Groot Ontbyt Kosblik 27 Junie 2016 - Slaaibroodjie met tuna en guacamole

Kosblik 101

Spyskaart: Week 8

Slaaibroodjie met tuna en Westfalia Guacamole
Komkommer, plat-ertjies en pere
Carmién tee granola as ’n peuselhappie

‘n Toebroodjie is dikwels die basis van meeste kinders (en grootmense) se kosblikke. Behalwe vir die feit dat dit nogal vervelig kan word, is te veel brood beslis nie ‘n goeie idee nie, veral omdat dit dikwels beteken dat ‘n mens te veel verwerkte stysel en ook te veel koolhidrate eet. Maar ‘n toebroodjie van tyd tot tyd, is ‘n lekker kosblik-ete, want ‘n mens kan wel goeie keuses maak en verskillende gesonde vulsels daarop sit. Die een belangrike ding is dat jy die regte keuse met die brood moet maak. Hoe minder verfyn of verwerk, hoe beter. Witbrood en volkoringbrood se kilojoules kan baie soortgelyk wees, maar die hoeveelheid vesel en ander voedingswaarde daarin kan nogal drasties verskil. So as jy gesonder wil eet, is ‘n sny witbrood dalk net ‘n klomp leë kilojoules wat jou dikwels ook gou weer laat honger voel.

As jy dus wel besluit om soms ‘n toebroodjie in te pak, is hierdie resep van vandag ‘n heerlike opsie. Volgraanbrood of selfs ‘n growwe brood met sade en ekstra vesel kan ‘n heerlike basis wees. Dit wat as vulsel gebruik word, moet verkieslik steeds ‘n gebalanseerde maaltyd vorm. In hierdie geval is dit tuna met slaaibestanddele en guacamole (avo-smeer).

Westfalia se reeks guacamoles is heerlik om groenterepies en ander vars bestanddele in te doop, maar ook ideaal om in plaas van botter op brood te gebruik. Die omega-olies daaarin maak dit regtig gesond en ‘n belangrike element van ‘n gesonde leefstyl. Verder pas avokado by soveel ander geure, dat dit saam met meeste vars bestanddele en proteïene geniet kan word. Daar is 4 geure in die Westfalia-reeks, Gewoon (ongegeur), Spicy, Sweet-chilli en Biltong. Kies die geur wat die lekkerste saam met jou vulselbestanddele gaan proe.
Hierdie reeks guacamoles vries baie goed, so nou kan jy heeljaar avokado deel maak van jou etes en toebroodjies, want dis net so lekker saam met eier, sop, peule en lensies of vleisgeregte. Die guacamoles is in meeste supermarkte beskikbaar. Lees meer oor Westfalia se produkte op hul webwerf http://www.westfaliafruit.co.za

Pharma Dynamics se projek Cooking from the heart, om mense aan te moedig om gesonder te eet en te leef, het al baie mense se lewens verander. Die een faktor wat dit makliker maak, is die praktiese aanslag en maklike gesinsresepte in die reeks van drie resepteboeke. Daar is iets vir elkeen se smaak en die bestanddele is bekostigbaar en maklik om in die hande te kry. Die resepteboekies is gratis beskikbaar op hul webwerf vir enige een om af te laai.

Een van die beginsels wat in Cooking from the heart gevolg word, is om gebalanseerd en gesond te eet. In die tweede boek in die reeks, word daar juis heelwat idees vir middagetes gegee omdat so baie mense iets moet inpak werk of skool toe. Daar is dus ‘n hele paar dinge om as alternatief vir brood in te pak en hoe om goeie keuses te maak. Dit is bv. belangrik om vir middagete verkieslik iets gesond te eet wat jou tot die volgende maaltyd versadig gaan hou, sodat jy so min as moontlik lus word vir tussen-in peusel aan ongesonde goed. Verder is onverfynde stysels iets wat vermy moet word en vars vrugte en/of groente moet ook altyd deel wees van ‘n ete. Kry al hierdie lekker wenke en resepte op http://www.cookingfromtheheart.co.za of volg hul Facebookblad om gereelde wenke en praktiese ideez te kry http://www.facebook.com/cookingfromtheheartsa

Een van die ander fokuspunte in Cooking from the heart, is dat ons almal soms lus het vir peusel. Dit as sulks is nie verkeerd nie, maar dit bly belangrik om gesonde keuses te maaak as die lus om aan iets te knibbel jou beetpak. Baie mense raak laatmiddag lus vir iets soets en as jy dan ‘n gesonde keuse kan maak, maak jy nie al jou ander pogings om gesond te eet ongedaan nie.

Ek het al baie met Rooibostee gekook, maar die granola wat ons vir hierdie week se kosblik-peuselhappie gemaak het, gaan beslis ‘n gereelde ding in my kombuis word. Dis so maklik om te maak en dis lekker veelsydig ook. Carmién tee het ‘n opwindende reeks teegeure en dis nie net lekker om te drink nie, maar perfek om as geurmiddel in kos te gebruik. Die natuurlike geure kan vir ‘n verskeidenheid geregte gebruik word en die tee bevat geen kaffeïene nie en is vol antioksidante.

Die Vintage Romance Carmien geur is baie spesiaal en as jy die geur vir die granola gebruik, is geen suiker nodig nie, alhoewel die mengsel wel ‘n heerlike soet geur het. Dis ‘n delikate mengsel van Rooibos en blomblare, in die fynste teesakkie. Ek geniet hierdie teewarm as ‘n koesterdrankie en koud, is dit die perfekte ystee met geen suiker in nie. Die granola is ook vinnig om te maak, so berei sommer genoeg om ‘n fles of twee vol te maak. Gebruik dit as peuselhappie, om oor jogurt en vrugte vir ontbyt te eet of selfs as gesonde nagereg oor bessies.

Onthou dat water en ander gesonde opsies om te drink net so ‘n belangrike deel van ‘n gesonde leefstyl is. As jy in die koue maande sukkel om genoeg water te drink, is Carmien se tee perfek. Pak ‘n interessante teesakkie of twee in om by die werk te drink. Koop jou eie voorraad op hul aalynwinkel op http://www.carmientea.co.za

Resepte

Slaaibroodjie met tuna en guacamole

Resep aangepas uit Cooking from the heart
Lewer 4 porsies

1 x 200 g Westfalia gewone Guacamole of Sweet-Chilli geur
8 snye volkoring- of bruinbrood
1 x 170 g blik tuna in water, gedreineer
¼ komkommer, in skyfies gesny
1 tamatie, in skyfies gesny
1 wortel, grof gerasper
handvol slaaiblare

  1. Smeer die guacamole op 4 snye brood. Skep tuna bo-op en plaas slaaibestanddele bo-op.
  2. Sit die orige snye brood bo-op, sny deur en verpak in waspapier om dit vars te hou.
  3. As jy nie die broodjie vooraf wil berei nie, kan die bestanddele apart ingepak word en die toebroodjie eers met ete ‘gebou’ word.

