RSG 25 Mei 2015 - Mediterreense hoender

Week 199: Eenpotgeregte om krag te bespaar

Die winter lê om die draai en loer. En as mens aan winter dink, dan is koesterkos beslis al hoe meer ‘n opsie. Ek is dol oor ‘n plat bakkie-bord, soos vir pasta, gevul met ‘n souserige gereg van vleis en groente wat ek met ‘n mes en vurk of dalk selfs net ‘n vurk kan geniet. Daar is vele geregte wat ‘n mens so kan geniet, maar as dit nog vinnig en maklik ook is om te maak, is dit eens so lekker.

Met gereelde kragonderbrekings en beurtkrag, moet ‘n mens ook deesdae mooi beplan vir aandete. As jy dus iets kan maak wat in een kastrol voorberei kan word, is selfs ‘n gasstofie ‘n opsie. As jy ‘n elektriese braaipan het, is hierdie die ideale resep om (voor beurtkrag) daarin te berei, want die bestanddele lê langs mekaar en nie bo-op mekaar gestapel nie. Alles word dus egalig gaar. Dalk is dit vir jou makliker om iets vooraf te maak en net weer voor ete te verhit. Hoe jou dag ook al sy, hierdie hoendergereg is ideaal daarvoor.

Met ‘n basiese kombinasie van hoenderporsies, tamatie, vars kruie en ‘n paar Mediterreense bestanddele, soos kappertjiesade en olywe, is hierdie ete selfs perfek om gaste mee te onthaal. Wat ek verder hiervan geniet, is die veelsydigheid daarvan. Jy kan kreatief wees met die groentes wat daarby gebruik word. Soteer byvoorbeeld sampioene saam met die soetrissies of sny botterskorsie in klein blokkies, verdubbel die vloeistof en prut die botterskorsie saam met die hoender tot die gaar is. Dit gee die gereg ‘n effens soeter en heel interessante geur en só kan dieselfde resep ‘n paar keer herhaal word. Met botterskorsie as deel daarvan, hoef jy ook nie eers nog ‘n stysel gaar te maak nie – geniet dit net so as eenskottelgereg.

Waarvan hou ek nog? Die feit dat ek net een kastrol het om na die tyd te was – so spaar ek sommer water ook.

Mediterreense hoendergereg

Resep uit Maak vyf
Lewer 4 – 6 porsies
Maak hierdie hoendergereg vir die gesin of wanneer vriende kom kuier. Die Mediterreense bestanddele komplementeer mekaar goed.

15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
8 hoenderporsies, oortollige vet verwyder
2 rooi-uie, in skyfies gesny
2 knoffelhuisies, gekneus
1 elk rooi en geel soetrissie, ontpit en in repe gesny
2 x 410 g-blikke kersietamaties of gekapte tamaties
125 ml (½ k) hoenderaftreksel of rooibostee
5 ml (1 t) suiker
2 lourierblare
8 takkies vars origanum
8 takkies vars tiemie
15-20 olywe, ontpit
30 ml (2 e) kappertjiesade (opsioneel)
sout en peper
’n handvol vars origanum- en tiemieblare

  1. Verhit die olie in ’n groot kastrol en braai die hoender tot goudbruin. Skep uit en dreineer op kombuispapier.
  2. Soteer die uie en knoffel tot sag en voeg die soetrissies by. Soteer nog ’n paar minute.
  3. Roer die res van die bestanddele by, buiten die hoender. Verhit oor matige hitte tot kookpunt en prut vir 15 minute.
  4. Plaas die hoender in die sous en roer deur om dit met die sous te bedek. Stel die hitte laer, sit die deksel op en prut vir 30-40 minute of tot hoender gaar is. Geur na smaak.
  5. Roer die vars kruie by en sit voor op koeskoes wat met nog kruie en olyfolie gegeur.

Wenk:
Gebruik ‘n AMC Paella Pan of 24 cm Gourmet Roaster (http://www.amcsa.co.za/products/overview/individual_units/24_cm).

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus liefs nie vir die wurmplaas gebruik moet word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- moenie te veel sout te gebruik nie – daar is wonderlike ander komplimenterende geure
- gebruik olyf- of avokado-olie, want dis gesond
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebruik
- enige leë blikkies, bottels of ander glas houers kan gewas en op ’n kreatiewe manier gebruik word
- onthou: gebruik die tee of aftreksel in die resep om die blikkies eers mee uit te spoel, voor dit by die ander bestanddele gevoeg word
- daarna kan houers met die laaste skottelgoedwater uitgespoel word en hersirkuleersak toe gaan
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- onthou om altyd vrugte, groente en ander vars bestanddele wat in seisoen is te gebruik – dis makliker bekombaar en meer bekostigbaar

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG 18 Mei 2015 - Papajaslaai

Week 198: Papajas is in seisoen

Die winter lê voor en dis vir baie die seisoen met ‘n heelwat kleiner keuse van vars vrugte. Daar is wel heerlike vrugte dan beskikbaar en ewe opwindend om op verskillende maniere te gebruik. Dink maar aan kiwi’s, koejawels, sitrus, avokado’s en natuurlik ook papajas.

Papajas word as subtropies geklassifiseer en word in SA veral in Kwa-Zulu Natal, Mpumalanga en die Limpopo-provinsies verbou. Die helder oranje vrug is boonop gesond, want dit bevat heelwat antioksidante, onder andere vitamien C en is ryk aan vesel. Die ensiem papaïen, speel ‘n rol in die voordelige effek wat dit op ons spysverteringsisteem het. So volgende keer wat jy ongemaklik voel of dink jy het te veel geëet, eet ‘n skyf of twee papaja – dit sal jou spysvertering baie goed doen.

Kies papajas met ‘n geel skil, sodat jy seker is die vrug is ryp. Die vrug moet wel nog ferm wees, maar verkieslik sonder enige kneusplekke, want anders word die papaja baie vinnig pap. Laat dit teen kamertemperatuur verder ryp word as jy dit groenerig gekoop het. Moenie daaraan druk nie, dan kneus dit net.

