Hoe nou gemaak? Idees met botterskorsie


Botterskorsie se stewige tekstuur en natuurlike soet smaak maak dit ’n baie veelsydige groente. Dit kan op verskillende manier gaar gemaak word en pas by ’n verskeidenheid van geure wat kan wissel van suurlemoen en heuning tot kaneel, komyn, kerriepoeier en gemmer. Of soos in hierdie resep met spek en salie vir ’n heerlike gesinsete.

Bestel jou eie kopie van Maak vyf by heleen.m@iafrica.com om jou gesin met nog maklike en gesonde etes te bederf. (cookbooks/maak-vyf-make-five/)

Fillopastei met spek & botterskorsie

Resep uit Maak vyf/ Make five
Lewer 4 – 6 porsies

’n Pastei is koesterkos uit die boonste rakke. Ek gebruik spek, wat redelik sout is, maar verder natuurlike geurmiddels. Geniet dit met ’n groot slaai vir ’n tipiese herfsdag-ete.

Vulsel
15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
250 g bladspek, oortollige vet verwyder en in blokkies gesny
4 preie, in skywe gesny
1 knoffelhuisie, gekneus
750 g botterskorsie, geskil en in blokkies gesny
125 ml (½ k) witwyn of rooibostee
30 ml (2 e) koekmeel, met water tot ‘n pasta gemeng
250 ml (1 k) melk
80 ml (⅓ k) suurroom
60 ml (¼ k) gekapte vars salie
suurlemoensap, sout en peper

Fillo
4-6 velle fillodeeg
30 ml (2 e) olyf- of avokado-olie

  1. Vulsel: Verhit die helfte van die olie oor matige hitte in ’n braaipan (AMC 24 Fry Pan werk uitstekend) en braai die spek tot goudbruin en gaar, maar nie te bros nie. Skep uit en dreineer op kombuispapier, indien nodig.
  2. Verhit die res van die olie in dieselfde pan en soteer die preie en knoffel tot sag. Voeg die botterskorsie by en soteer vir ’n paar minute. Roer die wyn (of tee) by en sit die deksel op. Stel die hitte laer en prut vir 10 minute of tot die botterskorsie amper gaar is.
  3. Klits die meelpasta by die melk en roer die mengsel by die groente in die pan. Roer goed deur en laat ’n paar minute prut tot verdik. Roer die suurroom by en prut nog 5 minute.
  4. Voorverhit die oond tot 180 °C. Roer die salie by die vulsel en geur na smaak. Skep in ’n 1,5-2 liter-oondbak.
  5. Fillo: Verf een vel fillo aan die een kant met die olie en plaas ’n tweede vel bo-op. Verf dit ook met olie. Herhaal met die res van die fillodeegvelle. Maak die ongeverfde fillodeegvelle met ’n skoon afdroogdoek toe sodat dit nie uitdroog nie.
  6. Sny elke dubbellaagfillo in die lengte in 4 breë repe en frommel liggies op. Plaas teen mekaar bo-op die vulsel.
  7. Bak vir 20-30 minute of tot die vulsel warm en die kors goudbruin is. Sit voor met ’n slaai.

Wenke
1. Vervang die spek met 1 x 410 g-blik gedreineerde lensies of kekerertjies vir ’n vegetariese dis. Roer in stap 4 met die salie by.
2. Fillodeeg word verpak in 2 rolle met gewoonlik 6-7 velle elk. Haal slegs dit wat jy benodig uit die vrieskas en laat ontdooi. Bêre die res van die fillodeeg in plastiek en vries of gebruik binne 2-3 dae. Hou laasgenoemde in die yskas.

http://www.amcsa.co.za

RSG 2 Mei 2016 - Tamaties in seisoen

Groen & gesond #12 Tamaties, tamaties, tamaties

Bestel jou eie kopie van Maak vyf by heleen.m@iafrica.com om jou gesin met nog maklike en gesonde etes te bederf. (cookbooks/maak-vyf-make-five/)

Tamaties is een van daardie groentes waarmee mens soveel kan doen as jy dit in grootmaat koop of dalk persent kry. Dis ook nie te moeilik om jou eie tamaties te plant nie, want dit kom redelik maklik op – soms sommer uit die grond van die komposhoop.

Met ‘n oormaat tamaties is dit maklik om ‘n hele klompie daarvan vooraf te rooster of selfs net te skil en te vries en later op verskillende maniere te gebruik. As die tamaties afgeskil word voor dit gevries word, is dit net soveel makliker om ‘n verskeidenheid geregte daarmee te maak. Dis nie moeilik om tamaties te skil nie en hoe ryper die tamaties hoe makliker is dit om te skil. (Kyk na die video hierby om te sien hoe maklik dit is.) Sny met ‘n groentemessie ‘n kruisie deur die stingelkant van die tamatie, sit dit in ‘n glasbak en bedek met kookwater. Die skilletjies sal dadelik begin skeur en lostrek. Sodra daar heelwat los stukkies is, kan die water afgeskink word (onthou om dit in ‘n ander bakkie te skink, te laat afkoel en later sommer in die tuin uit te gooi). Trek nou die skilletjies met ‘n groentemessie af, onthou net dat die tamties warm sal wees. Die geskilde tamaties kan nou opgesny en in kleiner hoeveelhede gevries word. Of gebruik dit om die sous hier onder te kook en in die hoeveelhede soos jy dit gaan nodig hê, te vries.

Dink gesond:
  • Tamaties in seisoen is heerlik soet en propvol gesonde elemente
  • Kies ‘n gesonde manier om dit gaar te maak, bv met ‘n bietjie olyfolie en balsamiese asyn en vars kruie te rooster of in’n pan te soteer
  • Gebruik die geroosterde tamaties in ‘n slaai, as bygereg of selfs as bolaag vir ‘n porsie vleis, hoender of vis. Dis ook baie lekker as deel van ‘n pastasous.
  • Gaar tamaties se antioksidant, likopeen, is ook makliker vir die liggaam om te absorbeer as uit ‘n rou tamatie
  • Moenie uit gewoonte suiker by tamties gooi nie, geur dit eers met suurlemoensap en kruie
  • ‘n tuisgemaakte tamatiesous kan net so gebruik word as basis vir enige tamatiegereg of verpulp word – heerlik met eier, pap en braaivleis of enige van die idees hier onder
  • Gebruik die tamtiesous om porsies vis, hoender of selfs vleis of frikkadelle op ‘n gesonde manier gaar te maak, want jy weet wat alles in die sous is
  • Geur die basiese sous met verskillende geure, bv kerriepoeier, meer Italiaanse geure soos pesto of ‘n Marokkaanse aanslag met komyn en gebruik dan na smaak
Dink groen:
  • Vars tamaties is heerlik in slaai en klein tamaties is perfek vir ‘n kosblik of ander inpak-ete
  • As die tamaties later dalk oorryp begin word, kan dit gerooster en as bygereg gebruik word of maak dit deel van ‘n gereg
  • Tamaties kan in die komposhoop gegooi word en wanneer dit later dalk weer in die tui n ingewerk word, sal daar heel waarskynlik oral in die tuin klein tamatieplante te vooorskyn kom – plant hulle oor in potte of die groentetuin as dit nodig is en geniet ‘n tamtie-oes uit jou eie tuin
  • Koop tamaties wat nog nie heeltemal ryp is nie en sit elke dag of twee ‘n paar op ‘n vensterbank om geleidelik ryp te word, anders is alles gelyk ryp en word maklik oorryp, hou die res in die yskas
  • Tamaties wat aan die plant rypgeword het, het die heel meeste geur

