RSG 21 Julie 2014 - Geroosterde tamatiesop

Week 155: Luukse wintersop, met min moeite

Daar is tamatiesop en dan is daar tamatiesop en dan is daar geroosterde tamatiesop. Ek het al baie voorheen geroosterde tamatiesop (warm en as koue gazpacho) geëet en dit is regtig geurig, maar mense het altyd die idee dat dit baie moeite moet wees. Ek het toe besluit om my eie weergawe daarvan te maak en die een ding wat ek veral met die resep wou regkry is dat dit maklik moet wees om te maak.

Die feit dat die tamaties en ander groente gerooster word, gee die sop ’n baie spesiale smaak. Iemand wat nie weet dat die groente vooraf gerooster is nie, gaan dalk nie weet wat die ‘andersheid’ daaraan is nie. Die ander groente in die sop het ek ook baie spesifiek gekies. Wortels, preie en soetrissies wat gerooster word, het ’n soeter smaak, wat weer ’n goeie balans is vir tamaties wat soms effens suur kan smaak. Die feit dat die tamaties en soetrissies gaar is, beteken dat die antioksidant likopeen (lycopene) daarin, makliker geabsorbeer word.

Hoe ryper die tamaties, hoe geuriger en dit maak die sop ook lekkerder. Gebruik dus ryp en selfs oorryp-tamaties. Die feit dat alles verpulp gaan word, beteken dat dit nie nodig is om die tamaties of soetrissies te skil nie, wat die kookproses nog makliker maak. Nog ’n praktiese wenk wat die kookproses vergemaklik: sny die groente ewe groot, sodat dit gelyk gaar word en maklik verpulp.

Die sop is dik en geurig en kan op verskillende maniere voorgesit word, wat dit ewe geskik maak as ’n gesinsete en vir ’n spesiale geleentheid. Die sop is lekker vullend, al is daar geen vleis in nie. Jy sou maklik ’n proteïn soos kekerertjies of bone by die klaar verpulpte sop kon inroer. Jy kan dit ook as voorgereg bedien vir ’n vullender maaltyd.

Ek hou van Italiaanse geure met die tamatiesop, soos basiliekruid, pesto, pecorinokaas en selfs ’n bietjie suurroom. Die sop sal ewe goed werk as jy dit met paprika of gerookte paprika geur en dan met suurroom of Griekse jogurt voorsit vir ’n meer Spaanse of Hongaarse geur. Avokado is ook ’n lekker manier om die sop vullender te maak, so in plaas van brood, kan skyfies avokado met die sop geniet word.

Geroosterde tamatiesop

Lewer 4 – 6 porsies

Foto deur Tommy Brown, van Hello Doctor

1 kg ryp tamaties, in wiggies gesny
300 g kersietamaties, gehalveer
2 uie, in wiggies gesny
2 groot rooi soetrissies, ontpit en in repe gesny
2 wortels, geskil en in skywe gesny
2 preie, in dik skywe gesny
2 knoffelhuisies, in kwarte gesny
45 ml (3 e) vars tiemieblare
45 ml (3 e) olyf- of avokado-olie
suurlemoensap, sout en peper
750 ml (3 k) groente-of hoenderaftreksel

  1. Voorverhit die oond tot 180 °C en voer ’n groot bakplaat met bakpapier uit.
  2. Plaas al die groente, knoffel, tiemie en olie in ’n groot mengbak en meng goed.
  3. Plaas die groentemengsel op die bakplaat en geur na smaak met suurlemoensap, sout en peper.
  4. Rooster vir 45 minute of tot die groente gaar en goudbruin, maar nie te donker is nie. Haal enige groente stukkies uit wat te donker is of effens gebrand is.
  5. Plaas die geroosterde groente in ’n groot kastrol, maar hou ’n paar kersietamaties eenkant. Voeg die aftreksel by die groente en meng met ’n stokmenger of in ’n versapper tot verpulp. Geur na smaak en verhit tot deurwarm. Voeg ’n bietjie water by indien te dik is.
  6. Sit warm voor met vars basiliekruidblare of -pesto, suurroom of ’n skeut olyfolie.

Wenk
1. Die geroosterde groente kan ook as bykos voorgesit word. Maak sommer twee panne vol groente en sit dit net so of saam met koeskoes of pasta voor. Gebruik dieselfde bykomstighede, soos pesto en kaas om dit mee voor te sit.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus liefs nie vir die wurmplaas gebruik moet word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- die regte keuse van bestanddele en gaarmaakmetode gee baie geur aan die sop, op ’n natuurlike manier
- daar is heelwat minder aftreksel in die sop nodig, want die groente het ook heelwat vloeistof – minder aftreksel beteken minder sout in die maaltyd
- alles in die sop is natuurlike bestanddele, so kies ook die aftreksel goed, sodat dit so min as moontlik preserveermiddels en sout bevat
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebruik
- enige leë blikkies, bottels of ander glas houers kan gewas en op ’n kreatiewe manier gebruik word
- andersins kan die houers uitgespoel word en in die hersirkuleersak geplaas word
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- die gereg word op die stoof en nie in die oond gaargemaak nie, dus gebruik dit minder krag
- die gereg word oor ’n matige en lae hitte gaargemaak, wat ook krag bespaar

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG 14 Julie 2014 - Hoendertagine

Week 154: ’n Bredie vir die winter

Wintertyd is ’n mens lus vir koesterkos soos warm bredies, sop of kerrie. Ek is besonder lief vir ’n eenpot wintergereg wat ek sommer met ’n lepel of vurk uit ’n bakkie kan eet. Een van my gunsteling geure is die kombinasie van speserye wat tipies in Marokkaanse kos gebruik word. ’n Gereg wat met speserye gegeur word, is nie noodwendig warm in die sin van brandrissie-warm nie, so hierdie gereg is perfek vir diegene wat lief is vir speserye, maar nie van te veel brandrissie of kerrie hou nie.

’n Tagine is ’n tipiese Marokkaanse stowegereg wat oorspronlik in ’n erdehouer (bekend as ’n tagine) gaargemaak word. Vleis, groente en speserye word stadig in vloeistof gaargemaak en die tagine is dikwels in ’n kole-oond gesit, wat die gereg ’n wonderlike ekstra geur gegee het. Vandag word tagines in feitlik enige kastrol voorberei, solank die bestanddele steeds lank en stadig gaar word. ’n Kastrol met ’n wye basis werk uitstekend, omdat die bestanddele in ’n enkellaag in die kastrol lê en nie te veel geroer hoef te word nie.

Nog ’n aspek wat vir my heerlik is van die gereg, is dat jy jou eie speserypasta in ’n stamper en vysel maak. Dit gee ’n besondere lekker geur aan die gereg, omdat vars bestanddele gekombineer en dadelik gaargemaak word. Daar word dus nie ’n vooraf-bereide pakkie speserye of pasta gebruik wat dalk onnodig baie sout of preserveermiddels bevat nie. Die fynmaak van die bestanddele in die stamper en vysel is sommer ook lekker terapeuties.