Papajas is beslis ook ideaal vir baie meer as ‘n skyfie vir ontbyt of as deel van ‘n vrugteslaai. Die soet parfumerige geur pas by ‘n wye verskeidenheid bestanddele. Probeer dit gerus so:
- kombineer met geure soos neute (veral gerooster), kaneel, heuning, hetsy vir ontbyt of nagereg
- sit blokkies papaja op warm hawermout vir ‘n heerlike soet smaak
- kombineer balsamiese asyn en olyf- of avokado-olie vir ‘n wonderlike slaaisous met soet papaja
- slaaibestanddele soos avokado, komkommer, boontjies en groen groentes soos broccoli, ertjies of mange tout
- heerlik met avokado
- geur dit verder vir ‘n slaai met neute, soos pekan- of amandels of sonneblomsaad
- dukkah
- bokmelk, feta of bloukaas
- geur met kruie soos Italiaanse pietersielie, basiliekruid, kruisement, roket en koljanderblare
- maak ‘n salsa van papaja, avo of ander vrugte en geur met koljanderblare, kruisement, suurlemoensap en brandrissie as jy van meer byt hou – sit dit voor met vis of hoender

Ons het onlangs aan ‘n projek met Papino’s® (‘n kleiner, soeter papaja) gewerk en een van die resepte wat ons ontwikkel het, was ‘n ongelooflike lekker slaai met papaja en avokado – ‘n wonderlike geurkombinasie. Dis ideaal vir hierdie tyd van die jaar, wanneer dit begin koeler word en mens nog lus is vir vars slaaigoed, maar nie noodwendig meer vir ‘n tipiese somerslaai nie. Die kleurkombinasie van die vrugte in die slaai is ook genoeg om enige een se mond te laat water. Om dit selfs nog meer vullend te maak, het ek broccoli-blommetjies geblansjeer en daarby gesit. Geroosterde pampoenpitte en ‘n eenvoudige kombinasie van suurlemoengegeurde avokado-olie en balsamiese asyn was die perfekte slaaisous. Sit dit voor met vis, hoender of vark oor die kole of sommer enige braaivleis. Ek weet van meer as een geleentheid waar die slaai reeds baie suksesvol was, selfs onder die manne.

Papajaslaai met avokado & pampoensaad

Resep van NeoFresh papajas
Lewer 4 – 6 porsies

100 g broccoli, in blommetjies gesny
2 klein Papino® of NeoEssence® papajas, gehalveer en ontpit
1 avokado, gehalveer en ontpit
1 groot handvol elk roket- en klein slaaiblare
1 skyf fetakaas, gekrummel
60 ml (¼ k) pampoensaad, gerooster (sien wenk)
30 ml (2 e) balsamiese asyn
30 ml (2 e) Westfalia suurlemoen-gegeurde avokado-olie of olyfolie met 5-10 ml (1-2 t) suurlemoensap
swartpeper na smaak

  1. Plaas broccoli in ’n vlak bak en bedek met kookwater. Laat ‘n paar minute staan tot broccoli net sag is. Dreineer en spoel af met koue water.
  2. Gebruik ‘n lepel om die papaja en avokado in rowwe balletjies uit die skil te skep – ‘n kleinerige roomyslepel werk baie goed.
  3. Plaas blare op ‘n groot slaaibord en pak feta, broccoli, papaja en avokado bo-op. Strooi pampoensaad bo-oor. Meng asyn en olie saam en geur met swartpeper. Sit met die slaai voor.

Wenke
1. Rooster pampoensaad in ‘n braaipan (dit benodig minder krag as ‘n oond) sonder enige olie tot goudbruin – hou dit dop, want dit brand maklik.
2. Probeer bokmelk- of bloukaas in dié slaai.
3. Maak ‘n ligte maaltyd van die slaai, deur oorskiet-hoender, vark, gepeperde makriel of gerookte forel by te sit.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- papajaskille en –pitte is ideaal vir die wurmplaas
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus liefs nie vir die wurmplaas gebruik moet word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- moenie in die versoeking kom om sout in die slaaisous te gooi nie – daar is wonderlike ander komplimenterende geure en sout kan die papaja maak pap
- gebruik olyf- of avokado-olie, want dis gesond
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebruik
- enige leë blikkies, bottels of ander glas houers kan gewas en op ’n kreatiewe manier gebruik word
- andersins kan die houers uitgespoel en in die hersirkuleersak geplaas word
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- onthou om altyd vrugte, groente en ander vars bestanddele wat in seisoen is te gebruik – dis makliker bekombaar en meer bekostigbaar

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG 11 Mei 2015 - Dukkah

Week 197: Maak jou eie dukkah

Dukkah is ‘n bekende mengsel van neute, sesamsaad en speserye wat op ‘n wonderlike verskeidenheid van maniere gebruik word. Dit word veral in Egipte gemaak en geassosieer met Noord-Afrika en Meditereense geure.

Die bestanddele wat baie spesifiek in dukkah gebruik word is sesamsaad, komyn en meestal makadamianeute. Die neute, speserye en sade word saam gerooster en as geurmiddel en bykomstigheid gebruik. Dit is in groot supermarkte en spesialiteitswinkels beskikbaar, maar dis eintlik so maklik om self te maak en aansienlik goedkoper. Daar word ook dikwels sout en suiker in die mengsel gesit, maar as jy die mengsel self maak, is dit nie nodig om dit nie nodig om suiker of sout te gebruik nie. Die bestanddele is geurig genoeg en omdat dit gerooster word, bring dit die natuurlike geur van die bestanddele heerlik na vore. Dukkah word meestal in ‘n oond gerooster, maar dis net so effektief in ‘n groot braaipan en het heelwat minder elektrisiteit nodig om dit in ‘n pan te maak.

Makadamias is baie ryk aan geur, veral wanneer dit gerooster word, maar as jy dit nie in die hande kan kry nie, is rou amandels ‘n goeie alternatief. Wanneer die amandels grof gekap en gerooster word, is dit net so geurig in die dukkah.