Basiese tamatiesous

Resep uit Maak vyf/ Make five
Lewer 750 ml sous

’n Basiese tamatiesous is iets wat ’n mens maar in grootmaat kan voorberei en óf in glasflesse in die yskas kan hou óf in ysbakkies kan vries vir ’n vinnige ete. Hierdie sous is ook heerlik as ’n pastasous, oor mieliepap saam met braaivleis en selfs saam met ’n stukkie wors of steak.

15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
2 uie, gekap
2 knoffelhuisies, gekneus
15 ml (1 e) gerasperde vars gemmer
2,5 ml (½ t) vinkelsaad (opsioneel)
2 wortels, grofgerasper
1 kg ryp tamaties, geskil en gekap (sien die wenke en video oor skil van tamaties)
30 ml (2 e) gedroogde gemengde kruie of origanum
75 ml (5 e) gekapte vars kruie van jou keuse
1 lourierblaar
15 ml (1 e) balsamiekasyn
10 ml (2 t) sagte bruinsuiker
sout en peper

  1. Verhit die olie oor matige hitte in ’n kastrol en soteer die uie en knoffel tot sag. Voeg die gemmer, vinkelsaad en wortels by en soteer vir nog ’n paar minute.
  2. Roer die tamaties, gedroogde en vars kruie, lourierblaar, asyn en suiker by.
  3. Prut oor lae hitte, met ’n deksel, vir 15 minute. Haal die deksel af en prut nog 15 of tot sous effens verdik het en geurig is.
  4. Geur na smaak en verwyder die lourierblaar. Verpulp met ’n stokmenger. Die sous kan nou verkoel en gevries word vir latere gebruik.

Wenke
1. Parmigiana, ’n Italiaanse bykos wat met ’n soortgelyke tamatiesous en skywe eiervrug gemaak word, is heerlik. Soteer 2 eiervrugte, in skywe gesny, met ’n bietjie olyfolie in ’n pan. Pak eiervrugskywe in lae met die sous tussen in. Strooi 125 ml (½ k) gerasperde mozzarellakaas bo-oor. Bak teen 200 °C vir 20-30 minute of tot goudbruin en gaar. Sit voor met vars basiliekruidblare.
2. Roer ’n blik kekerertjies en gaar botterskorsie by die sous vir ’n vegetariese maaltyd.
3. As die tamaties nie rooi genoeg is nie, roer 15-30 ml tamatiepasta by die sous vir ’n dieper kleur.

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG 25 April 2016 - Praktiese planne met groente

Groen & gesond #11 Praktiese planne met groente

Soms is mens gelukkig om seisoens-groente in grootmaat teen ‘n goeie prys te kry, of dalk gee iemand vir jou ‘n groot hoeveelheid daarvan persent. Jou eie tuin lewer dalk ook heelwat groente op en dan wil ‘n mens mos nou nie enige iets laat verlore gaan nie. Hier is ‘n heerlike resep waarin ‘n verskeidenheid groente gebruik kan word en die geroosterde groente is ook regtig veelsydig.

Dink gesond:
  • Kies ‘n gaarmaakmetode wat beide gesond is en die groente geurig gaan maak, bv deur dit in ‘n oond te rooster, pan te soteer of in ‘n tamatiebasis te prut
  • Kies ook geurmiddels wat die groentegeure sal komplimenteer en gesond is, bv vars kruie, speserye, suurlemoen, gemmer of brandrissie
  • Sluit groente op interessante maniere in by etes, om die aanbevole 5-‘n-dag deel te maak daarvan – met ‘n resep soos die een hier onder, kan mens sommer in een gereg al ‘n lekker verskeidenheid insluit
  • Gebruik groente uit al die kleurgroepe om ‘n verskeidenheid vitamiene, minerale, antioksidante en ander voedingstowwe in te sluit. Geel, oranje en rooi groentes het bv ander voedingswaarde as dit wat jy van groen groentes sal kry.
  • Moenie te veel sout gebruik nie, kies liewer ‘n gaarmaakmetode wat die natuurlike geur van die groente beklemtoon en iets soos botterskorsie se natuurlike soet smaak beklemtoon.
  • Moenie groente oorgaar maak nie, dan is die smaak, kleur en tekstuur verlore.
Dink groen:
  • Koop groente wat nou in seisoen is, bv eiervrug, patats, botterskorsie, uie, murgpampoentjies
  • Kies groente wat so min as moontlik gekneus is, sodat dit nie te gou sleg word en verlore gaan nie
  • Koop plaaslike groente en ondersteun die boere in jou gemeenskap
  • Let op na die prys per kilo van verskillende groente: dit wissel baie volgens die seisoen
  • Wees bewus van die prys van vooraf-opgesnyde groente – dis soms baie duur en alhoewel gerieflik, word dit baie vinniger sleg as jy nie alles gebruik nie, dus mors mens dan meer
  • Benut groente wat dalk al bietjie ryper is, nog steeds – maak ‘n sop daarvan, of rooster dit en verpulp vir die basis van ‘n sop of sous. Vries die sop of sous vir ‘n volgende ete.
  • Skille en pitte kan meestal in die komposhoop of wurmplaas gebruik word, dus is daar heelwat om te herwin – onthou net dat die wurmplaas nie suiwel, sitrus of uie moet kry nie.
  • As jy die oond gaan aansit vir die geroosterde groente resep, maak sommer dubbel – die oond is mos aan. Of beplan om ‘n pan geroosterde groente te maak, wanneer jy vir ‘n ander ete ook die oond aansit.
  • As jy nie self al die groente wat jy persent gekry of gekoop het kan gebruik nie, deel met iemand anders of maak ‘n ekstra gereg en deel dít met iemand

Die geroosterde groente is so veelsydig. Gebruik dit as bygereg, soos in die resep voorgestel. Of sit kekerertjies of bone by vir ‘n vegetariese maaltyd. Dis ‘n lekker basis vir ‘n kosblik, want amper enige protein is lekker daarmee saam. Roer die groente in ‘n tuisgemaakte tamatiesous vir ‘n heerlike ratatouille-styl bygereg of selfs pastasous. Maak die groente in ‘n tamatiesous warm en bak ‘n eier in die sous vir ‘n ligte ete. Gebruik die groente in ‘n sop, net so in growwe stukkies of verpulp.

