘n maaltyd, is dit net die antwoord vir kosblikke. Jy kan dit sommer met ‘n vorige braaivleis-ete oor die kole voorberei of in ‘n pan braai. Kekerertjies is perfek met lamsvleis en dit is twee Mediterreense smake wat gereeld gekombineer word.
Skape wat in Suid-Afrika geproduseer word, wei meestal op natuurlike weiding en te danke daaraan, is dit besonder geurig. Die voordeel vir ons, is dat dit dus maklik om gaar te maak, sonder dat jy vreeslik baie daarmee hoe te doen om dit lekker te maak. ‘n Goeie skeut olyfolie, suurlemoensap en vars kruie is amper genoeg om dit geurig te maak. Kyk gerus op http://www.cookingwithlamb.co.za vir nog lekker resepte en baie inligting oor die voedsame bron van proteïen, wat altyd gewild is in Suid-Afrika.

Om die kosblik verder gebalanseerd te hou, is daar ‘n kraakvars slaai met Pink Lady® appels en fyngekerfde kool. Pink Lady® appels is nou in seisoen en die natuurlike soet-suur smaak van die appel is heerlik saam met kool. Dis ‘n lekker manier om selfs in die winter seker te maak dat jy genoeg varsgoed in jou etes insluit. Heel dikwels word ‘n koolslaai toegegooi met mayonnaise, maar dis nou een bestanddeel wat ek liefs vermy. Daar is dikwels baie sout en ongesonde vette in en vir hierdie slaai is ‘n kombinasie van suurlemoensap en olyfolie genoeg om die slaai klam genoeg te maak en die geure van die kool en appels te komplimenteer. Behalwe vir die feit dat heelwat van die appels se voedingswaarde net onder die skil sit, het dit ook ‘n pragtige kleur – dus twee redes om beslis nie die appels af te skil nie. Leer gerus ook jou kinders van kleins af om appels met die skil aan te geniet. Op hul webtuiste http://www.pinklady.co.za/ is daar nog heelwat interessante inligting oor Pink Lady® appels.

Resepte

Lamsosaties

Sny 3-4 lamsboud-tjops in groterige blokkies. Meng 60 ml (¼ k) elk balsamiese asyn en olyfolie met 5 ml (1 t) gekapte vars roosmaryn vir ‘n marinade. Marineer vleis in marinade vir 30 minute tot 1 uur. Ryg blokkies op kebabstokkies en geur na smaak. Braai oor die kole of in ‘n braaipan tot gaar, maar nie droog nie.

Koolslaai met Pink Lady® appel, rooi bosbessies en wortel

Meng ½ klein kool, in dun skyfies gesny en 1 wortel, grofgerasper met 1-2 Pink Lady® appels, in dun wiggies gesny. Geur na smaak met olyfolie en suurlemoensap en sprinkel met gedroogde rooibosbessies, neute en sade of enige sade en neute van jou keuse.

Geroosterde kekerertjiedoopsous

Uit Cooking from the heart
Lewer 6 – 8 porsies (500 ml)

2 x 410 g-blikke kekerertjies, gedreineer, maar behou die vloeistof
2 groot knoffelhuisies, fyngedruk
75 ml (5 e) olyf- of avokado-olie
5 ml (1 t) komynsaad
5 ml (1 t) gemaalde komyn
100 ml suurlemoensap
1,2 ml (¼ t) sout
swartpeper na smaak

  1. Voorverhit die oond tot 180 °C en voer ‘n bakplaat met foelie of bakpapier uit. Plaas 1 van die blikke kekerertjies met die knoffel, 30 ml van die olie en komynsaad in ‘n groot mengbak. Roer tot die kekerertjies met die olie bedek is.
  2. Plaas kekerertjies en geurmiddels op die bakplaat en rooster 15-20 minute of tot goudbruin.
  3. Plaas geroosterde kekerertjies, met die olie en geurmiddels van die bakplaat, in ‘n groot bak. Voeg die ander kekerertjies met die orige olie, gemaalde komyn en suurlemoensap by. Voeg 50 ml van die behoue vloeistof uit die blikkies ook by. Meng met ‘n stokmenger tot ‘n growwe tekstuur. Geur na smaak en voeg meer water by, indien verkies.
  4. Sit voor as doopsous met vleis, groente of op ‘n broodjie.

Wenke
1. Plaas orige doopsous in die yskas in ‘n lugdigte houer vir 4-5 dae.
2. Roer ‘n bietjie ongegeurde lae-vet jogurt by die doopsous, vir ‘n romerige mengsel.

Groot Ontbyt Kosblik 22 Augustus 2016 - Rotis en appeltjips

Kosblik 101

Spyskaart

Roti (resep uit Cooking from the heart)
met oorskiet lamskouer in ‘n kerrie-en-suurroomsous
Pink Lady® gedroogde appels-tjips
Klein tamaties en komkommerskyfies
Waterbottel
Neutemengsel

Deesdae is baie mense meer bewus van hul keuse van stysel vir ‘n ete. Dit is nie net ‘n mode-gier nie, maar beslis ‘n belangrike beginsel vir ‘n gesonde manier van eet. En dit is ook nie net belangrik vir diegene wat wil gewig verloor of diabete is nie – ons almal behoort daarna op te let. Ons het stysel in ons etes nodig, maar daar is definitief gesonder en minder gesonde opsies. Die eerste aspek om na op te let, is hoe verfyn en verwerk die produk is. Hoe meer geprosesseer, hoe meer van die natuurlike vesel is dikwels verwyder, wat beteken dat die stysel jou nie baie lank vol gaan laat voel nie. Dit sal ook jou bloedsuikervlakke redelik vinnig laat styg, maar ook weer net so vinnig laat val en jou honger laat voel. Hoe meer verfyn die produk is, hoe minder voedingswaarde is soms nog daarin oor. Daarom is onverfynde stysels en dié wat so na as moontlik aan hul natuurlike vorm is, heelwat beter om te eet. ‘n Paar voorbeelde is witbrood teenoor volkoring, witrys teenoor bruinrys, rou hawermoutpap wat jy self vir ‘n paar minute kook (nie eers die kitspakkies wat net kookwater bykry nie) tenoor enige boks-pap. Verwerket en verfynde produkte is dikwels ook baie hoog in suiker, sout of onnatuurlike preserveermiddels, wat ons liefs moet vermy. Nog ‘n rede om dit ‘n gewoonte te maak om etikette te lees.
As jy dan wel lusraak vir iets soos ‘n roti, soos wat in dié week se #Kosblik gebruik word, is dit die heel beste om dit self te maak. En dis glad nie sulke harde werk of soveel moeite nie – hier is ‘n maklike resep onderaan. Die rotis kan selfs vries, so maak genoeg vir ‘n aandete of twee en ‘n paar kosblikke. Jy kan ook ‘n gesonde olie kies om in die resep te gebruik, wat dit sommer nog gesonder maak.
Al hierdie aspekte, is dit waarop Cooking from the heart se resepte geskoei is en die hele konsep van die reeks resepteboekies gebou is. Pharma Dynamics as maatskappy glo regtig daarin om mense aan te moedig om ‘n gesonde leefstyl te volg, ook om te verhoed dat leefstyl-siektes hul later affekteer.
http://www.cookingfromtheheart.co.za http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA/