Gebruik dukkah om warm broodjies eers in olyf- of avokado-olie te doop en dan in dukkah vir ‘n wonderlike voorgereg of peuselhappie. Dis heerlik op broodjies met ‘n maaskaas of selfs bokmelkkaas as basis en dan enige vars slaaibestanddele. Sprinkel dukkah oor slaai of geroosterde groente vir ekstra woema. Dis net so lekker oor gestoomde of geblansjeerde groen groentes soos broccoli of groenbone en dis heerlik oor aspersies, koeskoes of oor gaar hoender. Geur roereier met dukkah vir ‘n interessante afwisseling. Dis net so lekker oor hoenderstukke wat in die oond gerooster word of roer dit by hummus in om as doopsous te gebruik. Selfs in ongegeurde jogurt word dit ‘n interessante doopsous vir ‘n peuselhappie. Ek is dol oor gebakte patats in die skil met ‘n lepelvol jogurt of suurroom en ‘n groot lepelvol dukkah bo-oor.

Hou enige dukkah wat oor is, in ‘n gesteriliseerde glasflessie in die yskas. Dit sal ‘n hele paar weke hou – maar ek waarborg jou, jy gaan dit lank voor dan reeds opgebruik het.

Tuisgemaakte dukkah

Lewer ongeveer 250 ml

100 ml grofgekapte makadamia-neute of rou amandels
125 ml (½ k) sesamsaad
2,5 ml (½ t) gemaalde kaneel
1,2ml (¼ t) gemaalde komyn

  1. Verhit ’n groot braaipan oor matige hitte en rooster makadamia-neute sonder enige olie tot goudbruin. Skud die pan gereeld om te verhoed dat dit brand.
  2. Voeg sesamsaad by en rooster tot goudbruin. Haal van die hitte af en roer die speserye by.
  3. Laat heeltemal afkoel en hou in ’n glasfles of lugdigte houer.

Wenke
1. ’n AMC 24 cm Chef’s Pan werk baie goed om die dukkah te rooster.
2. Vervang makadamianeute met rou, ongesoute amandels.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus liefs nie vir die wurmplaas gebruik moet word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- moenie in die versoeking kom om sout in die dukkah te gooi nie – die geroosterde neute en sade is aar’s baie lekker geure
- gebruik olyf- of avokado-olie as jy dit met die dukkah bedien
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebruik
- enige leë blikkies, bottels of ander glas houers kan gewas en op ’n kreatiewe manier gebruik word
- andersins kan die houers uitgespoel en in die hersirkuleersak geplaas word
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- onthou om altyd vrugte, groente en ander vars bestanddele wat in seisoen is te gebruik – dis makliker bekombaar en meer bekostigbaar
- maak sommer ’n dubbele mengsel dukkah, want dit spaar krag

Onthou, jý kan die verskil maak

Roosmaryn resep uit Maak vyf/ Make five

Geskenke was nooit regtig ons manier om my ma op Moedersdag te bederf nie. Vir haar is dit die lekkerste as sy kan ontspan en iemand anders die kos maak… en opruim. Vir baie mense is Moedersdag juis waneer die pa en kinders self vir die Sondagmiddagete verantwoordelik is. Uiteet is altyd lekker, maar as die res van die gesin die ete maak, sê dit soveel meer. Om dit nou vir die res van die gesin maklik te maak, stel ek hierdie aartappelgereg saam met braaivleis en ’n groot slaai voor. Vir nagereg is daar baie opsies, maar wat van ’n poedingtafel in die kleine – koop twee of drie van Ma se gunsteling soetgoed, bv. sjokolade, klein meringues of nougat en pak dit mooi op ’n bord uit.

My skoonsuster, Mimi, maak hierdie aartappelgereg, waarby min ander kan kers vashou. Die bros skilletjies en sagte binnekant met die geur van vars roosmaryn, is hemels. Boonop is dit een van daardie resepte wat jy binne 10 minute in die oond kan druk en verder met Ma op die stoep sit en kuier.

Druk die resep: Resep

Mimi se geroosterde aartappeltjies met roosmaryn

Resep uit Maak vyf/ Make five
Lewer 6 porsies

1-1,2 kg baba-aartappels, met die skil
growwe sout
30 ml (2 e) olyf- of avokado-olie
30 ml (2 e) gekapte vars roosmaryn

  1. Voorverhit die oond tot 140 °C. Plaas baba-aartappels in’n oondpan of -bak.
  2. Vryf die sout en oliemet jou hande oor die aartappels. (Die olie is sommer goed vir jou hande ook.)
  3. Strooi die roosmaryn bo-oor. Skud die pan om die aartappels met die roosmaryn te bedek.
  4. Rooster vir 1 uur tot goudbruin en gaar.

Wenke
1. Rooster die baba-aartappels soos hierbo. Roer 8-10 songedroogde tamaties, in repe gesny, en 1-2 skywe fetakaas, gekrummel, by. Rooster nog 10 minute teen 180 °C.

RSG 4 Mei 2015 - Groentegereg met eiervrug

Week 196: Groentegereg met eiervrug

n Heerlike verskeidenheid groente is hierdie tyd van die jaar beskikbaar en veral dié waarmee koesterkos gemaak kan word, is gewild. Dink maar aan botterskorsie, patats en ander knolgroente wat in kerries, soppe, stowegeregte en soveel ander winterkos gebruik kan word. Een van die groentes, wat eintelik ‘n vrug is, is eiervrug.

Eiervrug kan op ‘n hele paar maniere gaargemaak word, wat dit natuurlik nog meer veelsydig maak. Vir my is geroosterde of gebraaide eiervrug heerlik. Dis ook perfek om ‘n bredie of ander souserige gereg mee aan te vul. Dit kombineer ook ewe goed met vars kruie, speserye of ‘n lekker kaas en word baie in Italiaanse, Mediterreense, Griekse en Marokkaanse geregte gebruik. Dis heerlik saam met ander groentes soos tamaties, murgpampoentjies, sampioene, spinasie en botterskorsie.

