Groot Ontbyt Kosblik 27 Februarie 2017 - Frikkadelle

Kosblik 101

Spyskaart

Frikkadelle
JOYA® appel en groenterepies
Westfalia Guacamole as ‘n doopsous
Neutemengsel

Almal wat gereeld moet kosblikke pak, kom soms op die punt wat jy nou net nie meer weet wat om nóg te pak om dit gebalanseerd, voedsaam en boonop interessant ook te maak nie. My oplossing is dan om met ou bekende idees (en dit waarvan my kinders hou) nuwe geure te probeer. As die kinders van frikkadelle hou en ek die geurmiddels so bietjie kan verander om te keer dat hulle verveeld raak met dieselfde smake, is ek reeds ‘n stap verder.

Ek maak dikwels ‘n groot kooksel frikkadelle, want dit vries uitstekend en gebruik dit sommer vir ‘n aandete en dan kosblikke. Dis maklik om te hanteer en in te pak en die ideale proteïen vir ‘n groter maaltyd vir kinders wat laat by die skool moet bly.

Hierdie frikkadel-resep kom uit die eerste Cooking from the heart resepteboek, van Pharma Dynamics. (Die resepteboeke is gratis op hul webwerf beskikbaar http://www.cookingfromtheheart.co.za)
Dis ‘n bekende kombinasie van bestanddele, maar twee goed maak dit so bietjie anders. Die kerriepoeier en koljander gee dit so ‘n bietjie van ‘n ander smaak en die wortel daarin is sommer ‘n maklike manier om ‘n natuurlike soet smaak aan die frikkadelle te gee. Saam met die hawermout is daar dus ook sommer reeds stysel in die ete en as die res van die kosblik ook ander groente en die JOYA® apple insluit, is daar heelwat kosse wat ook bydrae tot die balans van die ete en die koolhidrate. ‘n Ander stysel is dus nie nodig nie en dis dan juis onverfynde stysels wat deel is van die ete.

In ‘n ete soos vir hierdie kosblik, is daar ook genoeg kleure en teksture om dit interessant te maak en seker te maak dat ‘n lekker variasie van voedingstowwe ingesluit word. ‘n Gesonde olie of vet is ook ‘n noodsaaklike deel van ‘n voedsame ete en as jy van Westfalia se guacaomole as doopsous gebruik en die frikkadelle sommer in ‘n avokado-olie braai, is dit ook reeds ingesluit. Westfalia se ongegeurde avokado-olie het ‘n baie neutrale geur, dus ideaal om iets in te braai. Maar iets soos die suurlemoen- of brandrissie-gegeurde avo-olie is ewe lekker as jou gesin daarvan sal hou. Die olie se brandpunt is baie hoog en ideaal om mee te panbraai of soteer.
‘n Paar skyfies vars avokado is heerlik met frikkadelle, maar as dit nie beskikbaar is nie, is die guacamole ‘n heerlike alternatief. Daar is 4 geure in die reeks, so kies dit waarvan jou gesin sal hou: gewoon, speserye, soet brandrissie-salsa of biltong-gegeur. Daar is ongeveer twee ryp avokado’s in ‘n bakkie Westfalia Guacamole. http://www.westfaliafruit.com

JOYA® appels is nog in seisoen en by uitgesoekte Woolworths supermarkte beskikbaar. Onthou om wiggies appel wat jy in ‘n kosblik wil pak, met ‘n skerp groentemessie te sny. Een sonder tandjies werk die beste, want dan kneus die appel nie so maklik nie. Dié mooi rooiwang appels is krakerig en lekker soet. Dit pas ook baie lekker by avokado, so doop sommer wiggies in die guacamole vir ‘n lekker peuselhappie as lus het. Kry meer JOYA® in jou lewe. http://joyaapples.co.za/

Daar is baie maniere om frikkadelle te maak, maar ek verkies om altyd eier daarin te sit, om seker te maak dit bind al die bestanddele saam, sonder om die frikkadelle te ‘styf’ te maak. Gaan lees gerus ook op Nulaid se webwerf wat jy nog alles met eiers kan doen. Daar is ook heelwat interessante inligting en wenke oor eiers, wat jy dalk nie eers geweet het nie.
http://www.nulaid.co.za/

Resep

Frikkadelle

Resep aangepas uit Cooking from the heart 1
Lewer 6 porsies

60 ml (¼ k) hawermout
500 g maer beesmaalvleis
1 Nulaid eier, geklits
1 ui, gerasper
1 wortel, gerasper
2,5 ml (½ t) sout
suurlemoensap en swartpeper na smaak
10 ml (2 t) gemaalde koljander
5 ml (1 t) kerriepoeier of na smaak
15 ml (1 e) Westfalia avokado-olie

  1. Meng die oats en maalvleis met die res van die bestanddele, behalwe die olie.
  2. Vorm in klein frikkadelle.
  3. Verhit olie in ‘n groot braaipan (gebruik ‘n AMC 24 cm Chef’s Pan) en braai frikkadelle op alkante to goudbruin.
  4. Verlaag die hitte, sit ‘n deksel op en prut 8-10 minute of tot gaar. Skep uit en herhaal met die res van die frikkadelle.
  5. Sit as aandete voor of pak in ‘n kosblik.


Groot Ontbyt Kosblik 20 Februarie 2017 - Tuna-eierbakkies

Kosblik 101

Spyskaart

Tuna-eierbakkies
Vars groente en JOYA® appel
Westfalia Guacamole
JOYA® appel in ‘n waterbottel

Soms is ‘n maklike en eenvoudige idee ook dié wat die lekkerste is. Hierdie is dikwels juis ook die resepte wat jy sonder veel moeite kan varieer om in ‘n japtrap iets nuuts te maak.

Eier is mos een van daardie uiters veelsydige kossoorte en hierdie tuna-eierbakkies kan maar in almal se resep-arsenaal wees. Vandag sit ons tuna en murgpampoentjies in, maar geroosterde groente met kaas of hoender is ewe lekker. Of wees kreatief met waarvan jou gesin sal hou.

Met Kosblik probeer ons almal aanmoedig om ‘n gesonde leefstyl te volg en ‘n belangrike deel daarvan, is gebalanseerde etes – ook wanneer dit in ‘n kosblik gepak word. Pharma Dynamics moedig ons ook juis met hul reeks resepteboekies aan om met alledaagse bestanddele heerlike en voedsame kos te maak. Hierdie resepte is alles gratis op hul webwerf beskikbaar. http://www.cookingfromtheheart.co.za

Om maaltye en ook kosblikke gebalanseerd en voedsaam te maak, moet ‘n mens altyd probeer om deur die loop van die dag, iets uit elke voedselgroep te eet. Hierdie kosblik is ‘n goeie voorbeeld daarvan, want daar is proteïene in die eierbakkies (die tuna en eier), stysel in die vorm van die boontjies en ook die appel en dan gesonde olies van die guacamole. Die appel en groente is ‘n lekker manier om vars goed deel te maak van die ete en dra beide vesel en ander voedingselemente by tot die maaltyd.

Die appels wat vir vandag se kosblik gebruik word, is nie sommer net enige appel nie. JOYA® appels het ‘n ekstra krakerige tekstuur en is lekker sappig. Dit kneus ook nie maklik nie en is dus perfek vir ‘n kosblik. Dit word plaaslik verbou en is nou in seisoen – dus ideaal om op jou inkopielysie te sit. Die appel is ook geurig genoeg om wiggies daarvan in ‘n bottel water te gebruik om dit op ‘n natuurlike manier te geur en versoet. Kombineer dit met vars kruisement en ‘n kaneelstokkie om jou aan te moedig om genoeg wat deur die dag te drink. In die warmer maande is dit veral noodsaaklik om genoeg water in te neem en hierdie is ‘n lekker praktiese idee daarvoor. Kry meer JOYA® in jou lewe en besoek http://joyaapples.co.za/

Die regte keuse van olies en vette is belangrike vir ‘n gesonde leefstyl. Westfalia Fruit is nie net bekend vir hul vars avo’s nie, maar ook die reeks avokado-olie en guacamoles. Die olies is ook ryk aan die gesonde omega-3 vetsure wat noodsaaklik is vir ons metabolisme, gesonde hare, naels, vel en ook vir breinfunksies. Die ongegeurde avokado-olie het ‘n baie neutral geur en proe glad nie soos avokado nie, wat dit juis veelsydig maak. Die ander olies in die reeks, soos die suurlemoen-, knoffel- of brandrissiegeur kan vir ‘n verskeidenheid geregte gebruik word. Die suurlemoengeur is beslis my gunsteling. Westfalia se avokado-olies is ideaal vir enige doel in die kombuis, van drup oor ‘n slaaisous, rooster, braai en selfs bak. Die olies se hoë brandpunt beteken juis ook dat dit vir braaidoeleindes geskik is. Die guacamole kom in 4 geure en een bakkie guacamole bevat die inhoud van twee avokado’s, dus ook propvol voedsaamheid. Vir vandag se ete, is dit ‘n lekker bykomstigheid by die eierbakkies. http://www.westfaliafruit.com

Die eiers in vandag se resep is die bestanddeel wat alles bymekaar hou, maar ook ‘n baie voedsame element vir ‘n ete en kosblik. Daar is nie net proteïene in eiers nie, maar ook heelwat ander nutriënte wat ons beslis moet deel maak van ‘n gesonde eetpatroon. Lees gerus meer op hul webwerf http://www.nulaid.co.za/ oor die ander voordele daarvan om gereeld eiers te eet. Die proteïen in eier is baie vullend, maar verteer maklik wat dit juis ideaal maak vir ‘n kosblik.

