Groot Ontbyt Kosblik 23 Mei 2016 - Appelmuffins

Kosblik 101

Nog ’n week beteken nog ’n paar kosblikke om te pak – en die fokus moet altyd ’n gesonde en gebalanseerde kosblik wees. Die maklikste manier om dit te verseker, is om dit so vars en onverwerk as moontlik te hou met ’n verskeidenheid kosse. Verder moet ’n kosblik ’n voedsame proteïen, onverfynde stysel en vars groente of vrugte en ’n gesonde olie of vet bevat. ’n Bederf so af en toe is ook heeltemal toelaatbaar, maar probeer om dit self te maak, want dan weet jy wat jou gesin eet. Probeer ook dat die geure in ’n kosblik mekaar aanvul om ’n lekker ete te wees. Die Marokkaanse speserye op die lamsribbetjies pas lekker by die jogurt, appel en ander vars bestanddele.

Week 3:

Appel-en-kaneelmuffins uit Cooking from the heart.
Geroosterde lamsribbetjies
Komkommerstokkies, kersietamaties en Pink Lady® appelwiggies
Jogurt of maaskaas as doopsous

Soos ons voorheen al gesê het, maak ’n bietjie beplanning dinge sommer makliker. Ek probeer om die week se aandetes so te beplan dat daar ’n paar keer per week ook iets vir die kosblikke oorbly. As julle oor die naweek of enige ander aand vleis braai, is dit ideaal om ‘n paar ekstra lamsribbetjies gaar te maak. Suid Afrikaanse skaap- en lamsvleis bly ‘n baie goeie bron van proteïen, nes die natuur dit bestem het. Dit het min geurmiddels nodig om dit lekker te maak en dis ’n perfekte voorbeeld van ’n natuurlike en byna onverwerkte bestanddeel. Gaan kyk bietjie op hul webwerf na al die goeie redes om skaapvleis te eet. http://www.cookingwithlamb.com

Deel van my kosfilosofie is om soos seisoenaal as moontlik te eet. Pink Lady® appels is juis nou in seisoen en die natuurlike soet smaak van die appels is iets wat almal geniet. Die kenmerkende pienk blos op ‘n geel-groen agtergrond is eie aan hierdie kultivar. Selfs waneer jy met hierdie appels bak of kook, bly die soet geur behoue, wat dit ideaal maak om op die manier geregte natuurlik te versoet. Die feit dat daar appel in die muffins is, beteken dat ‘n mens minder suiker kan gebruik. Appelwiggies en jogurt is ‘n lekker kombinasie en jy kan besluit of dit ‘n peuselhappie vir later in die dag of deel van die ete kan wees. Vir nog resepte met Pink Lady® appels besoek http://www.pinklady.co.za/ of http://www.facebook.com/PinkLadyApplesSA/

Almal hou van ’n bederf, maar soos Cooking from the heart ons leer, is die regte porsiegrootte altyd belangrik. As iets soos ’n muffin deel is van ’n kosblik, moet daar verkieslik nie te veel ander verfynde stysel vir die dag ingepak moet word nie. Kies dan liewer nog vars vrugte, neute of iets soos avokado wat jou kan volmaak tot die volgende ete, sonder dat dit ongesond is. As jy belangstel in nog wenke oor gesond leef op ‘n daaglikse basis, volg hul Facebook blad by http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA

Wenk van die week: Selfs al begin die dae koeler word, bly dit belangrik om ’n kosblik so vars en aptytlik te hou. Verpak items soos die lamsribbetjie in ’n stukkie foelie sodat dit nie die hele bakkie besmeer nie en hou alles in ’n koelsakkie.

Resep

Lamsribbetjies

Geur ribbetjies met ‘n Marokkaanse-speserymengsel of maak jou eie kombinasie van komyn, ‘n tikkie kerriepoeier, paprika en gedroogde tiemie. Vryf dit oral oor die vleis en rooster teen 180 °C vir 30-45 minute tot goudbruin of braai oor matige kole tot gaar.