Ten spyte hiervan, is daar baie mense wat erken dat hulle nooit eiervrug koop nie, omdat hulle hoor dat dit moeilik is om gaar te maak. Dat hulle wonder of dit geskil moet word en nie weet wanneer om dit te sout voor dit gaargemaak word en of dit nie eintlik nodig is nie. Deesdae se eiervrugte is kleiner en nie so groot en bitter soos dit dalk lank gelede was nie – en dis dus nie so nodig om vooraf te sout om die bitter smaak en ekstra vog ‘uit te trek’ nie. As ek dit vir ’n puree of patee gaarmaak sal ek dit dalk sout, sodat die eindresultaat nie te waterig is nie. Dis gelukkig ook glad nie nodig om eiervrug te skil nie – dus heel maklik om gaar te maak. Sny dit net in skywe, wiggies, repe of blokkies en maak dit gaar soos jy verkies. Stoor eiervrug in ’n papiersak of die laai van die yskas, maar verkieslik nie in plastiek nie, omdat dit maklik sweet en sal muf.

Hier is ‘n maklike manier om eiervrug in ‘n Italiaanse groentegereg te omskep. Dis sommer laag in stysel en glutenvry, vir diegene wat probeer om minder stysel te eet, maar steeds iets vullend en geurig soek. Met Moedersdag om die draai, kan die res van die gesin maklik hierdie gereg aan mekaar slaan en net ‘n lekker vleisgereg of braaivleis daarby voorsit. Die dun lagie kaas en kruie bo-op is heerlik en dra by tot die geur van die gereg, wat beteken dat jy minder sout nodig het.

Italiaanse groentegebak

Resep uit Maak vyf/Make five
Lewer 6 – 8 porsies
Pak die verskillende groente in ’n mooi patroon of volgens hul kleure in rye. Dit lyk baie mooi.

45 ml (3 e) olyf- of avokado-olie
1 mediumgroot eiervrug, in dun skyfies gesny
6 groot murgpampoentjies, diagonaal in lang skyfies gesny
1 rooi soetrissie, ontpit en in repe gesny
2 groot ryp tamaties, in skyfies gesny
1 rooi-ui, gehalveer en in skyfies gesny
sout en peper
100 ml gerasperde parmesaankaas of wit Cheddarkaas
30 ml (2 e) elk fyngekapte vars origanum en Italiaanse pietersielie
15 ml (1 e) fyngerasperde suurlemoenskil

  1. Voorverhit die oond tot 180 °C en smeer ’n groot oondbak liggies met olie.
  2. Pak die groente in rye in die oondbak en giet die helfte van die olie oor. Geur na smaak.
  3. Meng die kaas, kruie en suurlemoenskil en strooi oor die groente. Giet die res van die olie oor en bak vir 45-50 minute of tot goudbruin en gaar. Sit warm voor as bykos en garneer met vars origanum.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus liefs nie vir die wurmplaas gebruik moet word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- die groente word gerooster en daar is ’n lekker verskeidenheid groente wat bydra tot die geure, so moenie in die versoeking kom om te veel sout te geb ruik nie
- gebruik olyf- of avokado-olie in die resep, want dis gesonder
- moenie die groente skil nie, want daar is heelwat voedingswaarde en vesel in die skil en dit maak die gereg mooi kleurvol
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebruik
- enige leë blikkies, bottels of ander glas houers kan gewas en op ’n kreatiewe manier gebruik word
- andersins kan die houers uitgespoel en in die hersirkuleersak geplaas word
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- gebruik groente en kruie wat in seisoen is – dis maklik en bekostigbaar om te kry

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG 27 April 2015 - Avo roosterbroodjies

Week 195: Op roosterbrood, natuurlik!

Vars avokado’s is een van die veelsydigste vars produkte en daar is al heelwat marknavorsing gedoen oor die manier waarop mense graag avokado’s eet. En wat sou jy dink is die gewildste manier? Op roosterbrood, natuurlik!

Almal het hul gunsteling manier om avokado op ‘n broodjie te geniet. Party sweer by skyfies avo, sout en peper en ander verkies dit om die avo eers fyn te druk, te geur en dan op te smeer. Ander sit weer suurlemoensap by vir ‘n bietjie ekstra oefm. Daar is selfs opinies oor ‘n geroosterde versus ‘n sagte broodjie as die lekkerste manier om avokado te geniet.

Hoe jy ook al daarvan hou – is hier nog lekker maniere om die seisoens-vrug op ‘n broodjie te geniet. Met ‘n paar ekstra bestanddele, kan jy ‘n lekker avo-broodjie in ‘n gourmet idee omskep. Die feit dat avokado by soveel verskillende geure en bestanddele pas, maak die opsies net soveel meer.

Onthou: as daar ’n halwe avo oorbly, hou dit in die skil en druk dit vinnig onder water om te verhoed dat dit verbruin, so hou dit langer. ’n Verskeidenheid van gesonde brood, soos rogbrood, saad-, gesondheids- of volkoring- en bruinbrood is ewe lekker met die bolae.

Drie heerlike idees met avo op roosterbrood

Avo en hummus:
Smeer ‘n dik laag hummus op ‘n sny roosterbrood. Plaas skyfies kersietamaties bo-op met dun avokado-wiggies. Geur met swart peper en ‘n paar druppels suurlemoensap.

Gerookte salm met grof gebreekte avo:
Smeer ‘n dik laag roomkaas op ‘n sny roosterbrood. Plaas bondels gerookte salm, komkommerlinte, stukkies grof gebreekte of effens fyngedrukte avo en vars dille of grasuie bo-op die roomkaas. Geur met suurlemoensap, jou gunsteling gegeurde avokado-olie en swartpeper. (Geblikte tuna, gerookte forel of Portugese sardyne sal net so lekker wees.)