n Kosblik moet altyd gebalanseerd wees en daarom is daar iets uit elke voedingsgroep nodig. Vir dié week se idees, is daar dus murgsagte stukkies lamskouer wat in ‘n ligte kerriesous gemeng en in ‘n roti geniet word. Daarmee saam ‘n paar groentes, neute om later aan te peusel en dan ‘n maklike appel-happie om ook self te maak. Ons noem dit sommer appel-tjips – dun skyfies Pink Lady® appels word in die oond uitgedroog, soos wat jy beskuit sal uitdroog. Dit neem net so bietjie meer as ‘n halfuur en is heerlik soet. Pink Lady® appels se bros tekstuur is ook ideaal, want die struktuur van die appel bly behoue, selfs al word dit uitgedroog. Die soet smaak bly ook behoue, wat dit juis ‘n lekker soet happie maak en beslis gesonder is as enige gekoopte happie. Jy kan dit deel maak van die ete, want die soet appel sal heerlik wees met die kerriegeure of geniet dit as ‘n peuselhappie deur die dag. Kombineer dit met die neute om die happie nog gesonder en vullender te maak. Die gesonde olies in die neute hou jou vol en ‘n belangrike deel van ‘n gesonde leefstyl.
http://www.pinklady.co.za/

Hierdie week is daar ‘n derde manier om oorskiet-lamsvleis op nog ‘n interessante manier te gebruik. Die hele idee is dat jy ‘n groot snit vleis gaarmaak vir ‘n ete en dit wat oorbly, dan weer aanwend vir ‘n kosblik. Die resep vir die gaarmaak van die resep is hier onder aangedui, met die idee om dit by ‘n eenvoudige kerrie-roomsous in te meng vir ‘n kosblik. Lamsblad wat lank en stadig met vloeistof in die oond gaargemaak geword, is heerlik sag, geurig en nog sappig. Pluis enige oorskiet-vleis en vries in porsies om vir kosblikke te kan gebruik.
http://www.cookingwithlamb.co.za

Resepte

Lamsblad in die oond

Lewer 6 – 8 porsies

1 ui, gekap
2 wortels, in blokkies gesny
1 selderystingel, met die blare, gekap
10 takkies elk roosmaryn en tiemie
1,5 kg lamsblad
250 ml (1 k) rooiwyn
250 ml (1 k) sterk Rooibostee
sout en peper na smaak

  1. Voorverhit die oond tot 160 °C. Plaas die groente en kruie in ’n groot kastrol met ‘n deksel wat in die oond gebruik kan word. Of gebruik ‘n groot diep oondbak en foelie as deksel.
  2. Plaas die lamsblad bo-op die groente en skink wyn en tee oor. Geur met sout en peper.
  3. Bedek met ’n deksel (of foelie) en rooster vir 3-3½ ure of tot die vleis sag is en maklik van die been gepluis kan word.
  4. Haal die vleis van die been af en pluis in kleiner stukkies of sny in skywe vir ‘n maaltyd. Die gepluisde vleis is heerlik, teruggeroer in die groentemengsel in die kastrol. Vries enige orige vleis in porsies om as deel van ‘n kosblik te gebruik.

Wenke
1. Vir die perfekte gaarmaaktyd vir ’n baie groot lamsblad, sodat die vleis goed gaar is, maar nie droog nie, kan jy dit so bereken: 50 minute vir elke 500 g vleis, plus ‘n ekstra 50 minute, teen 160 °C gaargemaak.
2. Kerrie-en-suurroomsous met lam: Meng 125 ml (½ k) suurroom, 60 ml (¼ k) ongegeurde jogurt met 7,5 ml (1½ t) kerriepoeier of na smaak. Roer ongeveer 500-750 ml (2-3 k) lamskouer by en geur na smaak.

Rotis

Resep uit Cooking from the heart
Lewer 8 rotis

250 ml (1 k) koekmeel
250 ml (1 k) volkoringmeel
30 ml (2 e) sonneblom- of avokado-olie
2,5 ml (½ t) sout
5 ml (1 t) gemaalde komyn (opsioneel)
250 ml (1 k) kookwater
10 ml (2 t) sonneblom- of avokado-olie vir braai

  1. Plaas die mele in ‘n groot mengbak. Vryf die 2 eetlepels olie, sout en komyn met jou vingerpunte by die meel in, tot dit soos broodkrummels lyk.
  2. Meng water by die meelmengsel en knie tot ‘n sagte deeg vorm.
  3. Verdeel die deeg in 8 balletjie en rol elke balletjie in ‘n sirkel.
  4. Vou die sirkel in die helfte en dan weer in die helfte en rol weer in ‘n sirkel. Herhaal met al die balletjies en bedek met ‘n skoon afdroogdoek tot gereed om te braai. Vir n perkefte ronde sirkel, gebruik die deksel van ‘n klein kastrol.
  5. Verhit ‘n dun lagie olie oor matige hitte in ‘n groot braaipan (AMC 24 cm Chef’s Pan werk goed). Braai roti aan eenkant tot dit begin pof. Draai om en braai tot goudbruin, maar nie hard nie.
  6. Sit voor met ‘n kerrie van jou keuse.
Pink Lady® appeltjips

Lewer 6 porsies

2 Pink Lady® appels

  1. Voorverhit die oond tot 120 °C. Plaas ‘n afkoelrak op ‘n bakplaat.
  2. Sny heel apples, met die skil aan, met ‘n skerp mes in baie dun skyfies.
  3. Pak skyfies in ‘n enkellaag op die afkoelrakkie. Droog die skyfies in die oond uit en laat die oonddeur met ‘n houtlepel oopbly. Die skyfies sal ongeveer 30-40 minute vat om droog te word, afhangend van die dikte van die skywe en hoe ver dit uitgedroog moet wees.
  4. Bêre in ‘n lugdigte houer, vir 1-2 dae, want die tjips sal daarna weer sag word, afhangend van hoe ver dit uitgedroog is. Die appel-tjips is selfs mooi garnering vir kolwyntjies.

Groot Ontbyt Kosblik 15 Augustus 2016 - Groente-hutspot

Kosblik 101

Spyskaart

Groente-hutspot met oorskiet-lamsblad (vleis op toebroodjies met slaai vir kinders)
Pink Lady® appelwiggies en selderystokkies met jogurt-en-grondboontjiebotterdoopsous (resep uit Cooking from the heart)

Iemand vra my nou die dag of ek voor hanekraai opstaan om vir my gesin kosblikke te pak. Gelukkig nie. So bietjie beplanning wanneer ek aandete maak, is dikwels my redding. Of dit nou ekstra viskoekies of frikkadelle is of soos met hierdie week se resepte, ‘n vegetariese gereg wat jy vir die kosblikke bietjie aanvul met vleis – ‘n aandete kan met min moeite ‘n heerlike kosblik-ete word.