AMC se 30 cm Paella Pan is die perfekte keuse vir hierdie hoendertagine. Die hitteverspreiding van die pan is uitstekend, wat beteken dat die hoender en groente in die geurige vloeistof kan gaarword. Die kekerertjies in die resep dien as tweede bron van proteïen en as ’n vorm van stysel, so die gereg kan net so geniet word of op basmatirys of koeskoes geniet word. Ek gebruik die vloeistof van die kekerertjies as deel van die kookvloeistof, dus is daar minder sout in die gereg nodig. Die Paella pan is ook ideaal vir ’n groot rysgereg, souserige bredie en selfs om ’n roerbraai in te maak.

Hierdie tagine is ’n geurige gesinsete, maar ewe spesiaal dat jy vriende vir ’n heerlike wintersete daarmee kan bederf. Onthou ook dat dit komende Vrydag Mandela-dag is. Wat gaan jou 67 minute-bydrae die jaar in jou gemeenskap wees? Dalk ’n groot bredie maak en by ’n ouetehuis of gemeenskapsentrum aflaai vir ’n maaltyd? Of dalk is jy by ’n skool in jou omgewing betrokke of net ’n gesin wat ’n behoefte aan ’n lekker warm ete het. Maak die week iewers ’n verskil.

Dis kompetisietyd: Vertel jou storie oor AMC Kookware, of dit herinneringe uit jou kinderdae is en of jy onlangs ’n lekker belewenis gehad het, wat jy wil deel. Tweet daaroor met @heleenmeyer en @amcforlife of stuur jou storie via http://www.heleenmeyer.co.za Kompetisie sluit Vrydag 18 Julie om middernag. Die wenner sal Maandag 21 Julie bekend gemaak word.

Vir meer inligting oor AMC Cookware se Paella pan, besoek
http://www.amcsa.co.za/products/product_detail/30_cm_paella

Hoendertagine met kekerertjies

Lewer 4 – 6 porsies

Marokkaanse geregte, soos byvoorbeeld tagine, se geurige kombinasie van matige speserye, hoender en peulegroete is altyd vir my lekker. Tagine verwys oorspronklik na die erdehouer waarin die gereg voorberei is,maar deesdae word dit in enige kastrol gemaak.

Speserymengsel
50 ml vars koljanderblare
2 groot knoffelhuisies, geskil
10 ml (2 t) fyngerasperde suurlemoenskil
15 ml (1 e) fyngerasperde vars gemmer
5 ml (1 t) matige kerriepoeier
15 ml (1 e) fyn kaneel
10 ml (2 t) fyn koljander
2,5 ml (½ t) borrie
2,5 ml (½ t) vinkelsade (opsioneel)

Hoender
15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
4 elk hoenderboudjies en dye, oortollige vet verwyder
10 piekeluitjies, geskil en gehalveer
4 kardemompeule, gekneus
1 x 410 g-blik gekapte tamaties
1 x 410 g-blik kekerertjies, vloeistof behou
suurlemoensap, sout en peper
50 g geroosterde gevlokte amandels
2 handevol vars koljanderblare

  1. Speserymengsel Plaas al die bestanddele in ’n stamper en vysel en meng deeglik saam tot ’n growwe pasta. As jy nie ’n stamper en vysel het nie, kap al die vars bestanddele saam tot goed gemeng en roer die speserye daarby.
  2. Hoender Verhit die olie oor matige hitte in ’n groot kastrol en plaas die speserypasta daarby. Soteer tot aromaties.
  3. Voeg die hoender by. Soteer tot liggies gebraai en goed bedek met die speserye. Skep uit. Plaas die uitjies en kardemompeule in die kastrol. Soteer vir ’n paar minute tot uitjies met die speserymengsel bedek is.
  4. Roer die tamaties by en verhit tot kookpunt. Skep die hoender in die sous, roer die kekerertjies met die vloeistof by en geur na smaak.
  5. Verhit weer tot kookpunt en prut met die deksel vir 45 minute of tot die hoender gaar is.
  6. Sit netso voor of skep dit op bruin basmatirys. Sprinkel die amandels en koljanderblare bo-oor.

Wenke
1. Probeer die resep met lams- of beesstowe vleis. Prut vir 1-1½ uur of tot die vleis sag is.
2. Sny 4 hoenderborsies aan die been in die helfte met ’n skerp kombuisskêr en berei op dieselfde manier.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus liefs nie vir die wurmplaas gebruik moet word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- gebruik min olie om die hoender in te soteer, want die porsies het die vel aan
- as jy bestanddele gebruik wat baie geur gee, soos die gemmer, kruie en speserye, het jy dikwels baie minder sout nodig
- omdat daar kekerertjies in die gereg is, kan minder hoender gebruik word en ’n ander stysel is amper nie nodig nie
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebrui
- enige leë blikkies, bottels of ander glas houers kan gewas en op ’n kreatiewe manier gebruik word
- andersins kan die houers uitgespoel word en in die hersirkuleersak geplaas word
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- die gereg word op die stoof en nie in die oond gaargemaak nie, dus gebruik dit minder krag
- die gereg word oor ’n matige en lae hitte gaargemaak, wat ook krag bespaar

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG 7 Julie 2014 - Botterskorsie met sitrus

Week 153: Winkel toe sonder ’n plastiese inkopiesak: soos in Greyton

Woensdag 3 Julie was Internasionale Geen-plastieksak-dag, met die fokus op winkelsakke wat dikwels net eenmaal gebruik word. Ons weet almal dat die aarde nie eintlik kan bekostig dat ons steeds plastieksakke gebruik nie. Die besoedeling wat dit tot gevolg het, is net te veel en nie net op aarde nie, maar ook in die oseane. Om die gebruik daarvan te stop, is nie ’n maklike taak nie. Baie is al gedoen om ons almal aan te moedig om minder sakke te gebruik en die besoedeling minder te maak. Ons betaal bv nou al vir sakke en heelwat van die plastieke winkelsakke word nou van gehersirkuleerde plastiek vervaardig.

Daar is egter nog meer en groter inisiatiewe aan die gang om die gebruik van plastiek winkelsakke heeltemal te stop. Een so ’n dorp, is Greyton in die Wes-Kaap. Hulle het 18 maande gelede besluit om’n grootskaalse poging aan te wend om hul dorp plastieksak-vry te maak. Sedert Woensdag 3 Julie is daar heelwat van die winkels in die dorp wat onderneem het om nooit weer plastieksakke te gebruik nie. Ander is in ’n proses om die sakke uit te fasseer. Die bekende Greyton vars produkte mark wat elke Saterdag gehou word, is ook deel van die projek. Hulle gebruik meestal bio-afbreekbare houers om kos in te bedien en mense bring hul eie mandjies vir aankope. Verder word voorbereide kos in so min as moontlik verpakkings verkoop, sodat daar nie onnodige vermorsing is nie.
Twee mense wat ’n groot rol gespeel het in die Greyton projek, is Nicola Vernon, voorsitter van die Greyton projek en Hayley McLellan, wat by die Twee Oseane Akwarium betrokke is. Haylee is passievol oor die probleme wat plastieksakke vir die seelewe inhou, omdat soveel van die diere in die sakke verstrengel raak of dit insluk en sterf.