Bokmelkkaas en avo:
Druk avokado effens fyner met ‘n vurk. Geur met swartpeper en jou gunsteling gegeurde avokado-olie. Smeer ‘n dik lag van die avokado oor roosterbrood en voeg stukkies of gekrummelde bokmelkkaas of feta bo-oor. Strooi vars Italiaanse pietersielie of enige kruie van jou keuse bo-oor.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak:
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- wurms is dol oor avo-skille
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus liefs nie vir die wurmplaas gebruik moet word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- moenie in die versoeking kom om te veel sout op die avo te sit nie – daar’s baie lekker ander geure
- gebruik olyf- of avokado-olie om die bolae mee te geur – dis soveel gesonder
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebruik
- enige leë blikkies, bottels of ander glas houers kan gewas en op ’n kreatiewe manier gebruik word
- andersins kan die houers uitgespoel en in die hersirkuleersak geplaas word
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- gebruik bestanddele wat plaaslik beskikbaar is en in seisoen is – dis maklik en bekostigbaar om te kry
- as daar ’n halwe avo oorbly, hou dit in die skil en druk dit vinnig onder water om te verhoed dat dit verbruin, so hou dit langer

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG 20 April 2015 - Tuisgemaakte burger

Week 194: Burgers met ses bestanddele vir ’n gesins-ete

Ons het onlangs vir ‘n projek redelik met idees vir tuisgemaakte hamburgervleisies (patties) gespeel. Dit het my weer laat besef watter lekker en maklike ete dit vir ‘n gesin kan wees – en tuisgemaak is altyd die beste, want dan weet jy watter bestanddele alles deel van die ete is.

Daar is vele geure wat ‘n pakkie maalvleis in ‘n interessante ete kan omskep. Tensy jy heelwat geurmiddels wil gebruik, het jy eintlik ook net ‘n eier of twee, bietjie rou hawermout of ‘n sny geweekte brood om alles te bind en dan die geurmiddels nodig. Sommige hamburgermengsels is net die vleis en geurmiddels, maar dit sal gewoonlik afhang van die tipe vleis wat gebruik word en hoe sappig (of vetterig) dit is.

Met die soorte vleis kan jy lekker eksprimenteer. Beesmaalvleis is die algemeenste, maar probeer gerus ‘n slag varkmaalvleis op selfs hoender. Lamsmaalvleis is heerlik, maar redelik duur en nie so algemeen beskikbaar nie. Volstruis is ook lekker om te gebruik, omdat die vleis by ‘n verskeidenheid van geure en selfs soeter smake pas. Varkvleis werk goed met gemmer, gemaalde komyn, soja- of oestersous en kruie soos koljanderblare, of gebruik vars salie en Italiaanse pietersielie met ‘n bietjie appelkoosblatjang. Bees- of volstruisvleis met blatjang en vars kruie is perfek met iets soos die soet smaak van gekaramelliseerde uie. Speserye soos gemaalde koljander, komyn, gerookte paprika of ‘n knippie kerriepoeier kan ‘n interessante verandering bring.

Ander geurmiddels wat die maak van die burgers nog vinniger maak, is iets soos pesto, ‘n harissa-mengsel, soet brandrissiesous, songedroogde tamaties of selfs ‘n lekker tuisgemaakte blatjang. Ek het al ‘n bietjie fyngerasperde pecorinokaas met pesto gekombineer of net ‘n groot verskeidenheid vars kruie opgekap om met suurlemoensap en ‘n blerts blatjang as geurmiddels te dien.

Vandag se resep gebruik net 6 bestanddele om geurige vleisies te maak en jy hoef nie noodwendig net hamburgers daarvan te maak nie. Ons het dit al baie lekker met gebakte patats en slaai as gesins-ete geniet. Of klein aartappeltjies in die skil is ook lekker. Om ‘n gourmet-ete daarvan te maak, is ‘n interessante kaas, soos camembert of bokmelkkaas iets anders daarmee saam. Of maak ‘n soeterige sous van rooibosbessies en appelsap wat jy laat indamp om soos ‘n stroop oor die patties te skep. Die vleisies hoef dus nie net brood daarmee saam te hê nie. Skyfies avokado en ander slaai soos tamaties, komkommer en pynappel is ideaal met die vleisies. Ander bestanddele soos agurkies, geroosterde sampioene of ander groente is net so lekker. Selfs ‘n groot bruin sampioen kan gebraai en in plaas van die vleisies, of daarmee saam voorgesit word. Party mense hou van ‘n repie gebraaide spek, kaas of ‘n sampioen- of pepersous met die vleisies, maar vir my kan dit te ryk word en amper die geurigheid van die vleisie oorheers.

So maak die week tuisgemaakte burgers of bederf jou gesin Vrydagaand daarmee. Dis selfs ‘n maklike manier om gaste te onthaal, want elkeen kan sy eie kombinasie van ekstras met die vleisies voorsit.

Tuisgemaakte burger

Lewer 4-5 vleisies (130-150 g elk)

500 g maer bees- of volstruismaalvleis
1 eier
60 ml (¼ k) rou hawermout
30 ml (2 e) pesto
30 ml (2 e) gekapte vars kruie, bv. tiemie, basiliekruidblare of pietersielie
sout en peper na smaak
30 ml (2 e) avokado-olie om te braai
broodrolletjies, slaaiblare, slaaibestanddele, agurkies en gekarameliseerde uie

  1. Plaas vleis, eier, hawermout, pesto en kruie in ’n groot mengbak en meng met jou hande of ’n vurk goed deur. Geur na smaak met sout en peper.
  2. Maak 4-5 balletjies van die mengsel en druk liggies met jou palm plat om burger’patties’ te maak.
  3. Verhit die olie oor matige hitte in ’n groot braaipan en braai patties tot goudbruin en gaar, maar steeds sappig. Dreineer op kombuispapier.
  4. Sit voor op broodrolletjies met slaaiblare, slaaibestanddele, agurkies en gekarameliseerde uie of waarvan jou gesin sal hou.