Voor die winterweer heeltemal verby is, kan jy gerus hierdie groente-hutspot vir aandete maak. Die groente kan aangepas word na gelang van jou gesin se keuse, maar gebruik groente wat min of meer in dieselfde tyd sal gaar word. En moenie huiwerig wees oor die vegetariese aandete nie. Dis regtig vullend en die bone is ‘n goeie bron van proteïen. Vegetariese etes is alles behalwe vaal en vervelig en hierdie resep is nog veelsydig ook. Om elke nou en dan vegetaries te eet is ‘n belangrike beginsel van ‘n gesonde leefstyl, want dit verseker ‘n goeie verskeidenheid van proteïene in jou dieet.

Die reeks Cooking from the heart-resepteboeke probeer ons almal juis aanmoedig om ‘n verskeidenheid kossoorte te eet, juis sodat ‘n variasie van voedingstowwe op die manier deel word van jou etes.

Om ‘n kosblik-ete vir die volgende dag dan vullend en gebalanseerd te hou, kan jy oorskiet-lamsvleis inroer. Ons het verlede week gewys hoe om ‘n lamsblad vir ‘n aandete gaar te maak tot die vleis maklik van die vleis gepluis kan word, maar nie droog is nie. Enige vleis wat van so ‘n ete oorbly, is perfek vir kosblikke. Vries dit in porsies of genoeg vir ‘n kosblik of twee op ‘n keer en gebruik dan in ‘n gereg soos hierdie hutspot. Die murgsagte vleis is die perfekte kombinasie met die bietje Kerrie, klappermelk en ander groente. Met die skiet van die insetsel was dit regtig gewild. Soms word daar na lamsblad verwys as ‘die arm man se skaapboud’, maar dit staan vir geen oomblik terug as dit gaan oor geur en die tekstuur van die vleis nie. Om die eerlike waarheid te sê, ‘n lamsblad wat lank en stadig gaargemaak word soos in die resep hier onder, is vir my lekkerder as ‘n skaapboud. En as die kinders nie opgewonde raak oor die hutspot nie, gebruik die skaapvleis op ‘n volgraan-toebroodjie met komkommer en tamatie. Skaapvleis SA is baie trots op die top gehalte, baie voedsame lam- en skaapvleis wat ons in Suid-Afrika het. Daar is nog heelwat inligting oor SA Skaapvleis op hul webwerf. http://www.cookingwithlamb.co.za

Nog iets wat belangrik is vir ‘n gesonde leefstyl, is om te kyk na dit waaraan jy peusel. Moenie goeie keuses maak vir etes en dan jou gesonde leefstyl ongedaan maak met die verkeerde peuselhappies nie. Lees die etikette van produkte en maak soveel as moontlik self by die huis. Vir die week se kosblikke, is daar ‘n heerlike doopsous vir groente en vrugte wat van ongegeurde jogurt en grondboontjiebotter gemaak word. Dis só eenvoudig, maar verrassend lekker, veral met appel – probeer dit gerus. Maak nou ook net seker dat jy die grondboontjiebotter se etiket lees en koop verkieslik ‘n produk met so min as moontlik bygevoegde suiker en sout. Daar is heelwat inligting oor die lees van etikette op http://www.cookingfromtheheart.co.za of volg hulle op http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA/

Party mense het nog nooit appel en grondboontjiebotter saam geproe nie en tog is dit ‘n heerlike kombinasie. En juis nog meer, as dit ‘n sappige Pink Lady® appel is, want die natuurlike soet-suur smaak van hierdie appels is besonder lekker met die grondboontjiebotter. Onthou om die skil aan te hou wanneer jy die appel in wiggies sny vir ‘n kosblik. Spoel dit net vinnig af in water om te verhoed dat dit verkleur. Op die manier bly soveel meer van die voedingswaarde behoue. Die appelwiggies is ook ‘n lekker ‘soet’ smaak saam met die kerriegeure van die hutspot, so geniet dit sommer as nagereg na die maaltyd of later deur die dag as ‘n gesonde peuselhappie. Gaan lees gerus meer oor Pink Lady® appels en die spesiale aandag wat die appels kry om hul kenmerkende kleur en geur te hê. http://www.pinklady.co.za/

Resep

Lamsblad in die oond

Lewer 6 – 8 porsies

1 ui, gekap
2 wortels, in blokkies gesny
1 selderystingel, met die blare, gekap
10 takkies elk roosmaryn en tiemie
1,5 kg lamsblad
250 ml (1 k) rooiwyn
250 ml (1 k) sterk Rooibostee
sout en peper na smaak

  1. Voorverhit die oond tot 160 °C. Plaas die groente en kruie in ’n groot kastrol met ‘n deksel wat in die oond gebruik kan word. Of gebruik ‘n groot diep oondbak en foelie as deksel.
  2. Plaas die lamsblad bo-op die groente en skink wyn en tee oor. Geur met sout en peper.
  3. Bedek met ’n deksel (of foelie) en rooster vir 3-3½ ure of tot die vleis sag is en maklik van die been gepluis kan word.
  4. Haal die vleis van die been af en pluis in kleiner stukkies of sny in skywe vir ‘n maaltyd. Die gepluisde vleis is heerlik, teruggeroer in die groentemengsel in die kastrol. Vries enige orige vleis in porsies om as deel van ‘n kosblik te gebruik.

Wenk
1. Vir die perfekte kooktyd vir ’n baie groot lamsblad, sodat die vleis goed gaar is, maar nie droog nie, werk op sowat 50 minute vir elke 500 g plus ‘n ekstra 50 minute teen 160 °C gaargemaak.

Groente-hutspot

Lewer 6 – 8 porsies

20 ml (4 t) avokado- of olyfolie
2 uie, grof gekap
2 knoffelhuisies, fyn gedruk
1 klein rooi brandrissie, heel
3 middelslag wortels, gehalveer en in dik diagonale skywe gesny
3 murgpampoentjies, gehalveer en in dik diagonale skywe gesny
20 ml (4 t) matige kerriepoeier
15 ml (1 e) gemaalde komyn
300 g botterskorsie, geskil en in blokkies gesny
1 groot eiervrug, met die skil in blokkies gesny
500 ml (2 k) sterk Rooibostee
5 ml (1 t) fyngerasperde suurlemoenskil
1 x 400 g-blik botterbone, gedreineer
sout en varsgemaalde swartpeper na smaak
125-200 ml klappermelk
10 ml (2 t) suurlemoensap
45 ml (3 e) grofgekapte koljanderblare
ekstra koljanderblare vir garnering

  1. Verhit olie oor matige hitte in ’n groot kastrol (‘n AMC 24cm High werk goed) en soteer uie, knoffel, brandrissie, wortels en murgpampoentjies vir ’n paar minute. Voeg kerrie en komyn by en soteer tot aromaties.
  2. Voeg botterskorsie en eiervrug by en soteer vir ’n paar minute. Roer tee en suurlemoenskil by. Sit die deksel op en verlaag hitte.
  3. Prut 35-40 minute liggies of tot die groente net sag, maar nie pap is nie. Roer die boontjies by en verhit 5 minute saam met die groente.
  4. Geur na smaak en roer die res van die bestanddele, behalwe die ekstra koljanderblare, by. Sit op basmati-, bruinrys of koeskoes voor of gebruik as ’n vulsel in roti’s. Garneer met koljanderblare.
  5. Pak oorskiet van die hutspot in ‘n kosblik vir ‘n heerlike winters-middagete. Voeg ‘n bietjie vleis, soos lamsblad by vir ‘n meer vullende ete. (Dis natuurlik lekkerder as die persoon dit iewers kan warm maak, maar selfs teen kamertemperatuur sal die hutspot steeds geurig wees.)
Jogurt-en-grondboontjiebotterdoopsous

Resep uit Cooking from the heart 2
Lewer 4 porsies

45 ml (3 e) grondboontjiebotter
125 ml (½ k) ongegeurde lae-vet jogurt
Pink Lady® appelwiggies en selderystokkies

  1. Plaas grondboontjiebotter in ‘n mengbak en roer tot sag. Roer die jogurt by en meng tot glad. 2. Pak doopsous met appel en seldery as ‘n peuselhappie of soetigheid na die ete.