Om die Greyton gemeenskap verder aan te moedig om deel te wees van die projek, het hulle van die mense ’n berekening laat maak oor die bedrag (tot R25 ’n maand) wat hulle amper onwetend in ’n maand aan sakke spandeer. Party Greytonners het erken dat hulle nooit besef het dis wat hulle net aan sakke spandeer nie. Nicola-hulle het ’n alternatief vir die plastieksakke gesoek. Hulle het deur ’n kontak gehoor van ’n besending sakke wat weens ekonomiese redes vir die vervaardiger teruggestuur is. Die kleurvolle sakke is toe teen ’n uitstekende prys in die dorp verkoop. Die sakke is van valskerm-materiaal gemaak, so dit is regtig lig, sterk en so ontwerp, dat dit klein opvou en in ’n sakkie pas met ’n sleutelring daaraan. Dit is dus maklik om saam te neem winkel toe of sommer aan jou sleutel te dra.

Vertel ons asb as daar in jou omgewing soortegelyke projekte aan die gang is, sodat ons daaroor kan gesels. Ek hoop dat hul storie ons almal sal aanmoedig om ook ’n verskil te maak.
Ek deel die week ’n heerlike resep uit my nuwe resepteboek, wat een van die dae beskikbaar gaan wees. Hiervoor het jy nie eintlik eers ’n winkelsak nodig nie, want jy gaan waarskynlik die meeste van die bestanddele reeds in jou kombuis hê. As jy iets moet koop, is dit maklik om dit sommer in jou hand te dra of in ’n hergebruikte sak te sit. Die bygereg is ’n eenvoudige kombinasie van bestanddele, maar die eindresultaat is regtig iets besonders.

Kontakbesonderhede vir Greyton-projek:

Nicola Vernon: 082 558 7752, Website: http://www.greytontransition.co.za/ of via Twitter: @GreytonTT

Botterskorsie met sitrus in die oond

Lewer 4 porsies
1 uur 15 minute tyd

Botterskorsie as soet bygereg is niks nuuts nie, maar hierdie is ’n bietjie anders. Die amper marmelade-smaak van die geroosterde stukkies skil is vir my heerlik. Kies een met ’n mooi vorm en wat nie te groot is nie. As die suurlemoen baie groot is, gebruik minder van die sap en net so vier of ses repe skil, veral as jy nie van te veel suurlemoen hou.

1 klein-middelslag botterskorsie met die skil aan
1 kaneelstokkie, in stukke gebreek
45 ml (3 e) olyf- of avokado-olie
30 ml (2 e) sagte bruinsuiker
sap en repe skil van 1 middelslag suurlemoen
60 ml (¼ k) witwyn, rooibos of lemoensap
5 ml (1 t) gemaalde gemengde speserye
sout en peper

  1. Voorverhit oond tot 180 °C. Halveer botterskorsie in die lengte en haal pitte uit. Sny met die skil aan, in dik skywe of wiggies. Plaas botterskorsie en kaneelstokkie in ’n enkellaag in ’n oondbak.
  2. Meng die res van die bestanddele saam en geur na smaak. Skep oor die botterskorsie en meng deur om die botterskorsie daarmee te bedek. Maak die bak met foelie toe, blinkkant na die kos.
  3. Bak 30 minute. Verwyder die foelie en bak vir nog 20-30 minute of tot gaar. Sit warm voor met vark of geroosterde hoender.

Wenk
1. Berei patats op dieselfde manier voor. En sit sommer ’n heel hoender of -stukke, in ’n ander bak, gelyktydig met die botterskorsie in die oond om as ’n ete voor te sit.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus liefs nie vir die wurmplaas gebruik moet word nie
- die botterskorie se pitte is ideaal vir die komposhoop of wurmplaas
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- gebruik bestanddele wat in seisoen is en hou dit so vars en natuurlik as moontlik
- as jy bestanddele gebruik wat baie geur gee, soos suurlemoen en speserye, het jy dikwels baie minder sout
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebrui
- enige leë blikkies, bottels of ander glas houers kan gewas en op ’n kreatiewe manier gebruik word
- andersins kan die houers uitgespoel word en in die hersirkuleersak geplaas word
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- onthou om nie elke keer ’n plastieksak vir inkopies te koop nie, hersirkuleer jou sakke of gebruik ’n materiaalsak as jy volgende keer winkel toe gaan
- sit nog iets in die oond, terwyl dit nou warm is. ’n Heel hoender rooster ook vir ’n uur teen 180 ˚C en kan deel van die ete wees of vir ’n ander ete gaargemaak word.

Onthou jy kan ‘n verskil maak

RSG 30 Junie 2014 - Eiers in ’n koppie met groente

Week 152: Slim plan vir ’n ligte ete

Soms is ’n eenvoudige kombinasie van bestanddele en ’n praktiese gaarmaakmetode al wat ’n mens nodig het om lekker te eet. Met die toets van ’n klomp resepte vir ’n onlangse projek, moes ons redelik kreatief wees met eenvoudige en alledaagse bestanddele wat op ’n geurige manier gekombineer word. Dit moes ook nie duur wees of lang kookmetodes behels nie. Ons het toe onder andere hierdie heerlike eiergereg in ’n koppie gemaak. Dis nie net maklik en gesond nie, maar ook ’n resep wat op vele maniere gevarieer kan word.

Die groente in die resep kan enige tyd vervang word met oorskiet-groente of groente met ’n bietjie vleis, as basis om die eier op gaar te maak. Die opsies is eindeloos en dis ook ’n wonderlike manier om van laaste bietjies bestanddele weer ’n nuwe ete te maak, juis sodat dit nie op die ou end verlore gaan en weggegooi word nie. Deur kreatief te wees met ’n klein hoeveelheid groente en dalk oorskiet-vis, -hoender of vleis, kan jy gereeld die koppies met ’n eier vir ’n ligte ete of selfs ontbyt maak. Die resep gebruik murgpampoentjies, ’n paar spinasieblare en fetakaas, maar dit sal ewe lekker wees met enige ander groente, sardyne in tamatiesous, groente met ’n repie spek of ham of selfs ander gaar vis.