Wenke
1. Vervang die pesto met 20-30 ml (4-6 e) harissa pasta en gebruik kruie soos koljanderblare of origanum.
2. Voeg gerasperde pecorinokaas by die pesto-vleismengsel vir ekstra geur.
3. Vervang pesto met 45 ml (3 e) blatjang or soet brandrissiesous en gebruik kruie soos pietersielie, origanum en tiemie.
4. Indien verkies kan fyngedrukte knoffelhuisies of gekapte brandrissies by die maalvleismengsel gevoeg word.
5. Gebruik ‘n AMC 24 cm of 28 cm Chef’s of Elektriese Braaipan om die vleisies oor ‘n matige temperatuur te braai.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus liefs nie vir die wurmplaas gebruik moet word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- moenie in die versoeking kom om te veel sout bestanddele in die mengsel te sit nie – daar’s baie lekker geure
- gebruik olyf- of avokado-olie om die vleisies sous mee te maak – dis soveel gesonder
- kies volkoringbroodrolletjies as jy die vleisies as hamburgers gaan voorsit
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebruik
- enige leë blikkies, bottels of ander glas houers kan gewas en op ’n kreatiewe manier gebruik word
- andersins kan die houers uitgespoel en in die hersirkuleersak geplaas word
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- gebruik groente en kruie wat in seisoen is – dis maklik en bekostigbaar om te kry
- maak die vleisies oor ’n matige hitte gaar, sodat jy soveel as moontlik krag bespaar

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG 13 April 2015 - Suurlemoenrisotto

Week 193: Vleislose aandete vir die eerste koel herfs-aande

Vleislose Maandae is nou al oral bekend en iets wat al hoe meer mense mee gemaklik is. Daar is verskeie redes waarom dit ‘n goeie beginsel is om te volg as gesonder keuse is dit maar net een rede. Vleislose etes is dikwels ook heelwat goedkoper en die omgewing sal ons ook dankbaar wees, want die koolstofvoetspoor van vleisproduksie, vervoer en verwerking bly maar hoog.

Gelukkig is daar wonderlike alternatiewe vir protein in vleisvorm, bv neute en peule soos lensies, kekerertjies en bone. Met groentes soos botterskorsie, patat, eiervrug en wortels kan ‘n ete ook heerlik aangevul word en as mens slim te werk gaan, sal jou familie nie eers die vleis mis nie. As almal weet dat een ete in die week sonder vleis is, is dit ook seker nie so erg nie. Soms kan jy jou etes kan so beplan, dat middagete of aandete die vullender ete van die dag is (afhangend van hoe jou dae verloop) en aanvanklik begin met die ligter ete as die vleislose een. Bestanddele soos avokado is ook heerlik om ‘n ete mee aan te vul en dis regtig gesond.

Vegetariese etes kan net so geurig en vullend wees – beslis nie vaal en vervelig nie. ‘n Vleislose ete met peule, sade en groentes is dikwels ook hoog in vesel en ryk aan ander voedingswaarde. Sorg dat vegetariese etes geurig genoeg is en speel met bestanddele soos tamatie, speserye en vars kruie as ‘n basis.

Hierdie suurlemoenrisotto het geen vleis in nie, maar is regtig geurig en danksy die rys nogal vullend – dus ideaal vir ‘n vleislose ete. Sit dit met vars avo voor vir nog meer voedingswaarde en ‘n lekker smaak. Die kombinasie van die sagte rys, suurlemoen, groen groentes en vars kruie is heerlik. Risotto is ‘n tipiese Italiaanse gereg en alhoewel baie mense dit met moeite assosieer, is dit regtig nie moeilik om te maak nie. Dit neem ook nie veel langer as om enige ander ete voor te berei nie en kan selfs as voorgereg of stysel geniet word. As jy volgende keer weer die risotto wil maak, kan jy een van die wenke onderaan die resep volg om ‘n proteïn by te sit. Onthou net dat bestanddele soos spek of garnale redelik sout is, so moenie die risotto te sout maak nie.

Suurlemoen-&-ertjie-risotto

Resep uit Maak vyf/ Make five
Lewer 6 porsies

Risotto is ’n bekende Italiaanse rysgereg wat dikwels as voorgereg, hoofgereg of stysel op ’n spyskaart verskyn. Arborio-rys met kort korrels verleen die tipiese romerige, sagte tekstuur aan die gereg. Aftreksel word geleidelik by die rys geroer sodat die rys stadig gaar word. Baie geurkombinasies is al gemaak, maar hierdie eenvoudige opsie is heerlik as ligte maaltyd of as stysel met vis of hoender en selfs varkvleis.

15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
2 preie, eers in die helfte en dan in skywe gesny
1 groot knoffelhuisie, gekneus
500 ml (2 k) arborio-rys
250 ml (1 k) droë witwyn
fyngerasperde skil van 1 suurlemoen
30 ml (2 e) suurlemoensap
1,5 liter (6 k) groenteaftreksel
250 ml (1 k) bevrore ertjies, afgespoel
2 handevol babaspinasie
60 ml (¼ k) fyngerasperde pecorino- of parmesaankaas
45 ml (3 e) suurlemoen- of gewone tiemie
45 ml (3 e) olyf- of suurlemoengegeurde avokado-olie
suurlemoensap, sout en peper
ekstra pecorinokaas om voor te sit
’n handvol vars ertjielote om te garneer

  1. Verhit die 15 ml (1 e) olie oor matige hitte in ’n braaipan. Soteer die preie en knoffel tot sag. Roer die rys by en soteer vir ’n paar minute.
  2. Giet die wyn alles op een slag by en roer tot dit geabsorbeer is.
  3. Roer die suurlemoenskil en -sap by die aftreksel en hou dit warm in ’n afsonderlike kastrol oor lae hitte.
  4. Giet ’n soplepel of twee van die warm aftreksel op ’n slag by die rys en roer stadig tot alles geabsorbeer is voor nog vloeistof bygeroer word.
  5. Moenie te veel roer nie, want dan word die ryskorrels maklik pap en klewerig. Herhaal die proses op dieselfde manier met die res van die aftreksel of tot die rys net sag (al dente) is. Dit neem so 25-30 minute.
  6. Roer die ertjies, spinasie, kaas, tiemie en olie liggies deur. Geur na smaak en sit met die ekstra kaas, ertjielote en ’n skeut olie voor.