Oondgeroosterde groente

Lewer 6 porsies

’n Maklike manier om groente gaar te maak en heerlik veelsydig, want daar is soveel maniere waarop dit voorgesit kan word.

1-2 uie, in dik wiggies gesny
2 wortels, geskil en in dik diagonale skywe gesny
250 g knopie-, bruin of portabellini sampioene, in kwarte gesny
2 middelslag eiervrugte, in 2 cm-blokkies gesny
1 middelslag botterskorsie of 2 patats, in 2 cm-blokkies gesny
4-6 murgpampoentjies, in dik diagonale skywe gesny
1 rooi of geel soetrissie, in repe gesny
45 ml (3 e) olyf- of avokado-olie
45 ml (3 e) balsamiese asyn
sout en varsgemaalde swartpeper na smaak
’n handvol vars origanum en basiliekruidblare om mee voor te sit

  1. Voorverhit oond tot 200 °C. Pak groente in ’n enkellaag op ’n groot bakplaat. Skink olyfolie en balsamiese asyn oor en meng liggies deur. Geur na smaak met sout en peper.
  2. Rooster groente 30-45 minute of tot net gaar, maar groente moet steeds hul vorm behou. Sit warm of teen kamertemperatuur met vars kruie as bygereg met geroosterde vleis, vis of hoender voor. Of roer by gaar pasta in en sit as vegetariese maaltyd voor. Sien ook die ander voorstelle hier bo.

Wenke
1. Roer 20 swart olywe, ontpit en gehalveer en/of 10-12 gemarineerde songedroogde tamaties, in repies gesny by groente.
2. Gebruik groente as vulsel vir ’n pannekoek, omelet of selfs in ’n toebroodjie met kaas en kruie.
3. In ’n pan: soteer die groente in sarsies in ’n bietjie olie oor matige hitte en roer dan die balsamiese asyn en olyfolie by en gebruik soos hierbo. Die tekstuur van die groente sal effens anders wees, maar steeds geurig.

Onthou, jý kan die verskil maak

Viskoekieresep uit Maak vyf

Viskoekies is nie almal se gunsteling nie. Ons hou van viskoekies op hierdie manier gemaak en my kinders is ook dol daaroor. Hulle help selfs graag om dit te maak. Baie mense verkies ’n gevormde viskoekie met krummels om, maar hierdie is net soveel makliker, minder moeite en vinnig om te maak. As jy eers weet wat in die mengsel kom, maak jy dit later sommer uit jou kop en geur dit met wat jy het. Die gerasperde wortels gee ’n lekker soet smaak, wat die kinders veral geniet. Jy kan enige vars of selfs droë kruie in die mengsel gebruik. Ek hou van vars koljanderblare in die mengsel en ’n kombinasie van kruie, onder andere tiemie en kruisement is ook lekker.

Bestel jou eie kopie van Maak vyf by heleen.m@iafrica.com om jou gesin met heerlike gesonde etes te bederf. (cookbooks/maak-vyf-make-five/)

Viskoekies met groente

Resep uit Maak vyf/ Make five
Lewer 25 koekies

1 x 410 g-blik sardyne in tamatiesous
45 ml (3 e) water
1 klein ui, gerasper
2 wortels, grofgerasper
60 ml (¼ k) koekmeel
2 eiers, geklits
125 ml (½ k) hawermout
60 ml (¼ k) blatjang of tamatiesous
60 ml (¼ k) gekapte vars kruie, soos Italiaanse pietersielie en koljander
5 ml (1 t) fyn koljander
15 ml (1 e) suurlemoensap
sout en peper
30 ml (2 e) olyf- of avokado-olie vir braai

  1. Plaas die vis met die sous in ’n groot mengbak en druk dit fyner met ’n vurk.
  2. Spoel die blikkie met die water uit. Roer met die res van die bestanddele, buiten die olie, en meng goed deur. Die beslag is redelik loperig. Geur na smaak.
  3. Verhit ’n dun lagie olie oor matige hitte in ’n braaipan (AMC 28 cm Chef’s Pan werk uitstekend). Skep lepelsvol van die mengsel in die pan en braai vir 3-5 minute aan ’n kant. Draai om en braai nog ’n paar minute of tot goudbruin en gaar.
  4. Dreineer op kombuispapier en herhaal met die res van die mengsel en nog olie, soos benodig. Hou die viskoekies warm.
  5. Sit voor saam met slaai of groente van jou keuse. Avokadoskyfies is ’n lekker alternatief. Die hoeveelheid vis bly egterdieselfde. Gebruik die vloeistof in die blikkie om die mengsel sag te maak of voeg nog blatjang by.

http://www.amcsa.co.za

RSG 18 April 2016 - Slaaiplanne

Groen & gesond #10 Slaai-planne vir herfs

Slaai bly vir my een van die lekker dinge om te eet en te maak. Behalwe vir die klomp vars bestanddele, is die verskeidenheid van moontlikhede byna eindeloos – wat net verder bydra tot die lekkerte. Met ’n paar basiese bestanddele, kan ’n mens klaar ’n smullekker slaai maak en as jy dan ’n paar kreatiewe of interessante toevoegings maak, is dit nog beter. Vir baie is ’n slaai ’n bygereg, maar vir my is dit ’n heerlike ligte maaltyd, veral hierdie tyd van die jaar, wanneer ‘n mens nie meer somerkos eet nie, maar ook nog nie reg is vir winter-etes nie.