Resep

Tuna-en-eierbakkies

Resep aangepas uit Cooking from the heart 2
Lewer 4 porsies (12-15 bakkies)

6 Nulaid eiers, geklits
125 ml (½ k) gaar groenteblokkies van jou keuse, bv. pangebraaide murgpampoentjies
1 x 170 g-blik tuna in water, gedreineer
15 ml (1 e) Westfalia avokado-olie, kies enige van die geure in die reeks
5 ml (1 t) paprika
1,2 ml (¼ t) sout
suurlemoensap en swartpeper na smaak

  1. Voorverhit die oond tot 180 °C en smeer ‘n muffinpan liggies met olie.
  2. Plaas al die bestanddele in ‘n groot mengbak en roer tot goed gemeng. Geur met suurlemoensap en peper.
  3. Skep die eiermengsel in die muffinpan. Bak vir 15-20 minutes of tot die eier gestol het. Laat effens afkoel en haal dan uit. Laat heeltemal afkoel.
  4. Sit voor as ligte middagete of as deel van ‘n kosblik.


Groot Ontbyt Kosblik 13 Februarie 2017 - Hoenderslaai

Kosblik 101

Spyskaart

Hoender-en-broccoli-slaai met JOYA® appel en Westfalia Guacamole
Kaas-en-mieliemuffins

Beplan jou aandetes op so ‘n manier dat jy sommer ‘n paar goed vir die volgende dag se kosblikke ook gereed het. Wees kreatief met verskillende elemente van die aandete of gebruik dit net soos wat dit deel was van aandete, bv frikkadelle. Met iets soos oorskiet- of ekstra hoender, is daar ‘n hele paar goed wat maklik is om te maak. Op ‘n warm somersdag is min mense lus vir ‘n gekookte ete, maar wil steeds vullend eet. Hierdie hoenderslaai is ‘n perfekte opsie daarvoor. Daar is iets uit elke voedselgroep en as die hoender eers gaar is, hoef jy net ‘n paar vars goed te sny en die bakkie guacamole oop te maak.

Pharma Dynamics het ‘n projek van stapel gestuur om almal aan te moedig en dit vir hulle maklik te maak om ‘n gesonde leefstyl te volg. Een van die praktiese maniere waarop die projek help, is bekostigbare en deeglik getoetsde resepte vir die hele gesin. Ons gebruik gereeld van die resepte vir die kosblik-idees wat ons elke week gee. Die klem val altyd op gebalanseerde, voedsame en smulllekker etes, so gaan loer gerus op http://www.cookingfromtheheart.co.za om die resepteboekies gratis van hul webwerf af te laai. Daar is nie net resepte nie, maar ook baie ander praktiese raad om dit maklik te maak om ‘n gesonde leefstyl te volg.

Vars bestanddele is ‘n belangrike deel van ‘n voedsame ete of kosblik. Die verskeidenheid groen groentes wat saam met die hoender in die slaai gebruik word, is maklik om voor te berei en gee lekker tekstuur aan die slaai. ‘n Vars JOYA® appel is die seisonale vrug vir die maaltyd en dit maak nie net die slaai mooi kleurvol nie, maar gee ‘n heerlike natuurlike soet smaak aan die slaai. Onthou om nie die appel te skil nie, want ‘n groot gedeelte van die voedingswaarde van ‘n appel sit net onder die skil. Die kraakvars appels is nou in seisoen en een van die nuwe opwindende kultivars wat in Suid-Afrika gekweek word. Dit is regtig sappig en sommer ‘n lekker skeut energie. http://joyaapples.co.za/

Gesonde olies is ook iets wat daagliks deel moet wees van ons etes. Westfalia se reeks avokado-olies en guacamole is ‘n lekker manier om hierdie olies in te sluit, wanneer vars avo’s moeiliker bekombaar is. Die olies en guacamole het almal heelwat omega 3 vetsure in, net soos in ‘n vars avokado. Vir vandag se slaai, word die guacamole as ‘slaaisous’ gebruik, om die res van die bestanddele nog geur te gee en lekker klam te hou. Daar is vier guacamole-geure om van te kies, maar vir die slaai, gaan die gewone een die beste pas by die res van die bestanddele.
http://www.westfaliafruit.com

Onthou dat kinders nie noodwendig hou van ‘n slaai waar al die bestanddel gemeng is nie, so al hierdie elemente kan apart ingepak word om soos ‘n vingerete te geniet. Jy sal weet wat vir jou gesinslede die beste gaan werk.

Almal hou van iets gebak en hierdie kaas-en-mieliemuffins is sommer tweeledig lekker in die kosblik. Dit is ‘n lekker peuselhappie en dra by tot die stysel vir die ete. Die volkoringmeel daarin maak dit meer veselryk en die kombinasie van kaas, mielies, vars kruie en bietjie mosterd is altyd lekker. Die Nulaid-eiers in die resep is ‘n belangrike element om die sagte tekstuur van die muffins te verseker, saam met die karringmelk. Daar is min olie in die resep, maar as jy ‘n gesonde olie gebruik, is die muffin sommer nog meer voedsaam. Die eiers bind ook die ander bestanddele saam en dra ook by tot die voedingswaarde van die muffins. Die muffins is ideaal vir ‘n kosblik, maar kan ook vir ‘n piekniek gebak word.
http://www.nulaid.co.za/

Resep

Hoenderslaai met broccoli en appel

Resep aangepas uit Cooking from the heart 2
Lewer 4 – 6 porsies

Hoender
5 ml (1 e) Westfalia avokado-olie, gebruik die gewone of suurlemoen-gegeurde olie
2-3 hoenderborsies aan die been, vel verwyder
80 ml (⅓ k) sterk Rooibostee
1 lourierblaar

Slaai
7,5 ml (½ e) matige mosterd
45 ml (3 e) suurlemoensap of wit druiwe-asyn
5 ml (1 t) heuning
45 ml (3 e) Westfalia avokado-olie, gebruik die gewone of suurlemoen-gegeurde olie
2, 5 ml (½ t) gedroogde origanum
swartpeper na smaak
100 g broccoli, in blommetjies gesny of dun groenboontjies, gehalveer
250 ml (1 k) bevrore ertjies, afgespoel
¼ komkommer, gehalveer en in skyfies gesny
groot handvol gemengde slaaiblare
2 JOYA® appels, in kwarte en dan in skyfies gesny
1 x 200 g bakkie Westfalia Plain Guacamole

  1. Hoender: Voorverhit olie oor matige hitte in a groot braaipan (AMC 24 cm Chef’s Pan werk uitstekend). Braai hoender aan beide kante tot goudbruin.
  2. Verlaag die hitte, voeg tee en lourierblaar by. Plaas ‘n deksel op en prut 15-20 minute of tot net gaar. Skep uit en laat afkoel. (Die pansappe kan gevries word. Gebruik dit dan as aftreksel vir ‘n ander maaltyd). Verwyder die bene en skeur die vleis in kleiner stukkies. Of gebruik enige oorskiet-hoender.
  3. Slaai: Meng mosterd, suurlemoensap, heuning, olie en origanum saam en geur met peper. Skink ‘n bietjie oor die gaar hoender om die vleis te marineer.
  4. Skink kookwater oor die broccoli of bone en ertjies. Laat 7-10 minute staan of tot net gaar. Dreineer en herhaal proses met die broccoli en boontjies indien nodig. Spoel af om af te koel.
  5. Pak groente, hoender, komkommer, slaaiblare en appel in ‘n kosblik of op ‘n slaai bord en sit voor met die res van die slaaisous. Skep lepelsvol guacamole by die slaai sodra dit voorgesit word, vir ‘n volledige maaltyd. As die slaai vir ‘n kosblik ingepak word, hou die slaaisous en guacamole apart tot dit geëet word.
Kaas-en-mieliemuffins