Wenke
1. Hoender is heerlik in die risotto. Probeer ook brosgebraaide spek of garnale vir ’n hoofmaaltyd.
Broccoliblommetjies kan ook as groente teen die einde van die gaarmaaktyd bygeroer word.
2. Gebruik ’n AMC 30 cm Paella pan vir die risotto of ’n AMC Elektriese Braaipan of 24 cm Hoog.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus liefs nie vir die wurmplaas gebruik moet word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- moenie in die versoeking kom om sout in die risotto te gooi nie – daar’s baie lekker geure en suurlemoen dien as alternatief vir sout. Onthou ook dat ander bestanddele soos die kaas, redelik sout is.
- gebruik olyf- of avokado-olie om die risotto mee te maak – dis soveel gesonder. Die vars avo is ook ideaal vir ’n gesonder bestanddeel.
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebruik
- enige leë blikkies, bottels of ander glas houers kan gewas en op ’n kreatiewe manier gebruik word
- andersins kan die houers uitgespoel en in die hersirkuleersak geplaas word
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- gebruik vrugte, groente en kruie wat in seisoen is – dis maklik en bekostigbaar om te kry
- maak die risotto oor ’n matige hitte, sodat dit nie aanbrand nie, maar sommer ook krag bespaar

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG Maandag 6 April 2015 - Bak ‘n brood

Week 192: Bak ‘n brood

Hierdie langnaweek word deur baie kulture in Suid-Afrika gevier en ook geassosieer met spesiale gebak. Dis veral soet gebak, maar iets wat met gis gebak word is gewild. Of jy nou Paasnaweek vier of nie, dis langnaweek en genoeg rede om jou gesin sommer bietjie te bederf. Wat is dan nou lekkerder as ‘n warm gebakte brood uit die oond?

Brood is vir baie mense stapelvoedsel, maar ons weet ook al hoe meer dat te veel brood nie goed is vir ons sisteme nie. Dit bevat dikwels baie sout, kan baie verfyn wees en is vir baie mense die oorsaak van onnodige gewigstoename en gepaardgaande gesondheidsprobleme. As jy dus jou eie brood kan bak en meer beheer het oor wat alles daarin gesit word, kan jy gerus jou gesin van tyd tot tyd daarmee bederf.

Ons almal hou van warm gebakte brood. Ongelukkig is almal nie ewe lief daarvoor om met gis te werk, die deeg te knie en te wag dat dit moet uitrys nie. Daar is nou een van twee maniere om vandag brood te bak. Vir my is die knie van die deeg en die vorm van die brood ‘n bietjie later nogal terapeuties. Maar as jy glad nie daarvan hou nie, kan jy vir vandag se resep ook gekoopte brooddeeg by ‘n supermark of bakkery koop. Koop dit verkieslik by ‘n bakkery wat ‘n goeie kwaliteit meel gebruik (bv steengemaalde meel, wat nie so verfyn is nie) vir ‘n goeie gehalte deeg. As jy dan deeg koop, wat dalk ook meer sout bevat, kan jy jou keuse van toevoegings, vulsel of wat jy op die brood eet, dan net versigtiger maak.

As jy jou eie deeg knie, kan jy kreatief wees om die brood so gesond as moontlik te maak. Gebruik bv rogmeel vir ‘n gedeelte van die meel of maak volkoring- of bruinbrood in plaas van witbrood. Die idee met vandag se resep is dat jy sommer interessante bestanddele in die deeg inknie, om spesiale broodjies te bak. Lekker keuses is geurige kaas, pesto, songedroogde tamaties fo pikantrissies, gekaramelliseerde uie, olywe en vars kruie. Die bestanddele kan in die deeg ingeknie word om dit te geur of as bolae in die gevormde broodjies gesit word, voor dit oond toe gaan. Maak sommer ‘n lekker verskeidenheid om jou gesin mee te bederf.

Tuisgemaakte broodjies (Kosfoto: Neville Lockhart)

Lewer 15 broodjies

750 g gekoopte brooddeeg OF gebruik die resep uit Maak vyf, bl 171
150 ml gerasperde cheddarkaas
6 songedroogde tamaties, in repies gesny
6-8 tiemietakkies, blare van die takkies afgestroop
olyf-of avokado-olie om mee oor te verf

  1. Voer 2 bakplate met bakpapier uit. Rol die deeg ongeveer 5 mm dik in ’n reghoek van 45 x 25 cm uit. Strooi die kaas oor die deeg, maar laat sowat 1 cm al om die rand oop.
  2. Strooi die tamaties en tiemie oor en rol die deeg, versigtig van die lang kant af op. Druk liggies vas sodat die boonste vou nie losgaan nie.
  3. Sny die lang rol met ’n tandjiesmes in sowat 16 snye, van 3-4 cm elk. Plaas die skywe, met die gesnyde kante na bo, op die bakplate. Laat genoeg spasie tussen die broodjies om te rys.
  4. Voorverhit die oond tot 200 ˚C. Laat die broodjies rys tot dubbel in volume.
  5. Bak die broodjies vir 15-20 minute of tot goudbruin en gaar.

Nog maniere om die broodjies te geur:
Klein olyf-broodjies: Ontpit 10-12 swart olywe, kap grof op en knie met 15 ml gekapte roosmaryn in 750 g brooddeeg tot goed gemeng. Vorm deeg in 8-10 klein broodrolletjies. Laat rys en verf met ‘n bietjie avokado-olie. Bak teen 200 ˚C vir 15-20 minute of tot goudbruin en gaar.

Kaas-broodjies: Rol 750 g brooddeeg uit en sny in 6-8 driehoeke. Strooi ongeveer gerasperde cheddarkaas na smaak oor elke driehoek. Strooi gekapte tiemie of roosmaryn oor en rol elke driehoek op, deur aan die onderste, korter kant te begin en na die boonste punt te rol. Plaas op ‘n bakplaat en laat rys tot dubbel in volume. Verf met avokado-olie en bak teen 200 ˚C 15-20 minute of tot goudbruin en gaar.

