Groot Ontbyt Kosblik 25 Julie 2016 - ClemenGold-en-makrielslaai

Kosblik 101

ClemenGold-en-makrielslaai met ClemenGold-slaaisous en Cecilia’s Farm Nut & Seed Sprinkle
Springmielies (resep uit Cooking from the heart)
Cecilia’s Farm Mango Flat Bars

Een van die lekkerste winterslaaie in ’n lang tyd – dis op hierdie week se Kosblik-spyskaart. Gelukkig hoef ‘n slaai nie net uit slaaiblare, tamatie, komkommer te bestaan nie. As jy die regte bestanddele kies, het die winter ’n wonderlike verskeidenheid om van te kies. Wat dit vir my so opwindend maak, is dat ’n seisoen se ‘eie’ bestanddele mekaar dikwels so goed aanvul. Dink nou maar net aan die geurkombinasie van avokado en sitrus – baie bekend en altyd ’n wenner.
Die ander lekkerte van so ’n slaai, is dat dit ’n maklike manier is om seker te maak dat jy steeds vars (en rou) bestanddele deel maak van jou winter-etes.

Hierdie tyd van die jaar is ’n mens soms baie meer lus vir warm groente en dan bly die rou items so bietjie vergete, maar dis ook belangrik om genoeg vars goed te eet. Dis ’n goeie manier om seker te maak dat jy genoeg vitamiene, minerale en ander voedingselemente eet, juis om jou immuniteitstelsel gesond te hou deur die winter.

’n Gebalanseerde ete (en kosblik) behoort altyd ’n goeie bron van proteïen, ‘n verskeidenheid vars bestanddele, gesonde olie en onverfynde stysel in te sluit. Deur self iets voor te berei, het jy ook beheer oor die hoeveelheid sout, suiker en ander onnatuurlike geurmiddels daarin. Daarom is die kombinasie van ’n olierige vis, wat ’n goeie bron van omega 3 olies is, sitrus en avokado regtig ideel. Gerookte makriel is heerlik in die slaai, maar iets soos gerookte forel, geblikte makriel, dalk geelstert wat van ’n braai oorgebly het of selfs ’n blikkie tuna sal lekker wees. ’n Slaai is ook sommer nog lekkerder met ’n bietjie ekstra tekstuur in die vorm van ’n gesonde mengsel sade en neute, soos die Cecilia’s Farm Salad Sprinkle wat ek gebruik het.

Avokado is ryk aan vesel, omega vetsure en heelwat ander voedingselemente. ClemenGold, wat ’n sagte sitrus mandaryn is, is ook propvol voedingswaarde en ’n uitstekende manier om jou deur die winter gesond te hou. Die natuurlike soet smaak van ClemenGold vrugte maak dit perfek in die slaai. Jy hoef dus nie net die vrug op sy eie te eet nie, maar kan die beslis in geregte gebruik. Dit is absoluut heerlik in sout geregte, soos ’n hoender-oondgereg, met lamsvleis en in gebak. Die sap en skil is ewe veelsydig en perfek in die slaaisous vir hierdie slaai. Die ClemenGold-sap se natuurlike soet-suur smaak is ’n uitstekende plaasvervanger vir asyn in ’n slaaisous. Jy kan die sap self uit die vrugte druk, of gebruik die varsuitgedrukte botteltjies sap wat beskikbaar is, want daar is geen preserveermiddels bygevoeg nie. Pak die slaaisous in ’n aparte klein flessie, sodat dit net die ete oorgeskink kan word. Lees meer oor die lekker wintervrugte by http://www.clemengold.com/

Om jou eie slaaisous te maak, is ’n praktiese beginsel van ’n gesonde leefstyl, soos dié waarop die reeks resepteboeke van Cooking from the heart fokus. Dan weet jy dat daar net natuurlike bestanddele gebruik is en kan beheer wat nog deel is van jou gesin se etes. Op dieselfde manier, is tuisgemaakte peuselhappies ’n uitstekende manier om beter keuses te maak. En veral as dit kom by iets soos springmielies. Gekoopte springmielies word dikwels met onnodig baie sout of onnatuurlike geurmiddels gegeur. Wees veral ook bedag op die geurmiddels wat in ’n pakke springmieliepitte gebruik word, wat vinnig in ’n mikrogolf geskiet word.

Die resep van Pharma Dynamics se tweede Cooking from the heart resepteboek is maklik, gebruik min of geen olie en jy kan speel met geur-opsies. Springmielies hoef ook nie net met sout gegeur te word nie. Die geheim is om die geurmiddels oor die warm springmielies te strooi, sodat dit so bietjie daaraan kan vaskleef. Gedroogde kruie of selfs speserye soos paprika of kaneel, of ‘n kombinasie daarvan, is ewe lekker. Wanneer die springmielies gemaak word, moet die kastrol nie te warm wees nie, want dan brand die pitte te maklik voor dit skiet. ‘n Matige hitte gee die beste resultate en onthou om ‘n deksel of omgekeerde sif oor die kastrol te sit. Gaan loer gerus na al die ander wenke, praktiese idees en resepte van die projek http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA/ of http://www.cookingfromtheheart.co.za

En dan om die kosblik af te sluit: ‘n baie geurige vrugtestafie uit die reeks droëvrugte en neute van Cecilia’s Farm in die mooie Ceresvallei. Daar is ‘n lekker verskeidenheid geure om van te kies, bv mango, koejawel-peer of appelkoos om maar net van die opsies te noem. Die res van hul reeks handgemaakte produkte is regtig wyd en jy kan verseker wees van die beste gehalte produkte, want kwaliteit is vir hulle baie belangrik. Gaan besoek vandag nog hul aanlynwinkel en gebruik die kodewoord ‘kosblik2016’ om jou bestelling te plaas EN vir die spesiale aanbod van 10% afslag en gratis aflewering te kwalifiseer. http://www.ceciliasfarm.co.za/shop

Resepte

ClemenGold-en-makrielslaai

Lewer 4 – 6 porsies

Slaaisous
100 ml olyf- of avokado-olie
30 ml (2 e) appel-asyn
2,5 ml (½ t) vars gerasperde ClemenGold-skil
75 ml (5 e) ClemenGold-sap
10 ml (2 t) korrelmosterd
5 ml (1 t) heuning
5 ml (1 t) gekapte vars roosmaryn
sout en peper na smaak

Slaai
3-4 ClemenGolds, gesegmenteer
1 avokado, in skyfies gesny
100 g gepeperde makriel of gerookte forel, gevlok
100 g ricotta of fetakaas, gekrummel
handvol bronkorsblare
‘n handvol Cecilia’s Farm Fruit, Nut & Seed Sprinkle

  1. Slaaisous: Meng al die bestanddele saam en geur na smaak.
  2. Slaai: Plaas die res van die bestanddele op ’n slaaibord of pak dit in lagies in kosblikke en sit voor met die slaaisous. Onthou om die slaaisous in ’n aparte flessie of bakkie te pak.

Wenke
1. Die slaaisous sal vir ‘n week in die yskas hou en kan ook as marinade vir hoender of vis gebruik word.
2. Vervang makriel met tuna, as die kinders dit sal verkies.