Appel-en-kaneelmuffins

Resep van Cooking from the heart
Lewer 12 groot muffins of 24 klein muffins

250 ml (1 k) koekmeel
250 ml (1 k) volkoringmeel
15 ml (1 e) bakpoeier
10 ml (2 t) gemaalde kaneel
125 ml (½ k) suiker
250 ml (1 k) gerasperde appels
250 ml (1 k) fyngerasperde wortels
3 eiers, geklits
100 ml melk
125 ml (½ k) sonneblomolie
5 ml (1 t) vanieljegeursel

  1. Voorverhit oond tot 180 °C en smeer die holtes van in ’n muffinpan met ’n bietjie olie.
  2. Meng droë bestanddele in ‘n mengbak saam. Roer appels en wortels deur tot goed gemeng.
  3. Klits eiers, melk, olie en vanielje saam. Roer eiermengsel by die droë bestanddele tot goed gemeng. Moenie te veel meng nie.
  4. Skep beslag in die voorbereide muffinpan en bak 15-20 minute of tot goudbruin en gaar.

Wenk
1. Meng 10 ml (2 t) suiker met ’n knippie gemaalde kaneel en sprinkel oor die muffins net voor dit gebak word.

Groot Ontbyt Kosblik 16 Mei 2016 - Geroosterde groente

Kosblik 101

Dis die tweede week van die Kosblik-insetsel op Groot Ontbyt (kykNet, kanaal 144) en hierdie week is daar weer ’n maklike idee met ’n sappige stukkie SA skaapvleis, JAZZ™ appels en praktiese idees uit Cooking from the heart. Probeer om jou aandetes of etes oor die naweek so te beplan dat daar vir Maandag en dalk selfs Dinsdag iets lekker is om weer op ’n nuwe manier te gebruik – dis presies waaruit die week se kosblik-idee bestaan. ’n Gesonde en gebalanseerde kosblik bly die fokus van hierdie insetsels en ek hoop dit gaan jou inspireer om elke week van die resepte te probeer en nie kitskos of ongesonde wegneem-etes te oorweeg nie.

Week 2:

Volkoring-pitas met lamsboud en geroosterde groente (dalk ‘n bietjie pesto)
JAZZ™ appelwiggies
Trossie druiwe
Neute, bv macadamianeute of amandels

Meeste kosblikke het dikwels ’n broodjie van een of ander aard daarin en alhoewel ek probeer om dit nie te ’n gereelde kosblik-item te maak nie, is daar soms lekker idees met ’n brood-basis. Soos hierdie pitas. Die belangrike ding is dan die keuse van brood. Cooking from the heart het ’n baie sterk fokus daarop om almal te leer om goeie keuses te maak wanneer dit by kos en eetgewoontes kom. As jy dus wel besluit om brood in ’n kosblik of vir enige ander ete te gebruik, is dit belangrik dat die brood so onverfynd as moontlik moet wees en met heelwat vesel om jou vir langer versadig te hou en meer voedingswaarde te hê. Dit wat op die broodjie gesit word is natuurlik net so belangrik.

Vir hierdie week se kosblik kan jy halwe volkoringpitas met oorskiet lamsboud en geroosterde groente (van Sondag se middagete) vul. Die elemente kan selfs apart ingepak word, sodat die persoon dit self by die werk of skool kan vul, maar as die groente nie te souserig is nie, kan jy dit maar reeds vooraf vul. Die geroosterde groente is ’n resep wat ons vir Cooking from the heart se eerste resepteboek in die reeks ontwikkel het en is lekker veelsydig. Die verskeidenheid van groente wat gebruik word, tel alles as deel van die aanbevole 3-5 vars groente en vrugte ’n dag en is propvol vesel, vitamiene en minerale. Daar is ook bone of kekerertjies in die resep wat dit sommer nog gesonder maak. Die pitas is dus reeds ’n stysel en groente-porsie vir die kosblik. As daar nou nog ’n paar repies skaapvleis bygesit word, is dit ’n heerlike gebalanseerde en vullende ete. Vir nog gesonde resepte van die projek, sien http://www.cookingfromtheheart.co.za of volg hul Facebook blad by http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA

Skaapvleis SA is ’n uitstekende bron van yster, sink en vitamien B en ’n baie goeie kwaliteit proteïen – net wat jy nodig het om ’n voedsame maaltyd aan mekaar te sit. En as die oortollige vet van skaapvleis verwyder is, is die vetinhoud soortgelyk aan die van hoender of vis. Vir meer inligting oor Skaapvleis SA en nog baie lekker resepte sien http://www.cookingwithlamb.com

’n Appel ’n dag laat beslis die dokter wag. Iets vars in ’n kosblik is altyd lekker en nie net kleurvol en vol tekstuur nie, maar ook ’n maklike manier om nog voedingswaarde in te pak. JAZZ™ appels is nou in seisoen en heerlik, sappig en altyd kraakvars en die perfekte manier om balans in ’n maaltyd te verseker. Die smaak van die mooi rooiwang appels, pas ook baie goed by al die geure in die pita. Onthou om nie ’n appel te skil nie, want meeste van die voedingswaarde sit net onder die skil.