Mini focaccias: Verdeel 750 g brooddeeg in 8 balle. Rol plat soos mini-pizzas en verf met avokado- of olyfolie. Strooi met ‘n knippie growwe sout en druk met jou vingerpunte klein holtes in die deeg. Druk klein stukkies vars kruie, soos salie, roosmaryn of tiemie en gekapte olywe in elke holte. Plaas op bakplate en laat rys. Bak teen 200 ˚C 15-20 minute of tot goudbruin en gaar.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak:
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus liefs nie vir die wurmplaas gebruik moet word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- moenie in die versoeking kom om sout in die brood te gebruik nie – die ander bestanddele gee baie geur
- gebruik olyf- of avokado-olie om die deeg mee te maak en die broodjies af te rond
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebruik
- enige leë blikkies, bottels of ander glas houers kan gewas en op ’n kreatiewe manier gebruik word
- andersins kan die houers uitgespoel en in die hersirkuleersak geplaas word
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- gebruik bestanddele en kruie wat in seisoen en plaaslik beskikbaar is

RSG 30 Maart 2015 - Ete in ‘n glas

Week 191: Ete in ‘n glas

Ontbyt bly belangrik vir almal van ons, maar besige programme maak dit nie altyd moontlik om daarvoor tyd te hê nie. Soms is ontbyt nie die probleem nie, maar ‘n middagete. Dikwels is die probleem ook nie noodwendig om die ontbyt te maak nie, maar die tyd om te sit en dit te eet. En alhoewel mens weet dat dit die beste is om te sit en eers klaar te eet, is dit nie altyd die realiteit nie. Ja, ons breine moet ook liefs registreer dat ons geëet het en besef dat ons versadig en bevredig is. Dit gebeur soms eers na 20 minute, maar as mens haastig is, moet jy maar leer om te fokus daarop dat jy eet, en weet wanneer jy versadig is. Anders voel mens nooit tevrede met jou maaltyd nie. Die gevaar daaraan, is dat jy dan heeltyd aanhou peusel en eintlik heelwat meer eet as wat eintlik nodig is.

Op sulke dae, is ‘n smoothie dalk net die oplossing. Daar is soveel lekker kombinasies wat ‘n mens kan maak. Dit hoef ook nie eers ‘n vrugted-smoothie te wees nie, want groente en vrugte kan ewe suksesvol gemeng word. Of maak dit net ‘n groente-kombinasie vir ‘n middagete. Spinasie, komkommer, seldery, wortel, beet en selfs avokado om die mengsel te verdik, werk goed. Groen groentes kombineer goed met papaja, lemoensap, appel of peer en geurmiddels soos gemmer, suurlemoensap of kruisement is lekker. As jy hou van piesang, kan ‘n piesang en jogurtmengsel met ‘n teelepel of twee grondboontjiebotter heerlik wees – lees net die etiket van die grondboontjiebotter, sodat dit nie te veel sout en suiker bevat nie.
Kies self of jy die smoothie met of sonder water of rooibostee wil meng om dit te verdun. As jy van jogurt hou, is ongegeurde jogurt ‘n lekker manier om die smoothie vullender te maak. Smoothies is ‘n lekker manier om ‘n verskeidenheid vrugte en groente in jou etes in te sluit. Neute of hawermout maak dit ekstra vullend en verdik ook die smoothie en voeg gesonde vesel by.

As jy nie tyd het om ‘n hele ontbyt soggens voor te berei nie, kan jy die vrugte sny, verpulp en die smoothie oppad werk toe of selfs by die werk drink. Dit werk ook goed om die vrugte die vorige aand in die yskas te sit, sodat die smoothie lekker koud is. Of vries selfs een of twee van die vrugte, om ‘n dikker en yskoue smoothie te maak. Piesang, bessies of mango werk goed hiervoor. Oorryp-vrugte is ideaal om in ‘n smoothie te gebruik. Veral met die vakansiedae en langnaweke wat voorlê, kan ‘n smoothie ‘n lekker ontbyt of deel van ‘n laat-ontbyt of selfs as ligte middagete wees. Speel met lekker geure om elke keer iets nuuts te geniet.

Hierdie smoothie-resep was deel van die resepte wat ons vir Cooking from the heart 2, vir die farmaseutiese maatskappy Pharma Dynamics saamgestel het. Dit is ook deur die Hartstigting ondersteun. Vir meer van die resepte uit die boek of die eerste uitgawe, besoek http://www.cookingfromtheheart.co.za of http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA

Vrugte smoothie vir ontbyt

Resep uit Cooking from the heart 2
Lewer 4 – 5 porsies

½ middelslag papaja of 1 groot mango, geskil en in blokkies gesny
1 klein piesang, in skyfies gesny
2 pere, pruime, perskes of nektaries, met die skil in blokkies gesny
½ klein pynappel, geskil en in blokkies gesny
¼ k (60 ml) hawermout of gemaalde amandels (opsioneel)
ysblokkies om mee voor te sit

  1. Plaas vrugte in ‘n voedselverwerker en meng tot ‘n gladde mengsel. Of gebruik ‘n stokmenger. Voeg hawermout of amandels by, indien gebruik en meng vir ‘n paar minute.
  2. Plaas ys in ‘n lang glas en giet die smoothie bo-oor die ys in elke glas. Dit kan ook verdun met ‘n bietjie water, jogurt, rooibostee of melk word.

Wenke
1. Waneer in seisoen, kan aarbeie, druiwe en bessies gebruik word. Appels werk ook goed.
2. ‘n Klein glasie smoothie kan as ‘n peuselhappie geniet word.
3. Voeg kruisement en ‘n klein stukkie gemmer by die smoothie vir ekstra geur.
4. Oorryp vrugte kan geskil, gekap, in sakkies gesit en gevries word. Voeg by smoothies vir ‘n yskoue smoothie.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- wurms is dol oor mango-skille en eierdoppe
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus liefs nie vir die wurmplaas gebruik moet word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- moenie in die versoeking kom om sout in ’n groente-smoothie te gooi nie – daar’s baie lekker geure
- gebruik ’n teelepel of paar druppels druppels olyf- of avokado-olie in ’n groente-smoothie, of selfs in ’n vrugte-mengsel om dit vullender te maak. Nog ’n manier om omegas in jou dieet in te sluit.
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebruik
- enige leë blikkies, bottels of ander glas houers kan gewas en op ’n kreatiewe manier gebruik word
- andersins kan die houers uitgespoel en in die hersirkuleersak geplaas word
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- gebruik vrugte, groente en geurmiddels wat in seisoen is – dis maklik en bekostigbaar om te kry
- gebruik oorryp-vrugte, sodat dit nie verlore gaan nie.
- maak net soveel smoothie soos wat jy nodig het, want dit verkleur na ’n paar uur en kan dan onaptytlik lyk

Onthou, jý kan die verskil maak