Dink groen:
  • Plant jou eie kruie en slaaiblare– dis heelwat goedkoper. Dink wat kos ’n sakkie slaaiblare teenoor ’n bakkie met ses slaaikoppe wat ’n paar maande lank hou.
  • Kweek jou eie groente, kruie en slaai van steggies of saadjies
  • Seldery se onderkant loop baie maklik weer uit as dit in ’n bietjie water staan
  • Slaaiblaarkoppies wat aan die wortels verkoop word, kan lank in ’n bietjie water staan en ‘groei’ en baie langer as ‘n sakkie blare vars bly
  • Heelwat kruie groei baie maklik van stingels wat in water staan en wortel skiet, bv roosmaryn, basiliekruid, kruisement
  • Feitlik alle slaai-afval kan in die wurmplaas gebruik word, maar nie knoffel, uie, suiwel of sitrus nie
  • Meeste hiervan, behalwe sitrus, is ook vir die komposhoop ideaal
  • Gebruik slaaibestanddele wat in seisoen is en koop plaaslike produkte
Dink gesond:
  • Kies gesonde bestanddele om slaai ook as ligte maaltyd meer vullend te maak en so te geniet, bv lensies, ander peule of oorskiet-vleis of tuna
  • ‘n Verskeidenheid blare, vars en gaar bestanddele, sade en neute, goeie olies is ‘n goeie beginpunt vir ’n gesonde slaai, want dan word al die verskillende kosgroepe ingesluit
  • Mik daarvoor om ’n slaai as ete, soos ’n gebalanseerde bord te beplan, dus iets uit elke kosgroep en in matige porsies
  • Kies iets om tekstuur te gee, bv neute, sade of ‘n interessante kaas
  • Berei self ’n slaaisous, sodat jy weet wat daarin is – gekoopte weergawes het dikwels baie sout, suiker of ongesonde vette in
  • Selfs net ’n paar skyfies avokado of ’n handvol neute kan ’n gewone slaai optower en nog gesonder maak
  • Slaai is ’n lekker manier om jou aanbevole 5 groente/ vrugte in ’n dag in jou etes in te sluit
  • Werk so ekonomies moontlik met bestanddele deur so min as moontlik te vermors of verlore te laat gaan. Kyk bv hoe om ‘n lemoen maklik te segmenteer (sien die video op www.facebook.com/HeleenMeyerFood) sonder dat te veel van die ‘vleis’ verlore gaan.
  • Kyk na die onderstaande tabel en maak jou eie kreatiwe kombinasies

PRINT die slaai-tabel hier

Avokado-en-sitrus-slaai met biltong

Resep van Westfalia Fruit Products
Lewer 4 – 6 porsies

Hierdie is ’n wonderlike kombinasie van bestanddele vir herfs- en winter-geure. Geniet dit as ’n ligte maaltyd.

2 lemoene
1 pomelo
25 ml (5 t) suurlemoengegeurde avokado-olie
2 avokados, in kwarte en dan in skyfies gesny
50-100 g biltongskyfies
100 g bokmelkkaas, in skyfies gesny of gekrummel
handvol vars bronkors
peper na smaak

  1. Segmenteer die lemoene so: Sny met ’n skerp mes die boonste stingel- en onderkant van die vrugte af. Sit die vrug op een van die gesnyde kante neer en sny dan versigtig al teen die skil, om dit saam met die wit gedeeltes af te sny. Verwyder ook enige wit gedeeltes of vliesies af. Hou oor ’n bakkie en sny elke segment na die kern van die vrug versigtig tussen die membrane los. Laat drup die sap in die bakkie. Hou die lemoensap apart – jy het 25 ml (5 t) nodig. Herhaal met die pomelo, maar moenie die sap vir die resep gebruik nie.
  2. Meng die lemoensap met die avokado-olie om ’n slaaisous te maak.
  3. Plaas die res van die bestanddele, met die vrugte op ’n slaaibord. Sit voor met swartpeper en die slaaisous as ’n ligte maaltyd of bykos.

Wenke
1. Vervang pomelo met komkommer as jy wil.
2. Die lemoenslaaisous is heerlik op enige slaai of gebruik as ’n sous vir ’n roerbraai of oor groen groente.

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG 11 April 2016 - Gesinsetes

Groen & gesond #9 Gesonde etes vir die hele gesin

Ek wonder soms hoeveel gesinne eet deesdae nog ’n maaltyd (aandete) saam aan tafel? Daar word so baie gepraat oor die vele voordele daarvan dat ’n gesin ten minste een ete saam eet en dit maak wel vir my baie sin – ons is dol daaroor om as gesin saam aan tafel te sit en eet en kuier. Dit word dikwels die plek waar almal, die kinders inkluis, gemaklik oor hul dag kan gesels. Of vrae kan vra oor dinge waaroor hulle wonder of iewers gehoor het.

Maak dus van ’n gesins-ete ’n geleentheid. Dek ’n tafel en laat almal help met die voorbereidings of selfs net om die tafel te dek. Dit laat almal deel voel van die ete en dit maak die een wat die ete moet voorberei se lewe ook makliker.
Om aan tafel te eet, is nie net ’n sosiale ervaring nie, maar ook ’n plek waar kinders goeie eet- en tafelgewoontes aanleer.

Daar is ook Gesonde en Groen voordele daaraan om saam aan ’n tafel te eet.

Dink gesond:
  • As jy saam met ander mense eet, geniet jy dikwels jou kos meer, wat jou gouer ’n punt van bevrediging (satisfaction) laat bereik – die resultaat daarvan is dat ’n ete jou versadig en verkwik laat voel en jy dus minder tussen of kort na ’n ete sal peusel.
  • Saam met ander eet jy dikwels stadiger, omdat daar ook gesels word. Dit gee jou kans om jou kos fyner te kou en jou brein kry die boodskap dat jy versadig is, wanneer jy regtig genoeg gehad het, en nie wanneer jy reeds te veel geëet het nie.
  • Waar julle eet, maak ook ’n verskil. Aan tafel sonder ’n televisie wat aan is, is beslis meer ideaal as met die kassie wat ‘saam gesels’.
  • Daar is genoeg bewyse dat samesyn, kos wat fyn gekou word en die proses om aandag te gee aan wat jy eet en dit te geniet, beter eetgewoontes tot gevolg het.
  • Wanneer daar saam by die huis kos gemaak word, kan jy ook bepaal hoe gesond die ete is, wat alles in die geregte ingesluit word en waaruit die hele maaltyd bestaan.
  • ’n Bederf van tyd tot tyd, is vir almal lekker, maar kook liewer self tuis, as om te gereeld op wegneem- en geriefskos terug te val – selfs wanneer jy besig is.
  • Eenpotgeregte vir kouer dae, is ideaal en ’n maklike manier om kinders aan te moedig om groente te eet.
  • Eenpotgeregte is ook ’n maklike manier om ten minste ’n gedeelte van die aanbevole 5 groentes per dag in ’n ete in te sluit.
  • Kook so vars en met onverwerkte produkte as moontlik – dis gesonder en ook beter vir die omgewing, want daar is minder ‘afval’ wat gegeneer word.
Dink groen:
  • Kies gaarmaakmetodes wat nie te veel water of elektrisiteit nodig het nie
  • Kies seisonale bestanddele en gesels sommer met die kinders aan tafel oor die voordele van goeie eetgewoontes en om groener te leef
  • Maak herwinning iets wat almal sommer saam in die kombuis kan doen (spoel blikkies uit, sit houers op die werksoppervlak waarin afval vir die wurmplaas en komposhoop direk gesit kan word) – leer jou kinders dat dit ‘n manier van doen word
  • Eet by kerslig en spaar sommer bietjie krag