Wenke
1. Voeg ‘n knippie kaneel of ‘n drupel vanielje-geursel by vir nog geur.
2. Gebruik ‘n grondboontjiebotter van ‘n goeie gehalte en kies een met min suiker en sout.

Groot Ontbyt Kosblik 8 Augustus 2016 - Botterskorsieslaai

Kosblik 101

Spyskaart

Botterskorsie-en-kekerertjieslaai (resep uit Cooking from the heart)
met oorskiet lamsblad (elemente in aparte bakkies vir kinders)
Heel Pink Lady® appel

As dit vir jou soos ‘n reuse taak klink om gebalanseerde en gesonde kosblikke (en etes) vir jou gesin te maak, is jy nou op die regte plek. Hier is hope praktiese idees, wenke en resepte om jou lewe makliker én gesonder te maak.

Die beginpunt vir enige gesonde ete is om seker te maak dat daar iets uit elke belangrike voedselgroep op jou bord of dan deur jou dag se etes ingesluit word. ‘n Proteïen, gebruik verkieslik ‘n verskeidenheid van proteïene deur die loop van die dag en week, bv vis, hoender, peule en verskillende rooivleis. ’n Opsie wat nie te veel vet bevat nie, is ook ‘n goeie keuse. Dan ’n stysel wat so natuurlik en onverfynd as moontlik is, bly die beste. Hierdie keuses het gewoonlik ook ’n beter veselinhoud. Beperk bv ‘wit stysels’ soos witrys, pasta, pap en witbrood en gebruik liewer meer botterskorsie, patat, bruinrys en volgraanbrood. Vars groente en vrugte behoort die grootste deel van jou bord vol te maak en as dit by kosblik-pak kom, maak dit dinge sommer makliker. Daar is in elke seisoen ’n wye verskeidenheid vars goed om uit te kies – ’n maklike manier om seker te maak jy maak goeie keuses: hou jou bord (en kosblik) kleurvol en mik vir 5 items per dag, waarvan ten minste 2 rou is. Hierdie is ook die basis waarop die reeks Cooking from the heart resepteboeke, van Pharma Dynamics ontwikkel is. Onthou dat jy ook hul Facebook-blad kan volg vir gereelde planne om gesond eet ‘n leefstyl te maak.
http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA/

Selfs met kouer weer in Aug, kan jy maklik bestanddele kombineer om gebalanseerd te eet. Die botterskorsieslaai is heerlike koestergeure. Kekerertjies is ‘n veelsydige peul wat saam met die botterskorsie as bron van stysel in die slaai gebruik word. Beplan sommer om die botterskorsie en kekerertjies die vorige aand as stysel vir aandete te maak en sorg dat daar genoeg is vir die kosblikke ook.

Om dit dan te rek tot ‘n gebalanseerde maaltyd, is murgsagte lamsvleis ideaal saam met die geure van die botterskorsieslaai. Skaapvleis SA het ‘n lekker verskeidenheid inligting en resepte op hul webwerf, http://www.cookingwithlamb.co.za as jy nog daaroor wil lees. ’n Skaapblad (party mense verwys daarna as ’n lamskouer, van die Engelse shoulder of lamb, is ‘n snit wat eintlik so maklik is om gaar te maak en as dit soos in die resep hier onder, lank en stadig gaargemaak word, is dit heerlik sappgig en so geurig soos net Suid-Afrikaanse skaapvleis kan wees. Vra gerus volgende keer die slagter in die supermark vir so ‘n snit – moenie dat die snit jou intimideer nie, dis maklik om reg gaar te maak en wanneer dit gepluis word, kan jy al die oortollige vet makliker verwyder. Maak dit vir ‘n aandete gaar en sit die res in die yskas om juis in kosblikke te gebruik.

‘n Pink Lady® appel vul die ete perfek aan. Die appel kan vir kinders opgesny word, maar in die skil is dit ’n gerieflike en baie maklike vrug om in te pak. As jy gewonder het waarom dié appel so krakerig en sappig is, het dit baie te doen met die manier waarop die kultivar verbou word. Daar word regtig baie moeite gedoen om seker te maak dat die vrugte genoeg son kry, om daardie bekende pienk blos te ontwikkel, maar genoeg koue nagte is weer nodig om die krakerige smaak te gee. Die appels bly ook langer aan die bome om soet genoeg te word, so daar is regtig ’n kuns aan die kweek van Pink Lady® appels. Die vrugte word met die hand gepluk en is die heel lekkerste wanneer hulle, soos nou, in seisoen is. Die balans van die soet-suur smaak is dus perfek saam met skaapvleis vir die week se kosblikke.
http://www.pinklady.co.za/

Resepte

Lamsblad in die oond

Lewer 6 – 8 porsies

1 ui, gekap
2 wortels, in blokkies gesny
1 selderystingel, met die blare, gekap
10 takkies elk roosmaryn en tiemie
1,5 kg lamsblad
250 ml (1 k) rooiwyn
250 ml (1 k) sterk Rooibostee
sout en peper na smaak

  1. Voorverhit die oond tot 160 °C. Plaas die groente en kruie in ’n groot kastrol met ‘n deksel wat in die oond gebruik kan word. Of gebruik ‘n groot diep oondbak en foelie as deksel.
  2. Plaas die lamsblad bo-op die groente en skink wyn en tee oor. Geur met sout en peper.
  3. Bedek met ’n deksel (of foelie) en rooster vir 3-3½ ure of tot die vleis sag is en maklik van die been gepluis kan word.
  4. Haal die vleis van die been af en pluis in kleiner stukkies of sny in skywe vir ‘n maaltyd. Die gepluisde vleis is heerlik, teruggeroer in die groentemengsel in die kastrol. Vries enige orige vleis in porsies om as deel van ‘n kosblik te gebruik.

Wenk
1. Vir die perfekte kooktyd vir ’n baie groot lamsblad, sodat die vleis goed gaar is, maar nie droog nie, werk op sowat 50 minute vir elke 500 g plus ‘n ekstra 50 minute teen 160 °C gaargemaak.