Lewer 18 – 20 muffins

500 ml (2 k) volkoringmeel
15 ml (1 e) bakpoeier
5 ml (1 t) mosterdpoeier
‘n knippie sout
20 ml (4 t) vars tiemieblare
125 ml (50 g) gerasperde cheddarkaas
200 ml bevrore mieliepitte, afgespoel
80 ml (⅓ k) Westfalia Plain avokado-olie
3 ekstra-groot Nulaid eiers, geklits
500 ml (2 k) karringmelk
30 ml (2 t) sesaamsaadjies

  1. Voorverhit die oond tot 180 °C en smeer 2 x 24-muffinpanne liggies met olie.
  2. Plaas die droë bestanddele in ‘n groot mengbak en roer die tiemie, kaas en mieliepitte by.
  3. Meng die olie, eiers en karringmelk saam en roer by die droë mengsel tot dit alles net deurgemeng is, maar moenie die mengsel te veel roer nie.
  4. Skep die beslag in die voorbereide panne en strooi sesaamsaadjies oor.
  5. Bak 40 minute of tot ‘n toetspen skoon uitkom. Sit as deel van ‘n kosblik voor.


Groot Ontbyt Kosblik 6 Februarie 2017 - Guacamole-en-eier-toebroodjies

Kosblik 101

Spyskaart

Guacamole-en-eier-toebroodjie
JOYA® appel
Neute

Een van die belangrikste goed vir ‘n gesonde leefstyl, is porsiebeheer. Te veel van selfs ‘n sogenaamde gesonde kossoort, kan ongesond wees of jou laat gewig optel. In Pharma Dynamics se resepteboeke, Cooking from the heart (gratis beskikbaar op http://www.cookingfromtheheart.co.za ) word daar elke keer oor porsiegroottes gesels en praktiese raad gegee. Kyk gerus na die foto’s in die derde boek op bladsy 26-29 (in die PDF-dokument wat aanlyn beskikbaar is) vir ‘n goeie aanduiding van matige porsies.

Nog ‘n manier om porsiebeheer prakties toe te pas, is om bv minder stysel te eet en die maaltyd of kosblik op ander maniere steeds vullend genoeg te maak. Vir vandag se kosblik, is daar ‘n volgraantoebroodjie met ‘n eier-en-avokadovulsel. Die vulsel is baie voedsaam en vullend en sal jou versadig genoeg los, dat jy liewer meer van die vulsel kan eet, as net nog twee snye brood. Die tipe brood wat ‘n mens kies, is ook belangrik, want volgraanbrood het heelwat meer vesel en ook ander voedingswaarde as bv net witbrood. Witbrood is baie meer verfyn en gaan jou ook nie lank genoeg versadig laat voel nie, want dit verteer vinnig en kan jou bloedsuiker vinnig laat styg en weer val.

Die vulsel is ‘n mengsel van hardgekookte eier met avokado, in plaas van die gewone mayonnaise. Deur die mayonnaise met avo te vervang, het jy reeds ‘n gesonder vulsel, want die goeie vette in avokado is alles ook in die guacamole. Die kombinasie van guacamole (avo-puree) en eier dus is propvol gesonde olies, proteïen en ander voedingswaarde en sal jou baie meer versadig laat voel, as bv stroop of konfyt op ‘n toebroodjie. As jy brood heeltemal wil vermy, kan jy net die vulsel verdubbel en dit in ‘n bakkie inpak met ‘n lepel en dit so eet, of selfs vrugte of groente inpak om daarin te doop of daarmee saam te eet.

Westfalia Fruit het ‘n hele reeks avokado-olies in verskillende geure en ook guacamole wat dit maklik maak om die gesondheidsvoordele van avokado deel te maak van jou gesin se etes en kosblikke, selfs wanneer avokado’s nie in seisoen is nie. Die guacamole is in vier geure beskibkaar: gewoon, speserye (Spicy), biltong en soetbrandrissie. Kies die een waarvan jou gesin die meeste sal hou, want enige van hierdie sal lekker wees saam met eier. Guacamole is tradisioneel ‘n Meksikaanse avo-doopsous, maar daar is baie ander kreatiewe maniere om dit te gebruik. As jy dit soos hier op ‘n toebroodjie gebruik, hoef jy ook nie botter op die brood te smeer nie. Avokado’s is bekend daarvoor dat hulle van nature laag is in cholesterol en sout, maar propvol gesonde olies en vesel – perfek vir ‘n gesonde leefstyl.
http://www.westfaliafruit.com

Die res van vandag se kosblik sluit ‘n appel en neute in. JOYA® appels is nou in seisoen en kraakvars en heerlik sappig. Die appels kneus ook nie nie maklik nie – dus perfek om in te pak. Saam met neute is dit ‘n lekker peuselhappie as deel van die ete of om later deur die dag te geniet. JOYA® appels is sommer ‘n lekker energiehappie en onthou dat dit ‘n baie lekker bron van vesel en ander voedingswaarde is. Die appels is by uitgesoekte Woolworths supermarkte beskikbaar en jy kan op http://joyaapples.co.za/ nog meer oor die mooi vrugte gaan lees. Kry gerus JOYA® in jou lewe.

Ons gebruik graag van Nulaid se eiers en in vandag se ete, is dit ‘n onmisbare deel van die toebroodjievulsel. Die tyd toe mense gedink het te veel eiers in jou etes is ongesond, is gelukkig lankal verby. Eiers is ook nie net ‘n goeie bron van proteïen nie, maar ook ander voedingswaarde wat alles deel is van ‘n gesonde leefstyl. Wees kreatief met eiers in jou etes, want dis verseker nie net ‘n ontbytkos nie. Daar is nog baie lekker inligting oor eiers op http://www.nulaid.co.za

Resep

Guacamole-en-eier-toebroodjie

Lewer 4 porsies

4 Nulaid eiers
8 snye volkoringbrood
1 x 200 g bakkie Westfalia Spicy of Plain Guacamole
handvol roketblare

  1. Plaas ‘n kastrol (gebruik AMC 24 cm Low) met water en eiers op ‘n matige hitte en bring tot kookpunt. As die water begin prut, verlaag die hitte en prut vir 7-8 minute.
  2. Haal van die hitte af, dompel die eiers in koue water en kraak die doppe. Laat afkoel en skil die eiers.
  3. Sny die eiers in klein blokkies of druk met ‘n vurk fyn. Meng met die guacamole en smeer op 4 snye brood. Plaas roketblare bo-op en maak die broodjies toe met die res van die snye brood en pak in die kosblikke.


Groot Ontbyt Kosblik 30 Januarie 2017 - Tuna-en-mieliekoekies

Kosblik 101

Spyskaart

Tuna-en-mieliekoekies
Vars slaaibestanddele, soos broccoli, tamaties, druiwe en avokado
Heel Gemstone Fruit® perske

‘n Kleurvolle kosblik lyk ook sommer meer aptytlik en ‘n maklike manier om dit reg te kry, is om vars vrugte en groente in te pak. Kies seisonale opsies om dit sommer beide lekkerder, soeter en meer bekostigbaar te maak. Hoe meer kleure in die ete, hoe meer voedingswaarde is ook ingesluit. Die doel van ‘n kosblik is juis om almal versadig te hou tot die volgende ete, so neem in ag wat die res van die dag se ete ook insluit. ‘n Ligte ontbyt gaan dalk ‘n meer vullende kosblik vra, of as ‘n gesinslid eers na 4nm weer by die huis is, moet die kosblik gelykstaande aan ‘n vullende middagete wees. Maak seker dat daar uit elke voedingsgroep iets ingepak is en hou dit so vars en onverwerk as moontlik.

Die viskoekies met suikermielies is ideaal, want dit is sommer die proteïen en stysl in-een. Die volkoringmeel maak dit nog meer vullend en minder verfyn en jy kan ‘n hele paar daarvan inpak om die ete vullend te maak. Vandag se idee is ook ideaal as ‘n peuselete, want alles kan met die hand geniet word en vir kinders is dit soms ook makliker om aparte items te hanteer. Pak groente in waarvan jou gesin hou en sorg vir ‘n lekker verskeidenheid. Vir iemand wat heeldag oppad is, is dit ook ‘n lekker praktiese ete.