Springmielies

Resep uit Cooking from the heart
Lewer 4 porsies

5 ml (1 t) sonneblomolie
125 ml (½ k) springmieliepitte
1,2 ml (¼ tsp) sout
10 ml (2 t) gedroogde gemende kruie, origanum, kaneel of paprika

  1. Plaas olie in ‘n groot kastrol (AMC 20cm Low werk uitstekend) met ‘n deksel en versprei oor die bodem van die kastrol.
  2. Strooi springmieliepitte in ‘n enkellaag op die bodem van die kastrol. Sit die deksel op en verhit oor matige hitte.
  3. Die pitte begin so na 4-5 minute spring, maar dan moet jy dit goed dophou. Moenie die deksel afhaal nie, want dan spring die mielies uit. Loer net vinnig of dit nie brand nie, of keer ‘n sif om oor die kastrol, in plaas van ‘n deksel – dan kan jy mooi sien wat binne-in aangaan.
  4. Jy sal hoor wanneer die mielies ophou spring. As alles of meeste daarvan gespring het, kan jy die kastrol van die hitte afhaal. (Nie al die pitte spring altyd nie.)
  5. Meng die sout en kruie of speserye saam en strooi oor die warm springmielies. Meng deur en sit onmiddelik voor. Moenie die deksel op die kastrol los nie, want dit sal stoom en die springmielies pap maak.
  6. Laat afkoel en hou in ‘n lugdigte houer, selfs as jy dit vir ‘n kosblik inpak - gebruik dan ook ‘n lugdigte bakkie of bind dit in ‘n plastieksakkie toe.

Vir meer oor AMC: http://www.amcsa.co.za

Groot Ontbyt Kosblik 18 Julie 2016 - Spinaise-&-mieliebakkies

Kosblik 101

Kosblik-spyskaart

Spinasie-en-mieliebakkies met avo (resep uit Cooking from the heart)
Vars groente van jou keuse, bv. groenboontjies, seldery, tamaties en soetrissie
ClemenGold sap
Cecilia’s Farm Date & Nut Bars (dadel-en-neutstafies)

Dis Mandela-dag en ’n dag waarop baie mense moeite doen om vir ander op verskillende maniere om te gee. Dit beteken nie noodwendig dat daardie omgee wyd en ver van jou af hoef te wees nie, want gesonde etes, hetsy op ’n bord of in ‘n kosblik vir jou eie gesin, is net so ’n goeie langtermyn belegging én ’n plek waar jy ’n verskil kan maak.

Die spinasie-en-mieliebakkies op vandag se spyskaart kom uit Pharma Dynamics se tweede Cooking from the heart resepteboek. In die boek is daar heelwat resepte vir onbyt en inpak-middagetes en praktiese wenke vir kosblikke. Besoek gerus hul webwerf http://www.cookingfromtheheart.co.za vir nog van hierdie heerlike resepte. Pharma Dynamics het ‘n hele projek ontwikkel waarmee hulle ons almal probeer aanmoedig om gesonde leefstyl-gewoontes aan te leer. Volg gerus ook hul Facebook-blad http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA/ om gereeld op hoogte te bly van nog idees en maklike resepte.

Eier is ‘n wonderlike proteïen en so veelsydig om deel te maak van verskillende maaltye van die dag. In hierdie kosblik, is dit deel van die mieliebakkies en saam met avo en ‘n paar vars groente-stukkies, lekker gesond en vullend. Die muffin-grootte happies is maklik om in te pak en te hanteer, so perfek as deel van ‘n gesonde kosblik.

Een van die gesonde beginsels wat Cooking from the heart ons leer, is dat tuisgemaakte eetgoed dikwels heelwat gesonder is as voorafbereide kos uit ‘n supermark. As jy dit self maak, weet jy presies wat daarin is en wat jy en jou gesin eet. Dis dan sommer ook makliker om gebalanseerde etes te verseker. Geniet die spinasie-bakkies met avokado wat nou in seisoen is. Dis ‘n bestanddeel wat propvol gesonde omega olie is en jy kan met gemak ‘n halwe avokado per dag geniet.

‘n Ander vrug wat nou in seisoen is, is ClemenGolds wat deel is van die sagte sitrus-familie. Die vrugte word aan die boom ryp en is heerlik soet. Die suiwer sap is nou beskikaar en omdat daar geen preserveermiddels of ander byvoegings is nie, kan jy dit met ‘n geruste hart deel maak van jou etes. Besoek hul webwerf om meer oor die vrugte te leer wat so maklik skil, feitlik pitloos is en ‘n goeie dosis vitamien C en ander voedingswaarde bevat. http://www.clemengold.com/

Gesonde eetgewoontes beteken ook dat peuselhappies slim gekies moet word. Cecilia’s Farm het ‘n wye verskeidenheid produkte van uitmuntende gehalte om van te kies en baie daarvan is juis geskik vir die hele gesin se kosblikke. Die verpakking is pragtig en genoeg om ‘n mens lus te maak vir die reeks droëvrugte, neute en ander produkte. In hierdie week se #Kosblik is hul splintenuwe handgemaakte dadel-en-neutestafies die perfekte lekkerny. Dis ‘n gesonde keuse en jy het die opsie om een met amandel en kakao of klapper en kasjoneute of makadamia-neute te geniet. Dadels is ‘n natuurlike bron van suiker en die neute gee dit ekstra geur en vesel – baie gesonder as ‘n sjokoladestafie. Besoek hul aanlynwinkel sommer vandag by http://www.ceciliasfarm.co.za/shop en onthou om hul spesiale aanbod te gebruik. Die kodewoord is ‘kosblik2016’ en dan kwalifiseer jy vir 10% afslag en gratis aflewering.

Resep

Spinasie-en-mieliebakkies

Lewer 12 bakkies

1 x 410 g-blik geroomde suikermielies
4 eiers, geklits
3 groot spinasieblare of 2-3 handevol babaspinasie, grof geskeur
100 ml koekmeel
15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
5 ml (1 t) paprika
1,2 ml (¼ tsp) sout
suurlemoensap en swartpeper na smaak

  1. Voorverhit die oond tot 180 °C en smeer ‘n muffinpan liggies met olie.
  2. Meng al die bestanddele in ‘n groot bak saam tot goed gemeng. Geur na smaak met suurlemoensap en peper.
  3. Skep mengsel in muffinpan en sprinkel ekstra paprika oor. Bak 20 minute of tot gestol en gaar. Skep uit die pan en laat afkoel.

Wenke
1. Geniet die bakkies warm of teen kamertemperatuur.
2. Strooi sesamsaad oor voor dit gebak word.
3. Hierdie resep is ook lekker vir ‘n ontbyt-idee.

Hoe nou gemaak? Gesonde koesterkos

Maak hierdie hoendergereg vir jou gesin of wanneer vriende kom kuier. Die Mediterreense bestanddele komplementeer mekaar goed en dis ’n goeie voorbeeld van ’n gesonde koesterkos-resep, soos waaroor ek en Annemarie Du Plessis op Radio Namakwaland gesels het.