Botterskorsie-en-kekerertjieslaai

Resep uit Cooking from the heart 3
Lewer 4 porsies

5 ml (1 t) gemaalde kojlander
5 ml (1 t) paprika
10 ml (2 t) gedroogde origanum
5 ml (1 t) gemaalde komyn
2,5 ml (½ t) kerriepoeier
45 ml (3 e) avokado- of olyfolie
1,2 ml (¼ tsp) sout
30 ml (2 e) suurlemoensap
45 ml (3 e) water
500 g botterskorsie, geskil en in blokkies gesny
swartpeper na smaak
1 x 410 g blik kekerertjies, gedreineer
4 klein spinasieblare of 2 handevol slaaiblare, grof geskeur

  1. Voorverhit die oond tot 180 ˚C. Plaas speserye, helfte van die olie, sout, suurlemoensap, water en botterskorsie in ‘n groot mengbak en meng goed.
  2. Geur met swartpeper en plaas in ‘n oondbak. Rooster vir 30 minute of tot botterskorsie gaar is. Laat afkoel en roer kekerertjies by. (Vir ‘n maaltyd kan die mengsel op die spinasieblare voorgesit word as bygereg.)
  3. Plaas botterskorsiemengsel met gepluisde lamsblad met blare in ‘n kosblik. Skink die res van die olie as slaaisous oor die mengsel of pak in ‘n aparte bakkie in die kosblik.

Wenke
1. Voeg ‘n bietjie fetakaas by die slaai, indien verkies.
2. Sprinkel met sonneblom- of pampoensaad vir ekstra krakerigheid in die slaai.

Basiese maalvleismengsel uit Maak vyf

’n Lekker maalvleismengsel is baie nuttig en ek het dié resep al ’n paar keer gedeel. Maalvleis is ontsettend veelsydig en dié geurige mengsel van tamatie, rooiwyn en baie kruie is heerlik. Wees kreatief met ander geurmiddels en kruie om verskillende geregte te maak, soos die Griekse maalvleis-en-eiervruggebak in Maak vyf. Die mengsel word gegeur met heelwat kruisement en origanum en met skywe geroosterde eiervrug in lae gepak. Strooi kaas oor en bak vir ’n lekker aandete. Vir die resep en ander resepte met die basiese maalvleismengsel, bestel jou eie kopie van Maak vyf by heleen.m@iafrica.com . Vir meer oor Maak vyf sien: (cookbooks/maak-vyf-make-five/)

Verdubbel of vervierdubbel die resep en gee vir ’n vriendin. Vries die ekstra hoeveelhede in kooksels vir dae wanneer jy vinnig moet kosmaak.

Basiese maalvleismengsel

Resep uit Maak vyf/Make five
Lewer 4 – 6 porsies

15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
500 g maer beesmaalvleis
1 groot ui, gekap
2 knoffelhuisies, gekneus
2 wortels, grofgerasper
1 lourierblaar
10 ml (2 t) fyn koljander
1 x 50 g-pakkie tamatiepasta
1 x 410 g-blik gekapte tamaties
125 ml (½ k) rooiwyn
80 ml (⅓ k) gekapte vars kruie van jou keuse bv. Italiaanse pietersielie, origanum, tiemie, salie
suurlemoensap, sout en peper

  1. Verhit ’n bietjie van die olie oor matige hitte in ’n braaipan (AMC Paella Pan werk uitstekend) en braai die maalvleis tot goudbruin. Skep uit en hou eenkant.
  2. Verhit die res van die olie in dieselfde pan en soteer ui en knoffel vir ’n paar minute. Roer die wortels, lourierblaar en koljander by en soteer vir 3-5 minute. Roer die tamatiepasta by en soteer vir 1-2 minute tot effens verdik.
  3. Roer die maalvleis met die tamaties by en spoel die leë blikkie met die wyn uit. Roer die wyn en kruie by en geur na smaak met suurlemoen, sout en peper.
  4. Verhit tot kookpunt, stel die hitte laer en prut met die deksel vir 30 minute of tot gaar. Geur na smaak.
  5. Sit voor op pasta, kapokaartappels, polenta of rys. Dis ook lekker op ’n gebakte aartappel.

Wenke
1. Voeg nog groente by, indien verkies. Gerasperde murpampoentjies of botterskorsie is ook heerlik.
2. Vervang van die kruie met dieselfde hoeveelheid vars koljanderblare vir ’n heeltemal ander smaak.
3. Frikkadelle: Gebruik dieselfe bestanddele, maar vervang lourierblaar, geblikte tamaties en wyn met 60 ml (¼ k) rou hawermout. Rasper die ui en roer met die res van die bestanddele by die maalvleis. Geur na smaak, rol in balletjies of vorm in hamburgervleiskoekies. Braai in ’n bietjie olie.
4. Maak ’n lasagne met die maalvleis. Berei ‘n witsous en pak die maalvleis en witsous in lae met lasagnevelle. Bak vir 30-40 minute.

Besoek http://www.amcsa.co.za vir meer oor AMC kookware.

Groot Ontbyt Kosblik 1 Augustus 2016 - Geroosterde patatskywe

Kosblik 101

Spyskaart

Lamsworsies met geurige patatskywe en maaskaas-vulsel (resep uit Cooking from the heart)
Pink Lady® appel-en-dadelballetjies

As geure mekaar regtig komplimenteer, is selfs eenvoudige kombinasies partymaal die heel lekkerste. ‘n Bietjie vars gemmer, brandrissie en suurlemoen is ‘n perfekte mengsel van geure met die natuurlike soet smaak van patats. En as jy dit as bygereg vir aandete beplan, maak seker dat jy genoeg het om die volgende dag in ‘n kosblik of twee te kan pak.

Vandag se kosblik is heerlike winter, koesterkosgeure, en steeds gesond – juis ‘n praktiese manier van dink oor ‘n gesonde leefstyl. Die regte keuse van bestanddele is belangrik om die meeste geur in ‘n gereg te verkry en dis heeltemal moontlik om dit met gesonde bestanddele te doen. As jy dan ook die regte gaarmaakmetode gebruik om selfs nog meer geur te gee, is jy op die regte pad. So is patats byvoorbeeld ‘n beter groente as bv aartappels, om seker te maak jou bloedsuikervlakke varieer nie te veel deur die dag nie, wat weer beteken dat jy nie so gou honger gaan voel nie. Hou ook sommer die patat se skil aan, om nog meer voedingswaarde in die maaltyd te hê. Die ander ‘geheime agent’ van die patat-resep hier onder, is die uie wat daarmee saam gerooster en dan by maaskaas ingeroer word. Dit maak die ongelooflikste lekker doopsous.