Onthou om altyd die bestanddele wat gebruik word in ag te neem voor jy uit gewoonte sout bysit. Bestanddele soos feta, spek, ham of ander koue vleis is dikwels redelik sout. Min daarvan is wel nodig om ’n heerlike geur aan die gereg te gee, maar moenie te veel sout byvoeg nie. ’n Bietjie suurlemoensap by die groente en ’n lekker draai swartpeper is ideaal saam met die eier. Daar is ook nie regtig eers baie ander proteïene saam met die eier nodig nie, omdat dit ’n volledige proteïen op sy eie is. As dit ’n groter maaltyd moet wees, kan ’n ekstra bietjie vleis dit heerlik vullend maak. Ander bestanddele kan ook saam met die eier voorgesit word om die maaltyd vullend en voedsaam te maak. Iets soos avokado is perfek of anders vars bestanddele soos tamaties of ‘n slaai.

Wees dus kreatief met jou eie idees en onthou om dit so natuurlik en vars as moontlik te hou, met min voorafbereide produkte. Hersirkuleer en herwin ook soveel as wat jy kan, elke keer wat jy kosmaak. Selfs al is dit net om die eierdoppe en eierbakkie in jou komposhoop of wurmplaas te gebruik.

Eiers in ’n koppie met groente

Lewer 4 - 6 porsies

15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
1 ui, gekap
2 murgpampoentjies, in skyfies gesny of 125 g sampioene, in skyfies gesny
3 spinasieblare, in repies gesny
30 ml (2 e) gekapte origanum of 15 ml (1 e) gedroogde origanum
1 skyf fetakaas, in blokkies gesny
4 gemarineerde songedroogde tamaties, in repies gesny (opsioneel)
suurlemoensap, sout en peper
6 eiers

  1. Verhit olie in ‘n braaipan en braai ui en murgpampoentjies tot sag. Roer spinasie en kruie by en soteer tot spinasie sag is. Roer die helfte van die feta by en geur na smaak.
  2. Verdeel die mengsel tussen 4-6 liggies gesmeerde hittebestande koppies of keramiek bakkies (ramekins). Pas koppies of bakkies in ‘n groot pan met ‘n deksel en maak seker dat deksel bo-op pas.
  3. Verhit 2-3 cm water oor matige hitte in die pan net tot dit liggies begin borrel.
  4. Breek ‘n eier in elke bakkies oor groente en sprinkel orige feta oor. Plaas in pan en maak seker dat bakkies nie meer as halflyf in water staan nie. Vul met kookwater aan indien nodig.
  5. Plaas die deksel op en verlaag die hitte sodat die water nooit te vinnig kook nie, maar net liggies prut. Prut tot die eiergeel na jou smaak gestol het.
  6. Sit as ligte ete of ontbyt voor met ‘n lekker draai swartpeper, avokado en tamatie of ander slaai.

Wenke
1. Enige ander vars of oorskiet-groente kan gebruik word. Broccoli, sampioene, tamaties en eiervrug is goeie opsies. Vis soos tuna, sardine in tamtiesous en selfs ander gaar vis, gerookte peper makriel of ander blikkies vis sal heerlik wees.
2. As jy liewer klein hoeveelhede groente en oorskiet in jou yskas wil gebruik, skep 80-100 ml in elke koppie, verhit dit en breek die eier bo-op.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus liefs nie vir die wurmplaas gebruik moet word nie
- die eierdoppe en karton-eierbakkies kan alles in die wurmplaas of komposhoop gebruik word
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- gebruik bestanddele wat in seisoen is en hou dit so vars en natuurlik as moontlik
- as jy bestanddele gebruik wat redelik sout is, is nog sout dikwels nie nodig nie – proe eers
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebrui
- enige leë blikkies, bottels of ander glas houers kan gewas en op ’n kreatiewe manier gebruik word
- andersins kan die houers uitgespoel word en in die hersirkuleersak geplaas word
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- die gereg word in ’n pan met water gemaak en nie in die oond nie, dus spaar jy heelwat krag
- eiers het nie ’n hoë temperatuur nodig om gaar te word nie, so ’n matige tot lae hitte is ideaal

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG 23 Junie 2014 - Sjokoladesous met brandrissie & kaneel

Week 151: Sjokoladesous met brandrissie en kaneel

Die winter is ’n tyd wanneer ’n mens koesterkos wil eet en lus het vir warm, vullende smake. Om gesond te eet beteken vir my ook om ’n balans te hou tussen gesonde, vars en natuurlike kos wat op ’n gesonde manier gaargemaak is en ook dat ’n mens jouself van tyd tot tyd ’n bederf moet toelaat. Anders smag ’n mens later so daarna, dat jy dit soms heeltemal oordoen, net omdat jy jouself dit nooit toelaat nie. Wanneer jy dus lus het vir iets soets of spesiaal, is dit ideaal as die smake en geure so ‘vervullend’ is, dat selfs ’n klein hoeveelheid bevredigend genoeg is en jy nie sommer vir meer as dit lus het nie.

Westfalia het ’n wonderlike reeks avokado-olies, wat wissel van die neutrale, gewone avo-olie, ’n organiese een met ’n effens sterker smaak en dan ’n reeks gegeurde olies. Die gewildstes in die gegeurde reeks, sluit in suurlemoen-, knoffel- en ook brandrissie. Westfalia doen ook baie moeite om die manier waarop hul die avokado’s verbou en die olie maak, so omgewingsvriendelik as moontlik te doen. Sommer nog ’n rede waarom ek daarvan hou om die olie te gebruik.
Daar’s ’n hele paar redes waarom hierdie olies heerlik veelsydig is om te gebruik: Dis ryk aan gesonde omega-vetsure en het die voordeel dat dit vir ’n verskeidenheid gaarmaakmetodes gebruik kan word, sonder dat dit die gesondheids-voordele van die olie affekteer. Jy kan dit oor ’n slaai of as deel van ’n slaaisous gebruik, daarmee braai, rooster, bak en soteer – en selfs vir nagereg aanwend. Sjokolade is vir baie van ons hoog bo-aan die koesterkos-lys, so ek het ’n sjokoladesous, met net 5 bestanddele, vir die winter bedink.

Die Westfalia brandrissie-olie is ideaal om vir die sous te gebruik, want jy kan die sous so ‘warm’ maak as wat jy dit verkies, deur olie na smaak by te voeg. Gewoonlik sal ’n sjokoladesous met room gemaak word, maar ek gebruik melk en dan gee die olie ’n heerlike fluweelsagte tekstuur aan die sous. Die avokado-olie is dus sommer ook ’n gesonder manier om ’n ryker smaak aan die sous te gee. Gebruik kakao en donker sjokolade van ’n goeie gehalte om die beste geur te kry en dit wel so ‘gesond’ en natuurlik as moontlik te hou. (Swak gehalte kakao en sjokolade bevat dikwels allerhande ander bestanddele wat nie ideaal is nie.) Donkersjokolade is dalk nie almal se voorkeur nie, maar werk die beste in die sous – veral ook omdat dit saam met ander bestanddele voorgesit gaan word. Die kakao gee die sous ’n ryk smaak en dan kan heelwat minder sjokolade gebruik word, wat dus ook gesonder is. ’n Knippie kaneel gee die donkersjokolade ’n heerlike soeterige smaak en is die perfekte kombinasie met die brandrissie.