Bestel jou eie kopie van Maak vyf by heleen.m@iafrica.com om jou gesin met nog maklike en gesonde etes te bederf. (cookbooks/maak-vyf-make-five/)

Foto: Neville Lockhart

Mediterreense hoendergereg

Resep uit Maak vyf/ Make five
Lewer 4 – 6 porsies

15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
8 hoenderporsies, oortollige vet verwyder
2 rooi-uie, in skyfies gesny
2 knoffelhuisies, gekneus
1 elk rooi en geel soetrissie, ontpit en in repe gesny
2 x 410 g-blikke kersietamaties of gekapte tamaties
125 ml (½ k) hoenderaftreksel of rooibostee
5 ml (1 t) suiker
2 lourierblare
8 takkies vars origanum
8 takkies vars tiemie
15-20 olywe, ontpit
30 ml (2 e) kappertjiesade (opsioneel)
sout en peper
’n handvol vars origanum- en tiemieblare

  1. Verhit die olie in ’n groot kastrol (gebruik ‘n AMC 24 cm High) en braai die hoender tot goudbruin. Skep uit en dreineer op kombuispapier.
  2. Soteer die uie en knoffel tot sag en voeg die soetrissies by. Soteer nog ’n paar minute.
  3. Roer die res van die bestanddele by, buiten die hoender. Verhit oor matige hitte tot kookpunt en prut vir 15 minute.
  4. Plaas die hoender in die sous en roer deur om dit met die sous te bedek. Stel die hitte laer, sit die deksel op en prut vir 30-40 minute of tot hoender gaar is. Geur na smaak.
  5. Roer die vars kruie by en sit voor op koeskoes wat met nog kruie en olyfolie gegeur.

Vir meer oor AMC, besoek http://www.amcsa.co.za

Groot Ontbyt Kosblik 11 Julie 2016 - Tamatiesop & hawermoutkoekies

Kosblik 101

Kosblik-spyskaart

Tamatiesop met kekerertjies (resep uit Cooking from the heart)
ClemenGold salsa
Cecilia’s Farm hawermoutkoekies

Hierdie week is daar drie heerlike resepte wat ek graag wil deel. Die sop is ‘n resep uit Cooking from the heart se tweede resepteboek, waarin ons veral gefokus het op idees vir ontbyt, peuselhappies en dan middagetes. Wanneer mense ‘n gesonde leefstyl begin volg, is dit juis soms hierdie etes waar die probleme begin, want sommiges is te haastig om ‘n ordentlike ontbyt tee et, ander weet nie waaraan om te peusel nie of as jy teen middagete agterkom jy is honger en niks ingepak het nie, is die wegneem-opsies by die werk of af in die straat van die kantoor soms die enigste manier om die hongerte te stil.

Die tamatiesop (lekker gesonde koesterkos) is vinnig en maklik om te maak en eintlik baie veelsydig, want jy kan ‘n verskeidenheid van proteïene daarin gebruik om dit vullender te maak. Dit kan ewe maklik ‘n vegetariese ete wees. Die sop is ‘n uitstekende voorbeeld van die tipe resepte wat in die reeks resepteboeke van Cooking from the heart is, want dis met alledaagse bestanddele gemaak, veelsydig, lekker en boonop gesond. Daar is nie onnodig baie sout in nie en die vinnige metode om die groente eers te soteer, gee dit sommer ekstra geur. As jy liewer ‘n blikkie tuna of van gisteraand se vleis of hoender daarby wil roer, is dit ewe lekker. Jy kan ook ‘n groot hoeveelheid van die sop vooraf kook en dit in middagete-porsies vries om dan saam te neem werk toe. Of maak ‘n dubbele resep vir aandete en hou genoeg vir middagetes. Ja, jy het ‘n manier nodig om dit warm te maak, maar as daar nie ‘n kombuis of mikrogolf beskikbaar is nie, kan jy dit in ‘n warm fles, wat jy net vir sop gebruik, saam neem werk toe. Cooking from the heart se hele filosofie is juis om dinge vir jou makliker te maak om ‘n gesonde, gebalanseerde leefstyl te volg. Vir meer resepte en praktiese raad, besoek hul webwerf http://www.cookingfromtheheart.co.za of Facebook-blad http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA/

In die winter is sop, bredies en ander warm geregte aan die orde van die dag. Soms vergeet ons om dan ook genoeg vars produkte te eet. Of dalk raak jy soos ek ook soms lus vir iets ‘vars’, maar is nie noodwendig lus vir ‘n tipiese slaai nie. Dan is hierdie ClemenGold salsa net die antwoord.

ClemenGold is nou in seisoen – die soet madaryn, wat deel is van die sagte-sitrus familie. Dis heerlik sappig, skil maklik en het amper geen pitte nie. Kyk uit vir die druppelvormige swart plakker met die ClemenGold-handelsmerk daarop om verseker te wees dis net pure kwaliteit. Die vrugte word aan die boom ryp, wat beteken dat die perfekte balans tussen soet en suur verkry is. Juis daarom is die sitrus perfek vir hierdie salsa, want die sap in die vrug dien ook sommer as natuurlike slaaisous en is veral heerlik saam met komkommer en kool. ‘n Lekker manier om genoeg vitamiene en minerale in die wintertyd by jou etes in te sluit en verkoues te beveg. Besoek hul webwerf vir meer inligting oor ClemenGold http://www.clemengold.com/

Dis vakansie en vir baie is dit sinoniem met tyd om iets te bak. Alhoewel gebak meestal iets is wat ons in kleiner porsies moet eet, bly dit die gesondste opsie om self te bak, want dan weet jy mos presies wat gebruik word en kan jy dit so gesond as moontlik hou. As jy van hawermoutkoekies hou, moet jy dié resep beslis nie misloo nie. Ons het die resep onlangs spesiaal vir Cecilia’s Farm se fantastiese reeks gedroogde vrugte en neute ontwikkel en was dit nou lekker. As ek myself nie keer nie, sal ek hopeloos te veel van die smullekkertes eet. Die een probleem met koekies, is dikwels die hoeveelheid suiker daarin. Maar ons kon aansienlik minder suiker gebruik, omdat die Cecilia’s Farm droëvrugte ‘n natuurlike soetheid bydra en die koekies ekstra spesiaal maak. Die droëvrugte sit soos klein juwele in die koekies en maak dit, soos die Engelse dit sal beskryf, ekstra ‘chewy’. Die kombinasie van hawermout, kaneel, droëvrugte en amandels is iets wat jou lank gaan by bly. Die wye reeks droëvrugte en neute van Cecilia’s Farm is regtig veelsydig en die beste kwaliteit. Ek is ook gaande oor die mooie verpakking met ‘n pragtige plaastema. Daar is bekende gunstelinge in die reeks en ook gereeld nuwe produkte. Gaan kyk vandag nog na hul aanlyn-winkel EN die spesiale aanbod vir Kosblik-kykers. Gratis aflewering PLUS 10% afslag – dis nie te versmaaie nie. Besoek http://www.ceciliasfarm.co.za/shop sommer nou en gebruik die koepon-kode: kosblik2016 vir die aanbod.

Die koekieresep is ook regtig maklik en iets waarmee die kinders maklik kan help of laat ouer kinders hulself met ‘n bak-aktiwiteit besig hou. Dis moeilik, maar hou maar matigheid voor oë as dit by porsies van die koekies kom – dan hou die baksel ook sommer langer.

Resepte

ClemenGold salsa

ClemenGold wiggies, komkommer, feta, fyngesnyde kool, pampoensaad – in blokkies gesny en gemeng. Geen slaaisous is nodig nie, want die vrugte se sap is perfek en heerlik geurig daarvoor.
Sit die bestanddele waarvan kinders sal hou in aparte bakkies as jy dit moet inpak en hulle nie die salsa sal geniet nie.