Wenk
1. Gebruik dieselfde bestanddele as ‘n vulsel in ‘n volkoringpita, - wrap of broodrolletjie.

Carmién tee granola

Lewer 500 ml granola

Foto: Johan Kok, Iseecreative Photography

Hierdie maklike granola is nie net gesond nie, maar ook regtig veelsydig om te gebruik. Hier word dit as peuselhappie gebruik, maar sit dit voor met vrugte en jogurt vir ontbyt of selfs as gesonde nagereg. Dit is net so lekker as slaai-sprinkel oor ‘n vars slaai of selfs geroosterde groente.

3 Carmién Vintage Romance teesakkies
125 ml (½ k) kookwater
60 ml (¼ k) Westfalia avokado-olie of olyfolie
10 ml (2 t) gemaalde kaneel
500 ml (2 k) gerolde hawermout
125 ml (½ k) amandels, gekap
60 ml (¼ k) pampoensaad
125 ml (½ k) sonneblomsaad
250 ml (1 k) gedroogde bosbessies of rosyntjies

  1. Voorverhit die oond tot 180 °C en voer ‘n bakplaat met bakpapier.
  2. Plaas teesakkies in ‘n beker en skink kookwater oor. Laat tot baie sterk trek en verwyder teesakkies.
  3. Voeg olie en kaneel by die tee en meng goed.
  4. Plaas die res van die bestanddele in ‘n groot bak en roer die teemengsel deur tot goed gemeng.
  5. Skep in ‘n enkellaag op die bakplaat en bak 15-20 minute of tot goudbruin. Roer ‘n paar keer deur om te verhoed dat dit aan die kante brand of te bruin word.
  6. Laat heeltemaal afkoel en bêre in ‘n lugdigte houer tot benodig. Gebruik as peuselhappie in ‘n kosblik of sprinkel oor jogurt vir ontbyt of slaaie vir ‘n interessante tekstuur.

Sop vir die winter - 23 Junie 2016

Sop en winter is sinoniem. Dit is beslis nie net geskik vir ’n voorgereg nie en kan ’n ligte
ete en selfs ’n vullende maaltyd wees. Almal ken al botterskorsiesop, maar probeer gerus hierdie effens anderse variasie met geurige speserye, koljanderblare en klappermelk – perfek vir die winter.

Foto: Berna Coetzee

Pikante botterskorsiesop met speserye

Resep uit Kos is op die tafel!
Lewer 12 porsies (as hoofmaal)

15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
3-4 groot preie, deeglik gewas en in skyfies gesny of 2 groot uie, gekap
1 knoffelhuisie, fyn gedruk
15-20 ml (3-4 t) fyngerasperde vars gemmer
1 klein rooi brandrissie, ontpit en baie fyn gekap (opsioneel)
10-15 ml (2-3 t) matige kerriepoeier of na smaak
10 ml (2 t) gemaalde komyn
5 ml (1 t) gemaalde neutmuskaat
2-3 middelslag aartappels, geskil en in blokkies gesny
1 Granny Smith appel, geskil, ontpit en gekap
750 g-1 kg botterskorsie, geskil en in blokkies gesny
15 ml (1 e) suurlemoensap
250 ml (1 k) lemoensap
750 ml-1 liter (3-4 k) groenteaftreksel of Rooibostee
sout en varsgemaalde swartpeper na smaak
125 ml (½ k) klappermelk
125 ml (½ k) melk
60 ml (¼ k) gekapte vars koljanderblare of Italiaanse pietersielie

  1. Verhit die olie oor matige hitte in ’n groot kastrol (AMC 24 cm High werk uitstekend). Soteer preie of uie, knoffel, gemmer en brandrissie, indien gebruik, tot die preie sag is. Voeg die speserye by en soteer vir ’n paar minute.
  2. Voeg die aartappels, appel en botterskorsie by en soteer nog 3-5 minute. Voeg die suurlemoen-, lemoensap en aftreksel by en bring tot kookpunt. Roer goed deur, sit die deksel op en verlaag hitte.
  3. Prut 20-30 minute of tot die groente sag genoeg is om te verpulp. Skep van die groente en aftreksel in ’n voedselverwerker en verpulp tot glad. Herhaal met die res en skep terug in die kastrol. Andersins kan die hele mengsel met ’n elektriese handmenger in die kastrol verpulp word.
  4. Geur na smaak en bring weer oor lae hitte net tot kookpunt. Voeg klappermelk en melk, of na smaak, by. Indien die sop te dik is, kan dit verder met nog aftreksel, klappermelk of melk na smaak verdun word. Roer die kruie deur en sit warm voor.

Wenke
1. Hierdie sop vries suksesvol. Maak dus gerus dubbel die resep en vries die helfte. Vries verkieslik sonder die klappermelk, melk en koljanderblare en voeg dit by wanneer die sop later herverhit word.
2. Die klappermelk en melk kan met 250 ml room of helfte room en melk vervang word. Vries die orige klappermelk suksesvol vir ’n volgende ete.

Vir meer oor AMC besoek http://www.amcsa.co.za

Groot Ontbyt Kosblik 20 Junie 2016 - Pastaslaai en hoenderporsies

Kosblik 101

Kosblik spyskaart: Week 7

Hoenderporsies met Carmién tee se Rooibos, Lemongrass en Ginger geur gerooster (resep uit Cooking from the heart 1)
Pasta-slaai met Westfalia avokado-olie, kruie, vars avokado, broccoli, soetrissie en tamatie
Makadamia- en kasjoeneute om aan te peusel
Onthou om water in te pak – selfs as dit al koeler weer is.

Soos in al die vorige weke se insetsels, bly ‘n gesonde, gebalanseerde kosblik die fokus. Daar moet iets uit elke voedselgroep wees, so probeer om ‘n lekker verskeidenheid geure, kleure en teksture in te sluit. Bloot deur net ‘n hele paar kleure vars produkte in ‘n ete in te sluit, is daar reeds ‘n spektrum van nutriënte in die ete. Pharma Dynamics is ‘n generiese farmaseutiese maatskappy wat baie moeite doen om hul kliënte so veel as moontlik inligting oor ‘n gesonde leefstyl te gee. Dis nie net mediese raad nie, maar ook praktiese idees oor wat elkeen in die gesin kan doen om gesonder te eet en te leef. ‘n Gesonde leefstyl is nie ‘n diet nie, maar ‘n manier van leef – elke dag.