Al hierdie maniere van dink en beplan as jy kosmaak: vars, natuurlike bestanddele, die regte gaarmaakmetodes om meer geur te gee en gebalanseerde etes, is die hoeksteen van Pharma Dynamics se Cooking from the heart resepteboeke. Alhoewel die boeke nie in die handel beskikbaar is nie, kan jy die resepte en ander praktiese raak op hul webwerf kry http://www.cookingfromtheheart.co.za

Die geurige patatskywe is perfek saam met ‘n gebraaide lamsworsie – maak seker dat wanneer jy dit koop, dit regtig lamswors is. Daar moenie soveel ander vleis of bestanddele bygesit word, dat die natuurlike geur van die lamsvleis verlore raak nie. Skaapvleis SA is baie trots op die feit dat die lam- en skaapvleis wat ons in SA kry, so lekker smaak en vol voedingswaarde is – dis te danke aan die feit dat die diere meestal natuurlike weiding vreet, net soos die natuur bedoel is om te funksioneer. Daar is baie interessante inligting oor skaap- en lamsvleis op hul webwerf http://www.cookingwithlamb.co.za

My kinders is dol oor die peuselhappie of soetigheid vir die week se kosblik, wat met Pink Lady® appels gemaak is. Die vrugte se natuurlike soet smaak is perfek vir die happies, want jy sal nie eers weet dat daar geen suiker bygevoeg is nie. Pink Lady® apples is beslis meer as net ‘n vrug om op sy eie te eet en mens kan dit in soet- en soutgeregte gebruik. Gerasperde appel word met rou hawermout, ‘n bietjie dadels, klapper, neute en kaneel gemeng vir ‘n heerlike energiehappie. Dis beslis beter as ‘n koekie of sjokolade vol suiker, en kinders is dol daaroor. Pink Lady® se webwerf en Facebook-blad is ook propvol ander lekker inligting en idees met dié mooi pienk appel wat nou in seisoen is. Besoek http://www.pinklady.co.za/ of http://www.facebook.com/PinkLadyApplesSA

Resep

Geurige patatskywe en maaskaasdoopsous

Resep uit Cooking from the heart 2
Lewer 6 porsies

20 ml (4 t) avokado- of olyfolie
60 ml (¼ k) suurlemoensap
30 ml (2 e) water
20 ml (4 t) fyngerasperde vars gemmer
1 klein brandrissie, ontpit en gekap (opsioneel)
1 knoffelhuisie, fyngedruk
2 uie, in wiggies gesny
6-8 (700-900 g) klein patats, in die skil, in skywe gesny
swart peper na smaak
180 ml (¾ k) ongegeurde gladde lae-vet maaskaas
handvol vars koljanderblare

  1. Voorverhit die oond tot 180 ˚C.
  2. Meng olie, suurlemoensap, water, gemmer, brandrissie en knoffel in ’n groot bak. Voeg uie en patat by en meng tot bedek met die olie-mengsel. Geur met peper.
  3. Plaas groente met al die orige oliemengsel in ‘n oondbak. Rooster 30 minute of tot die patats gaar is.
  4. Roer die uie met al die pansappe by die maaskaas en sit as ‘n doopsous saam met die patats voor. Garneer met koljanderblare.

Wenke
1. Rooster die patats ook heel. Plaas in ‘n oondbak met die olie-mengsel en uie en rooster 45 minute tot 1 uur of tot sag. Sny oop en sit met die sous en koljanderblare voor.
2. Roer gerasperde suurlemoenskil by die maaskaas vir meer geur.

Pink Lady® appel-en-dadelballetjies

Lewer ongeveer 20-24 balletjies.

25 rou amandels
500 ml (2 k) rou hawermout
125 g dadels, grof gekap
60 ml (¼ k) fyn klapper
5 ml (1 t) gemaalde kaneel
2 Pink Lady® appels, met die skil aan grof gerasper

  1. Meng amandels in ’n voedselverwerker tot grof gemaal. Dit moet sowat 60 ml (¼ k) gemaalde amandels wees.
  2. Voeg die hawermout by en meng tot ’n fynerige meel vorm. Voeg die dadels, klapper en kaneel by en meng deur.
  3. Skep die gerasperde appels by die mengsel en meng met die voedselverwerker tot dit amper soos koekiedeeg lyk.
  4. Rol balletjies van sowat 15 ml (‘n eetlepelvol) van die mengsel.
  5. Verpak in ’n lugdigte houer en bêre in die yskas vir nie meer as 3-4 dae nie.

Sweetcorn fritters for any occasion

Most kids are crazy about sweetcorn fritters and many of us have fond childhood memories of these fritters. They are great for snacks, lunch box fillers or as part of a meal. We recently fried up a batch at a photo shoot to use as a base for cocktail snacks.
We made them much smaller than traditional sweetcorn fritters and spread all sorts of toppings, from hummus or pesto to cottage cheese and finished them off with herbs.

Here is the recipe, but make a double batch – because once you start nibbling on these, there is no stopping.

Sweetcorn fritters

Recipe from Kos is op die tafel!
Makes about 25 – 30 (depending on the size)

1 x 420 g tin cream-style sweetcorn
250 ml (1 cup) self-raising flour
5 ml (1 tsp) baking powder
2 eggs, beaten
100 ml milk
salt and pepper to taste
125 ml (½ cup) finely grated Cheddar cheese
45 ml (3 tbsp) olive or avocado oil to fry

1. Place sweetcorn in a large mixing bowl and sieve the dry ingredients over.
2. Stir in the eggs and milk and mix well. Season to taste and stir in the cheese. It is quite a runny batter. 3. Heat an AMC 24 of 28 cm Chef’s Pan over a medium heat and add 10-15 ml of the oil. Fry spoonfuls of the batter (about 30 ml) until bubbles start to form on top. Turn over and fry until golden brown and cooked.
4. Drain on paper towel and keep warm. Repeat with the rest of the batter and more oil if necessary.
5. Serve hot as a snack, part of a meal or cold in a lunch box.

Tips
1. Stir 100 ml finely chopped ham, salami, cooked bacon or drained tuna in the batter.
2. Add fresh chopped herbs to the batter for extra flavour. Fresh thyme, parsley or origanum with be delicious.

For more about AMC visit http://www.amcsa.co.za

Groot Ontbyt Kosblik 25 Julie 2016 - ClemenGold-en-makrielslaai

Kosblik 101

ClemenGold-en-makrielslaai met ClemenGold-slaaisous en Cecilia’s Farm Nut & Seed Sprinkle
Springmielies (resep uit Cooking from the heart)
Cecilia’s Farm Mango Flat Bars

Een van die lekkerste winterslaaie in ’n lang tyd – dis op hierdie week se Kosblik-spyskaart. Gelukkig hoef ‘n slaai nie net uit slaaiblare, tamatie, komkommer te bestaan nie. As jy die regte bestanddele kies, het die winter ’n wonderlike verskeidenheid om van te kies. Wat dit vir my so opwindend maak, is dat ’n seisoen se ‘eie’ bestanddele mekaar dikwels so goed aanvul. Dink nou maar net aan die geurkombinasie van avokado en sitrus – baie bekend en altyd ’n wenner.
Die ander lekkerte van so ’n slaai, is dat dit ’n maklike manier is om seker te maak dat jy steeds vars (en rou) bestanddele deel maak van jou winter-etes.

Hierdie tyd van die jaar is ’n mens soms baie meer lus vir warm groente en dan bly die rou items so bietjie vergete, maar dis ook belangrik om genoeg vars goed te eet. Dis ’n goeie manier om seker te maak dat jy genoeg vitamiene, minerale en ander voedingselemente eet, juis om jou immuniteitstelsel gesond te hou deur die winter.