Die resep kom uit Pharma Dynamics se tweede Cooking from the heart resepteboek in die reeks, waarin daar juis ‘n hele klomp idees en resepte vir kosblikke en peuselhappies is. Laai gerus die boekies gratis af by http://www.cookingfromtheheart.co.za

Vir die geroomde suikermielies vir vandag se resep, verkies ek beslis Rhodes Quality se produk. Daar is nie onnodig baie sout en bygevoegde suiker by nie en dit het ‘n baie lekker konsistensie. Party ander produkte is vir my soms onnatuurlik styf, te veel verdik en onnodig soet. Lees dus beslis die etikette van geroomde suikermielies voor jy sommer enige iets koop. Rhodes se geroomde suikermielies dra ook die Hartstigting van SA se Hartmerk. En die gerieflike knippie op hul geblikte produkte is nog ‘n praktiese rede om te soek vir Rhodes Quality produkte.
http://www.rhodesquality.com/

Een bestanddeel waarsonder jy gaan sukkel om die tuna-en-mieliekoekies met sukses te maak, is eiers. Dit is die belangrike bestanddeel om alles saam te bind en gee die gebakkies ook ‘n lekker tekstuur. Eiers is regtig veelsydig en dra natuurlik ook tot die voedsaamheid van die ete by, want dit is nie net ‘n goeie proteïen, maar propvol voedingswaarde. Nulaid eiers is in verskillende groottes enverpakkings beskikbaar, so kyk uit vir die verskilllende kleure op die etikette en koop wat die beste by jou gesin se behoeftes pas. Ons koop ten minste 18 eiers in ‘n week en gebruik dit op verskillende maniere. Onthou dat die eierhouertjies en doppe perfek is vir die komposhoop of wurmplaas – moet dit nie in die drom gooi nie.
http://www.nulaid.co.za/

Perskes en nektariens is deesdae in ‘n wonderlike verskeidenheid van variëteite beskikbaar, so daar is regtig iets vir elke smaak. Die gladde skil nektariens in die Gemstone Fruit® reeks is sappig en regtig geurig en daar is wit en geel nektariens om van te kies. Die etikette onderskei tussen Diamond (geel) en Pearl (wit). Dieselfde onderskeid word vir die perskes in die Gemstone Fruit® reeks gebruik, so weereens is dit maklik om te weet wat jy koop. Die somerskleure van die vrugte se skil én die binnekante, as jy dit oopsny, is regtig iets wat my gereeld laat dink aan die gedig van ML de Villiers: Sy’s ‘n perskeblom – te mooi om mis te kyk!
Gemstone Fruit® is by uitgesoekte SPAR supermarkte beskikbaar.
http://www.topfruit.co.za

Resep

Tuna-en-mieliekoekies

Resep uit Cooking from the heart 2
Lewer 4 porsies

1 x 170 g blik-tuna in water, gedreineer
1 x 410 g-blik Rhodes Quality suikermielies
180 ml (⅓ k) bevrore ertjies, afgespoel
250 ml (1 k) volkoringmeel
2,5 ml (½ t) bakpoeier
2 Nulaid eiers, geklits
30 ml (2 e) gekapte vars pietersielie
1,2 ml (¼ t) sout
15 ml (1 e) suurlemoensap
swartpeper na smaak
30 ml (2 e) olyf- of avokado-olie vir braai

  1. Plaas al die bestanddele, behalwe die olie, in ’n groot mengbak. Roer tot goed gemeng.
  2. Verhit die helfte van die olie olie oor matige hitte in ’n braaipan (AMC 24 cm Chef’s Pan werk uitstekend). Braai lepelsvol van die beslag op beide kante tot goudbruin en gaar.
  3. Skep uit en dreineer op kombuispapier. Herhaal met die orige beslag en olie, indien nodig.
  4. Sit voor as deel van ’n kosblik met slaaibestanddele.

Groot Ontbyt Kosblik 23 Januarie 2017 - Stampkoringslaai

Kosblik 101

Spyskaart

Nektarien-en-stampkoringslaai (Gemstone Fruit®) met botterbone (Rhodes Quality botterbone)
Grondboontjiebotterskywe (resep uit Cooking from the heart 2)

As die kwik begin styg, is ‘n mens dikwels nie lus vir ‘n warm bord kos nie – nie om dit kook of te eet nie. Daar is gelukkige baie eenvoudige maniere om steeds gesond, vullend en lekker te eet.

Die resep vir vandag kan as bygereg of vegetariese ete gebruik word en jy kan selfs die bone met nog ‘n proteïen aanvul. Die oorspronklike resep kom uit my resepteboek Maak vyf, waar dit as aandete met kasslertjops gemaak is, want die kombinasie van die effens rokerige vleis met vars perskes en ‘n kruie-slaaisous is heerlik. Dit bly vir my lekker om met geurkombinasies te speel, so wanneer ek weet iets werk goed saam, bv die perkses en kruieslaaisous met ‘n meer souterige smaak, varieer ek graag van die ander bestanddele om nog weer ‘n nuwe manier te kry om dit te gebruik. In hierdie resep, is die bone en perskes, maar ook die bone en ‘n tuisgemaakte kruieslaaisous met vars tiemie en balsamiese asyn altyd ‘n wenner.

Bone, en iets soos die stampkoring, kan die ander geure van ‘n gereg baie maklik absorbeer, wat die hele gereg baie geurig maak. Hierdie slaai is dus bedoel as ligte maaltyd en kan vir aandete meer vullend gemaak word met nog vleis. Selfs hoender sal baie lekker wees daarin. Maak dan genoeg koring, sodat jy vir die volgende dag se kosblikke die bone en perskes kan kombineer.

Goeie eetgewoontes vir die hele gesin, wat dan ‘n leefstyl word, is een van die belangrikste ‘geskenke’ wat jy vir jou kinders kan gee. Voedsame, tuis-gepakte kosblikke is dalk bietjie meer moeite en verg bietjie meer beplanning as net nog ‘n toebroodjie of ‘n geldjie vir die snoepie, maar dit bly die moeite werd. Veral soetgoed wat by die huis gemaak word, is dikwels gesonder, want dan kan jy beheer hoeveel suiker daarin gebruik word en beter keuses maak. Pharma Dynamics se resepteboekies, Cooking from the heart, fokus juis daarom op ons almal aan te moedig om gesonder te leef en eet. Daar is baie voorstelle, raad en idees om dit prakties te maak. http://www.cookingfromtheheart.co.za

Hou kosblikke vullend en voedsaam en probeer verwerkte en verfynde kos so ver as moontlik vermy. Sorg vir ‘n lekker verskeidenheid kos en benut die vars bestanddele van elke seisoen. Hoe kleurvoller die inhoud van die kosblik, hoe groter is die variasie van voedingselemente wat ingepak is. Beperk ook sout, suiker en onnatuurlike preserveermiddels. Natuurlike soet smake kan op baie ander maniere as met suiker verkry word. Hierdie week se twee resepte is uistekende voorbeelde daarvan.

My kinders is dol oor die grondboontjiebotterskywe vir die week se kosblikke. Dit is verspot maklik om te maak en is regtig lekker. Onthou om die etiket van die grondboontjiebotter te lees, sodat daar nie onnodig baie bygevoegde suiker en sout in is nie. (Om kos-etikette op verwerkte produkte te lees word vinnig ‘n gewoonte as ‘n mens dit eers begin doen.) Die mengsel word met eier gebind, wat nog ‘n manier is om die happie ‘n bietjie meer voedingswaarde te gee. Eiers is regtig propvol voedsaamheid en kan maar gereeld deel gemaak word van jou inkopielysie en spyskaarte. Nulaid het ‘n goeie verskeidenheid eier-groottes in winkels beskikbaar en ook in verskillende grootte verpakkings, so kyk gerus wat pas jou gesin se behoeftes die beste. Onthou dat eiers se doppe en verpakking alles ook baie omgewingsvriendelik is – gebruik dit alles in jou komposhoop. Sommer nog ‘n manier waarop eiers veelsydig kan wees. Dit is beslis ‘n item wat altyd op my inkopielysie is. http://www.nulaid.co.za/

Die somer is sinoniem met vars vrugte soos perskes en as jy eers ‘n perske of nektarien uit die
Gemstone Fruit® reeks geproe het, gaan jy beslis weer daarvoor in ‘n winkel soek. Die reeks word verdeel in geel en wit vrugte, beide vir perskes en nektariens en die vrugte is almal baie sappig en soet. Ek gebruik graag perskes in slaaie en ander geregte, soos die slaai van vandag, want dit gee ‘n natuurlike soet smaak aan ‘n ete en kombineer dikwels so goed met soveel ander bestanddele. Dit kan bv met ‘n verskeidenheid kase gebruik word en is ‘n maklike manier om ‘n eenvoudige groenslaai op te kikker. Die Gemstone vrugte is beslis nie net lekker as peuselhappie nie, so wees gerus kreatief daarmee terwyl dit in seisoen is. Onthou sommer ook dat dit ‘n maklike manier is om ‘n bottel koue water interessant te maak – sit ‘n paar skyfies perske of nektarien daarin en jy sal dalk verbaas wees oor hoe vinnig jy dit opdrink.
http://www.topfruit.co.za