Een beginsel waaroor hulle baie gesels, is die feit dat tuisgemaakte kos meeste van die tyd soveel gesonder (en goedkoper) is. As jy self iets tuis voorberei, het jy soveel meer beheer oor wat in die ete ingesluit is en kan jy makliker ongesonde bestanddele, soos te veel suiker, sout, verwerkte produkte en preserveermiddels vermy. As jy wel voorafbereide produkte gebruik, is dit belangrik om in die gewoonte te kom om die etikette te lees. Dan weet jy baie beter wat regtig in die produkte gebruik is. Gaan lees gerus meer oor hoe om etikette te lees, op http://www.cookingfromtheheart.co.za of besoek hul Facebook-blad vir gereelde wenke en idees op http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA

Westfalia Fruit se reeks avokado-olies is perfek om mee te kook, rooster, bak, braai en selfs om dit net so as slaaisous en geurmiddel te gebruik. Verder pas die olie by ‘n wye verskeidenheid bestanddele, so jy kan enige olie waarmee jy andersins sou kook, met Westfalia se avokado-olie vervang. Kies ‘n geur wat by die bestanddele pas, dan het jy sommer ‘n natuurlike geurmiddel ook. Dink bv aan hoender, vis of varkvleis met suurlemoen. Of skink ‘n bietjie knoffelgegeurde olie oor groente voor dit gerooster word. Die reeks olies en ook die vars avokado’s wat hulle verbou en bemark, is propvol gesonde omega-olies en ‘n belangrike deel van ‘n gesonde manier van eet. Op hul webwerf http://www.westfaliafruit.co.za kan jy meer lees oor die verskillende geure in die reeks.

‘n Hele paar van die gesonde beginsels is in die spyskaart saamgevat. Die hoenderporsies word in tee met ‘n bietjie olie en vars kruie in ‘n die oond gerooster. Deur Carmién Tea as vloeistof te gebruik, in plaas van aftreksel, is daar reeds heelwat minder sout in die gereg, maar steeds baie geur. Die Rooibos, Lemongrass & Ginger is perfek saam met hoender en ‘n baie maklike manier om die hoender gaar te maak. Maak sommer van die begin af ‘n dubbele hoeveelheid, sodat daar genoeg oor is vir die kosblikke. Die tee is ‘n natuurlike (en plaaslike) produk, kaffeïenvry en vol antioksidante. Alles dinge wat ‘n ete sommer gesonder maak. Daar is meer as 10 geure in die reeks en die produkte is aanlyn beskikbaar op http://www.carmientea.co.za Onthou dat Groot Ontbyt-kykers tot einde Junie vir 20% afslag kwalifiseer – bestel sommer nou jou voorraad.

Die pasta vir die week se kosblik, kan die vorige aan gekook word. Geur dit met ‘n bietjie avokado-olie en vul een derde verder aan met twee derdes vars slaaibestanddele. Onthou om vars avo in te sluit vir ekstra gesonde olies en natuurlike vesel. En moenie ‘n gekoopte slaaisous (dikwels propvol suiker, sout en ander bestanddele) gebruik nie – geur die slaaisous met Westfalia se suurlemoen-gegeurde avokado-olie of enige ander geur uit die reeks waarvan jy hou.

Terloops, as jy die insetsel gemis het, gaan kyk op die YouTube skakel wat ons die week op my Facebook gaan sit, hoe om ‘n avokado se pit moeiteloos te verwyder EN hoe om te weet of ‘n growwe-skil avokado ryp is.

Resepte

Geroosterde hoenderporsies met patats

Resep aangepas uit Cooking from the heart
Lewer 4 porsies

3 Carmién Rooibos, Lemongrass & Ginger teesakkies
125 ml (½ k) kookwater
8-10 hoenderboudjies, -dye of 4 hoenderborsies aan die been, gehalveer
2 groot patats in die skil, in blokkies gesny
10 ml (2 t) Westfalia avokado-olie (suurlemoengeur sal heerlik wees)
5 ml (1 t) sout
5-8 takkies vars tiemie
swartpeper na smaak

  1. Plaas teesakkies in ‘n beker en skink kookwater oor. Laat ‘n paar minute staan om te trek tot dit redelik sterk is.
  2. Voorverhit die oond tot 180 °C. Verwyder oortollige vet van die hoenderporsies en plaas met patats in ‘n oondbak.
  3. Meng die res van die bestanddele met die tee en skink oor die hoender en patats.
  4. Bedek met foelie en rooster vir 20 minute. Verwyder die foelie en rooster nog 20 minute of tot die hoender en patats gaar is.
  5. Sit met ‘n slaai as aandete voor. Bêre enige oorskiethoender vir die kosblikke.
Pastaslaai:

Kook enige klein pasta vorms die vorige aand. Laat afkoel en meng met ‘n skeut Westfalia suurlemoen-gegeurde avokado-olie. Voeg die voglende dag enige vars slaaibestanddele van jou keuse by en onthou om ‘n klein porsie pasta te skep en liewer meer vars bestanddele. Gebruik ‘n derde pasta en twee derdes groente en avo. Op die manier is daar nie te veel verfynde stysel in die maaltyd nie, maar heelwat natuurlike vesel en voedingswarade. Kersietamaties, soetrissie, geblansjeerde broccoli en vars avokado is baie lekker. Meng liggies deur en geur met swartpeper en meer avokado-olie as ‘n slaaisous. Voeg vars kruie soos pietersielie en tiemie by vir ekstra geur.

Chilli con carne: Vadersdag 2016

Koue wintersweer vra vir warm kos. Hierdie resep is perfek daarvoor en ook sommer lekker kuierkos vir die naweek – of jy dit nou vir jou gesin, ‘n groep vriende of spesiaal vir Vadersdag wil maak, hoop ek jy geniet dit baie.

Maalvleis met ’n skoot brandrissie, tamaties en rooi nierboontjies is ’n bekende Mexikaanse gereg. Dit kan op ’n handvol kreatiewe maniere voorgesit word. Maak hierdie heerlike chilli con carne vir Vadersdag. As die manne in jou lewe van ‘n sterker brandrissiesmaak hou, sit dit voor met ekstra gekapte brandrissies of jalapeño’s. Sien die wenke hieronder vir lekker idees om dit voor te sit.