Tuna-en-bone hutspot

Resep uit Pharma Dynamics’ Cooking from the heart 3
Lewer 4 porsies

Uit Cooking from the heart

30 ml (2 e) gedroogde klapper
200 ml lae-vet melk
15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
2 uie, grof gekap
3 wortels, gehalveer en in skyfies gesny
3 murgpampoentjies, gehalveer en in skyfies gesny
20 ml (4 t) kerriepoeier of na smaak
20 ml (4 t) gemaalde komyn
10 ml (1 t) paprika
300 g botterskorsie, geskil en in blokkies gesny
375 ml (1½ k) Rooibostee of water
1 klein rooi brandrissie, heel (opsioneel)
1 x 410 g-blik rooi nierbone, gedreineer
2 x 175 g-blikkies tuna, met die vloeistof
2,5 ml (½ t) sout
suurlemoensap en swartpeper na smaak
handvol vars koljanderblare, gekap

  1. Meng die klapper en melk en laat ’n paar minute staan.
  2. Verhit die olie oor matige hitte in ‘n groot kastrol (‘n AMC 24 cm High werk goed) of groot braaipan (AMC 30 cm Electric Frying Pan) en braai uie, wortels en murgpampoentjies vir ‘n paar minute.
  3. Voeg speserye en botterskorsie by en soteer tot aromaties. Verlaag die hitte en roer die tee of water met die brandrissie by. Prut met die deksel vir 20 minute of tot die groente net gaar is.
  4. Voeg bone, tuna met die vloeistof, klapper en melk en sout by. Prut vir nog 5 minute of tot net deurwarm.
  5. Geur met suurlemoensap en peper na smaak. Roer koljander by en garneer met ekstra blare. Sit voor met skyfies avokado of ‘n groenslaai.

Wenk
1. Indien verkies, voeg nog 50-100 ml melk met die klapper by, vir ‘n meer souserige hutspot.

Vir meer oor AMC http://www.amcsa.co.za
Vir nog resepte http://www.cookingfromtheheart.co.za/

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG 4 April 2016 - Idees met appels

Groen & gesond #8 Appels in seisoen

Herfs is die tyd van die jaar waarin appels en pere in seisoen is en alhoewel dit vir baie mense minder opwindende vrugte as byvoorbeeld somersvrugte is, bly dit vir my heerlike vrugte om mee te kook. Daar is meer om met appels te doen as om ’n appeltert te bak, dit as peuselhappie te geniet of in ’n kosblik te pak. Die nuwe appel-variëteite wat deesdae beskikbaar is, het die geurprofiel van appels ook aansienlik vergroot en maak dit ekstra interessant om die vrugte in kos te gebruik.

Dink gesond:
  • Appels is ’n goeie bron van vitamiene, minerale en veral ook vesel – onthou net om so ver as moontlik die skil ook te eet, want meeste van die voedingswaarde is in die skil of net onder die skil.
  • Gebruik gerus appels in verskillende geregte en as geurmiddel of om ’n soet smaak aan geregte te gee wanneer jy kook.
  • Appels in ‘n slaai is heerlik vars en verfrissend en pas baie goed by vis, varkvleis en hoendergeregte. ’n Eenvoudige groenslaai met vars kruie, appels en komkommer is regtig lekker en kry ’n heel nuwe geur as die slaaisous met Oosterse geure soos sojasous, vars gemmer en koljanderblare gemaak word.
  • Maak ’n salsa met appels en ander vrugte of groente van jou keuse, ’n skeut suurlemoensap en olyfolie en vars kruie om met geroosterde vis voor te sit.
  • Appels word ook dikwels in ’n pan gebraai om saam met vark- of hoendervleis as bygereg voor te sit.
  • Geurmiddels wat perfek saam met appels werk, is speserye soos naeltjies, kaneel, kardemom en neutmuskaat of gemengde speserye en die kombinasie van appels, suurlemoen en speserye is altyd ’n wenner.
  • Appels (sommer met die skil aan) kook maklik en vinnig sag genoeg om te verpulp en dan op verskillende maniere te gebruik (sien die stap-vir-stap voorbeeld hier onder).
  • Verpulpte appels is ’n ideale beginpunt vir tuisgemaakte babakos en ’n wonderlike manier om ander kos effens gladder of soeter te maak, sodat dit vir ‘n baba maklik is om te eet.
  • Appelpuree is ook ideaal in gebak, om ‘n maalvleismengsel, sop of bredie mee te versoet, sonder dat jy suiker nodig het. Met dié puree in ’n muffinbeslag, kan jy heelwat minder suiker gebruik. Vir ‘n heerlike resep http://www.cookingfromtheheart.co.za/cfth-recipes/ctfh-book-2/snacks/lightly-roasted-nuts-07/
  • Volgende keer as jy ’n gereg met ’n tamatiebasis het en wil suiker ingooi om die suur van die tamaties te balanseer, gebruik liewer een of twee gevriesde blokkies appelpuree.
  • Appelpuree is perfek om ’n kerriemaalvleismengsel effens te versoet, sonder dat jy bv blatjang hoef te gebruik.
Dink groen:
  • Alhoewel appels redelik ferm is, moet dit steeds versigtig hanteer word, want sodra die vrugte kneus, word dit bruin.
  • Moet egter nie gekneusde appels sommer net weggooi nie (selfs nie op die komposhoop nie) – kook dit met ’n bietjie suurlemoensap en ’n kaneelstokkie tot sag en verpulp dan.
  • Berei ’n kooksel appelpuree om in jou vrieskas te hê en as gesonde alternatief vir suiker te gebruik.
  • Indien jy wel ’n appel moet afskil, gebruik ’n skerp groentemessie of groenteskiller om so min as moontlik van die ‘vleis’-gedeeltes te verloor.
  • Appels wat in warm geregte gebruik word, hoef dikwels nie eers afgeskil te word nie.
  • Appelpuree vries uitstekend en kan dan vir ’n verskeidenheid van geregte gebruik word.

Appelpuree

  1. Sny appels, met die skil aan, in wiggies. Plaas in ’n kastrol (AMC 20 cm Gourmet High) met ’n bietjie water en ’n kaneelstokkie of enige ander speserye van jou keuse.
  2. Bring oor matige hitte tot kookpunt en prut vir 15-20 minute of tot heeltemal sag. Haal die kaneelstokkie uit en verpulp met ’n stokmenger tot fyn. Skep in ysbakkies en vries. Keer die blokkies in ’n vrieshouer uit en gebruik soos nodig in enige van die geregte soos hierbo voorgestel.

Onthou, jý kan die verskil maak

Vir meer oor AMC http://www.amcsa.co.za/en/product-range/cookware/individual-units/

Koek vir die vakansie - Maart 2016

Sjokolade, neute en kaneel bly een van my gunstelingkombinasies vir ’n koek. Ek bak dit in ’n groot pan en sif ’n mengsel van kaneel en versiersuiker oor of maak hierdie eenvoudige sjokolade bolaag. Lekker bak!