Wenk van die week:

As jy appel vir ’n kind se kosblik of slaai wil sny en bang is dit verkleur, is hierdie ’n maklike manier om dit te verhoed: sny die appel met ’n skerp groentemessie in wiggies, sny die pitte uit, sonder om te veel vleis verloor of die appel te kneus. Doop die wiggies vinnig in ’n bietjie water en pak dit in ’n sakkie of kleiner bakkie, sodat dit nie te veel aan lug blootgestel word nie. Dit verhoed die oksidasieproses, wat die appel laat bruin word.

Gesonde olies en vette is ’n kleiner, maar belangrike deel van enigeen se etes en ’n sakkie rou, ongesoute neute kan maklik inpak word om tussen maaltye te geniet.

Resepte
Foto: Johan Kok, Iseecreative Photography

Skaapboud

Die skaapboud kan in die oond, ketelbraai of oor die kole gaargemaak word. Geur dit met sout, peper, suurlemoensap en -skil, vars kruie soos tiemie en roosmaryn en knoffel vir ’n heerlike geur. Rooster teen 180 °C vir 20 minute per 500 g plus ’n ekstra 20 minute vir medium gaar of 25 minute per 500 g plus nog 25 minute vir goedgaar. In die ketelbraai sal dit net so lank neem om gaar te word. Of ontbeen die boud, vlek dit oop en rooster oor die kole. Sny in dun repies vir die pita. Geniet die boud vir ’n ete en hou ’n paar skywe vir die volgende dag se kosblikke.

’n Paar lepelsvol pesto is heerlik met skaapvleis en sal ’n perfekte kombinasie met die groente en kekerertjies in ‘n pita wees.

Geroosterde groente

Resep van Cooking from the heart
Lewer 6 porsies

750 g botterskorsie, in blokkies gesny
4-5 murgpampoentjies, in dik skywe gesny
250 g sampioene, in kwart gesny (opsioneel)
1 ui, in dik skywe gesny
1 tamatie, in wiggies gesny of 200 g kersietamaies, gehalveer
45 ml (3 e) druiwe-asyn
15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
10 ml (2 t) gedroogde origanum of roosmaryn
suurlemoensap en swartpeper na smaak
1 x 410 g-blik botterbone of kekerertjies, gedreineer
30 ml (2 e) gekapte vars kruie, soos origanum of pietersielie

  1. Voorverhit die oond tot 180 °C. Plaas groente in ’n enkellaag in ’n groot oondbak.
  2. Meng asyn, olie en gedroogde kruie en geur na smaak met suurlemoen en peper.
  3. Skink asynmengsel oor die groente en roer goed deur. Rooster 30-45 minute of tot die groente gaar is. Roer die boontjies of kekerertjies by, strooi vars kruie oor en sit warm of teen kamertemperatuur voor.
  4. Gebruik die groente as bygereg, ligte vegetariese maaltyd of as deel van ‘n kosblik, soos beskryf.

Groot Ontbyt Kosblik 9 Mei 2016 - Bobotie-bakkies

Kosblik 101

Kosblikke… vir party mense is die woord alleen genoeg om hul hare te laat rys, maar as jy ‘n bietjie hulp het en ‘n entweg beplan, dan lyk dinge sommer aansienlik makliker.

Dit is presies waarmee ek jou in die volgende paar weke gaan help. Elke Maandagoggend gaan ek op Groot Ontbyt se Oggendprogram op kykNet ‘n volledige, gebalanseerde kosblik pak en die resepte met jou deel. Die fokus is op gesonde idees, wat meer as ‘n toebroodjie behels. En verder is dit geskik vir die hele gesin – of die kosblik skooltoe of kantoor toe geneem moet word, sal daar iets vir almal wees om aan te smul.

Ek is vir die afgelope paar jaar al betrokke by die Cooking from the heart projek, wat deur Pharma Dynamics ontwikkel is. Die konsep is dat gesonde eetgewoontes vir die hele gesin ‘n leefstyl word. Dis makliker as wat ‘n mens dink en as jy eers geleer het hoe om jou etes te beplan en voor te berei, kan jy later nie glo dat jy voorheen anders geëet het nie.