Chilli con carne

Resep uit Kos is op die tafel!
Lewer 4 – 6 porsies

30 ml (2 e) avokado- of olyfolie
500 g maer bees- of lamsmaalvleis
2 middelslag uie, gekap
2 knoffelhuisies, fyn gedruk
1 rooi soetrissie, ontpit en gekap
2 klein rooi brandrissies, gekap (ontpit indien verkies)
5-10 ml (1-2 t) cayenne-peper, of meer na smaak
5 ml (1 t) paprika
10 ml (2 t) gemaalde komyn
250 ml (1 k) groenteaftreksel of Rooibostee
1 x 410 g-blik heel geskilde tamaties, gekap
1 x 65 g-blikkie tamatiepasta
15 ml (1 e) gedroogde origanum
15 ml (1 e) suiker
sout en varsgemaalde swartpeper na smaak
1 x 410 g-blik rooi nierboontjies, gedreineer

  1. Verhit helfte van die olie oor matige hitte in ’n groot kastrol (AMC 24 cm Gourmet Roaster werk uitstekend). Verbruin vleis tot goudbruin, terwyl enige groot klonte met ’n vurk of houtlepel opgebreek word. Skep uit en hou eenkant.
  2. Verhit die orige olie en soteer die uie, knoffel en soetrissie tot sag. Roer die brandrissies en speserye by en soteer nog ’n paar minute.
  3. Skep die maalvleis met die aftreksel, tamaties, -pasta, origanum en suiker by die groente en roer deur. 4. Bring tot kookpunt en sit die deksel op.
  4. Verlaag hitte en prut 20 minute. Geur na smaak en roer die boontjies by. Prut nog 10 minute met die deksel en geur nog indien nodig.
  5. Sit op rys of kapokaartappels voor. Dit word ook tipies in warm tortillas of roti’s met slaaiblare, gekapte vars tamatie, avokadoskyfies, suurroom of ongegeurde jogurt en gerasperde kaas toegerol.

Wenke
1. Dit is ’n gesellige manier om vriende te onthaal. Berei alles voor en laat elkeen aan tafel sy eie tortilla of roti rol.
2. Die maalvleis kan ook op ’n laag tortilla- of mielieskyfies geskep word. Sprinkel gerasperde kaas oor en sit dadelik voor of smelt die kaas onder ’n warm oondroosterelement.
3. Die chilli con carne is selfs nog geuriger as dit die vorige dag berei word.

Vir meer oor AMC, besoek: http://www.amcsa.co.za

Groot Ontbyt Kosblik 13 Junie 2016 - Murgpampoentjiekoekies met guacamole

Kosblik 101

Kosblik-spyskaart

Murgpampoentjiekoekies (resep uit Cooking from the heart 2)
met biltong en Westfalia Sweet-Chilli Guacamole
Kersietamaties en piesangs of ander vrugte
Pampoensaad en amandels om aan te peusel
Tuisgemaakte Carmién ystee met Buchu en Blackcurrant tee

Die hele fokus van die Kosblik-insetsels op Groot Ontbyt is om mense aan te moedig om nie elke dag by die kafeteria of ‘n wegneemplek middagete te koop nie, maar liewer self iets in te pak. Meeste van die tyd is dit nie net goekoper nie, maar ook heelwat gesonder. Tensy jy natuurlik gelukkig genoeg is om iewers te werk waar jy ook gesonde keuses het.

‘n Lekker kosblik het ‘n variasie van kleure en teksture, is interessant en geurig. Mens het nie altyd kans om iewers uit ‘n bord te sit en eet nie en dan is hierdie idee vir ‘n peusel-ete nie net handig nie, maar ook maklik om vir almal in die gesin in te pak. Jy kan kies watter bolae jou gesin gaan geniet. Onthou net om dit gebalanseerd en gesond te hou. Die murgpampoentjiekoekies is ‘n heerlike alternatief vir ‘n soutkoekie, wat dikwels te veel sout bevat. Selfs vir ‘n kind wat dalk nie eintlik bolae wil opsit nie, is dit handig om net so met die hand tee et – die stukkies biltong kan maklik apart geniet word.

Met enige kosblik is dit soms nodig om iets in te pak waaraan jou gesin tussen maaltye kan knibbel. Kies iets wat hul sal volhou tot die volgende maaltyd, soos neute en sade. Onthou om dit altyd ‘n gesonde keuse te maak. ‘n Kosblik wat iets uit elke voedselgroep bevat, sluit dan ook vars goed in, hetsy vrugte of groente. Hierdie is alles deel van die gesonde leefstyl-beginsels wat Cooking from the heart as fokus het – ‘n projek wat deur Pharma Dynamics ontwikkel is. Dit is ‘n reeks van maklike, bekostigbare en gesonde resepte vir die hele gesin. Gaan kyk gerus op http://www.cookingfromtheheart.co.za na die resepte in enige van die drie boeke.

Westfalia Fruit is een van die grootste verskaffers van vars avokado’s en guacamole (avokoado doopsous). Hulle werk ook baie hard daaraan om met nuwe kultivars, vir al hoe meer maande in die jaar plaaslike avokado’s beskikbaar te maak. Hul bakkies guacamole maak dit dan juis moontlik om die gesonde vrug, heeljaar deel te maak van etes en veral ook ‘n kosblik. Die gesonde omega-olies daarin, is iets wat ons elke dag in ons etes moet insluit. Die guacamole is in verskillende geure beskikbaar en veral die biltong op Sweet-chilli geure sal heerlik wees saam met die murgpampoentjiekoekies. Besoek http://www.westfaliafruit.co.za

Carmién Tea kom direk van die plaas en is ‘n trots Suid-Afrikaanse produk van top gehalte. Hierdie week gebruik ek twee geure wat mekaar baie goed aanvul om een van die lekkerste ystees te maak wat ek al geproe het – sonder om veel bestanddele nodig te hê. Buchu en Blackcurrant is die twee geure wat jy gebruik. Die reeks Rooibostee is kaffeïenvry en propvol gesondheid, want al die geure word van natuurlike produkte vervaardig. Ons het almal genoeg vloeistof nodig en behalwe vir water, is so ‘n ystee perfek om jou dors te les. En ‘n baie gesonder opsie as meeste vrugtesap of ander aanmaak-koeldrank of –sap. Besoek http://www.carmientea.co.za om die spesiale aanbod vir Groot Ontbyt-kykers op Carmién se webwerf te gebruik. Die kode woord is ‘GrootOntbyt’ om 20% afslag te kry.