’n Gebalanseerde ete (en kosblik) behoort altyd ’n goeie bron van proteïen, ‘n verskeidenheid vars bestanddele, gesonde olie en onverfynde stysel in te sluit. Deur self iets voor te berei, het jy ook beheer oor die hoeveelheid sout, suiker en ander onnatuurlike geurmiddels daarin. Daarom is die kombinasie van ’n olierige vis, wat ’n goeie bron van omega 3 olies is, sitrus en avokado regtig ideel. Gerookte makriel is heerlik in die slaai, maar iets soos gerookte forel, geblikte makriel, dalk geelstert wat van ’n braai oorgebly het of selfs ’n blikkie tuna sal lekker wees. ’n Slaai is ook sommer nog lekkerder met ’n bietjie ekstra tekstuur in die vorm van ’n gesonde mengsel sade en neute, soos die Cecilia’s Farm Salad Sprinkle wat ek gebruik het.

Avokado is ryk aan vesel, omega vetsure en heelwat ander voedingselemente. ClemenGold, wat ’n sagte sitrus mandaryn is, is ook propvol voedingswaarde en ’n uitstekende manier om jou deur die winter gesond te hou. Die natuurlike soet smaak van ClemenGold vrugte maak dit perfek in die slaai. Jy hoef dus nie net die vrug op sy eie te eet nie, maar kan die beslis in geregte gebruik. Dit is absoluut heerlik in sout geregte, soos ’n hoender-oondgereg, met lamsvleis en in gebak. Die sap en skil is ewe veelsydig en perfek in die slaaisous vir hierdie slaai. Die ClemenGold-sap se natuurlike soet-suur smaak is ’n uitstekende plaasvervanger vir asyn in ’n slaaisous. Jy kan die sap self uit die vrugte druk, of gebruik die varsuitgedrukte botteltjies sap wat beskikbaar is, want daar is geen preserveermiddels bygevoeg nie. Pak die slaaisous in ’n aparte klein flessie, sodat dit net die ete oorgeskink kan word. Lees meer oor die lekker wintervrugte by http://www.clemengold.com/

Om jou eie slaaisous te maak, is ’n praktiese beginsel van ’n gesonde leefstyl, soos dié waarop die reeks resepteboeke van Cooking from the heart fokus. Dan weet jy dat daar net natuurlike bestanddele gebruik is en kan beheer wat nog deel is van jou gesin se etes. Op dieselfde manier, is tuisgemaakte peuselhappies ’n uitstekende manier om beter keuses te maak. En veral as dit kom by iets soos springmielies. Gekoopte springmielies word dikwels met onnodig baie sout of onnatuurlike geurmiddels gegeur. Wees veral ook bedag op die geurmiddels wat in ’n pakke springmieliepitte gebruik word, wat vinnig in ’n mikrogolf geskiet word.

Die resep van Pharma Dynamics se tweede Cooking from the heart resepteboek is maklik, gebruik min of geen olie en jy kan speel met geur-opsies. Springmielies hoef ook nie net met sout gegeur te word nie. Die geheim is om die geurmiddels oor die warm springmielies te strooi, sodat dit so bietjie daaraan kan vaskleef. Gedroogde kruie of selfs speserye soos paprika of kaneel, of ‘n kombinasie daarvan, is ewe lekker. Wanneer die springmielies gemaak word, moet die kastrol nie te warm wees nie, want dan brand die pitte te maklik voor dit skiet. ‘n Matige hitte gee die beste resultate en onthou om ‘n deksel of omgekeerde sif oor die kastrol te sit. Gaan loer gerus na al die ander wenke, praktiese idees en resepte van die projek http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA/ of http://www.cookingfromtheheart.co.za

En dan om die kosblik af te sluit: ‘n baie geurige vrugtestafie uit die reeks droëvrugte en neute van Cecilia’s Farm in die mooie Ceresvallei. Daar is ‘n lekker verskeidenheid geure om van te kies, bv mango, koejawel-peer of appelkoos om maar net van die opsies te noem. Die res van hul reeks handgemaakte produkte is regtig wyd en jy kan verseker wees van die beste gehalte produkte, want kwaliteit is vir hulle baie belangrik. Gaan besoek vandag nog hul aanlynwinkel en gebruik die kodewoord ‘kosblik2016’ om jou bestelling te plaas EN vir die spesiale aanbod van 10% afslag en gratis aflewering te kwalifiseer. http://www.ceciliasfarm.co.za/shop

Resepte

ClemenGold-en-makrielslaai

Lewer 4 – 6 porsies

Slaaisous
100 ml olyf- of avokado-olie
30 ml (2 e) appel-asyn
2,5 ml (½ t) vars gerasperde ClemenGold-skil
75 ml (5 e) ClemenGold-sap
10 ml (2 t) korrelmosterd
5 ml (1 t) heuning
5 ml (1 t) gekapte vars roosmaryn
sout en peper na smaak

Slaai
3-4 ClemenGolds, gesegmenteer
1 avokado, in skyfies gesny
100 g gepeperde makriel of gerookte forel, gevlok
100 g ricotta of fetakaas, gekrummel
handvol bronkorsblare
‘n handvol Cecilia’s Farm Fruit, Nut & Seed Sprinkle

  1. Slaaisous: Meng al die bestanddele saam en geur na smaak.
  2. Slaai: Plaas die res van die bestanddele op ’n slaaibord of pak dit in lagies in kosblikke en sit voor met die slaaisous. Onthou om die slaaisous in ’n aparte flessie of bakkie te pak.

Wenke
1. Die slaaisous sal vir ‘n week in die yskas hou en kan ook as marinade vir hoender of vis gebruik word.
2. Vervang makriel met tuna, as die kinders dit sal verkies.

Springmielies

Resep uit Cooking from the heart
Lewer 4 porsies

5 ml (1 t) sonneblomolie
125 ml (½ k) springmieliepitte
1,2 ml (¼ tsp) sout
10 ml (2 t) gedroogde gemende kruie, origanum, kaneel of paprika

  1. Plaas olie in ‘n groot kastrol (AMC 20cm Low werk uitstekend) met ‘n deksel en versprei oor die bodem van die kastrol.
  2. Strooi springmieliepitte in ‘n enkellaag op die bodem van die kastrol. Sit die deksel op en verhit oor matige hitte.
  3. Die pitte begin so na 4-5 minute spring, maar dan moet jy dit goed dophou. Moenie die deksel afhaal nie, want dan spring die mielies uit. Loer net vinnig of dit nie brand nie, of keer ‘n sif om oor die kastrol, in plaas van ‘n deksel – dan kan jy mooi sien wat binne-in aangaan.
  4. Jy sal hoor wanneer die mielies ophou spring. As alles of meeste daarvan gespring het, kan jy die kastrol van die hitte afhaal. (Nie al die pitte spring altyd nie.)
  5. Meng die sout en kruie of speserye saam en strooi oor die warm springmielies. Meng deur en sit onmiddelik voor. Moenie die deksel op die kastrol los nie, want dit sal stoom en die springmielies pap maak.
  6. Laat afkoel en hou in ‘n lugdigte houer, selfs as jy dit vir ‘n kosblik inpak - gebruik dan ook ‘n lugdigte bakkie of bind dit in ‘n plastieksakkie toe.