Om dit makliker te maak, dink op dié manier aan elke ete, of dit ontbyt, middagete of ‘n kosblik is wat jy moet inpak. Kies iets uit elke voedselgroep, dus ‘n proteïen, onverfynde, onverwerkte stysel, vars groente of vrugte en gesonde vette en olies, soos avokado, olywe, neute, sade, ens. Dis ‘n uitstekende begin vir ‘n gesonde kosblik ook. En hoe groot moet die porsies wees?: Dink aan jou bord (of kosblik) soos volg: verdeel die bord in vier kwarte en vul een kwart met proteïen, een kwart met stysel en die res met vrugte en groente. Hoe alles voorberei word, is natuurlik ook belangrik. Die geheim is om dit so vars en onverwerk as moontlik te probeer hou en tuisgemaak, is altyd die beste. Vir elke week se kosblik sal ek dit weer in meer detail verduidelik.

Foto: Johan Kok, I See Creative Photography

Week 1:

Bobotie-bakkies
Appel-en-roketslaai (of aparte bestanddele vir kinders)
Mielie aan die stronk

Om jou eie kosblik te pak en nie elke dag in die kafeteria of wegneem-ete restaurant te eindig nie, is beslis besonder en sommer ook heelwat goedkoper.

Bobotie-bakkies

Vir hierdie week se kosblik, het ek met bobotie ‘n slim plan gemaak. As jy die vorige aand bobotie vir aandete beplan het, is dit maklik genoeg om ‘n dubbele mengsel te maak. Of hou net ‘n gedeelte van die mengsel eenkant en bak tegelykertyd die bakkies. Meer geklitste eier (sowat 8 eiers vir 1 kg maalvleis) word met die maalvleis gemeng en in muffinpannetjies gebak om handige klein boboties te maak. (Die volledige resep is hier onder.)

Ek het skaap-maalvleis gebruik en dis is baie gerusstellend om te weet dat meeste van die skape in SA, vrylik wei op natuurlike weiding. Dit is dus geen verrassing dat SA skaapvleis propvol voedingswaarde is nie. Dis nie net ‘n uitstekende bron van protein nie, maar is ook ryk aan sink, wat uitstekend is vir ons immuniteit en vitamien B vir breinfunksie.
Kyk gerus op http://www.cookingwithlamb.com vir meer info oor Skaapvleis SA en sommer ook nog heerlike resepte te kry.

Om die kosblik gebalanseerd te hou, het ek mielies gekook en dis ‘n heerlike pasmaat vir die res van die ete en iets wat jy ook sommer die vorige aand kan doen terwyl jy aandete maak.

Slaai is ‘n wonderlike deel van ‘n kosblik en al verkies die kinders die slaaibestanddele apart, kan hulle aan dieselfde vars goed smul. Ek gebruik so veel as moontlik plaaslike en seisonale bestanddele en is baie opgewonde oor een van my gunstelingappel-variëteite wat nou weer beskikbaar is. JAZZ™ appels is van daardie appels wat lekkerlik met elke hap kraak en heerlik sappig is. Jy kan selfs daarmee kook, want die geur gaan nie verlore as die appel gaar word nie. JAZZ™ appels het ‘n geel-groen skil met rooi strepe en ‘n pragtige rooi blos en ferm vleis.

Appel-en-roketslaai

Pak ’n slaai met JAZZ™ appel-, komkommer- en selderyskyfies, roketblare, fetakaas en pampoensaad.

Resep

Bobotie-bakkies

Lewer 6 porsies

Gebruik hierdie bobotie-resep vir aandete en maak net genoeg om ook ’n paar bakkies vir die week se kosblikke te bak.

15-30 ml (1-2 e) olyf- of avokado-olie
1 kg lamsmaalvleis (sien wenke)
2 dik snye volgraanbrood
250 ml kookwater of Rooibostee
2 middelslag uie, fyn gekap
2 knoffelhuisies, gekneus
20 ml kerriepoeier
15 ml elk gedroogde gemengde kruie, gemaalde komyn en koljander
5 ml elk borrie en gemaalde gemmer
20 ml gladde appelkooskonfyt
75 g (125 ml) rosyntjies of sultanas (opsioneel)
40 ml rooi wynasyn of suurlemoensap
sout en varsgemaalde swartpeper na smaak
8 eiers, geklits