Mense is soms versigtig om op baie warm dae vleis, hoender of vis in ‘n kosblik te sit, veral as dit dalk eers later geëet gaan word. Met bone, lensies, peule en neute is dit wel moontlik om ‘n ete steeds vullend genoeg te maak. Die gerief van geblikte bone is ook iets wat ideaal is vir ‘n kosblik. Rhodes Quality se geblikte botterbone is ‘n baie bekostigbare bestanddeel en kan op verskillende maniere in ‘n kosblik gebruik word. Die gerieflike knippie op hul reeks blikkies maak dit sommer nog makliker om te gebruik, want jy hoef nie met ‘n bliksnyer te sukkel nie en die randjie van die blik is dan ook nie naastenby so skerp en gevaarlik nie. Bone is ‘n lekker bron van proteïen en pas by ‘n verskeidenheid van ander geure. Dit gee ‘n interessante tekstuur in die slaai en is baie lekker saam met die perskes en slaaisous.
http://www.rhodesquality.com/

Die Afrikaanse woord vir die week se kosblik is stampkoring. Dit verskyn nog op sommige van die verpakkings, maar omdat daar dikwels net Engelse bewoording gebruik word, verloor ons soms die mooi Afrikaanse term vir sommige bestanddele. Jy sal dus ‘pearled wheat’ op verpakkings sien, maar onthou die mooi woord: stampkoring.

Resepte

Stampkoringslaai met bone & perskes

Resep aangepas uit Maak vyf/ Make five
Lewer 4 – 6 porsies

250 ml (1 k) stampkoring
4 takkies vars tiemie
60 ml (¼ k) olyf- of avokado-olie
20 ml (4 t) vars tiemieblare
20 ml (4 t) appelasyn
10 ml (2 t) balsamiese asyn
sout en peper
1 x 410 g-blik botterbone, gedreineer
2 Gemstone Fruit® nektariens, ontpit en in dun wiggies gesny
’n paar ekstra vars tiemieblare

  1. Plaas die stampkoring, takkies tiemie en ’n knippie sout in ’n kastrol (AMC 20cm Low werk uitstekend). Bedek met water,verhit tot kookpunt en prut met ’n deksel op vir 30-40 minute of tot sag. Dreineer, spoel af en laat dit afkoel.
  2. Meng die olie, tiemieblare, appel- en balsamiese asyn om ’n slaaisous te maak. Geur na smaak.
  3. Plaas die bone en afgekoelde stampkoring in ’n mengbak en giet die slaaisous bo-oor. Meng liggies deur. Roer die vrugte deur. Garneer met die ekstra tiemie en sit voor.
Grondboontjiebotterskywe

Resep uit Cooking from the heart 2
Lewer ongeveer 20 skywe

500 ml (2 k) hawermout
80 ml (⅓ k) heuning
80 ml (⅓ k) dadels, gekap
75 ml (5 e) grondboontjiebotter
1 groot Nulaid eier, geklits
60 ml (¼ k) sonneblomolie
5 ml (1t) gemaalde kaneel of gemengde gedroogde speserye
5 ml (1 t) vanieljegeursel

  1. Voorverhit die oond tot 180 °C en smeer ’n 18 x 30 cm-bakplaat liggies met olie.
  2. Plaas al die bestanddele saam in ‘n mengbak en meng tot goed gemeng.
  3. Druk die mengsel liggies in ‘n eweredige laag in die bakplaat. Bak 10-15 minute of tot goudbruin en gestol.
  4. Sny in 20 skywe, wanneer dit nog warm is. Laat dit in die bakplaat afkoel. Bêre in ‘n lugdigte houer vir tot ‘n week.

Groot Ontbyt Kosblik 16 Januarie 2017 - Kekerertjieslaai

Kosblik 101

Spyskaart

Vegetariese kekerertjie-slaai met eier
Nektarienwiggies met ricotta-doopsous
Neute

Ons is deur die eerste paar dae van die nuwe skooljaar en nou lê hefaan voor – vir werk, leer en kosblikke pak. Maar moenie moedeloos word nie, jy is op die regte plek vir maklike en voedsame idees vir die hele gesin. Saam met ‘n gesonde leefstyl as nuwejaarsvoorneme, moet jy ook besluit om aandetes só te beplan, dat dit die kosblik-situasie sommer van meet af aan makliker maak. Selfs al kan net helfte van die week se aandetes ‘n deel van die volgende dag se kosblikke word, is die stryd al halfpad gewonne.

In die somer is daar ‘n wonderlike verskeidenheid van vars vrugte en groente wat maklik is om in te pak. Kombineer dit met neute of ‘n ander gesonde proteïen om dit vullend genoeg te maak en sit dit op verskillende maniere voor. Soms kan dit ‘n slaai wees, ander kere dalk aparte elemente om aan te knibbel.

Cooking from the heart, die reeks resepteboeke wat deur Pharma Dynamics ontwikkel is, spog met ‘n wye verskeidenheid resepte wat maklik deel kan word van ‘n kosblik. Die boekies met ‘n klomp wenke en idees oor ‘n gesonde leefstyl, is gratis op hul webwerf beskikbaar http://www.cookingfromtheheart.co.za

‘n Voedsame, gebalanseerde kosblik is meer as net nog ‘n toebroodjie, maar regtig nie moeilik om te pak nie. ‘n Lekker verskeidenheid kos deur die week, in vullende, maar matige porsies is die eerste stap. Kies veral kos wat so vars en onverwerk as moontlik is, sodat dit soveel as moontlik voedingswaarde bevat. Klaar-verpakte en voorbereide opsies is gerieflik, maar nie altyd die gesondste keuse nie. Dit is ook baie meer bekostigbaar om self jou gesin se kosblikke voor te berei as om alles net aan te koop en in te pak.

Een manier om ‘n lekker variasie te verseker, is om te sorg dat daar heelwat kleur in die kosblik is. Nog ‘n manier is om die proteïen af te wissel. Dit sluit selfs vegetariese opsies soos bone, lensies en peule in, wat ook meer bekostigbaar is. ‘n Vorige aand se bygereg of slaai is ‘n lekker basis vir ‘n kosblik-ete, want jy hoef dikwels net ekstra proteïen by te sit om dit ‘n maaltyd te maak. Vandag se kekerertjieslaai is ‘n uitstekende voorbeeld daarvan – dit is ‘n lekker bygereg met hoender of braaivleis vir aandete. Sit dan net hardgekookte eier die volgende dag by vir ‘n kosblik-ete. Vir kinders kan die slaaibestanddele en eier selfs apart ingepak word.

Nulaid is ‘n maatskappy wat baie moeite doen om verbruikers in te lig oor die veelsydigheid en gesonde aspekte van eiers. In hierdie week se kosblik is die eier ‘n belangrike bron van proteïen wat die slaai ekstra vullend maak. Kyk gerus na die wenke oor hoe om ‘n eier suksesvol te kook, sodat dit hard genoeg is om op te sny vir die slaai, maar nie droog of blou is nie. Nulaid se webwerf http://www.nulaid.co.za/ is ook ‘n wonderlike bron van inligting oor eiers.

Ek is dol oor vrugte en die keuses in die somer maak my sommer ekstra opgewonde. Die nuwe reeks Gemstone Fruit® nekatriens en perskes se kleure is al genoeg om mens lus te maak om gereeld een van die sappige vrugte deel te maak van ‘n kosblik. Ongeag of dit as heel vrug, in ‘n slaai of op ‘n ander manier gebruik word. Die perskes het ‘n donserigheid op die skil, wat maklik kan afspoel. Die nektariens het ‘n gladde wang en albei vrugte het Diamond (geel vrugte) en Pearl (wit vrugte) opsies om van te kies. Die vrugte is heerlik geurig met ‘n stewige, maar sappige tekstuur. Beide is by uitgesoekte SPAR supermarkte beskikbaar Die week gebruik ons ‘n nektarien, in wiggies gesny, wat in ‘n ricotta-doopsous gedruk kan word. Die doopsous is met gemaalde kaneel en ‘n paar druppels heuning gegeur. Die vrugte is van nature soet, so die doopsous moenie te soet wees nie.