Geniet die sous oor roomys, in pannekoeke, op plaatkoekies of op wafels. Dis ook heerlik om vrugte in te doop, soos ’n fondue of drup dit ook vrugteslaai vir ’n heerlike nagereg. As jy avontuurlustig is, kan jy dit selfs, soos die Meksikane, oor steak of met filet geniet.

Warm sjokoladesous met brandrissie en kaneel

Maak 250 ml

45 ml (3 e) goeie kwaliteit kakao
200 ml melk
50 g donker sjokolade, gekap
2,5 ml (½ t) gemaalde kaneel
15-30 ml (1-2 e) Westfalia brandrissie-gegeurde avokado-olie

  1. Meng die kakao met ‘n bietjie van die melk om ‘n gladde pasta te vorm. Roer kakaopasta met die res van die melk, sjokolade en kaneel saam in ‘n klein kastrol.
  2. Roer oor matige hitte tot die sjokolade gesmelt het en dit ‘n gladde mengsel vorm. Prut oor lae hitte tot die sous effens verdik. Roer die gegeurde avokado-olie by.
  3. Sit die sous warm voor met roomys, pannekoeke of plaatkoekies. Dis ook heerlik om vars vrugte, heel dadels, biscotti of ander koekies in te doop, soos vir ‘n fondue. Die sous sou selfs met pangebraaide steak of filet voorgesit kan word.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus nie vir die wurmplaas gebruik kan word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- die feit dat daar olie by die sous geroer word, beteken dat jy nie room ook nodig het nie, want die olie gee dit reeds ’n fluweelsagte tekstuur en ryk smaak
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebruik?
- enige leë blikkies, bottels of ander glas houers kan gewas en op ’n kreatiewe manier gebruik word
- andersins kan die houers uitgespoel word en in die hersirkuleersak geplaas word
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- Westfalia se avokados en avokado-olie word op ’n omgewingsvriendelike manier verbou en is dus ’n goeie keuse om te maak.
- dis ook ’n plaaslike produk, wat beteken dat dit heelwat minder kosmyle op het as ingevoerde produkte

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG 16 Junie 2014 - Tamatie-&-bonegereg

Week 150: Gesonde kos vir die hele gesin

Om gesond te eet is beslis nie net ’n modegier nie en iets wat vir ons almal belangrik is. Dit is ook nie net iets wat ’n mens moet begin doen sodra daar probleme met jou gesondheid is nie, maar moet liewer deel word van jou daaglikse leefstyl. ’n Gesonde leefstyl en gesonde eetgewoontes beteken beslis ook nie dat jy op ’n dieet moet wees nie. Dikwels dink mense dat ’n gesonder manier van eet beteken dat jy net heeltyd moet dink aan wat jy moet vermy en nie mag eet nie, maar daar is ook heelwat kossoorte en bestanddele wat ’n mens juis moet insluit in jou dieet as jy gesonder wil eet. Een so ’n voorbeeld, is bone en peule as ’n bron van proteïn en vesel. Daar is heelwat wat ’n mens kan doen om jou manier van eet gesond te maak, sonder dat dit streng reëls en regulasies moet behels. Om ons kinders van jongs af te leer om gesond te eet, is een van die belangrikste lesse wat ons hulle kan leer.

Daar is ’n paar riglyne wat ’n groot verskil kan maak aan hoe gesond jy eet. Die eerste riglyn, is om so vars en natuurlik as moontlik te eet. Vermy geprosesseerde en vooraf-bereide kosse so ver as moontlik en wanneer jy hierdie bestanddele kies, lees die etikette om te weet hoeveel preserveermiddels, sout en suiker daar byvoorbeeld in ’n bestanddeel is. Geur kos met natuurlike bestanddele soos suurlemoen, gemmer, vars en droë kruie en speserye. Probeer ook om sout in jou maaltye te beperk. Daar is genoeg sout in die kosse wat ons eet en alhoewel ons nie sout heeltemal uit ons dieet moet sny nie, moet ons bewus wees van die sout waarmee ons kook, die soutinhoud van bestanddele (bv. sojasous) en die sout wat aan tafel bygevoeg word. As mens die sout in jou kos beperk deur bv nie voorafbereide souse en ander bestanddele te gebruik nie, maar liewer dit met natuurlike bestanddele te geur, maak dit reeds ’n verskil. Deur bv nie ’n aftreksel met baie sout te gebruik nie, maar met rooibostee of water, wat met natuurlike geurmiddels gegeur word te kook, kan jy ook baie geur aan ’n gereg gee.

Deur die beste moontlike gaarmaakmetode vir die resep te kies, kan jy ook ekstra geur aan ’n gereg gee, sonder om onnodige bestanddele by te voeg. Deur bv bestanddele eers te soteer en ook die gedroogde kruie en speserye daarby te voeg en te soteer tot dit aromaties is, verbeter die geur van die eindresultaat reeds baie.

Hierdie is ’n maklike en vinnige resep vir ’n vegetariese ete of selfs vir ontbyt. Jy kan ook die blikkies bone vervang of varieer met ’n bietjie maalvleis of selfs hoender. Die tamatiebasis met ’n bietjie speserye en vars kruie, is regtig veelsydig en maklik om te maak. Sommer ’n maklike gereg wat ’n student, jongmens of gesin kan geniet. Die bone kan selfs vir ’n ete by die werk ingepak en daar warm gemaak word.

Tamatie-&-bonegereg

Lewer 4 porsies

15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
1 groot ui, gekap
1 knoffelhuisie, gekneus
2 selderystingels, in dun skyfies gesny
30 ml (2 e) gedroogde gemengde kruie
10 ml (2 t) gemaalde komyn
5 ml kerriepoeier
1 x 410 g blik gekapte tamaties
10 ml (2 t) Worcestershiresous
1 x 410 g-blik rooi nierbone, gedreineer
1 x 410 g-blik botterbone, gedreineer
suurlemoensap, sout en peper
’n handvol vars koljander- of pietersielieblare
1 avokado, in skyfies gesny

  1. Verhit olie in ’n braaipan oor matige hitte en braai ui en knoffel tot sag. Roer seldery by en soteer vir n paar minute.
  2. Voeg die kruie en speserye by en soteer tot aromaties. Roer die tamaties en Worcestershiresous by.
  3. Prut vir 10-15 minute of tot effens verdik. Roer bone by en geur na smaak met suurlemoensap, sout en pepper. Prut tot verhit.
  4. Roer kruie by en sit met avokado voor. Dis ’n heerlike eenpot-vegetariese ete, maar kan ook op ’n stysel van jou keuse voorgesit word.