Resepte

Murgpampoentjiekoekies

Resep uit Cooking from the heart 2
Lewer 25 koekies

375 ml (1½ k) volkoringmeel
5 ml (1 t) bakpoeier
250 ml (1 k) karringmelk of maas
2 eiers, geklits
4 murgpampoentjies, grofgerasper
90 ml (6 e) gerasperde cheddar- of mozzarellakaas
30 ml (2 e) Westfalia avokado-olie vir braai

  1. Plaas droë bestanddele in ’n groot mengbak. Klits karringmelk en eiers saam. Roer karringmelkmengsel by die droë bestanddele, tot goed gemeng.
  2. Roer murgpampoentjies en kaas by en meng tot ’n dik beslag.
  3. Verhit die helfte van die olie oor matige hitte in ’n groot braaipan (AMC 28cm Chef’s Pan werk goed). Skep lepelsvol van die beslag in die pan en braai aan beide kante tot goudbruin en gaar.
  4. Herhaal met orige beslag en voeg nog ‘n bietjie olie by, indien nodig.

Wenke
1. Voeg ’n knippie paprika by die beslag, indien verkies.
2. Gekapte vars origanum, tiemie of pietersielie is heerlik in die koekies.

Carmién se ystee

Lewer ongeveer 1,5 liter

2 Carmién Buchu & Rooibos teesakkies
6 Carmién Blissful Blackcurrant teesakkies
1 kaneelstokkie
1 liter (4 k) kookwater
500 ml (2 k) rooi druiwesap
ysblokkies, kruisementblare en suurlemoenskyfies

  1. Plaas teesakkies en kaneel in ‘n groot beker en skink kookwater oor. Laat 2 ure staan of tot afkoel. Verwyder die sakkies en kaneel.
  2. Voeg sap by die tee en laat in die yskas koud word.
  3. Voeg ysblokkies, kruisementblare of suurlemoenskyfies by die tee en sit koud voor. Of skink in ‘n waterbottel en pak saam as deel van ‘n kosblik in.

Jump Magazine June 2016: Balanced meal in a spoon

Warming bowls of comfort food for winter… now that sounds appealing. No wait, won’t it add to those dreaded winter kilos? Relax, all it takes is the right choice of seasonal ingredients, a good cooking method and some planning to enjoy healthy, yet cosy winter food with lots of flavour.

Soup can be a well-balanced and healthy meal. Use ingredients from every food group – whether in the soup or as accompaniments. A few things make soup a healthy winter meal. Firstly, keep portions moderate. Secondly, ingredients cannot really result in an unhealthy soup – it’s the addition of unhealthy seasonings and accompaniments that’s problematic. Consider the amount of carbs in the soup, be it from starchy ingredients like barley or starchy veg like potatoes and butternut. The usual addition of a slice of bread or two at the table, may just be what adds to the winter kilos. If there’s enough starch, avoid bread and enjoy the soup with avo or another healthy option as mentioned below, as a starter, main, light meal or even lunch box at the office.

Photo: Berna Coetzee

There’s more to soup than a ‘cream of something’ from a packet or tin. Homemade is always best. It’s the easiest way to add less processed ingredients, unnecessary salt, sugar, unhealthy fats and additives. Ready-made, tinned and packet soups are often high in these hidden ingredients. Opt for lots of fresh veggies, a lean protein and high-fibre starch and season wisely – keep it as fresh and natural as possible.

Soup is an easy and convenient way of cooking a meal-in-one, whether it’s vegetarian or with meat. When made with love and a good choice of ingredients, it’s a nutritious way to feed body and soul.

Roasted tomato soup

Recipe from Make five/ Maak vyf
Serves 4 – 6

There are many recipes for tomato soup, but this one is particularly flavoursome as the ingredients are first roasted. All the red and yellow veggies are packed with vitamins, minerals and anti-oxidants. It is easy to make and ideal for both a midweek meal and entertaining. Roasted tomatoes cook very quickly, so cut all the veggies more or less the same size so that they cook evenly. See the tips to make it a meal-in-one.

1 kg ripe tomatoes, cut into wedges
300 g cherry tomatoes, halved
2 onions, cut into wedges
2 cloves garlic, quartered
2 large red peppers, seeded and cut into strips
2 carrots, thinly sliced
2 leeks, thickly sliced
45 ml (3 tbsp) fresh thyme leaves
45 ml (3 tbsp) olive or avocado oil
lemon juice, salt and pepper
750 ml (3 cup) vegetable or chicken stock

  1. Preheat the oven to 180 °C. Line a large baking tray with baking paper.
  2. Place all the veggies, thyme and oil in a large mixing bowl and mix well.
  3. Place the veggie mixture on the baking tray and season to taste.
  4. Roast 45 minutes or until the veggies are cooked and golden brown, but not too dark. Remove any pieces that are too dark or burnt.
  5. Transfer everything from the baking tray into a large saucepan, but keep a few cherry tomatoes aside. Stir in the stock and blend with a hand blender. Season to taste and heat until warmed through. Add a little extra water if it is too thick.
  6. Serve hot with more herbs, such as mint, thyme or Italian parsley. Add a dollop of basil pesto, or glug of olive oil and slices of avocado will be delicious.

Tips
1. After it has been blended, season the soup with paprika or smoked paprika to taste.
2. Roast chickpeas with the veggies, and blend into the soup for extra flavour and protein.
3. Stir cooked chicken or beans into the soup to serve the soup as a balanced main meal.

Groot Ontbyt Kosblik 6 Junie 2016 - Viskoekies

Kosblik 101

Kosblik-spyskaart

Begin jou dag met ’n koppie Carmién tee
Viskoekies gebraai in Westfalia avokado-olie
Patatwiggies (resep uit Cooking from the heart)
Gaar broccoli en vrugte-kebabs

Hierdie week se Kosblik-idees is iets wat sommer ook ’n lekker aandete kan wees – so maak dubbeld van alles sodat daar genoeg is om vir elkeen in die gesin die volgende dag ’n gesonde kosblik in te pak.