Deel van gebalanseerde etes, is om ook peule en sade in jou etes in te sluit. Dit is ‘n bekostigbare bron van proteïen en baie veelsydig. Vandag se slaai word met kekerertjies gemaak en Rhodes Quality se gebliktes is perfek hiervoor. Die gerieflike knippie op die deksel maak dit maklik om oop te maak, te dreineer en te gebruik. Moenie die gedreineerde vloeistof weggooi nie, vries dit eerder om later as aftreksel in ‘n bredie of sop te gebruik. Heelwat ander produkte in Rhodes Quality se reeks kan ook vir kosblikke gebruik word, soos hul reeks tamatieprodukte, suikermielies, vrugtesappe met ‘n lae GI en ander bone en peule. Hul webwerf
http://www.rhodesquality.com/ het meer inligting oor die reeks.

Resepte

Nektarienwiggies met ‘n doopsous

Meng 200 g ricottakaas met 2,5 ml (½ t) gemaalde kaneel en 10 ml (2 t) heuning. Sny Gemstone Fruit® nektariens in wiggies en sit dit met die sousie voor.

Vegetariese kekerertjieslaai

Resep uit Cooking from the heart 2
Lewer 4 porsies

2 tamaties, in blokkie gesny
¼ komkommer, in blokkies gesny
2 wortels, in kwarte en dan in skyfies gesny
1 skyf fetakaas, in blokkies gesny of gekrummel
2 x 410 g-blikke Rhodes Quality kekerertjies, gedreineer
4 Nulaid eiers, gekook, afgedop, gehalveer en in skyfies gesny
1 avokado, in blokkies gesny

Slaaisous
15 ml (1 e) rooi of wit druiwe asyn
30 ml (2 e) olyf- of avokado-olie
5 ml (1 t) gedroogde of 10 ml (2 t) vars tiemie
2,5 ml (½ t) gemaalde komyn
1,2 ml ( ¼ t) sout
suurlemoensap en swartpeper na smaak

  1. Meng al die slaaibestanddele saam, behalwe die avokado.
  2. Slaaisous: Meng al die bestanddele saam en geur met suurlemoensap en peper.
  3. Roer die slaaisous deur die slaai. Voeg die avokado by net voor die geëet word. Geniet as ‘n ligte, maar vullende somermaaltyd.

Groot Ontbyt Kosblik 9 Januarie 2017 - Piesangbrood

Kosblik 101

Spyskaart

Perske met bloukaas, groenboontjies, neute en sade met oorskiet-hoender as peuselete of slaai
Tamatiedrankie met basiliekruid en kruisement
Piesangbrood

Ek hoop jy het ‘n fantastiese vakansie met familie en vriende gehad. Die groot feestyd is verby, maar dit beteken gelukkig nie dat daar nou ‘n maand van water en droëbrood voorlê nie. Ja, dalk het ons almal bietjie meer as gewoonlik geëet en moet ons die beursies so bietjie toehou, maar met ‘n paar praktiese planne en basiese bestanddele kan jy steeds heerlik eet. En seker maak dat jou gesin se kosblikke gesond en gebalanseerd bly.

‘n Nuwe jaar bring dikwels nuwe voornemens en dalk is jou plan om die jaar juis ‘n gesonder leefstyl te volg. Dan is jy op die regte plek, want hier deel ek elke week ‘n klompie idees en resepte vir elkeen se smaak. Hierdie tyd van die jaar is daar ook nog heelwat vars produkte waarmee jy in ‘n japtrap iets kan voorberei. Om met seisonale bestanddele te kook, is sommer ‘n eerste goeie stap vir ‘n gesonde leefstyl. Die produkte is gewoonlik sommer ekstra geurig en ook meer bekostigbaar terwyl dit in seisoen is – min kookwerk is dus nodig.

Op ‘n warm somersdag het ‘n mens ook nie altyd lus vir ‘n bord warm kos nie, so dan is iets vars en seisonaal perfek. Vandag se resep gebruik oorskiet-hoender en vars perskes, boontjies en ‘n stukkie bloukaas of fetakaas vir ‘n lekker slaai. Dit kan selfs ‘n peuselete wees.

Daar is deesdae soveel nuwe perske- en nektarienkultivars beskikbaar dat ‘n mens omtrent kan kies en keur. Gemstone Fruit® is juis ‘n nuwe reeks perskes en nektariens wat veral in Spar beskikbaar is. Soek gerus vir die Gemstone etikette en verpakking. Daar is geel en wit vrugte in die reeks en word as die Diamond reeks (geel vleis) en Pearl reeks (vir die witvleis-vrugte) onderskei. Die vrugte is heerlik sappig en het ‘n baie spesiale geur. Vir iets soos hierdie slaai, is daar nie eers ‘n slaaisous nodig nie, want die vrugte sal die slaai klam genoeg hou. Geniet ‘n Gemstone perske of nektarien ook as peuselhappie deur die dag. Onthou: die nektariens het ‘n gladde wang en die perskes ‘n effense wollerige tekstuur wat maklik kan afwas.
Lees gerus meer oor die vrugte op http://www.topfruit.co.za/

Vandag se ete is geurig en vullend – een van die beginsels van ‘n gesonde kosblik-ete. Pharma Dynamics se resepteboeke moedig ons almal juis aan om so gebalanseerd en onverwerk as moontlik te eet. En wanneer iets soets of gebak geëet word, is dit die heel beste om dit self te maak, soos die piesangbroodresep wat ons vandag maak. Die Cooking from the heart-resepteboeke gaan juis ook ‘n gesonde leefstyl en is op geen manier ‘n dieët nie, maar ‘n manier van eet. Die piesangbroodresep kom juis uit die een boekie en aangesien heelwat piesangs gebruik word om ‘n soet smaak te verleen, is heelwat minder suiker nodig. Die volkoringmeel is ook ‘n goeie manier om nog vesel in die piesangbrood te sit, en nie net koekmeel te gebruik nie.
Die boekies is gratis beskikbaar op hul webwerf http://www.cookingfromtheheart.co.za

Sonder eiers, sal die piesangbroodresep nie dieselfde resultaat lewer of dieselfde tekstuur hê nie. Ons gebruik Nulaid se eiers nou al vir ‘n paar weke op verskillende maniere in #Kosblik en hierdie is nou maar net nog ‘n manier om die veelsydigheid van eiers te bewys. Dis beslis ook ‘n staple-item in my kombuis en iets waarsonder ek moeilik sal kosmaak. Eiers in ‘n uiters gesonde bron van proteïen en help ook om die piesangbrood sommer meer vullend en voedsaam te maak, want dis propvol ander voedingswaarde ook. Nulaid se webwerf is ook ‘n bron van baie inligting oor eiers en maniere om dit te gebruik http://www.nulaid.co.za/ of volg gerus hul Facebook-blad vir nog lekker idees en resepte.

‘n Reeks produkte waarmee ek ook graag kook, is Rhodes Quality s’n. Dis baie goeie kwaliteit en goeie waarde vir geld. Die veelsydige reeks tamatieprodukte is gereeld op my inkopielys – van die geblikte tamaties tot die tamatiepuree en –pasta, want daarmee kan ‘n groot variasie van geregte voorberei. Iets soos die tamatiepasta kom ook in verskillende groottes voor, so kies die een wat vir jou gesin en kook-behoeftes geskik is. Die nuwe plastiekbakkie wat toegemaak en weer gebruik kan word is nogal handig.
Vir hierdie week se kosblik, is ‘n verfrissende tamatiedrankie op die spyskaart. Dis basies net ‘n blik gekapte tamaties wat jy verder verpulp saam met komkommer, seldery en vars kruie – regtig lekker vir ‘n warm dag. Moenie daaraan dink as ‘n sop nie, maar as ‘n gesonde drankie of selfs ‘n ete-in-‘n-glas. Ek ken baie mense wat sê dat hulle nie kan eet as dit so warm is nie en verkies om dan net ‘n yskoue drankie te geniet. As dit boonop vullend en gesond is, het jy sommer twee goed gelyktydig reggekry. Tamatieprodukte se tamaties is reeds gaar, wat beteken dat dit gerieflik is en net so gebruik kan word. Verder is gaar tamaties bekend daarvoor dat die antioksidant likopeen, dan baie maklik deur die liggaam geabsorbeer kan word – dus sommer nog gesonder. Die drankie is ook ‘n goeie manier om te verhoed dat jy dehidreer, want daar is baie min sout in en die tamaties, komkommer en seldery is hoog in vog. Kyk na Rhodes se webwerf om te sien watter produkte nog alles in die reeks is. http://www.rhodesquality.com/

Resepte

Perske-en-hoender peuselete of slaai

Sny Gemstone Fruit® perskes in wiggies en pak in ‘n kosblik met gaar hoender, ‘n stukkie matige bloukaas of fetakaas, geblansjeerde groenboontjies en neute, bv. amandels en sonneblomsaad. Skink ‘n bietjie olyf- of avokado-olie oor as jy ‘n slaaisous nodig het, maar die perskes is dikwels sappig genoeg. Geniet as ‘n slaai of as ‘n peuselete in ‘n kosblik.