Wenke
1. Soteer 1 eiervrug, in blokkies gesny, met die ui vir ’n ander kombinasie van geure. Gebruik dan enige bone van jou keuse en wel net 1 blik daarvan.
2. Lensiesof kekerertjies kan met een van die blikke bone vervang word. Een blik bone kan selfs met 250 g maalvleis vervang word, prut dit dan net tot die vleis gaar is en roer dan die bone by.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus nie vir die wurmplaas gebruik kan word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- kook met so min as moontlik voorafbereide of geprosesseerde produkte
- om ten minste en keer per week vegetaries te eet, gee goeie balans in die maaltye vir ‘n week
3. Wat kan ek hersirkuleer of hergebruik?
- was blikkies uit en gebruik op ’n kreatiewe manier of spoel dit uit en plaas in ’n hersirkuleersak
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- gebruik bestanddele wat in seisoen is en
- soteer die bestanddele oor matige hitte om krag te spaar

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG 9 Junie 2014 - Ertjiesop

Week 149: Ertjiesop vir die winter

Is jou drukkastrol ’n staatmaker in jou kombuis of iets waarvoor jy skrikkerig is? Ja, mens hoor baie stories van drukkastrolle wat oopskiet of probleme gee, maar as mens mooi uitvra, was daar gewoonlik een of ander verklaring daarvoor. ’n Drukkastrol is ’n wonderlike hulp in ’n kombuis omdat dit kos in tot twee derdes van die tyd kan gaarmaak – ’n groot bonus, veral as mens in die winter na werk lus het vir ’n lekker bakkie sop of koesterkos (wat dikwels mos daardie resepte is wat bietjie langer vat om voor te berei). Dit kan ook heelwat krag spaar, as jy bv ’n hoender in 20 minute gaarmaak, in plaas van in ’n oond.

Die groot geheim met ’n drukkastrol, is om ’n goeie kwaliteit kastrol te koop. AMC Classic se drukkastrol (Speedcooker) is ’n uistekende voorbeeld en ’n kastrol wat regtig maklik is om te gebruik. Dan weet jy dat die deksel stewig sluit en dat die kleppe die druk kan reguleer en hanteer. ’n Drukkastrol met ’n stewige boom, wat die hitte goed kan gelei en behou, is nog ’n belangrike aspek vir die beste resultate. Volg ook die spesifieke instruksies vir die kastrol, sodat jy presies weet hoe om dit te gebruik en skoon te maak. Dis veral belangrik om die ring en kleppe na elke gebruik te was en warm water deur die kleppe te laat loop, sodat enige kosstukkies uitgespoel word, voor dit dalk daarin hard word.

’n Kastrol wat ’n kleppie het om die verskillende drukvlakke in die kastrol aan te dui, is die maklikste om te gebruik. Dan weet jy presies hoe warm die kastrol is. Een wat net die stoom uitlaat, is moeiliker om te reguleer. Ek verkies om die vloeistof in ’n drukkastrol eers tot kookpunt te laat kom, voor ek die deksel opsit. Sodoende weet ek dat die druk binne ’n paar minute in die kastrol moet begin opbou. Anders is ’n mens in die versoeking om die kastrol al hoe warmer te stel, sodat dit kan druk opbou. Moet verkieslik nie die kastrol van die begin af op té ’n hoë temperatuur aanskakel nie, want teen die tyd dat jy ‘hoor’ dat daar stoom opbou, het dit dalk al onderin aangebrand. Ek druk ook altyd die ‘uitlaat’-klep op die deksel een maal liggies, om seker te maak die deksel het dig geseël. Nog ’n praktiese wenk, is om altyd seker te maak dat daar ten minste een (250 ml), selfs twee (500 ml) koppies vloeistof in die kastrol is, om genoeg stoom te kan vorm en druk op te te bou – dit sal afhang van die tipe resep, maar ten minste 250 ml is nodig. Moet NOOIT die deksel probeer afhaal voor al die stoom nie uitgelaat is nie – dis uiters gevaarlik.

Wonderlike eenpotgeregte, bredies en soppe kan in ’n drukkastrol gemaak word. Dis ook heerlik om ’n hoender in gaar te maak en maklik te ontbeen vir ’n pastei of ander resep. Die vleis kook heerlik sag en dis regtig maklik om die hoender dan te ontbeen. Nog ’n voordeel van’ n drukkastrol, is dat bestanddele soos droë bone en peule nie vooraf hoef te week nie. Dit kan net in genoeg water, dadelik gekook word. Onthou net altyd dat wanneer bestanddele wat baie skuim, soos droë ertjies, in die drukkastrol gaargemaak word, die kastrol nie te vol is nie. Anders kan dit die kleppies verstop. Hierdie ertjiesop kan met of sonder vleis gemaak word en met ’n paar maklike aanpassings, kan dieselfde resep ook vir boontjiesop gebruik word.

Sien http://www.amcsa.co.za/ vir meer oor AMC Cookware

RESEP: Ertjiesop vir die winter

Resep uit The AMC Book
Lewer 6 – 8 porsies

Ertjiesop in die winter is vir baie van ons ‘n herinnering uit ons kinderjare. Dis wel ’n resep wat bietjie vooraf beplanning vra, wat die gedroogde ertjies neem ’n hele ruk om gaar te word. Onthou, gedroogde ertjies hoef nie vooraf te week soos boontjies nie, maar neem ook lank om sag te kook. ’n Drukkastrol vergemaklik die proses wel, omdat dit soveel vinniger gaar word.

15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
1 groot ui, fyn gekap
1 knoffelhuisie, gekneus
4 selderystingels met die blare, fyn gekap
2 wortels, grof gerasper
1 groot aartappel, geskil en grof gerasper
1 groot raap, geskil en grof gerasper
750 g gerookte varkskenkel of beesskenkels aan die been (of enige stowevleis)
250 g (300 ml) droë ertjies, deeglik afgespoel
1 liter (4 k) flou groente- of hoenderaftreksel
500 ml (2 k) witwyn of water
30 ml (2 eetl) gedroogde gemengde kruie
2 lourierblare
suurlemoensap, sout en peper

  1. Verhit olie oor matige hitte in ’n AMC 8-liter Speedcooker of ’n ander drukkastrol.
  2. Soteer ui, knoffel en seldery tot sag. Voeg wortels, aartappel en raap by en soteer vir nog 2-3 minute.
  3. Roer die res van die bestanddele by, behalwe suurlemoensap, sout en peper. Bring tot kookpunt en verseël met die drukkastrol se deksel. Verhit oor matige hitte tot die boontste drukvlak (rooi ringetjie sal op AMC Speedcooker wys) bereik is.
  4. Verlaag die hitte effens om die kastrol op dieselfde drukvlak te hou, maar nie te oorverhit nie.
  5. Kook sop vir 20 minute. Verwyder van die hitte en laat die drukkleppie heeltemal terugsak. Laat enige stoom uit die kastrol en maak dan die deksel oop.
  6. Skep die vleis uit en verwyder enige bene, vet en vel. Sny vleis in blokkies en roer weer by die sop. Geur na smaak met suurlemoensap, sout en peper.