Tamatiesop met kekerertjies

Resep uit Cooking from the heart
Lewer 6 porsies

10 ml (2 t) olyf- of avokado-olie
1 ui, fyngekap
2 wortels, in blokkies gesny
10 ml (2 t) fyngerasperde vars gemmer
4 selderystingels met blare, in skyfies gesny
30 ml (2 e) gedroogde gemengde kruie of origanum
2 lourierblare
2 x 410 g-blikke gekapte tamaties
1 x 410 g-blik kekerertjies, gedreineer
1 liter (4 k) water
5 ml (1 t) suiker (opsioneel)
2,5 ml (½ t) sout
suurlemoensap en swartpeper na smaak

  1. Verhit die olie oor matige hitte in ‘n groot kastrol (an AMC 24 cm High werk uitstekend) en braai ui, wortels, gemmer en seldery vir ‘n paar minute.
  2. Voeg kruie by en braai vir nog ‘n paar minute. Voeg lourierblare, tamaties, kekerertjies, water en suiker (indien gebruik) by en prut oor ‘n lae hitte vir 30 minute of tot die groente gaar is.
  3. Voeg die sout by en geur na smaak met suurlemoensap en peper. Sit warm voor met of ‘n handevol neute en die ClemenGold salsa.

Wenke
1. Sit die sop voor met ‘n lepelvol jogurt, vars kruie soos Italiaanse pietersielie of origanum of skyfies avokado.
2. Roer oorskiet-vleis soos hoenderrepies of gevlokte vis by die sop vir ‘n vullende ete. Of vervang kekerertjies met enige geblikte bone van jou keuse.

Cecilia’s Farm hawermoutkoekies – die beste ooit

Lewer 25-30 koekies

250 ml (1 k) steengemaalde koekmeel
5 ml (1 t) bakpoeier
2,5 ml (½ t) koeksoda
5 ml (1 t) gemaalde kaneel
180 ml (¾ k) bruinsuiker
180 ml (¾ k) botter
1 eier, geklits
10 ml (2 t) vanieljegeursel
500 ml (2 k) gerolde hawermout
60 ml (¼ k) gemaalde amandels
125 ml (½ k) gekapte amandels
150 ml Cecilia’s Farm Turkse appelkose of Colourburst™ nektariens
45 ml (3 e) Cecilia’s Farm rooi bosbessies (Cranberries) of bloubessies (Blueberries)

  1. Voorverhit die oond tot 180 °C en voer 2 bakplate met bakpapier uit.
  2. Sif meel, bakpoeier, koeksoda en kaneel in ‘n mengbak.
  3. Klits die suiker en botter in ‘n aparte mengbak saam tot net glad. Klits die eier en vanielje by.
  4. Roer die meelmengsel, hawermout en gemaalde amandels by die bottermengsel tot ‘n sagte deeg vorm.
  5. Roer die meelmengsel, hawermout en amandels by die bottermengsel om ‘n sagte deeg te vorm.
    Voeg die res van die bestanddele deur. Rol deeg in klein balletjies en druk op die bakplate met jou handpalm plat.
  6. Bak 15-18 minute of tot goudbruin. Laat op ‘n afkoelrakkie afkoel en hou in ‘n lugdigte houer.

Wenk
1. Voeg enige gedroogde vrugte of neute van die Cecilia’s Farm reeks by die koekiemengsel. Sny groot stukke vrugte in kleiner stukkies en gebruik dieselfde totale hoeveelheid vrugte en neute as in die resep.

Vir meer oor AMC, besoek: http://www.amcsa.co.za

Groot Ontbyt Kosblik 4 Julie 2016 - Padkos en kantoorkos

Kosblik 101

Spyskaart: Week 9

Karringmelk-en-kaasmuffins (resep uit Cooking from the heart)
Biltongstokkies
Heel ClemenGold en komkommerrepies
Waterbottel
Cecilia’s Farm Mango Chunks snack pack

Dis vakansietyd, so hierdie week se Kosblik-idee is ewe handig as ete by die werk of vir padkos as jy en jou gesin dalk oppad is iewers heen. Dit is selfs lekker idees vir kinders wat by die huis is en sommer lus het vir iets gesond om aan te smul.

As ‘n gesonde leefstyl nou al deel is van hoe julle as gesin graag eet, is dit maklik om selfs oor naweke of tydens vakansies, gesond te eet, al eet julle dalk meer uit of bederf julle julself van tyd tot tyd met iets spesiaal. Die belangrike ding is om ‘n lekker verskeidenheid van bestanddele te eet en so ver as moontlik ‘n gebalanseerde bord kos te eet. Daar moet dus verkieslik altyd ‘n proteïen, onverfynde stysel, vars bestanddele en ‘n gesonde olie wees.

Die resep vir hierdie week, is ‘n kaasmuffin wat met karringmelk gemaak word. Die karringmelk gee die muffins ‘n heerlike tekstuur en beteken dat daar nie nog olie in die mengsel nodig is nie. Die kruie en kaas maak dit lekker geurig, wat beteken dat dit ewe lekker as deel van ‘n maaltyd of vir ‘n peuselhappie geniet kan word.

Gebalanseerde maaltye, in matige porsies en met ‘n goeie verskeidenheid van bestanddele, bly een van die beginsels wat in Pharma Dynamics se reeks resepteboekies, Cooking from the heart, prakties toegepas word. Dié projek probeer regtig mense help om gesond te eet en dit ‘n leefstyl te maak. Word deel van hul Facebook-gemeenskap en kry elke dag praktiese idees, wenke en resepte om jou daarmee te help http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA/

Onthou ook dat gesonde tuisgebak die beste manier is om te weet wat in jou gesin se etes is. Die muffins is iets waarmee die kinders ook kan help en ‘n uitstekende manier om hulle geinteresseerd te kry in gesonde kos. As jy wel iets koop wat vooraf berei is, kom in die goeie gewoonte om die etikette te lees.

Sitrus en winter is sinoniem en as jy al ‘n ClemenGold mandaryn geëet het, dan sien jy beslis uit na hierdie jaar se seisoen. Die helderoranje vrugte is deel van die sagte-sitrus familie, sappig en soet en ‘n gesonde vrug om sommer winterverkoues weg te hou. Dit skil baie maklik en het gewoonlik redelik min pitte, wat dit nog lekkerder maak om in te pak en iewers te eet. Lees meer oor ClemenGold op hul webwerf http://www.clemengold.com/

Een van my gunsteling-produkte om aan te peusel, is Cecilia’s Farm se reeks topgehalte droëvrugte en neute. Daar is ‘n wye verskeidenheid om uit te kies en jy kan verseker wees van die beste kwaliteit. Die mooie verpakking is al genoeg om my opgewonde en lus te maak. Dis beslis beter om aan te knibbel as ‘n sjokolade. Saam met dié week se kosblik kan jy smul aan gedroogde mango-stukkies of ‘n mengsel van mango en appelkose is ewe lekker. Maar gaan loer gerus op hul aanlynwinkel na alles wat beskikbaar is en onthou om die kodewoord kosblik2016 te gebruik vir jou spesiale afslag. Besoek sommer dadelik http://ceciliasfarm.co.za/shopping/

Karringmelk-en-kaasmuffins

Resep uit Cooking from the heart
Lewer 12 muffins

750 ml (3 k) koekmeel
60 ml (¼ k) semels
15 ml (1 e) bakpoeier
500 ml (2 k) karringmelk
30 ml (2 e) water
1 eier, geklits
15 ml (1 e) gedroogde gemengde kruie of gekapte vars pietersielie
2,5 ml (½ t) sout
125 ml (½ k) gerasperde Cheddarkaas

  1. Voorverhit die oond tot 180 °C en smeer ’n muffinpannetjie liggies met olie.
  2. Meng al die droë bestanddele saam in ‘n groot mengbak. Maak ‘n holte in die middel en roer die eier, water en karringmelk met die kruie, sout en helfte van die kaas by.
  3. Roer net tot ‘n sagte beslag vorm. Skep beslag in die muffinpannetjie en sprinkel die res van die kaas bo-oor.
  4. Bak 20-25 minute of tot ‘n toetspen skoon uitkom. Laat op ‘n afkoelrakkie afkoel.