Tamatiedrankie

Plaas 1 x 410 g blik Rhodes Quality gekapte tamaties en 15 ml (1 e) Rhodes Quality tamatiepasta in ‘n mengbeker. Sny ¼ - ½ komkommer en 2 selderystingels in blokkies en voeg by die tamaties. Sit ‘n groot handevol elke vars basiliekruid- en kruisementblare by en meng met ‘n stokmenger tot glad. Voeg water of ys by, indien verkies. ‘n Skeut avokado- of olyfolie en ‘n bietjie swartpeper na smaak sal ook lekker wees in die drankie. Indien verkies, kan brandrissies (soos jalapeños), paprika of brandrissiesous (Tabasco) ook bygevoeg word. ‘n Ryp avokado sal die drankie heelwat dikker maak en ook meer vullend, as jy dit as maaltyd wil geniet.

Piesangbrood

Resep uit Cooking from the heart 1
Lewer 1 brood

75ml (5 e) sonneblomolie
125 ml (½ k) suiker
2 Nulaid eiers, geklits
5 ml (1 t) vanieljegeursel
4 ryp piesangs, fyngedruk
2,5 ml (½ t) koeksoda
180 ml (¾ k) louwarm melk
375 ml (1½ k) koekmeel
125 ml (½ k) volkoringmeel
2,5 ml (½ t) bakpoeier

  1. Voorverhit die oond tot 180 °C. Smeer ‘n 1,5 liter-broodpan met botter.
  2. Klits olie, suiker, eiers en vanielje saam en roer die piesangs by.
  3. Roer die koeksoda by die melk tot opgelos en roer by de eiermengsel.
  4. Plaas droë bestanddele in ‘n groot mengbak en roer die eiermengsel daarby.
  5. Skep beslag in die broodpan en bak 40 minute of tot ‘n toetspen skoon uitkom. Laat op ‘n afkoelrakkie afkoel.

Wenk
1. Voeg 5 ml (1 t) gemaalde neutmuskaat en 15 ml (1 e) gemaalde kaneel of gemengde speserye by die beslag.

Groot Ontbyt Kosblik 16 Desember 2016 - Eier-smulhappies

Kosblik 101

Spyskaart

Eier-smulhappies met pesto, tamaties en mozzarella
Roketblare-en-komkommerslaai met olyfolie
Rou amandels
Somer-avokado
JOYA® appelwiggies met sjokolade doopsous


Maklike kos vir die vakansietyd – dis wat mens nodig het. Almal wil bietjie kan agteroorsit en ontspan, maar steeds lekker eet. Geniet die eierhappie wat vandag se hoofresep is – jy kan selfs kreatief wees met die bestanddele waarmee jy dit geur. Ander groente soos spinasieblare of broccoli is ook heerlik met eier. Of soteer sampioene en uie en gebruik as vulsel. Verskillende kase soos cheddar, parmesan of feta is ook lekker om te gebruik.
Die vermoë van die eiers om te stol en die bestanddele saam te bind, beteken dat jy nie ‘n kors of ander basis nodig het nie. Hou net die verhoudig eiers tot ander bestanddele soos in die resep. Daar word ook nie water by die eiers geklits nie, maar die suurroom gee dit ‘n heerlike sagte tekstuur en help ook om die gereg stewig genoeg te maak, dat dit in blokkies gesny kan word. Die gereg kan warm of koud voorgesit word. Nulaid se ekstra-groot eiers is ideaal vir die gereg en as jy een tot twee eiers per persoon reken, dan het jy ‘n gesonde en lekker vullende ete. Onthou om beslis eiers op jou lysie te sit vir die vakansie se kos – daar is soveel wat jy daarmee kan doen en dis perfek om ‘n vinnige ete voor te berei. Nulaid se webwerf het ook ‘n hele klompie interessante feite en wenke oor eiers. As jy ‘n pak van 18 Nulaid-eiers koop, loer onder die karton wat bo-op die verpakking is en hou die kleiner kinders lekker besig met die oulike inkleurprentjies.
http://www.nulaid.co.za/

Ons het die jaar baie oor gesonde eetgewoontes en ‘n gesonde leefstyl gesels en heelwat resepte uit Pharma Dynamics se resepteboeke Cooking from the heart gemaak. Onthou dat die boeke al drie gratis beskikbaar is op hul webwef http://www.cookingfromtheheart.co.za Moenie die vakansie in die versoeking kom om al die goeie gewoontes van die jaar by die venster te laat uitwaai nie – dit maak dinge in die nuwejaar net soveel makliker as jy nie in Januarie skielik weer ‘anders en gesonder’ moet eet nie. Kies gebalanseerde etes, beheer jou porsiegroottes en laat jouself beslis van tyd tot tyd ‘n bederf toe, maar hou matigheid voor oë – jy gaan baie trots wees op jouself as jy dit regkry.

En dan is vars vrugte die tyd van die jaar beslis ook op my inkopielysie. My gesin is dol oor ferm en krakerige, stroopsoet JOYA® appels wat nou beskikbaar is. Die appels kneus nie maklik nie, so dit is perfek om in te pak en is ‘n lekker peuselhappie. Ek gebruik appels op verskillende maniere in ons etes, van peuselkos en natuurlik in ‘n kosblik, maar is ewe lief daarvoor in ‘n slaai en vir vandag se sjokolade doopsous, werk wiggies appel sommer perfek as die ‘lepeltijes’. Appel en sjokolade is altyd ‘n lekker kombinasie, so probeer gerus die resep.
http://joyaapples.co.za/

As jy die vakansie moet inpak om by ‘n ander huis te gaan vakansie hou, is GLAD se reeks produkte iets wat beslis ook op jou lysie moet wees. Daar is ‘n lekker verskeidenheid en groottes plastieksakkies en items soos foelie en kleefplastiek is iets wat ek altyd inpak en saam neem. GLAD se Bake and Cooking paper is ook ‘n veelsydige produk en maak dit net soveel makliker om iets in die oond te rooster of te bak, sonder om na die tyd te sukkel met bakplate en oondbakke wat gewas moet word. Kyk ook gerus uit vir hul nuwe reeks skoonmaakprodukte, die Chux-reeks. Daar is heerlike groot, absorberende kombuislappies en stewige wassponsies wat die skoonmaakproses net soveel makliker maak.
http://www.glad.co.za/

Resepte

Eier-smulhappies

Lewer 6 – 8 porsies

6 Nulaid ekstra-groot eiers
125 ml (½ k) suuroom
sout en peper
150 g kersietamaties, gehalveer
100 g mozzarellakaas, in blokkies gesny
45 ml (3e) basiliekruidpesto
handvol vars basiliekruidblare

  1. Voorverhit die oond tot 180 °C. Voer ’n oondpan of -bak met GLAD Bake and Cooking Paper uit.
  2. Klits helfte van die eiers met die suuroom tot ‘n gladde mengsel. Klits die res van die eiers by en geur na smaak met sout en peper.
  3. Plaas tamaties en kaas in die oondbak. Giet die eiermengsel oor en skep lepelsvol pesto bo-op. Bak vir 20-25 minute of tot net gestol en goudbruin. Moenie dit oorgaar maak nie, dan stoot die eiers al die vog uit.
  4. Laat afkoel en sny in blokkies of sit dit warm voor as dit dadelik geëet gaan word. Sit voor met vars basiliekruidblare en nog pesto.
Sjokolade doopsous

Resep uit Cooking from the heart 3
Lewer 4 porsies

15 ml (1 e) suiker
45 ml (3 e) mielieblom
45 ml (3 e) kakao
1,2 ml (¼ t) gemaalde kaneel
500 ml (2 k) melk
5 ml (1 t) vanieljegeursel
2-3 JOYA® appels, met die skil in wiggies gesny

  1. Meng suiker, mielieblom, kakao en kaneel met ’n bietjie van die melk om ‘n pasta te vorm.
  2. Verhit die res van die melk oor matige hitte in ‘n klein kastrol (‘n AMC 20 cm Low werk goed) tot net warm. Roer ‘n bietjie van die warm melk by die pasta, en roer dit by die res van die melk in die kastrol.
  3. Roer aanhoudend oor matige hitte tot die mengsel verdik. Haal van die hitte af en roer die vanielje by.
  4. Skep in klein bakkies, laat afkoel en hou dan in die yskas tot dit voorgesit gaan word. Sit dit met die appelwiggies voor – dit kan sommer as ‘lepeltjies’ gebruik om die sous op te skep.