Wenke
1. Maak ’n bonesop: Vervang erjies met 250 g droë bone van jou keuse, bv. suikerbone. Die bone moet dan 50-60 minute kook. Verpulp helfte van die mengsel, sonder die vleis, in ’n voedselverwerker en roer by die res vir ’n dik sop. Roer die vleis by, met 2 tamaties, gekap en 15 ml tamatiepasta en geur na smaak. Sit voor met gekapte Italiaanse pietersielie.
2. Vegetariese weergawe: Maak enige van die twee soppe sonder die vleis. Sit met fetakaas of ongegeurde jogurt voor.
3. Kook die soppe op dieselfde manier in ’n gewone kastrol, maar onthou dat die droë bone dan eers oornag geweek moet word. Die kooktye sal dan ook aansienlik langer wees. Kook die ertjiesop vir 1½ uur of tot alles sag en gaar is. Die boontjiesop sal vir 2-2½ ure prut.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus nie vir die wurmplaas gebruik kan word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- moenie te veel sout byvoeg nie, want die gerookte vark is dikwels redelik sout. Ander geurmiddels dra ook by tot die geur van die sop en onthou dat suurlemoen en kruie ’n heerlike geurmiddel is.
3. Wat kan ek hersirkuleer of weer gebruik?
- was die leë blikkies in die laaste spoelwater as jy skottelgoed was en plaas dit in die hersirkuleersak of gebruik die blikkies op ’n kreatiewe manier.
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- kook die sop oor matige hitte om krag te spaar
- sop in ’n heerlike manier om laaste bietjies groente effektief te gebruik en niks te laat verlore gaan nie

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG 2 Junie 2014 - Oondgeroosterde kekerertjies

Week 148: Ken jy kekerertjies?

Kekerertjies is een van die veelsydigste lede van die peulfamilie. In ander lande word die peul ook Garbanzo beans genoem. In sy gedroogde vorm, herinner ’n kekerertjie amper aan ’n kleinerige haselneut en dis juis die bekende neuterige smaak van kekerertjies wat bydra tot die veelsdigheid daarvan. Dis wel nie ’n ertjie nie, al laat die naam dit so klink. Die gedroogde weergawe moet eers oornag geweek en daarna in skoon water vr 2-2½ ure geprut word. Dit kan ook met groot sukses in ’n drukkastrol gekook word, maar die geblikte weergawes is daarom baie gewild.

Kekerertjies is baie bekend in Noord-Arika en ander Mediterreense geregte. Dit kombineer heerlik met ’n verskeidenheid speserye, hoender, vark- en lamsvleis en word tipies ook in soppe, bredies en ander stowegeregte gebruik. ’n Marokaanse tagine het dikwels kekerertjies in. Ander bekende geregte van kekerertjies, is die Griekse doopsous, hummus en ook Turkse falafels (fyngedrukte kekerertjies wat met ander geurmiddels in balletjies gerol en gebraai word.) Kekerertjies is ’n baie gewilde bestanddeel in Indiese kos en daar word dit dikwels gemaal en as ’n meel gebruik om brood en ander gebak mee te berei. Die gedroogde peule kan ook natgemaak word en gelos word om uit te loop – dan is dit ’n baie gewilde en bekende slaaispruit. Die peule is propvol vesel, ’n uitstekende bron van proteïen, wat dit ook gewild maak onder vegetariërs. Dit hou jou ook voller vir ’n langer tyd, wat dit nog gesonder maak.

Kekerertjies is blykbaar maklik om self te groei en die plant vorm dan klein peule met 2-3 kekerertjies binne-in. Die peule word gepluk en dan gelos om droog te word, waarna die kekerertjies uitgehaal kan word. Om hummus met kekerertjies uit jou eie tuin te kan maak, klink vir my na ’n lekker idee.

Vir hierdie peuselhappie-idee het jy gaar kekerertjies nodig, so dit is maklik om sommer geblikte kekerertjies te gebruik. Die gedreineerde kekerertjies word dan met ’n bietjie olie en speserye gemeng en in die oond of in ’n pan gerooster tot bros. Dis ’n uitstekende en relatief goedkoop en gesonde peuselhappie, want behalwe vir die kekerertjie se eie voedingswaarde, kan jy die hoeveelheid olie en sout self beheer, teenoor bv ’n pakkie skyfies. Daar is verskillende speserye wat by kekerertjies pas en jy kan self met nog opsies eksperimenteer. Hier word paprika, kaneel en komyn gemeng, maar gerookte paprika of ’n bietjie kerriepoeier sal ook werk. Selfs ’n mengsel van ‘soeter’ speserye sal goed werk, bv kaneel, gemengde speserye en komyn sal heerlik wees. Die kekerertjies bly nie vir dae lank bros nie, maar die idee is juis dat jy dit as peuselhappie maak, soos wat jy springmielies sal maak en dadelik eet. Rooster dit in die oond, as jou oond reeds vir iets anders aangeskakel is. Die geurige peule is selfs heerlik om oor sop te strooi, in plaas van croutons of probeer dit gerus om oor slaai of geroosterde groente te strooi. Dit kan selfs deel wees van ’n bord met ander peuselhappies.

Oondgeroosterde kekerertjies met speserye

Genoeg as peuselhappie vir 4 – 6 (ongeveer 250 ml)

1 x 410 g blik kekertjies,deeglik gedreineer en droog gedruk
45 ml (3 e) avokado-of olyfolie
5 ml (1 t) paprika
2,5 ml (½ t) gemaalde komyn
2,5 ml (½ t) gemaalde kaneel
klein knippie sout en peper

  1. Voorverhit die oond tot 180 °C en voer ’n bakplaat met bakpapier of foelie uit.
  2. Plaas al die bestanddele in ’n mengbak en roer tot die kekerertjies met die olie en speserye bedek is. Geur liggies met sout en peper.
  3. Plaas op ’n bakplaat met al die olie en speserye. Bak 25-30 minute of tot goudbruin en bros. Skud die pan een of twee keer tussen die 25 minute, indien nodig. Wees versigtig, want die kekerertjie se skilletjies skiet oop (soos springmielies) as hulle warm is.
  4. Laat afkoel en gebruik as peuselhappie of oor slaai. Sprinkel oor botterskorsie- of patatsop vir ’n lekker tekstuur en ekstra geur.

Wenke
1. Vervang speserye met enige ander speserye van jou keuse. Kerriepoeier werk uitstekend. Probeer 15 ml gerookte paprika of 5 ml gemaalde kaneel, 5 ml gemaalde gemengde speserye en ’n knippie gemaalde gemmer vir ’n soeter geur.
2. Meng sesam- of sonneblomsaad na 15 minute van die roostertyd by die mengsel. Probeer ook amandels en pekanneute vir ’n geurige mengsel.
3. Rooster die kekerertjies in ’n pan tot bros genoeg na jou smaak.