Vir meer oor AMC: http://www.amcsa.co.za

Groot Ontbyt Kosblik 18 Julie 2016 - Spinaise-&-mieliebakkies

Kosblik 101

Kosblik-spyskaart

Spinasie-en-mieliebakkies met avo (resep uit Cooking from the heart)
Vars groente van jou keuse, bv. groenboontjies, seldery, tamaties en soetrissie
ClemenGold sap
Cecilia’s Farm Date & Nut Bars (dadel-en-neutstafies)

Dis Mandela-dag en ’n dag waarop baie mense moeite doen om vir ander op verskillende maniere om te gee. Dit beteken nie noodwendig dat daardie omgee wyd en ver van jou af hoef te wees nie, want gesonde etes, hetsy op ’n bord of in ‘n kosblik vir jou eie gesin, is net so ’n goeie langtermyn belegging én ’n plek waar jy ’n verskil kan maak.

Die spinasie-en-mieliebakkies op vandag se spyskaart kom uit Pharma Dynamics se tweede Cooking from the heart resepteboek. In die boek is daar heelwat resepte vir onbyt en inpak-middagetes en praktiese wenke vir kosblikke. Besoek gerus hul webwerf http://www.cookingfromtheheart.co.za vir nog van hierdie heerlike resepte. Pharma Dynamics het ‘n hele projek ontwikkel waarmee hulle ons almal probeer aanmoedig om gesonde leefstyl-gewoontes aan te leer. Volg gerus ook hul Facebook-blad http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA/ om gereeld op hoogte te bly van nog idees en maklike resepte.

Eier is ‘n wonderlike proteïen en so veelsydig om deel te maak van verskillende maaltye van die dag. In hierdie kosblik, is dit deel van die mieliebakkies en saam met avo en ‘n paar vars groente-stukkies, lekker gesond en vullend. Die muffin-grootte happies is maklik om in te pak en te hanteer, so perfek as deel van ‘n gesonde kosblik.

Een van die gesonde beginsels wat Cooking from the heart ons leer, is dat tuisgemaakte eetgoed dikwels heelwat gesonder is as voorafbereide kos uit ‘n supermark. As jy dit self maak, weet jy presies wat daarin is en wat jy en jou gesin eet. Dis dan sommer ook makliker om gebalanseerde etes te verseker. Geniet die spinasie-bakkies met avokado wat nou in seisoen is. Dis ‘n bestanddeel wat propvol gesonde omega olie is en jy kan met gemak ‘n halwe avokado per dag geniet.

‘n Ander vrug wat nou in seisoen is, is ClemenGolds wat deel is van die sagte sitrus-familie. Die vrugte word aan die boom ryp en is heerlik soet. Die suiwer sap is nou beskikaar en omdat daar geen preserveermiddels of ander byvoegings is nie, kan jy dit met ‘n geruste hart deel maak van jou etes. Besoek hul webwerf om meer oor die vrugte te leer wat so maklik skil, feitlik pitloos is en ‘n goeie dosis vitamien C en ander voedingswaarde bevat. http://www.clemengold.com/

Gesonde eetgewoontes beteken ook dat peuselhappies slim gekies moet word. Cecilia’s Farm het ‘n wye verskeidenheid produkte van uitmuntende gehalte om van te kies en baie daarvan is juis geskik vir die hele gesin se kosblikke. Die verpakking is pragtig en genoeg om ‘n mens lus te maak vir die reeks droëvrugte, neute en ander produkte. In hierdie week se #Kosblik is hul splintenuwe handgemaakte dadel-en-neutestafies die perfekte lekkerny. Dis ‘n gesonde keuse en jy het die opsie om een met amandel en kakao of klapper en kasjoneute of makadamia-neute te geniet. Dadels is ‘n natuurlike bron van suiker en die neute gee dit ekstra geur en vesel – baie gesonder as ‘n sjokoladestafie. Besoek hul aanlynwinkel sommer vandag by http://www.ceciliasfarm.co.za/shop en onthou om hul spesiale aanbod te gebruik. Die kodewoord is ‘kosblik2016’ en dan kwalifiseer jy vir 10% afslag en gratis aflewering.

Resep

Spinasie-en-mieliebakkies

Lewer 12 bakkies

1 x 410 g-blik geroomde suikermielies
4 eiers, geklits
3 groot spinasieblare of 2-3 handevol babaspinasie, grof geskeur
100 ml koekmeel
15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
5 ml (1 t) paprika
1,2 ml (¼ tsp) sout
suurlemoensap en swartpeper na smaak

  1. Voorverhit die oond tot 180 °C en smeer ‘n muffinpan liggies met olie.
  2. Meng al die bestanddele in ‘n groot bak saam tot goed gemeng. Geur na smaak met suurlemoensap en peper.
  3. Skep mengsel in muffinpan en sprinkel ekstra paprika oor. Bak 20 minute of tot gestol en gaar. Skep uit die pan en laat afkoel.

Wenke
1. Geniet die bakkies warm of teen kamertemperatuur.
2. Strooi sesamsaad oor voor dit gebak word.
3. Hierdie resep is ook lekker vir ‘n ontbyt-idee.

Hoe nou gemaak? Gesonde koesterkos

Maak hierdie hoendergereg vir jou gesin of wanneer vriende kom kuier. Die Mediterreense bestanddele komplementeer mekaar goed en dis ’n goeie voorbeeld van ’n gesonde koesterkos-resep, soos waaroor ek en Annemarie Du Plessis op Radio Namakwaland gesels het.

Bestel jou eie kopie van Maak vyf by heleen.m@iafrica.com om jou gesin met nog maklike en gesonde etes te bederf. (cookbooks/maak-vyf-make-five/)

Foto: Neville Lockhart

Mediterreense hoendergereg

Resep uit Maak vyf/ Make five
Lewer 4 – 6 porsies

15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
8 hoenderporsies, oortollige vet verwyder
2 rooi-uie, in skyfies gesny
2 knoffelhuisies, gekneus
1 elk rooi en geel soetrissie, ontpit en in repe gesny
2 x 410 g-blikke kersietamaties of gekapte tamaties
125 ml (½ k) hoenderaftreksel of rooibostee
5 ml (1 t) suiker
2 lourierblare
8 takkies vars origanum
8 takkies vars tiemie
15-20 olywe, ontpit
30 ml (2 e) kappertjiesade (opsioneel)
sout en peper
’n handvol vars origanum- en tiemieblare

  1. Verhit die olie in ’n groot kastrol (gebruik ‘n AMC 24 cm High) en braai die hoender tot goudbruin. Skep uit en dreineer op kombuispapier.
  2. Soteer die uie en knoffel tot sag en voeg die soetrissies by. Soteer nog ’n paar minute.
  3. Roer die res van die bestanddele by, buiten die hoender. Verhit oor matige hitte tot kookpunt en prut vir 15 minute.
  4. Plaas die hoender in die sous en roer deur om dit met die sous te bedek. Stel die hitte laer, sit die deksel op en prut vir 30-40 minute of tot hoender gaar is. Geur na smaak.
  5. Roer die vars kruie by en sit voor op koeskoes wat met nog kruie en olyfolie gegeur.

Vir meer oor AMC, besoek http://www.amcsa.co.za