Sjokoladeneutekoek

Resep uit Maak vyf/ Make five
Lewer 1 groot enkellaag-koek

300 g (300 ml) sagte botter
350 ml strooisuiker
6 eiers
200 ml melk
10 ml (2 t) vanieljegeursel
750 ml (3 k) bruismeel
15 ml (1 e) fyn kaneel
80 g donkersjokolade van goeie gehalte, gekap
50 g haselneute of amandels, grofgekap

Versiersel
100 ml melk of suurroom
50 g donkersjokolade, gekap
ekstra gekapte haselneute of amandels

  1. Voorverhit die oond tot 180 °C en voer 1 x 24 cm koekpan (AMC 24 cm koekpanne werk goed) met bakpapier uit. Smeer liggies met botter.
  2. Klits botter en suiker met ’n elektriese klitser in ’n mengbak saam tot lig en donsig. Klits vir ’n paar minute om soveel lug moontlik in die mengsel in te sluit. Dit lewer ’n beter tekstuur.
  3. Voeg die eiers een vir een by en klits goed ná elke eier bygevoeging. Klits tot ’n gladde mengsel.
  4. Roer melk en vanielje saam en vou met ’n groot metaallepel, om die beurt met die meel, by die eiermengsel in tot ’n sagte beslag vorm. Meng die kaneel, gekapte sjokolade en neute em vout dit by die beslag. Meng net tot die bestanddele vermeng is – moenie te veel meng nie.
  5. Skep die beslag in die pan of panne en bak 30-45 minute of tot ’n toetspen skoon uitkom. Laat ’n paar minute staan, keer uit en laat op ’n afkoelrakkie afkoel.
  6. Versiersel: Verhit die melk of suurroom in ’n klein kastrol oor matige hitte tot net onder kookpunt. Roer die sjokolade by en meng tot gesmelt. Laat effens afkoel tot verdik.
  7. Smeer sjokoladesous oor die koek en strooi met ekstra neute oor, indien verkies.

Wenk
1. Vervang helfte van die melk met suurroom vir ’n effens ander smaak.

Vir meer oor AMC koekpanne http://www.amcsa.co.za/en/product-range/kitchenware/all-kitchenware/24-cm-baking-tin/

RSG 21 Maart 2016 - Tradisionele kos

Groen & gesond #7

Tradisionele SA gunstelinge op ’n gesonder manier

Ons hou almal van koesterkos, maar soms is dit juis die geregte wat redelik ryk (en beslis lekker) kan wees. Maar as jy nou ‘n gesonder leefstyl wil volg, beteken dit gelukkig nie dat jy nie meer jou gunsteling ‘onthou’-kos kan eet nie.

Dink gesond:

Ek gaan ‘n paar bekende voorbeelde gebruik om dit prakties te maak.
Hoenderpastei
Gebruik filodeeg in plaas van blaardeeg of skilferkorsdeeg. Verf dit met olyfolie en gebruik enkelvelle wat jy in bondeltjies ‘frommel’, om bo-op die pastei te gebruik. Die bak hoef ook nie met deeg uitgevoer te word nie. Dis nie nodig om room in die vulsel te gebruik nie – gebruik ongegeurde jogurt of melk of verdun room met melk. Vul die hoender aan met groente, soos mielies of ertjies, selfs blokkies botterskorsie of sampioene is lekker in ‘n pastei en gee ekstra geur, voedingswaarde en vesel aan die gereg.

Foto: Cooking from the heart, Pharma Dynamics

Herderpastei
Vervang die aartappel bolaag wat meer stysel bevat, met ‘n botterskorsie- of soetpatat-bolaag wat ook ander voedingswaarde bydra tot die ete. Selfs ‘n blomkool-kapok kan baie lekker wees.
Moenie die maalvleismengsel met soppoeier verdik nie – dit bevat te veel sout. Verdik die mengsel liewer deur minder vloeistof te gebruik of dit ‘n bietjie langer te laat prut. Tamatiepasta kan ook bygevoeg word wanneer die uie en ander bestanddele gesorteer word, dit verdik die mengsel ook baie effektief.

Macaroni-en-kaas
Gebruik minder macaroni en vul die mengsel aan met lensies om meer vesel in te sit en minder verfynde stysel in die gereg te hê. Maak ‘n witsous met olyfolie en geur dit met Franse mosterd en vars kruie – dan is heelwat minder kaas nodig, maar die mengsel is steeds geurig.
As jy gewoonlik room gebruik, vervang dit met melk of meng melk en eiers om die vulsel te laat stol, in plaas van ‘n witsous. Spek is ‘n gewilde bestanddeel in die gereg, maar jy het min nodig om die geur daarvan te proe, so moenie die gereg onnodig ryk maak nie. Groente in ‘n macaroni-en-kaas is ‘n maklike manier om dit verder interessant te maak en meer voedingswaarde daarin te sit. Ertjies, mielies en wortels werk goed, of selfs groente soos groenbone, broccoli, spinasie of blomkool

Aartappelslaai
Vervang die alombekende mayonnaise (en soms selfs kondensmelk) met ‘n mengsel van ongegeurde of Griekse jogurt en ‘n klein bietjie mayonnaise. Mosterdpoeier of aangemaakte mosterd en vars kruie is heerlik in ‘n aartappelslaai. Of moet glad nie die mayonnaise-roete loop nie – maak ‘n vinaigrette van olyfolie, ‘n skeut witwynasyn en heelwat vars kruie, soos grasuie, pietersielie en origanum vir ‘n heerlike slaaisous. Ander bestanddele soos songedroogde tamaties, ‘n bietjie feta, olywe of agurkies is ook lekker in ‘n aartappelslaai. Gebruik baba-aartappels in die skil plaas van groot aartappels en as jy hou van groot aartappels, hou dit in die skil.

Aartappelgebak
Hierdie bygereg kan redelik ryk en onnodig sout wees as mens nie mooi dink oor die bestanddele wat gebruik word nie. Tipiese bestanddele is room, kaas en ‘n pakkie soppoeier, maar daar is ook ander maniere om dit lekker en heelwat gesonder te maak. Vervang helfte van die room met melk of laat die room heeltemal uit en gebruik liewer ongegeurde jogurt en roer ‘n klein hoeveelheid mielieblom daarby, sodat dit nie skif wanneer dit bak nie.
Moenie te veel kaas gebruik nie, strooi byvoorbeeld net kaas bo-oor, maar moet dit nie ook tussen die lae gebruik nie. Geur die gereg met kruie en mosterd. Sit gebraaide uie tussen die lae aartappel vir ekstra geur.