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG 26 Mei 2014 - Tuisgemaakte guacamole

Week 147: Wat is jou gunsteling manier om avokado te eet?

Wintertyd is ’n seisoen wat mense dikwels met ’n kleiner verskeidenheid vars vrugte assosieer, maar daar is gelukkig ook heerlike en gesonde vars produkte wat weer tipies aan die wintermaande is, bv sitrus, papaja’s en natuurlik ook avokado’s. Alhoewel avokado’s meestal met soutsmake geassosieer word, bly dit ’n baie veelsydige en gesonde vrug. Avo’s is nie net hoog in gesonde olies (veral Omega 3) nie, maar het ook ’n lae GI en is ryk aan vesel. Die feit dat avokado’s se GI laag is en jou met ander woorde langer versadig sal laat voel, beteken ook dat dit dikwels as vervanger vir ander stysels gebruik kan word. Dit maak dit ook ’n uitstekende peuselhappie.

Een avo-variëteit wat in die winter algemeen beskikbaar is en ook in seisoen is, is die Hass avokado. Dit is ook een van die variëteite wat veral deur Westfalia verbou word. Deel van die beginsels om groener en omgewingsvriendeliker te leef en te kook, is om veral seisonale produkte te gebruik. Westfalia se avokado’s word ook op ’n omgewingsvriendelike manier verbou, met prosesse wat in plek is om water te bespaar, soveel as moontlik van die afval op die plase as kompos te gebruik en die vrugte só te hanteer en te vervoer, dat daar so min as moontlik skade aan die vrugte is wanneer ons dit koop. Dit beteken dat ons ook minder vermorsing het, omdat die vrugte in ’n goeie toestand is wanneer ons dit koop.

Hierdie guacamole is ’n heerlike kombinasie van wintergeure en ook bestanddele wat nou meer algemeen beskikbaar is. Suurlemoen, brandrissie en koljanderblare is perfekte pasmaats vir avokado en die kombinasie herinner mens sommer dadelik aan warmer (en ook Mexikaanse) geure vir kouer dae. As jy van ’n sterker suurlemoensmaak of selfs knoffelsmaak hou, kan die gewone avokado-olie in die resep met Westfalia se suurlemoen- of knoffelgegeurde olie vervang word. Selfs hul brandrissie-olie kan in plaas van die vars brandrissie gebruik word. Die vars tamatie gee die guacamole ’n interessante, tog heerlike vars smaak en tekstuur.

Westfalia het al vir mense gevra wat hul gunsteling manier is om avokado te eet en fyngedrukte avokado, as ontbyt, peuselhappie of ligte maaltyd op roosterbrood is losweg die gewildste keuse. Ja, dis beslis ’n lekker manier, en hierdie guacamole is ewe lekker op roosterbrood. Daar is baie geurkombinasies vir guacamole, maar die effense byt van die brandrissie, met die vars koljanderblare is vir my besonder lekker. Benut dus die vars produkte van die seisoen en maak sommer gereeld die guacamole om as deel van ontbyt, ’n ligte maaltyd, kosblik-ete, peuselhappie met groente of selfs met ’n eiergereg te geniet. Sien ook die voorstelle by die resep.

Tuisgemaakte guacamole

Lewer ongeveer 250 ml of 4 porsies

2 ryp avokado’s, 1 fyn gedruk en 1 in blokkies gesny of 1 x 200 g Westfalia Plain guacamole
15 ml (1 e) vars suurlemoensap
10 ml (2 t) Westfalia avokado-olie of olyfolie
2 sprietuie, fyn gekap
1 klein ryp tamatie, in klein blokkies gesny
1 klein brandrissie, gekap (ontpit vir minder van ’n byt)
45 ml (3 e) gekapte vars koljandeblare
sout en peper

  1. Meng al die bestanddele saam en geur na smaak.
  2. Gebruik op roosterbrood of vars brood. Dit is ook lekker saam met ’n gebakte eier of ’n omelette vir ontbyt. Die guacamole kan ook as deel van ’n ete voorgesit word, met Meksikaanse geregte of as ’n doopsous met groente. Gebruik die guacamole as ’n sous op burgers of ’n doopsous vir frikkadelletjies.

Wenke
1. Vervang sprietuie met 1 klein rooi of witui, fyn gekap. Indien jy ’n minder skerp geur verkies, giet kookwater oor die ui. Laat 5 minute staan en dreineer deeglik.
2. Vervang die avocado-olie met die suurlemoen- of knoffel-gegeurde olie, indien verkies.
3. Meksikaanse guacamole-happie: Gebruik ’n suiwel-opsie van jou keuse, bv ongegeurde jogurt, maaskaas of selfs lae-vet roomkaas en kombineer dit met die Tuisgemaakte guacaomle en vars gesnyde tamatie met nog ’n bietjie fyngekapte brandrissie in OF ’n tamatieblatjang. Selfs ’n tamatie- of Peppadew-salsa is perfek saam met die avokado en suiwel. Skep die drie elemente in lae in ’n bakkie en garneer met ’n handvol vars koljanderblare. Sit dit voor as peuselhappie en doopsous vir groentestokkies en selfs dun repies volgraan-tortilla of pitabrood-wiggies.

Vrae om ‘groen leef’ prakties te maak
1. Wat kan komposhoop of wurmplaas/bokashi-emmer toe gaan?
- enige kosafval is geskik vir die bokashi-emmer
- onthou dat suiwel, uie, knoffel en sitrus nie vir die wurmplaas gebruik kan word nie
2. Hoe kan ek die resep so gesond as moontlik maak?
- moenie te veel sout gebruik nie, want die ander bestanddele en geurmiddels verleen alles ekstra geur
- die suurlemoen, sprietuie, tamatie en kruie is ook uitstekende geurkombinasies met avokado
3. Wat kan ek hersirkuleer of weer gebruik?
- enige leë blikkies en glas of plastiekbottels of -houers kan uitgespoel en weer gebruik word – ook op kreatiewe maniere, nie net in die kombuis nie
4. Wat maak die resep nog meer omgewings-vriendelik?
- gebruik vars kruie uit jou tuin en groente wat in seisoen is vir die lekkerste geur

Onthou, jý kan die verskil maak

Heleen on Expresso for Allergy Week

Cooking for an allergy-free lifestyle

If you missed Heleen on Expresso last week (SABC 3, 06:00am-08:00am), here is the clip from the insert.
http://youtu.be/7z_1oBEhyOI

Heleen and Mariska van Aswegen from Pharma Dynamics chatted to Ewan Strydom on Expresso last week and spoke about allergies, what foods can cause allergies and the effects they have on your body.
Heleen made a delicious gluten-free, nut-free, dairy-free, egg-free Roasted chickpea hummus in the studio.

Visit http://www.allergyexpert.co.za/AllergyFreeRecipes/01Humus.html for the yummy recipe, or visit http://www.cookingfromtheheart.co.za for more delicious heart-healthy recipes.