Groot Ontbyt Kosblik 12 Desember 2016 - Appel-en-kaneelplaatkoekies

Kosblik 101

Spyskaart

Hoenderboudjies
Slaaigoed (bv. broccoli, mange tout, baba-mielies, aarbeie)
JOYA® appel-en-kaneel-plaatkoekies met maaskaas, kaneel en heuning
Waterbottel (gegeur met appelwiggies)

Party van ons moet nog ‘n week of twee werk voor die vakansie amptelik kan begin, vir ander het die lang somervakansie reeds aangebreek. Dalk is jy een van die staatmakers wat hierdie tyd van die jaar iewers op jou pos is, sodat die res van ons met verlof kan wees. Hoe dit ook al sy, ons wil almal lekker eet. Terselfdertyd moet almal verkieslik steeds so gesond moontlik eet, al lê die feestyd voor.

Dalk is jy oppad met vakansie en is padkos (en nie meer kosblikke nie) op die spyskaart. Hierdie maand se #Kosblik-planne is ewe geskik vir ‘n ete oppad, as piekniek of waar jy met vakansie is. Kies kos en bestanddele wat maklik hanteer, bv hoenderboudjies, vrugte en groente wat in hanteerbare stukkies of porsies gesny word en ander kos wat maklik met die hand geniet kan word.

Hierdie tyd van die jaar braai ons almal graag en dan is ‘n lekker, maklike marinade iets wat almal geniet. Die hoenderporsies se marinade bestaan uit net ‘n paar bestanddele en is regtig geurig. Pharma Dynamics se reeks resepteboeke, Cooking from the heart, het ‘n hele klomp resepte in vir elke smaak. Die beginsel om soveel as moontlik self te maak, is juis van toepassing met hierdie marinade, want as dit tuisgemaak is, kan jy beheer wat daarin is. Dit is nie net die feit dat jy minder suiker, sout en preserveermiddels gebruik wat dit gesonder maak nie, maar ook die feit dat jy met meestal vars, onverwerkte produkte baie geur kan verleen. Dieselfde geld vir ‘n tuisgemaakte hoendergereg, teenoor iets wat by ‘n wegneem-eetplek gekoop word, want laasgenoemde is dikwels baie sout en diepgebraai, dus onnodig vetterig. Hou sommer hierdie resep vir die vakansietyd byderhand, want jy kan die hoender beslis ook oor die kole gaarmaak.
Vir nog gesonde resepte, besoek gerus http://www.cookingfromtheheart.co.za

Nog ‘n bestanddeel wat beslis op my vakansie-koslys is, is eiers. Nulaid se reeks eiers is in groot, ekstra-groot en jumbo beskikbaar. Dis ‘n wonderlike bron van proteïen en ook heelwat ander voedingselemente wat alles belangrik is vir ‘n gesonde leefstyl. Vir die vakansie kan jy letterlik van ontbyt tot iets vir aandete, peuselhappies en natuurlik gebak daarmee voorberei. Die plaatkoekies op vandag se spyskaart kan nie sommer sonder eiers gemaak word nie, want die eiers gee die plaatkoekies ‘n heerlike sagte tekstuur, saam met die karringmelk wat gebruik word en dis natuurlik ook ‘n belangrike bindmiddel in die beslag. Die feit dat dit ook tuisgemaak is, is beslis ‘n beter keuse as om dit by ‘n winkel te koop. http://www.nulaid.co.za/

‘n Heerlike seisoensvrug wat as peusel- of energiehappie ingepak kan word, maar ewe lekker is om mee te bak, is ‘n JOYA® appel. Om die plaatkoekies ‘n natuurlike soet smaak te gee, het ek van die kraakvars, soet appels grof gerasper en by die beslag ingeroer – daar is dus geen bygevoegde suiker nodig nie. Gemaalde kaneel is altyd lekker met appel en ‘n maklike manier om ‘n heerlike bederfhappie te maak. Pak die plaatkoekies in en laat elkeen ‘n bietjie maaskaas, wat jy self met ‘n knippie kaneel en ‘n drupsel heuning geur, daarop smeer. Sit dun wiggies appel daarop voor vir ‘n stylvolle happie. Onthou om veral die porsies van ‘n soetigheid te beheer en nie te veel daarvan op ‘n keer te eet nie. Die plaatkoekies dien in die geval sommer ook as die stysel vir die ete en alhoewel koekmeel, wat meer verfyn is, gebruik word, help die vars appel om meer vesel in die happie in te sluit. Maar pak gerus ‘n JOYA® appel of twee in nou piekniekmandjie of vir padkos, want die appels kneus nie maklik nie en is perfek vir buitelug- en oppad-etes. Sit ook sommer ‘n paar vars appelwiggies met die plaatkoekies voor en ook in jou waterbottel, vir gegeurde water op die natuurlike manier.
http://joyaapples.co.za/

Kos wat vir ‘n piekniek of as padkos ingepak word, moet beslis nog aptytlik wees teen die tyd dat dat voorgesit word, anders is niemand lus daarvoor nie. Verpak dus iets soos die hoenderboudjies in ‘n stuk GLAD foelie. Die slaaibestanddele en vrugte is ideaal in ‘n GLAD ZipSeal sakkie en dit werk uitstekend om bestanddele ook apart te hou en mekaar nie pap te druk nie. Die plaatkoekies kan ook in ‘n groot stuk GLAD foelie toegedraai word of verpak dit in ‘n stuk GLAD bakpapier en laat elkeen uit die verpakking die plaatkoekies smeer en geniet. Reeds gesnyde appelwiggies wat vinnig in water afgespoel en dan in GLAD ZipSeal sakkies verpak is, sal ook langer vars bly en nie sommer verkleur nie, omdat dit feitlik lugdig verseël kan word. GLAD South Africa is ook die verspreiders van ‘n nuwe reeks Chux produkte, onder andere kombuislappies en wassponsies van baie goeie gehalte. Kyk gerus in jou plaaslike SPAR supermark of jy dit kry, want die lappies is perfek vir ‘n piekniekmandjie of om taai vingers oppad tjoef-tjaf uit te sorteer. http://www.glad.co.za/

Resepte

Hoenderboudjies

Resep aangepas uit Cooking from the heart 1
Lewer 4 – 6 porsies

15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
swartpeper na smaak
15 ml (1 e) tamatiepasta
15 ml (1 e) paprika
30 ml (2 e) suurlemoensap
2,5 ml (½ t) sout
1 kg hoenderporsies, bv. boudjies
125 ml (½ k) water of Rooibostee

  1. Voorverhit die oond tot 180 °C.
  2. Meng die olie met orige geurmiddels en smeer oor die hoender. Plaas in ‘n groot oondbak.
  3. Giet die vloeistof rondom die hoender in die oondbak. Bedek met GLAD foelie en rooster vir 20 minute. Haal die foelie af en rooster nog 10-15 minute of tot goudbruin en gaar.
  4. Sit voor as aandete met ‘n groenslaai of maak genoeg en pak dit in ‘n kosblik met individuele slaaibestanddele.
JOYA® appel-&-kaneel-plaatkoekies

Lewer 24-30 plaatkoekies

280 g (500 ml) koekmeel
15 ml (1 e) bakpoeier
2 ml sout
10 ml (2 t) gemaalde kaneel
2 Nulaid ekstra-groot eiers
500 ml (2 k) karringmelk
2 JOYA® appels, met die skil aan grofgerasper
60 ml (¼ k) botter, gesmelt
sonneblom-of avokado-olie vir braai

  1. Sif die droë bestanddele saam in ’n mengbak. Klits die eiers en karringmelk saam en maak ’n holte in die middel van die meelmengsel.
  2. Klits die eiermengsel by die meel tot ’n gladde beslag vorm. Roer die appel by. Wees versigtig om dit nie te veel te meng nie, want dit kan die plaatkoekies swaar maak. Roer die botter goed deur.
  3. Verhit ’n dun lagie olie oor matige hitte in ’n (AMC 24 cm Chef’s Pan) braaipan. Skink 30-50 ml deeg per plaatkoekie in die pan – afhangend van hoe groot dit moet wees.
  4. Braai tot lugborrels bo-op vorm en draai versigtig met ’n eierspaan om. Braai net ’n paar minute tot gaar en goudbruin aan die ander kant. Hou die plaatkoekies warm, terwyl die res gebak word. Voeg nog olie in die pan by soos nodig, maar moenie dit te warm maak nie, anders brand die plaatkoekies voor dit gaar is.