Sop en brood
Sop hoef nie ryk en romerig te wees nie. Maak ‘n lekker botterskorsiesop of tamatiesop en dit hoef nie eers room in te kry om romerig te wees nie. Die feit dat dit verpulp word, maak dit reeds romerig. Rooster of soteer die groente om ekstra geur te gee en hou ‘n bietjie daarvan eenkant om bo-op die sop voor te sit. Met enige sop, kan ‘n gedeelte daarvan verpulp en teruggeroer word in die res, om dit romerig te maak. Sit dit voor met ‘n skeut olyfolie of lepels vol ongegeurde of Griekse jogurt. Of roer melk of karringmelk by net voor dit voorgesit word. As jy brood met die sop wil geniet, kies ‘n gesonde opsie, soos volgraan of saadbrood. Met ‘n sop wat reeds stysel bevat, is brood nie eers nodig om dit ‘n volledige maaltyd te maak nie. Avokado is ‘n heerlike bykomstigheid met sop en pas by ‘n verskeidenheid van sopgeure. Ander opsies is fetakaas, gekapte kruie of geroosterde sade.

Vetkoek
Hierdie lekkertes hoef nie diepgebraai te word om bros te wees nie. Vlakvet-braai in ‘n pan is ewe suksesvol. Kies ook die vulsel wat jy daarin gaan eet oordeelkundig, sodat dit nie die hele ete te vetterig of sout maak nie.

Pampoenkoekies
Soos vetkoek, kan dit baie suksesvol in vlakvet in ‘n pan gebraai word. Gebruik ‘n matige hitte om te verseker dat dit nie brand nie, maar goudbruin braai. Pampoenkoekiedeeg word dikwels baie soet gemaak, maar onthou dat daar dikwels kaneelsuiker oorgegeooi word, so geur liewer die deeg met gemaalde kaneel of neutmuskaat om die natuurlike soet smaak van die pampoen of botterskorsie te beklemtoon. Partymaal word pampoenkoekies as bygereg voorgesit, maar het ‘n redelike soet sousie oor – dan eet mens amper agter die sous aan en vergeet dat jy eintlik ‘n groente eet. As jy dit so wil voorsit, is dit dalk beter as nagereg.

Kaassous oor groente
As groente reg gaargemaak word, is dit geurig genoeg en het minder ander bestanddele nodig om dit lekker te laat maak. ‘n Kaassous is ‘n gewilde bykomstigheid, maar kan onnodig ryk en sout wees en amper die smaak van die groente oorheers. Probeer liewer ‘n skeut olyfolie met ’n bietjie suurlemoensap, peper en vars gekapte kruie. Geroosterde sesam- of sonneblomsaad is heerlik oor groente.

Blatjanghoender
Nog ‘n gereg wat gereeld met soppoeier, blatjang en soms ook mayonnaise gemaak word – dus ‘n lang lys voorafbereide bestanddele wat dikwels te veel sout, suiker en ongesonde vette bevat. Meng ‘n kleiner hoeveelheid blatjang met gesoteerde uie, tiemie, olyfolie en ‘n bietjie ongegeurde jogurt.

Kondensmelk-slaaisous
Kondensmelk-slaaisous bly ‘n gewilde sous vir baie Suid-Afrikaners. Vervang dit met ‘n tuisgemaakte slaaisous en wees kreatief met verskillende vars kruie, speserye soos paprika, komyn of selfs kerriepoeier en olyfolie. Selfs ‘n gegeurde avokado-olie is heerlik oor ‘n slaai.

Foto: Westfalia Fruit

Bobotie
Bobotie is nie noodwendig ‘n onnodige ryk gereg nie, maar daar is selfs nog maniere waarop jy kreatief kan wees om dit interessant en gesond te hou. Gebruik karringmelk vir ‘n heerlike gesonde bolaag of gebruik net ‘n mengsel van melk en geklitste eier. Die vleismengsel kan met bestanddele soos rosyne of sultanas versoet word, sonder dat konfyt nodig is. Sit dit met ‘n avokado-salsa voor in plaas van blatjang. Kies ‘n gesonder rys om dit op voor te sit, bv gewone bruinrys of bruin basmati-rys bevat meer vesel en dit kan selfs soos die meer tradisionele geelrys voorberei word.

Dink groen:
  • Gebruik vars produkte en geurmiddels so ver as moontlik
  • Koop plaaslike, seisonale bestanddele om so groen as moontlik te wees
  • Vars produkte beteken minder verpakking is ter sprake en daar is meer bestanddele wat in die komposhoop of wurmplaas gebruik kan word.

Bobotie met avo salsa

Lewer 6 porsies

2 dik skywe volgraanbrood
250 ml (1 k) water
30 ml (2 e) Westfalia gewone avokado-olie (of ½ gewone en ½ brandrissie-gegeurde olie)
1 kg maer bees- of volstruismaalvleis
2 uie, fyngekap
2 knoffelhuisies, gekneus
30 ml (2 e) gerasperde vars gemmer
20 ml (4 t) matige kerriepoeier
15 ml (1 e) elk gedroogde gemengde kruie, gemaalde komyn en koljander
5 ml (1 t) gemaalde borrie
4-6 kardemompeule, liggies gekneus
10 ml (2 t) garam masala
30 ml (2 e) appelkooskonfyt
125 ml (½ k) rosyntjies of Turkse appelkose, in kwarte gesny
60 ml (¼ k) suurlemoensap
sout en peper na smaak
3 eiers, geklits
250 ml (1 k) klapper- of karringmelk
6 lourierblare
60 ml (¼ k) klapperskaafsels of droë klapper

Avo salsa
2 avokado’s, in blokkies gesny
5 sagte gedroogde perskes of Turkse appelkose of 1 vars perske of ½ mango, in blokkies gesny
45 ml (3 e) gesplinterde amandels, gerooster
60 ml (¼ k) klapperskaafsels of droë klapper, gerooster
15 ml (1 e) Westfalia gewone of suurlemoen-gegeurde avokado-olie
30 ml (2 e) gekapte vars koljanderblare

  1. Week brood in water in ’n mengbak tot sag.
  2. Verhit olie oor matige hitte in ‘n groot braaipan (AMC 24 cm Gourmet Roaster werk uitstekend). Braai maalvleis in sarsies tot goudbruin. Skep uit.
  3. Soteer uie, knoffel en gemmer. Voeg speserye en gedroogde kruie en braai tot aromaties.
  4. Voorverhit oond tot 180 ˚C. Voeg maalvleis, brood en appelkooskonfyt. Prut vir 20 minute, voeg rosyntjies of appelkose en suurlemoensap by. Geur na smaak en skep in ‘n oondbak.
  5. Meng eiers en klapper- of karringmelk en geur na smaak. Skink bo-oor vleismengsel en druk lourierblare in die bobotie. Sprinkel klapper oor en bak 20 minute of tot gestol.
  6. Avo salsa: Druk die blokkies van een avokado met ‘n vurk fyn en meng al die salsa-bestanddele versigtig deur, geur na smaak en sit met bobotie voor.

Wenk
1. Vervang een avokado met ‘n ½ x 200 g bakkie Westfalia guacamole as jy wil.