Cooking from the heart, die reeks resepteboeke om ’n gesonde leefstyl vir almal prakties te maak, is deur Pharma Dynamics ontwikkel. Dit is ’n maatskappy met baie insig, want hulle weet hoe belangrik dit is dat ons almal gesond moet leef. Met die resepteboeke en basiese beginsels, kan elkeen ’n verskil maak aan die manier waarop hulle eet. Een van die fokuspunte van die projek is om almal aan te moedig om te kyk na wat hulle eet, in die regte porsiegroottes en ook bewus te wees van die manier waarop kos gaargemaak word, om dit nog gesonder te maak. Gebalanseerde maaltye is net so belangrik en dit geld ook wanneer ’n kosblik gepak word. Sorg dus altyd dat daar ’n gesonde proteïen, onverfynde stysel en vars bestanddele is. Daarmee saam is ’n gesonde olie ook nodig. Op http://www.cookingfromtheheart.co.za is daar nog heelwat praktiese riglyne. Boonop kan jy die resepte van die drie resepteboekies gratis daarvandaan aflaai.

Vis is ’n wonderlike bron van proteïen, omdat dit ’n volledige proteïen is en maklik is om te verteer. Vars vis is heerlik, maar geblikte vis is ewe voedsaam, veral sardyne in tamatiesous. Die beentjies is vol kalsium, so moenie dit uithaal nie. Vis soos sardyne is ook ’n goeie bron van omega-olies, wat deel is van ’n gesonde, gebalanseerde eetpatroon. Die viskoekiemengsel is maklik om te maak en die natuurlike soet smaak van wortels is ’n lekker element. Die hawermout help om dit ’n lekker tekstuur te gee en is ook sommer nog gesonde vesel in die maaltyd.

Die viskoekies en patatwiggies is beide gaargemaak in ’n gesonde olie – een van die avokado-olies uit Westfalia se reeks is dus ’n uitstekende keuse. Westfalia se avokado-olies is geskik vir enige gaarmaakmetodes, hetsy bak, braai of rooster. Die brandpunt van die olies is heelwat hoër as dié van ander olies, wat beteken dat jy met ’n geruste hart viskoekies daarin kan braai en die patatwiggies daarin kan rooster. Vir hierdie twee geregte het ek die suurlemoen-gegeurde olie gebruik, maar kies gerus enige een uit hul reeks van geure. Gaan besoek hul webwerf http://www.westfaliafruit.co.za om meer oor die olies te lees. Verder is die olies natuurlik ook propvol avokado-heilsaamheid en ‘n belangrike bestanddeel om in ons etes in te sluit.

Die patats is ’n lekker stysel vir die kosblik en saam met die broccoli en vars vrugte, is daar genoeg vesel en ook ’n verskeidenheid van ander vitamiene en minerale wat ingesluit is.

Carmién Tea is meer as net nog ’n koppie rooibostee. As jy enige van die tees in die reeks drink is jy verseker van ’n heerlike ervaring. Dis veral ook lekker om saam met ’n ete te geniet, omdat die gegeurde tees dikwels die geure op jou bord so lekker aanvul. Daar is ’n heerlike verskeidenheid om van te kies en die tee maak sommer ook jou palet skoon terwyl jy verskillende geregte eet. Begin dus jou week met ’n gesonde koppie Carmién rooibostee. Onthou dat hul produkte ook aanlyn beskikbaar is, by http://www.carmientea.co.za en as jy die kode-woord GROOTONTBYT gebruik, kry jy 20% afslag op jou aankope.

Resepte

Viskoekies met groente

Resep uit Maak vyf/ Make five
Lewer 25 koekies

1 x 410 g-blik sardyne in tamatiesous
45 ml (3 e) water
1 klein ui, gerasper
2 wortels, grofgerasper
80 ml (⅓ k) koekmeel
2 eiers, geklits
125 ml (½ k) hawermout
60 ml (¼ k) blatjang of tamatiesous
60 ml (¼ k) gekapte vars kruie, soos Italiaanse pietersielie en vinkel
5 ml (1 t) fyn koljander
15 ml (1 e) suurlemoensap
sout en peper
30 ml (2 e) Westfalia suurlemoen-gegeurde avokado-olie vir braai

  1. Plaas die vis met die sous in ’n groot mengbak en druk dit fyner met ’n vurk.
  2. Spoel die blikkie met die water uit en roer met die res van die bestanddele, buiten die olie, by die vis. Meng goed deur. Die beslag is redelik loperig. Geur na smaak.
  3. Verhit ’n dun lagie olie oor matige hitte in ’n braaipan (AMC 28 cm Chef’s Pan werk uitstekend). Skep lepelsvol van die mengsel in die pan en braai vir 3-5 minute aan ’n kant. Draai om en braai nog ’n paar minute of tot goudbruin en gaar.
  4. Herhaal met die res van die mengsel en nog olie, soos benodig. Hou die viskoekies warm.
  5. Sit voor saam met slaai of groente van jou keuse. Avokadoskyfies is ’n lekker alternatief.
Patatwiggies in die oond

Resep uit Cooking from the heart
Lewer 6 porsies

6-8 klein patats, in die skil
45 ml (3 e) Westfalia avokado-olie (kies ‘n geur van jou keuse uit die reeks)
swart peper na smaak
2,5 ml (½ t) sout
5 ml (1 t) gedroogde tiemie of roosmaryn

  1. Voorverhit die oond tot 180 °C.
  2. Sny patatas in wiggies en plaas in ’n groot mengbak.
  3. Meng die res van die bestanddele saam en skink oor die patats. Meng om die patats met die olie te bedek.
  4. Plaas in ’n enkellaag op ’n oondbak. Bak vir 30-45 minute of tot goudbruin en gaar.

Wenk
1. Die resep werk uitstekened met aartappels en botterskorsie.

Gekaramelliseerde uie resep uit Maak vyf

Gekaramelliseerde uie een van die gewildste resepte wat ek al met mense gedeel het. Soos met baie ander resepte, is dit dié wat met bekende, alledaagse bestanddele gemaak word, wat almal weer en weer maak. Maak ’n groot kastrol vol as uie bekostigbaar is, of jy ’n krat vol persent kry, en bêre dit in gesteriliseerde glasflesse, met ’n lagie olyfolie bo-op. Dis een bestanddeel wat menige ete in ’n nuwe lig kan plaas, soos die braaibroodjies hier onder. Maak ’n groot bottel vol voor jy weer gaan kamp of met vakansiegaan om kosmaak sommer makliker en interessant te hou.