Wenke
1. Maak ‘n groot brood met dieselfde mengsel. Skep beslag in ‘n 1,5 liter-broodpan en bak 30-45 minute of tot ‘n toetspen skoon uitkom.
2. Voeg enige kruie of geurmiddel van jou keuse by die mengsel. Gekapte uie, vars tiemie, paprika of cayenne peper is heerlik.

Groot Ontbyt Kosblik 27 Junie 2016 - Slaaibroodjie met tuna en guacamole

Kosblik 101

Spyskaart: Week 8

Slaaibroodjie met tuna en Westfalia Guacamole
Komkommer, plat-ertjies en pere
Carmién tee granola as ’n peuselhappie

‘n Toebroodjie is dikwels die basis van meeste kinders (en grootmense) se kosblikke. Behalwe vir die feit dat dit nogal vervelig kan word, is te veel brood beslis nie ‘n goeie idee nie, veral omdat dit dikwels beteken dat ‘n mens te veel verwerkte stysel en ook te veel koolhidrate eet. Maar ‘n toebroodjie van tyd tot tyd, is ‘n lekker kosblik-ete, want ‘n mens kan wel goeie keuses maak en verskillende gesonde vulsels daarop sit. Die een belangrike ding is dat jy die regte keuse met die brood moet maak. Hoe minder verfyn of verwerk, hoe beter. Witbrood en volkoringbrood se kilojoules kan baie soortgelyk wees, maar die hoeveelheid vesel en ander voedingswaarde daarin kan nogal drasties verskil. So as jy gesonder wil eet, is ‘n sny witbrood dalk net ‘n klomp leë kilojoules wat jou dikwels ook gou weer laat honger voel.

As jy dus wel besluit om soms ‘n toebroodjie in te pak, is hierdie resep van vandag ‘n heerlike opsie. Volgraanbrood of selfs ‘n growwe brood met sade en ekstra vesel kan ‘n heerlike basis wees. Dit wat as vulsel gebruik word, moet verkieslik steeds ‘n gebalanseerde maaltyd vorm. In hierdie geval is dit tuna met slaaibestanddele en guacamole (avo-smeer).

Westfalia se reeks guacamoles is heerlik om groenterepies en ander vars bestanddele in te doop, maar ook ideaal om in plaas van botter op brood te gebruik. Die omega-olies daaarin maak dit regtig gesond en ‘n belangrike element van ‘n gesonde leefstyl. Verder pas avokado by soveel ander geure, dat dit saam met meeste vars bestanddele en proteïene geniet kan word. Daar is 4 geure in die Westfalia-reeks, Gewoon (ongegeur), Spicy, Sweet-chilli en Biltong. Kies die geur wat die lekkerste saam met jou vulselbestanddele gaan proe.
Hierdie reeks guacamoles vries baie goed, so nou kan jy heeljaar avokado deel maak van jou etes en toebroodjies, want dis net so lekker saam met eier, sop, peule en lensies of vleisgeregte. Die guacamoles is in meeste supermarkte beskikbaar. Lees meer oor Westfalia se produkte op hul webwerf http://www.westfaliafruit.co.za

Pharma Dynamics se projek Cooking from the heart, om mense aan te moedig om gesonder te eet en te leef, het al baie mense se lewens verander. Die een faktor wat dit makliker maak, is die praktiese aanslag en maklike gesinsresepte in die reeks van drie resepteboeke. Daar is iets vir elkeen se smaak en die bestanddele is bekostigbaar en maklik om in die hande te kry. Die resepteboekies is gratis beskikbaar op hul webwerf vir enige een om af te laai.

Een van die beginsels wat in Cooking from the heart gevolg word, is om gebalanseerd en gesond te eet. In die tweede boek in die reeks, word daar juis heelwat idees vir middagetes gegee omdat so baie mense iets moet inpak werk of skool toe. Daar is dus ‘n hele paar dinge om as alternatief vir brood in te pak en hoe om goeie keuses te maak. Dit is bv. belangrik om vir middagete verkieslik iets gesond te eet wat jou tot die volgende maaltyd versadig gaan hou, sodat jy so min as moontlik lus word vir tussen-in peusel aan ongesonde goed. Verder is onverfynde stysels iets wat vermy moet word en vars vrugte en/of groente moet ook altyd deel wees van ‘n ete. Kry al hierdie lekker wenke en resepte op http://www.cookingfromtheheart.co.za of volg hul Facebookblad om gereelde wenke en praktiese ideez te kry http://www.facebook.com/cookingfromtheheartsa

Een van die ander fokuspunte in Cooking from the heart, is dat ons almal soms lus het vir peusel. Dit as sulks is nie verkeerd nie, maar dit bly belangrik om gesonde keuses te maaak as die lus om aan iets te knibbel jou beetpak. Baie mense raak laatmiddag lus vir iets soets en as jy dan ‘n gesonde keuse kan maak, maak jy nie al jou ander pogings om gesond te eet ongedaan nie.

Ek het al baie met Rooibostee gekook, maar die granola wat ons vir hierdie week se kosblik-peuselhappie gemaak het, gaan beslis ‘n gereelde ding in my kombuis word. Dis so maklik om te maak en dis lekker veelsydig ook. Carmién tee het ‘n opwindende reeks teegeure en dis nie net lekker om te drink nie, maar perfek om as geurmiddel in kos te gebruik. Die natuurlike geure kan vir ‘n verskeidenheid geregte gebruik word en die tee bevat geen kaffeïene nie en is vol antioksidante.

Die Vintage Romance Carmien geur is baie spesiaal en as jy die geur vir die granola gebruik, is geen suiker nodig nie, alhoewel die mengsel wel ‘n heerlike soet geur het. Dis ‘n delikate mengsel van Rooibos en blomblare, in die fynste teesakkie. Ek geniet hierdie teewarm as ‘n koesterdrankie en koud, is dit die perfekte ystee met geen suiker in nie. Die granola is ook vinnig om te maak, so berei sommer genoeg om ‘n fles of twee vol te maak. Gebruik dit as peuselhappie, om oor jogurt en vrugte vir ontbyt te eet of selfs as gesonde nagereg oor bessies.