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG 14 Maart 2016 - Roerbraai

Groen & gesond #6: Praktiese wenke vir gesond eet elke dag

Ons het in die laaste maand ’n paar keer gesels oor maniere om gesonder te eet. Die klem het geval op aspekte soos matigheid en verskeidenheid, ’n balanseerde bord kos, minder verwerkte produkte en meer vars bestanddele en geregte wat tuis gemaak word, in plaas van geriefs-produkte uit ’n winkel. Die nodigheid van minder suiker, sout en verfynde produkte het ook ter sprake gekom.
Kom ons maak dit nou nog meer prakties en kyk na maklike gaarmaakmetodes en ander wenke om gesond eet vir elke dag maklik te maak.

Dink gesond:

Kies die regte gaarmaakmetodes:
- dit sluit in die keuse van bestanddele wat jy gaan gebruik, die produkte waarmee jy die kos gaan gaarmaak en geur, bv olie, kruie, ens en die bestanddele wat jy gaan byvoeg om dit nog gesonder te maak, bv neute, sade of peule en ’n gesonde olie
- goeie keuses is panbraai, soteer, rooster oor die kole of in die oond en blansjeer of liggies kook van groente
- die geheim is om die natuurlike geur van die kos so ver as moontlik te behou en te benut vir ’n eindresultaat. Moet bv nie botterskorsie of boontjies so ver of in onnodig baie water gaarmaak dat jy ’n klomp room, botter of suiker moet byvoeg om dit weer geurig te maak nie. Botterskorsie wat in min water met ’n kaneelstokkie of stukkie gemmer gaargemaak is tot die botterskorsie net gaar is, is natuurlik soet en heerlik.
- Rooster bv hoender of vis in die oond met tamatie, kruie en pesto vir ’n heerlike geur. Dieselfde bestanddele kan ook in ’n kastrol op die stoof gaargemaak word vir ’n heerlike gereg. Hoender of selfs peule met kaneel, komyn en ’n bietjie kerriepoeier is weer ’n heeltmal ander geurprofiel.
- Berei ’n vleisgereg van jou keuse en blansjeer verskillende groente in ’n pan op die manier: soteer dik skywe wortel in ’n bietjie olie met komynsaad, voeg sagter groen groentes by, soteer ’n paar minute, verlaag die hitte en voeg 125 ml witwyn of Rooibostee by. Stoom die groente verder tot dit net gaar, maar beslis nog bros is. Dis ’n heerlike groentegereg, propvol voedingswaarde, kleur en geur. ’n Skeut suurlemoensap of olyfolie is ook lekker daarmee saam. Geniet die natuurlike geur van elke groente op die manier en hou dit interessant met die komyn en suurlemoensap.
- Soteer die eerste bestanddele vir ’n bredie, sop of eenpotgereg eers vooraf, bv die vleis, uie en speserye. Dit gee beslis meer geur as wanneer alles net saam gekook word.

Geurmiddels en geurkombinasies:
- kies vars en natuurlike bestanddele om kos mee te geur: suurlemoen, kruie, gemmer en heel speserye is heerlik om te gebruik. Nog opsies is knoffel, brandrissie en vloeistof soos Rooibostee of wyn is ’n heerlike ekstra kook- en geurmiddel
- Deur die regte geure te kombineer, is daar ’n sinergie van geure, wat mekaar aanvul
- Minder ander bestanddele is dan nodig om die gereg geurig te maak
- Gebruik olie as geurmiddel en nie net om te verhoed dat bestanddele vassit of aanbrand nie – dis gesond en gee ekstra geur aan ‘n gereg

Dink groen:
  • gaarmaakmetodes wat minder krag en water gebruik, is beslis die groener keuse
  • hoe minder verwerkte produkte gebruik word, hoe minder verpakking is ter sprake, wat weer herwin kan word, maar dikwels in die drom beland
  • hoe meer vars produkte jy gebruik, hoe meer daarvan kan sommer in jou eie komposhoop en wurmplaas gebruik word
  • seisonale bestanddele is ook geuriger en dikwels meer bekostigbaar as wanneer dit nie meer in seisoen is nie
  • ondersteun plaaslike boere en verskaffers om ’n groener keuse te maak

Hierdie roerbraai-resep is ’n goeie voorbeeld van dit waaroor ons nou gesels het:
- roerbraai is ’n vinnige metode – dit vereis ook minder krag
- berei die gereg oor ’n matige hitte om nie onnodige krag te mors nie en ook nie die bestanddele te brand of te laat pap word nie
- die vinnige gaarmaakmetode beteken dat die bestanddele nie oorgaar word nie, hul geur en tekstuur behou en min ander byvoegings nodig het om dit geurig te maak
- ’n verskeidenheid groente kan na jou smaak en volgens seisoen gebruik word
- vis, hoender, vark of beesvleis werk ewe goed in hierdie resep
- die sous is met een of twee winkel-bestanddele gemaak, maar verder word natuurlike geurmiddels gebruik – sien ook die wenke onderaan die resep vir nog opsies

Vinnige roerbraai met steak

Lewer 4 porsies

15 ml (1 e) vis- of teriyaki-sous
30 ml (2 e) oestersous
15 ml (1 e) lemmetjie- of suurlemoensap
100 g broccoli, in blommetjies gesny
100 g groen boontjies, in derdes gesny
125 g sampioene, in skyfies gesny
1 rooi soetrissie, in repies gesny
15 ml (1 e) brandrissie-gegeurde avokado-olie
300 g steak, in repies gesny
swart sesamsaad om oor te sprinkel

  1. Meng vis- of terikiyaki-sous, oestersous en lemmetjie- of suurlemoensap.
  2. Plaas broccoli en boontjies in ’n bak en bedek met kookwater. Laat ’n paar minute staan, dreineer en hou eenkant.
  3. Verhit ’n braaipan oor matige hitte en roerbraai sampioene tot goudbruin. Voeg die soetrissie by en roerbraai vir ’n paar minute. Voeg die olie en steak by en roerbraai tot goudbruin, maar nie heeltemaal gaar nie.
  4. Roer groen groente by en verhit tot deurwarm. Giet die sousmengsel oor en meng goed deur. Sit onmiddelik voor en sprinkel met sesamsaad.
    Wenke
  5. As jy nie met AMC kookware kook nie, voeg die olie in die pan voor jy die sampioene braai.
  6. Indien vissous, teriyaki-sous of oestersous nie beskikbaar is nie, gebruik die mengsel: 15 ml (1 e) sojasous, 5 ml (1 t) heuning, 15 ml (1 e) suurlemoensap, 10 ml (2 t) rooiwyn asyn en 2,5 ml (½ t) gemaalde komyn. OF geur die roerbraai met ’n lekker skeut gesonde olie, suurlemoensap en dalk ’n gekapte brandrissie.

Vir meer oor AMC Classic http://www.amcsa.co.za/en/home/

Onthou, jý kan die verskil maak