Foto: Berna Coetzee

Die groot geheim is om die uie stadig te soteer tot dit heeltemal sag is en daarna die asyn en suiker by te voeg. Op die manier karamelliseer dit die heel beste, met die meeste geur. Gebruik die uie warm of teen kamertemperatuur op tuisgemaakte hamburgers of pizza, in wraps of in plaas van ’n sous op ’n stukkie geroosterde of pangebraaide vleis of hoender. Meng geroosterde tamaties daarby in, vir ’n sous uit die boonste kosrakke oor mieliepap of vir gourmet worsrolle.

’n Bakkie uie op ’n kaasbord word blitsvinnig opgeëet en dis heerlik as deel van ’n omeletvulsel of oor roereier. Ek het dit al voorheen met geblansjeerde broccoli en boontjies op ’n bed van slaaiblare, met kaas as slaai voorgesit en selfs mans geniet dit elke keer. Die opsies is eindeloos, so geniet elkeen van die volgende vier voorstelle en wees self vol idees daarmee. Terloops, dit is ideaal as geskenk.

Gereed om baie ui te skil? Verdubbel sommer by voorbaat hierdie resep. Ek wissel tiemie en komynsaad af. Ek gebruik tiemie as ek ’n meer delikate smaak wil hê en komyn hoofsaaklik saam met vleis.

Bestel jou eie getekende kopie van Maak vyf by heleen.m@iafrica.com om jou gesin met heerlike gesonde etes te bederf. (cookbooks/maak-vyf-make-five/)

Gekaramelliseerde uie

Resep uit Maak vyf/ Make five
Lewer 500 ml

Foto: Neville Lockhart

30 ml (2 e) olyf- of avokado-olie
4 groot uie, gehalveer en in dun skyfies gesny
15 ml (1 e) gedroogde tiemie of 5 ml (1 t) komynsaad
45 ml (3 e) sagte bruinsuiker
45 ml (3 e) balsamiekasyn
sout en peper
45 ml (3 e) vars tiemieblare

  1. Verhit die olie oor matige hitte in ’n braaipan (AMC 28 cm Chef’s Pan werk uitstekend) en soteer die uie stadig met die tiemie of komynsaad tot amper sag.
  2. Voeg die suiker en asyn by en soteer die uie nog 10-15 minute tot heeltemal sag en gekaramelliseer. Geur na smaak. Roer die vars tiemie by.
  3. Gebruik dit warm of teen kamertemperatuur. Dit hou lank in ’n glasfles in die yskas.

Wenk
1. Harder kruie soos vars roosmaryn of gedroogde kruie kan ook. Speserye soos karwy- of vinkelsaad is ook geskik. Gebruik ’n ander soort asyn of gegeurde olie vir interessante geurkombinasies. Suurlemoen- of kruiegegeurde olie verleen ook lekker geur.
2. Moenie die uieskille by jou wurmplaas voeg nie.

Besoek http://www.amcsa.co.za vir meer oor AMC kookware.

Groot Ontbyt Kosblik 30 Mei 2016 - Lamsfrikkadelle met appels

Kosblik 101

Week 4

Lamsfrikkadelle met Pink Lady® appel
Guacamole (uit Cooking from the heart 2)
Baba-aartappeltjies in die skil
Neute en sade

Ongeag wat die keuse van bestanddele en geregte vir ’n kosblik is, bly dit belangrik dat daar genoeg variasie en in goeie porsies is - dit bly die beginsel van enige gesonde ete en kosblik. Pharma Dynamics is ’n farmaseutiese maatskappy wat baie moeite doen om ons almal aan te moedig om ’n gesonde leefstyl te volg. Hulle wil graag sien dat meer Suid-Afrikaners uit beginsel gesond eet en nie eers wanneer iemand in die gesin siek geword het nie. Dit was die hele filosofie met die ontwikkeling van die Cooking from the heart-reeks resepteboekies. Die boeke is almal gratis op http://www.cookingfromtheheart.co.za beskikbaar en het ’n wye verskeidenheid resepte en praktiese wenke om gesond te kook en eet.

Lamsfrikkadelle met appel en komyn is ’n heerlike kombinasie van geure wat mekaar so goed aanvul dat ’n mens min ander geurmiddels nodig het. Lamsvleis is heerlik geurig en is beslis deel van ’n gebalanseerde leefstyl. Skaapvleis SA doen ook baie moeite om op hul webwerf http://www.cookingwithlamb.com ’n verskeidenheid van inligting en wenke oor skaap- en lamsvleis beskikbaar te maak. Dis ook trots-Suid-Afrikaanse bestanddeel en soos hulle self sê, soos die natuur dit bestem het.

As jy nie skaap- of lamsmaalvleis in die winkel se yskaste kry nie, vra gerus die slagter in die supermark om vir jou vleis te maak. Die soet smaak van Pink Lady® appels is heerlik saam met lamsvleis en ek geniet dit baie om met plaaslike en seisonale bestanddele iets kreatief te berei. Seisoensvrugte en –groente is beslis geuriger en ook heelwat meer bekostigbaar as wanneer dit nie meer in seisoen is nie, so maak die meeste daarvan. Die frikkadelle vries baie goed, so maak sommer dubbel en sorg vir ‘n ekstra dag of wat se proteïene vir jou gesin se kosblikke.

Onthou ook sommer om terwyl Pink Lady® appels in seisoen is, van die appels te kook, te verpulp en te vries om later as natuurlike versoeter in geregte te gebruik. Pink Lady® appels is van nature soet en verloor nie hul smaak wanneer dit gaargemaak word nie. Moenie die appels skil nie – nie vir ’n kosblik of as jy daarmee kook nie, want daar is heelwat voedingswaarde in en net onder die skil. Lees meer oor die heerlike bros appels op http://www.pinklady.co.za/

Nog ‘n belangrike aspek van ‘n gebalanseerde kosblik is die regte porsiegroottes vir elke gesinslid. Maak die frikkadelletjies klein genoeg dat kinders dit sommer maklik met hul hande kan eet. Pak daarmee saam ‘n paar klein aartappeltjies wat in die skil gekook is, dan is daar sommer ook meer vesel in die ete. Guacamole is ‘n heerlike bykomstigheid om die frikkadelle en aartappels in te doop. Avo is bekend vir sy gesondheids-eienskappe, want dit bevat ook baie vesel en is propvol gesonde omega-olies. Geur dit na jou gesin se smaak, hetsy net met suurlemoensap, vars kruie en ‘n tikkie paprika of dalk ‘n bietjie brandrissie vir meer byt. As tussen-in peuselhappie kan ‘n mengsel van neute en sade ingepak word.