Onthou dat water en ander gesonde opsies om te drink net so ‘n belangrike deel van ‘n gesonde leefstyl is. As jy in die koue maande sukkel om genoeg water te drink, is Carmien se tee perfek. Pak ‘n interessante teesakkie of twee in om by die werk te drink. Koop jou eie voorraad op hul aalynwinkel op http://www.carmientea.co.za

Resepte

Slaaibroodjie met tuna en guacamole

Resep aangepas uit Cooking from the heart
Lewer 4 porsies

1 x 200 g Westfalia gewone Guacamole of Sweet-Chilli geur
8 snye volkoring- of bruinbrood
1 x 170 g blik tuna in water, gedreineer
¼ komkommer, in skyfies gesny
1 tamatie, in skyfies gesny
1 wortel, grof gerasper
handvol slaaiblare

  1. Smeer die guacamole op 4 snye brood. Skep tuna bo-op en plaas slaaibestanddele bo-op.
  2. Sit die orige snye brood bo-op, sny deur en verpak in waspapier om dit vars te hou.
  3. As jy nie die broodjie vooraf wil berei nie, kan die bestanddele apart ingepak word en die toebroodjie eers met ete ‘gebou’ word.

Wenk
1. Gebruik dieselfde bestanddele as ‘n vulsel in ‘n volkoringpita, - wrap of broodrolletjie.

Carmién tee granola

Lewer 500 ml granola

Foto: Johan Kok, Iseecreative Photography

Hierdie maklike granola is nie net gesond nie, maar ook regtig veelsydig om te gebruik. Hier word dit as peuselhappie gebruik, maar sit dit voor met vrugte en jogurt vir ontbyt of selfs as gesonde nagereg. Dit is net so lekker as slaai-sprinkel oor ‘n vars slaai of selfs geroosterde groente.

3 Carmién Vintage Romance teesakkies
125 ml (½ k) kookwater
60 ml (¼ k) Westfalia avokado-olie of olyfolie
10 ml (2 t) gemaalde kaneel
500 ml (2 k) gerolde hawermout
125 ml (½ k) amandels, gekap
60 ml (¼ k) pampoensaad
125 ml (½ k) sonneblomsaad
250 ml (1 k) gedroogde bosbessies of rosyntjies

  1. Voorverhit die oond tot 180 °C en voer ‘n bakplaat met bakpapier.
  2. Plaas teesakkies in ‘n beker en skink kookwater oor. Laat tot baie sterk trek en verwyder teesakkies.
  3. Voeg olie en kaneel by die tee en meng goed.
  4. Plaas die res van die bestanddele in ‘n groot bak en roer die teemengsel deur tot goed gemeng.
  5. Skep in ‘n enkellaag op die bakplaat en bak 15-20 minute of tot goudbruin. Roer ‘n paar keer deur om te verhoed dat dit aan die kante brand of te bruin word.
  6. Laat heeltemaal afkoel en bêre in ‘n lugdigte houer tot benodig. Gebruik as peuselhappie in ‘n kosblik of sprinkel oor jogurt vir ontbyt of slaaie vir ‘n interessante tekstuur.

Sop vir die winter - 23 Junie 2016

Sop en winter is sinoniem. Dit is beslis nie net geskik vir ’n voorgereg nie en kan ’n ligte
ete en selfs ’n vullende maaltyd wees. Almal ken al botterskorsiesop, maar probeer gerus hierdie effens anderse variasie met geurige speserye, koljanderblare en klappermelk – perfek vir die winter.

Foto: Berna Coetzee

Pikante botterskorsiesop met speserye

Resep uit Kos is op die tafel!
Lewer 12 porsies (as hoofmaal)

15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
3-4 groot preie, deeglik gewas en in skyfies gesny of 2 groot uie, gekap
1 knoffelhuisie, fyn gedruk
15-20 ml (3-4 t) fyngerasperde vars gemmer
1 klein rooi brandrissie, ontpit en baie fyn gekap (opsioneel)
10-15 ml (2-3 t) matige kerriepoeier of na smaak
10 ml (2 t) gemaalde komyn
5 ml (1 t) gemaalde neutmuskaat
2-3 middelslag aartappels, geskil en in blokkies gesny
1 Granny Smith appel, geskil, ontpit en gekap
750 g-1 kg botterskorsie, geskil en in blokkies gesny
15 ml (1 e) suurlemoensap
250 ml (1 k) lemoensap
750 ml-1 liter (3-4 k) groenteaftreksel of Rooibostee
sout en varsgemaalde swartpeper na smaak
125 ml (½ k) klappermelk
125 ml (½ k) melk
60 ml (¼ k) gekapte vars koljanderblare of Italiaanse pietersielie

  1. Verhit die olie oor matige hitte in ’n groot kastrol (AMC 24 cm High werk uitstekend). Soteer preie of uie, knoffel, gemmer en brandrissie, indien gebruik, tot die preie sag is. Voeg die speserye by en soteer vir ’n paar minute.
  2. Voeg die aartappels, appel en botterskorsie by en soteer nog 3-5 minute. Voeg die suurlemoen-, lemoensap en aftreksel by en bring tot kookpunt. Roer goed deur, sit die deksel op en verlaag hitte.
  3. Prut 20-30 minute of tot die groente sag genoeg is om te verpulp. Skep van die groente en aftreksel in ’n voedselverwerker en verpulp tot glad. Herhaal met die res en skep terug in die kastrol. Andersins kan die hele mengsel met ’n elektriese handmenger in die kastrol verpulp word.
  4. Geur na smaak en bring weer oor lae hitte net tot kookpunt. Voeg klappermelk en melk, of na smaak, by. Indien die sop te dik is, kan dit verder met nog aftreksel, klappermelk of melk na smaak verdun word. Roer die kruie deur en sit warm voor.

Wenke
1. Hierdie sop vries suksesvol. Maak dus gerus dubbel die resep en vries die helfte. Vries verkieslik sonder die klappermelk, melk en koljanderblare en voeg dit by wanneer die sop later herverhit word.
2. Die klappermelk en melk kan met 250 ml room of helfte room en melk vervang word. Vries die orige klappermelk suksesvol vir ’n volgende ete.

Vir meer oor AMC besoek http://www.amcsa.co.za

Groot Ontbyt Kosblik 20 Junie 2016 - Pastaslaai en hoenderporsies

Kosblik 101

Kosblik spyskaart: Week 7

Hoenderporsies met Carmién tee se Rooibos, Lemongrass en Ginger geur gerooster (resep uit Cooking from the heart 1)
Pasta-slaai met Westfalia avokado-olie, kruie, vars avokado, broccoli, soetrissie en tamatie
Makadamia- en kasjoeneute om aan te peusel
Onthou om water in te pak – selfs as dit al koeler weer is.

Soos in al die vorige weke se insetsels, bly ‘n gesonde, gebalanseerde kosblik die fokus. Daar moet iets uit elke voedselgroep wees, so probeer om ‘n lekker verskeidenheid geure, kleure en teksture in te sluit. Bloot deur net ‘n hele paar kleure vars produkte in ‘n ete in te sluit, is daar reeds ‘n spektrum van nutriënte in die ete. Pharma Dynamics is ‘n generiese farmaseutiese maatskappy wat baie moeite doen om hul kliënte so veel as moontlik inligting oor ‘n gesonde leefstyl te gee. Dis nie net mediese raad nie, maar ook praktiese idees oor wat elkeen in die gesin kan doen om gesonder te eet en te leef. ‘n Gesonde leefstyl is nie ‘n diet nie, maar ‘n manier van leef – elke dag.