  1. Verhit helfte van die olie oor matige hitte in ’n groot braaipan en verbruin helfte van vleis. Skep uit, hou eenkant en herhaal met res van vleis en olie.
  2. Plaas brood intussen in ’n mengbak, skink water of tee oor en laat vir ’n paar minute week tot sag.
  3. Soteer uie in die pan tot sag en voeg knoffel, kerrie, kruie en speserye by en soteer nog 1-2 minute. Druk brood fyn en roer met vleis by uie en meng goed deur.
  4. Verlaag temperatuur en prut met deksel vir 20 minute. Roer konfyt, rosyne of sultanas en asyn by en geur vleis na smaak. Laat heeltemal afkoel.
  5. Voorverhit oond tot 180 °C en smeer ’n muffinpan liggies met olie.
  6. Meng eiers deur die gaar vleismengsel and skep in muffinpan. Bak 20-25 minute of tot gestol.
  7. Laat ’n paar minute afkoel en skep versigtig uit. Laat afkoel en hou in die yskas tot dit in die kosblikke gepak gaan word.

Wenke
1. As jy nie die lamsmaalvleis klaar verpak in die winkel kry nie, vra jou slagter of die supermark se slaghuistoonbank, om lam- of skaapvleis vir jou te maak – hulle doen dit graag.
2. Pak die kosblikke altyd in ’n koelsakkie, sodat alles vars bly en onthou om die verskillende elemente van die ete so te verpak, dat dit aptytlik bly – draai bv die bobotie-bakkies in waspapier toe en hou die slaaibestanddele apart.
3. Bak die bobotiemengsel met ’n bolaag van 2-3 eiers en 250 ml karringmelk of as die bakkies, soos beskryf.

Sien ook:
http://www.cookingfromtheheart.co.za

Hoe nou gemaak? Idees met botterskorsie


Botterskorsie se stewige tekstuur en natuurlike soet smaak maak dit ’n baie veelsydige groente. Dit kan op verskillende manier gaar gemaak word en pas by ’n verskeidenheid van geure wat kan wissel van suurlemoen en heuning tot kaneel, komyn, kerriepoeier en gemmer. Of soos in hierdie resep met spek en salie vir ’n heerlike gesinsete.

Bestel jou eie kopie van Maak vyf by heleen.m@iafrica.com om jou gesin met nog maklike en gesonde etes te bederf. (cookbooks/maak-vyf-make-five/)

Fillopastei met spek & botterskorsie

Resep uit Maak vyf/ Make five
Lewer 4 – 6 porsies

’n Pastei is koesterkos uit die boonste rakke. Ek gebruik spek, wat redelik sout is, maar verder natuurlike geurmiddels. Geniet dit met ’n groot slaai vir ’n tipiese herfsdag-ete.

Vulsel
15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
250 g bladspek, oortollige vet verwyder en in blokkies gesny
4 preie, in skywe gesny
1 knoffelhuisie, gekneus
750 g botterskorsie, geskil en in blokkies gesny
125 ml (½ k) witwyn of rooibostee
30 ml (2 e) koekmeel, met water tot ‘n pasta gemeng
250 ml (1 k) melk
80 ml (⅓ k) suurroom
60 ml (¼ k) gekapte vars salie
suurlemoensap, sout en peper

Fillo
4-6 velle fillodeeg
30 ml (2 e) olyf- of avokado-olie

  1. Vulsel: Verhit die helfte van die olie oor matige hitte in ’n braaipan (AMC 24 Fry Pan werk uitstekend) en braai die spek tot goudbruin en gaar, maar nie te bros nie. Skep uit en dreineer op kombuispapier, indien nodig.
  2. Verhit die res van die olie in dieselfde pan en soteer die preie en knoffel tot sag. Voeg die botterskorsie by en soteer vir ’n paar minute. Roer die wyn (of tee) by en sit die deksel op. Stel die hitte laer en prut vir 10 minute of tot die botterskorsie amper gaar is.
  3. Klits die meelpasta by die melk en roer die mengsel by die groente in die pan. Roer goed deur en laat ’n paar minute prut tot verdik. Roer die suurroom by en prut nog 5 minute.
  4. Voorverhit die oond tot 180 °C. Roer die salie by die vulsel en geur na smaak. Skep in ’n 1,5-2 liter-oondbak.
  5. Fillo: Verf een vel fillo aan die een kant met die olie en plaas ’n tweede vel bo-op. Verf dit ook met olie. Herhaal met die res van die fillodeegvelle. Maak die ongeverfde fillodeegvelle met ’n skoon afdroogdoek toe sodat dit nie uitdroog nie.
  6. Sny elke dubbellaagfillo in die lengte in 4 breë repe en frommel liggies op. Plaas teen mekaar bo-op die vulsel.
  7. Bak vir 20-30 minute of tot die vulsel warm en die kors goudbruin is. Sit voor met ’n slaai.