Resep

Lamsfrikkadelle met appel
Lewer 12-15 frikkadelle

500 g maer skaap- of lamsmaalvleis
2 Pink Lady® appels, gerasper
60 ml (¼ k) rou hawermout
1 eier, geklits
10 ml (2 t) gedroogde tiemie
15 ml (1 e) gemaalde komyn
45 ml (3 e) gekapte vars pietersielie
suurlemoensap, sout en swartpeper na smaak
30 ml (2 e) olyf- of avokado-olie vir braai

  1. Plaas al die bestanddele, behalwe die olie, in ‘n mengbak en meng met ‘n houtlepel tot goed gemeng. Geur met sout en peper.
  2. Vorm maalvleismengsel in klein balletjies (omtrent 30 ml elk).
  3. Verhit helfte van die olie oor matige hitte in ’n groot braaipan (AMC 24 cm Chef’s Pan werk uitstekend). Braai frikkadelle aan beide kante tot goudbruin, maar nie gaar nie.
  4. Verlaag die hitte, sit die deksel op en prut vir ’n paar minute tot gaar en steeds sappig. Skep uit en herhaal met orige frikkadelle en olie.
  5. Laat frikkadelle afkoel en pak in ’n kosblik met ’n doopsous soos guacamole en klein aartappeltjies in die skil. Of sit warm voor met slaaibestanddele en groente van jou keuse.

Vir meer oor AMC besoek http://www.amcsa.co.za

Groot Ontbyt Kosblik 23 Mei 2016 - Appelmuffins

Kosblik 101

Nog ’n week beteken nog ’n paar kosblikke om te pak – en die fokus moet altyd ’n gesonde en gebalanseerde kosblik wees. Die maklikste manier om dit te verseker, is om dit so vars en onverwerk as moontlik te hou met ’n verskeidenheid kosse. Verder moet ’n kosblik ’n voedsame proteïen, onverfynde stysel en vars groente of vrugte en ’n gesonde olie of vet bevat. ’n Bederf so af en toe is ook heeltemal toelaatbaar, maar probeer om dit self te maak, want dan weet jy wat jou gesin eet. Probeer ook dat die geure in ’n kosblik mekaar aanvul om ’n lekker ete te wees. Die Marokkaanse speserye op die lamsribbetjies pas lekker by die jogurt, appel en ander vars bestanddele.

Week 3:

Appel-en-kaneelmuffins uit Cooking from the heart.
Geroosterde lamsribbetjies
Komkommerstokkies, kersietamaties en Pink Lady® appelwiggies
Jogurt of maaskaas as doopsous

Soos ons voorheen al gesê het, maak ’n bietjie beplanning dinge sommer makliker. Ek probeer om die week se aandetes so te beplan dat daar ’n paar keer per week ook iets vir die kosblikke oorbly. As julle oor die naweek of enige ander aand vleis braai, is dit ideaal om ‘n paar ekstra lamsribbetjies gaar te maak. Suid Afrikaanse skaap- en lamsvleis bly ‘n baie goeie bron van proteïen, nes die natuur dit bestem het. Dit het min geurmiddels nodig om dit lekker te maak en dis ’n perfekte voorbeeld van ’n natuurlike en byna onverwerkte bestanddeel. Gaan kyk bietjie op hul webwerf na al die goeie redes om skaapvleis te eet. http://www.cookingwithlamb.com

Deel van my kosfilosofie is om soos seisoenaal as moontlik te eet. Pink Lady® appels is juis nou in seisoen en die natuurlike soet smaak van die appels is iets wat almal geniet. Die kenmerkende pienk blos op ‘n geel-groen agtergrond is eie aan hierdie kultivar. Selfs waneer jy met hierdie appels bak of kook, bly die soet geur behoue, wat dit ideaal maak om op die manier geregte natuurlik te versoet. Die feit dat daar appel in die muffins is, beteken dat ‘n mens minder suiker kan gebruik. Appelwiggies en jogurt is ‘n lekker kombinasie en jy kan besluit of dit ‘n peuselhappie vir later in die dag of deel van die ete kan wees. Vir nog resepte met Pink Lady® appels besoek http://www.pinklady.co.za/ of http://www.facebook.com/PinkLadyApplesSA/

Almal hou van ’n bederf, maar soos Cooking from the heart ons leer, is die regte porsiegrootte altyd belangrik. As iets soos ’n muffin deel is van ’n kosblik, moet daar verkieslik nie te veel ander verfynde stysel vir die dag ingepak moet word nie. Kies dan liewer nog vars vrugte, neute of iets soos avokado wat jou kan volmaak tot die volgende ete, sonder dat dit ongesond is. As jy belangstel in nog wenke oor gesond leef op ‘n daaglikse basis, volg hul Facebook blad by http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA

Wenk van die week: Selfs al begin die dae koeler word, bly dit belangrik om ’n kosblik so vars en aptytlik te hou. Verpak items soos die lamsribbetjie in ’n stukkie foelie sodat dit nie die hele bakkie besmeer nie en hou alles in ’n koelsakkie.

Resep

Lamsribbetjies

Geur ribbetjies met ‘n Marokkaanse-speserymengsel of maak jou eie kombinasie van komyn, ‘n tikkie kerriepoeier, paprika en gedroogde tiemie. Vryf dit oral oor die vleis en rooster teen 180 °C vir 30-45 minute tot goudbruin of braai oor matige kole tot gaar.

Appel-en-kaneelmuffins

Resep van Cooking from the heart
Lewer 12 groot muffins of 24 klein muffins

250 ml (1 k) koekmeel
250 ml (1 k) volkoringmeel
15 ml (1 e) bakpoeier
10 ml (2 t) gemaalde kaneel
125 ml (½ k) suiker
250 ml (1 k) gerasperde appels
250 ml (1 k) fyngerasperde wortels
3 eiers, geklits
100 ml melk
125 ml (½ k) sonneblomolie
5 ml (1 t) vanieljegeursel

  1. Voorverhit oond tot 180 °C en smeer die holtes van in ’n muffinpan met ’n bietjie olie.
  2. Meng droë bestanddele in ‘n mengbak saam. Roer appels en wortels deur tot goed gemeng.
  3. Klits eiers, melk, olie en vanielje saam. Roer eiermengsel by die droë bestanddele tot goed gemeng. Moenie te veel meng nie.
  4. Skep beslag in die voorbereide muffinpan en bak 15-20 minute of tot goudbruin en gaar.

Wenk
1. Meng 10 ml (2 t) suiker met ’n knippie gemaalde kaneel en sprinkel oor die muffins net voor dit gebak word.