Een beginsel waaroor hulle baie gesels, is die feit dat tuisgemaakte kos meeste van die tyd soveel gesonder (en goedkoper) is. As jy self iets tuis voorberei, het jy soveel meer beheer oor wat in die ete ingesluit is en kan jy makliker ongesonde bestanddele, soos te veel suiker, sout, verwerkte produkte en preserveermiddels vermy. As jy wel voorafbereide produkte gebruik, is dit belangrik om in die gewoonte te kom om die etikette te lees. Dan weet jy baie beter wat regtig in die produkte gebruik is. Gaan lees gerus meer oor hoe om etikette te lees, op http://www.cookingfromtheheart.co.za of besoek hul Facebook-blad vir gereelde wenke en idees op http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA

Westfalia Fruit se reeks avokado-olies is perfek om mee te kook, rooster, bak, braai en selfs om dit net so as slaaisous en geurmiddel te gebruik. Verder pas die olie by ‘n wye verskeidenheid bestanddele, so jy kan enige olie waarmee jy andersins sou kook, met Westfalia se avokado-olie vervang. Kies ‘n geur wat by die bestanddele pas, dan het jy sommer ‘n natuurlike geurmiddel ook. Dink bv aan hoender, vis of varkvleis met suurlemoen. Of skink ‘n bietjie knoffelgegeurde olie oor groente voor dit gerooster word. Die reeks olies en ook die vars avokado’s wat hulle verbou en bemark, is propvol gesonde omega-olies en ‘n belangrike deel van ‘n gesonde manier van eet. Op hul webwerf http://www.westfaliafruit.co.za kan jy meer lees oor die verskillende geure in die reeks.

‘n Hele paar van die gesonde beginsels is in die spyskaart saamgevat. Die hoenderporsies word in tee met ‘n bietjie olie en vars kruie in ‘n die oond gerooster. Deur Carmién Tea as vloeistof te gebruik, in plaas van aftreksel, is daar reeds heelwat minder sout in die gereg, maar steeds baie geur. Die Rooibos, Lemongrass & Ginger is perfek saam met hoender en ‘n baie maklike manier om die hoender gaar te maak. Maak sommer van die begin af ‘n dubbele hoeveelheid, sodat daar genoeg oor is vir die kosblikke. Die tee is ‘n natuurlike (en plaaslike) produk, kaffeïenvry en vol antioksidante. Alles dinge wat ‘n ete sommer gesonder maak. Daar is meer as 10 geure in die reeks en die produkte is aanlyn beskikbaar op http://www.carmientea.co.za Onthou dat Groot Ontbyt-kykers tot einde Junie vir 20% afslag kwalifiseer – bestel sommer nou jou voorraad.

Die pasta vir die week se kosblik, kan die vorige aan gekook word. Geur dit met ‘n bietjie avokado-olie en vul een derde verder aan met twee derdes vars slaaibestanddele. Onthou om vars avo in te sluit vir ekstra gesonde olies en natuurlike vesel. En moenie ‘n gekoopte slaaisous (dikwels propvol suiker, sout en ander bestanddele) gebruik nie – geur die slaaisous met Westfalia se suurlemoen-gegeurde avokado-olie of enige ander geur uit die reeks waarvan jy hou.

Terloops, as jy die insetsel gemis het, gaan kyk op die YouTube skakel wat ons die week op my Facebook gaan sit, hoe om ‘n avokado se pit moeiteloos te verwyder EN hoe om te weet of ‘n growwe-skil avokado ryp is.

Resepte

Geroosterde hoenderporsies met patats

Resep aangepas uit Cooking from the heart
Lewer 4 porsies

3 Carmién Rooibos, Lemongrass & Ginger teesakkies
125 ml (½ k) kookwater
8-10 hoenderboudjies, -dye of 4 hoenderborsies aan die been, gehalveer
2 groot patats in die skil, in blokkies gesny
10 ml (2 t) Westfalia avokado-olie (suurlemoengeur sal heerlik wees)
5 ml (1 t) sout
5-8 takkies vars tiemie
swartpeper na smaak

  1. Plaas teesakkies in ‘n beker en skink kookwater oor. Laat ‘n paar minute staan om te trek tot dit redelik sterk is.
  2. Voorverhit die oond tot 180 °C. Verwyder oortollige vet van die hoenderporsies en plaas met patats in ‘n oondbak.
  3. Meng die res van die bestanddele met die tee en skink oor die hoender en patats.
  4. Bedek met foelie en rooster vir 20 minute. Verwyder die foelie en rooster nog 20 minute of tot die hoender en patats gaar is.
  5. Sit met ‘n slaai as aandete voor. Bêre enige oorskiethoender vir die kosblikke.
Pastaslaai:

Kook enige klein pasta vorms die vorige aand. Laat afkoel en meng met ‘n skeut Westfalia suurlemoen-gegeurde avokado-olie. Voeg die voglende dag enige vars slaaibestanddele van jou keuse by en onthou om ‘n klein porsie pasta te skep en liewer meer vars bestanddele. Gebruik ‘n derde pasta en twee derdes groente en avo. Op die manier is daar nie te veel verfynde stysel in die maaltyd nie, maar heelwat natuurlike vesel en voedingswarade. Kersietamaties, soetrissie, geblansjeerde broccoli en vars avokado is baie lekker. Meng liggies deur en geur met swartpeper en meer avokado-olie as ‘n slaaisous. Voeg vars kruie soos pietersielie en tiemie by vir ekstra geur.

Chilli con carne: Vadersdag 2016

Koue wintersweer vra vir warm kos. Hierdie resep is perfek daarvoor en ook sommer lekker kuierkos vir die naweek – of jy dit nou vir jou gesin, ‘n groep vriende of spesiaal vir Vadersdag wil maak, hoop ek jy geniet dit baie.

Maalvleis met ’n skoot brandrissie, tamaties en rooi nierboontjies is ’n bekende Mexikaanse gereg. Dit kan op ’n handvol kreatiewe maniere voorgesit word. Maak hierdie heerlike chilli con carne vir Vadersdag. As die manne in jou lewe van ‘n sterker brandrissiesmaak hou, sit dit voor met ekstra gekapte brandrissies of jalapeño’s. Sien die wenke hieronder vir lekker idees om dit voor te sit.

Chilli con carne

Resep uit Kos is op die tafel!
Lewer 4 – 6 porsies

30 ml (2 e) avokado- of olyfolie
500 g maer bees- of lamsmaalvleis
2 middelslag uie, gekap
2 knoffelhuisies, fyn gedruk
1 rooi soetrissie, ontpit en gekap
2 klein rooi brandrissies, gekap (ontpit indien verkies)
5-10 ml (1-2 t) cayenne-peper, of meer na smaak
5 ml (1 t) paprika
10 ml (2 t) gemaalde komyn
250 ml (1 k) groenteaftreksel of Rooibostee
1 x 410 g-blik heel geskilde tamaties, gekap
1 x 65 g-blikkie tamatiepasta
15 ml (1 e) gedroogde origanum
15 ml (1 e) suiker
sout en varsgemaalde swartpeper na smaak
1 x 410 g-blik rooi nierboontjies, gedreineer

  1. Verhit helfte van die olie oor matige hitte in ’n groot kastrol (AMC 24 cm Gourmet Roaster werk uitstekend). Verbruin vleis tot goudbruin, terwyl enige groot klonte met ’n vurk of houtlepel opgebreek word. Skep uit en hou eenkant.
  2. Verhit die orige olie en soteer die uie, knoffel en soetrissie tot sag. Roer die brandrissies en speserye by en soteer nog ’n paar minute.
  3. Skep die maalvleis met die aftreksel, tamaties, -pasta, origanum en suiker by die groente en roer deur. 4. Bring tot kookpunt en sit die deksel op.
  4. Verlaag hitte en prut 20 minute. Geur na smaak en roer die boontjies by. Prut nog 10 minute met die deksel en geur nog indien nodig.
  5. Sit op rys of kapokaartappels voor. Dit word ook tipies in warm tortillas of roti’s met slaaiblare, gekapte vars tamatie, avokadoskyfies, suurroom of ongegeurde jogurt en gerasperde kaas toegerol.

Wenke
1. Dit is ’n gesellige manier om vriende te onthaal. Berei alles voor en laat elkeen aan tafel sy eie tortilla of roti rol.
2. Die maalvleis kan ook op ’n laag tortilla- of mielieskyfies geskep word. Sprinkel gerasperde kaas oor en sit dadelik voor of smelt die kaas onder ’n warm oondroosterelement.
3. Die chilli con carne is selfs nog geuriger as dit die vorige dag berei word.

Vir meer oor AMC, besoek: http://www.amcsa.co.za

Groot Ontbyt Kosblik 13 Junie 2016 - Murgpampoentjiekoekies met guacamole

Kosblik 101

Kosblik-spyskaart

Murgpampoentjiekoekies (resep uit Cooking from the heart 2)
met biltong en Westfalia Sweet-Chilli Guacamole
Kersietamaties en piesangs of ander vrugte
Pampoensaad en amandels om aan te peusel
Tuisgemaakte Carmién ystee met Buchu en Blackcurrant tee

Die hele fokus van die Kosblik-insetsels op Groot Ontbyt is om mense aan te moedig om nie elke dag by die kafeteria of ‘n wegneemplek middagete te koop nie, maar liewer self iets in te pak. Meeste van die tyd is dit nie net goekoper nie, maar ook heelwat gesonder. Tensy jy natuurlik gelukkig genoeg is om iewers te werk waar jy ook gesonde keuses het.

‘n Lekker kosblik het ‘n variasie van kleure en teksture, is interessant en geurig. Mens het nie altyd kans om iewers uit ‘n bord te sit en eet nie en dan is hierdie idee vir ‘n peusel-ete nie net handig nie, maar ook maklik om vir almal in die gesin in te pak. Jy kan kies watter bolae jou gesin gaan geniet. Onthou net om dit gebalanseerd en gesond te hou. Die murgpampoentjiekoekies is ‘n heerlike alternatief vir ‘n soutkoekie, wat dikwels te veel sout bevat. Selfs vir ‘n kind wat dalk nie eintlik bolae wil opsit nie, is dit handig om net so met die hand tee et – die stukkies biltong kan maklik apart geniet word.

Met enige kosblik is dit soms nodig om iets in te pak waaraan jou gesin tussen maaltye kan knibbel. Kies iets wat hul sal volhou tot die volgende maaltyd, soos neute en sade. Onthou om dit altyd ‘n gesonde keuse te maak. ‘n Kosblik wat iets uit elke voedselgroep bevat, sluit dan ook vars goed in, hetsy vrugte of groente. Hierdie is alles deel van die gesonde leefstyl-beginsels wat Cooking from the heart as fokus het – ‘n projek wat deur Pharma Dynamics ontwikkel is. Dit is ‘n reeks van maklike, bekostigbare en gesonde resepte vir die hele gesin. Gaan kyk gerus op http://www.cookingfromtheheart.co.za na die resepte in enige van die drie boeke.

Westfalia Fruit is een van die grootste verskaffers van vars avokado’s en guacamole (avokoado doopsous). Hulle werk ook baie hard daaraan om met nuwe kultivars, vir al hoe meer maande in die jaar plaaslike avokado’s beskikbaar te maak. Hul bakkies guacamole maak dit dan juis moontlik om die gesonde vrug, heeljaar deel te maak van etes en veral ook ‘n kosblik. Die gesonde omega-olies daarin, is iets wat ons elke dag in ons etes moet insluit. Die guacamole is in verskillende geure beskikbaar en veral die biltong op Sweet-chilli geure sal heerlik wees saam met die murgpampoentjiekoekies. Besoek http://www.westfaliafruit.co.za

Carmién Tea kom direk van die plaas en is ‘n trots Suid-Afrikaanse produk van top gehalte. Hierdie week gebruik ek twee geure wat mekaar baie goed aanvul om een van die lekkerste ystees te maak wat ek al geproe het – sonder om veel bestanddele nodig te hê. Buchu en Blackcurrant is die twee geure wat jy gebruik. Die reeks Rooibostee is kaffeïenvry en propvol gesondheid, want al die geure word van natuurlike produkte vervaardig. Ons het almal genoeg vloeistof nodig en behalwe vir water, is so ‘n ystee perfek om jou dors te les. En ‘n baie gesonder opsie as meeste vrugtesap of ander aanmaak-koeldrank of –sap. Besoek http://www.carmientea.co.za om die spesiale aanbod vir Groot Ontbyt-kykers op Carmién se webwerf te gebruik. Die kode woord is ‘GrootOntbyt’ om 20% afslag te kry.

Resepte

Murgpampoentjiekoekies

Resep uit Cooking from the heart 2
Lewer 25 koekies

375 ml (1½ k) volkoringmeel
5 ml (1 t) bakpoeier
250 ml (1 k) karringmelk of maas
2 eiers, geklits
4 murgpampoentjies, grofgerasper
90 ml (6 e) gerasperde cheddar- of mozzarellakaas
30 ml (2 e) Westfalia avokado-olie vir braai

  1. Plaas droë bestanddele in ’n groot mengbak. Klits karringmelk en eiers saam. Roer karringmelkmengsel by die droë bestanddele, tot goed gemeng.
  2. Roer murgpampoentjies en kaas by en meng tot ’n dik beslag.
  3. Verhit die helfte van die olie oor matige hitte in ’n groot braaipan (AMC 28cm Chef’s Pan werk goed). Skep lepelsvol van die beslag in die pan en braai aan beide kante tot goudbruin en gaar.
  4. Herhaal met orige beslag en voeg nog ‘n bietjie olie by, indien nodig.

Wenke
1. Voeg ’n knippie paprika by die beslag, indien verkies.
2. Gekapte vars origanum, tiemie of pietersielie is heerlik in die koekies.

Carmién se ystee

Lewer ongeveer 1,5 liter

2 Carmién Buchu & Rooibos teesakkies
6 Carmién Blissful Blackcurrant teesakkies
1 kaneelstokkie
1 liter (4 k) kookwater
500 ml (2 k) rooi druiwesap
ysblokkies, kruisementblare en suurlemoenskyfies

  1. Plaas teesakkies en kaneel in ‘n groot beker en skink kookwater oor. Laat 2 ure staan of tot afkoel. Verwyder die sakkies en kaneel.
  2. Voeg sap by die tee en laat in die yskas koud word.
  3. Voeg ysblokkies, kruisementblare of suurlemoenskyfies by die tee en sit koud voor. Of skink in ‘n waterbottel en pak saam as deel van ‘n kosblik in.