Wenke
1. Vervang die spek met 1 x 410 g-blik gedreineerde lensies of kekerertjies vir ’n vegetariese dis. Roer in stap 4 met die salie by.
2. Fillodeeg word verpak in 2 rolle met gewoonlik 6-7 velle elk. Haal slegs dit wat jy benodig uit die vrieskas en laat ontdooi. Bêre die res van die fillodeeg in plastiek en vries of gebruik binne 2-3 dae. Hou laasgenoemde in die yskas.

http://www.amcsa.co.za

RSG 2 Mei 2016 - Tamaties in seisoen

Groen & gesond #12 Tamaties, tamaties, tamaties

Bestel jou eie kopie van Maak vyf by heleen.m@iafrica.com om jou gesin met nog maklike en gesonde etes te bederf. (cookbooks/maak-vyf-make-five/)

Tamaties is een van daardie groentes waarmee mens soveel kan doen as jy dit in grootmaat koop of dalk persent kry. Dis ook nie te moeilik om jou eie tamaties te plant nie, want dit kom redelik maklik op – soms sommer uit die grond van die komposhoop.

Met ‘n oormaat tamaties is dit maklik om ‘n hele klompie daarvan vooraf te rooster of selfs net te skil en te vries en later op verskillende maniere te gebruik. As die tamaties afgeskil word voor dit gevries word, is dit net soveel makliker om ‘n verskeidenheid geregte daarmee te maak. Dis nie moeilik om tamaties te skil nie en hoe ryper die tamaties hoe makliker is dit om te skil. (Kyk na die video hierby om te sien hoe maklik dit is.) Sny met ‘n groentemessie ‘n kruisie deur die stingelkant van die tamatie, sit dit in ‘n glasbak en bedek met kookwater. Die skilletjies sal dadelik begin skeur en lostrek. Sodra daar heelwat los stukkies is, kan die water afgeskink word (onthou om dit in ‘n ander bakkie te skink, te laat afkoel en later sommer in die tuin uit te gooi). Trek nou die skilletjies met ‘n groentemessie af, onthou net dat die tamties warm sal wees. Die geskilde tamaties kan nou opgesny en in kleiner hoeveelhede gevries word. Of gebruik dit om die sous hier onder te kook en in die hoeveelhede soos jy dit gaan nodig hê, te vries.

Dink gesond:
  • Tamaties in seisoen is heerlik soet en propvol gesonde elemente
  • Kies ‘n gesonde manier om dit gaar te maak, bv met ‘n bietjie olyfolie en balsamiese asyn en vars kruie te rooster of in’n pan te soteer
  • Gebruik die geroosterde tamaties in ‘n slaai, as bygereg of selfs as bolaag vir ‘n porsie vleis, hoender of vis. Dis ook baie lekker as deel van ‘n pastasous.
  • Gaar tamaties se antioksidant, likopeen, is ook makliker vir die liggaam om te absorbeer as uit ‘n rou tamatie
  • Moenie uit gewoonte suiker by tamties gooi nie, geur dit eers met suurlemoensap en kruie
  • ‘n tuisgemaakte tamatiesous kan net so gebruik word as basis vir enige tamatiegereg of verpulp word – heerlik met eier, pap en braaivleis of enige van die idees hier onder
  • Gebruik die tamtiesous om porsies vis, hoender of selfs vleis of frikkadelle op ‘n gesonde manier gaar te maak, want jy weet wat alles in die sous is
  • Geur die basiese sous met verskillende geure, bv kerriepoeier, meer Italiaanse geure soos pesto of ‘n Marokkaanse aanslag met komyn en gebruik dan na smaak
Dink groen:
  • Vars tamaties is heerlik in slaai en klein tamaties is perfek vir ‘n kosblik of ander inpak-ete
  • As die tamaties later dalk oorryp begin word, kan dit gerooster en as bygereg gebruik word of maak dit deel van ‘n gereg
  • Tamaties kan in die komposhoop gegooi word en wanneer dit later dalk weer in die tui n ingewerk word, sal daar heel waarskynlik oral in die tuin klein tamatieplante te vooorskyn kom – plant hulle oor in potte of die groentetuin as dit nodig is en geniet ‘n tamtie-oes uit jou eie tuin
  • Koop tamaties wat nog nie heeltemal ryp is nie en sit elke dag of twee ‘n paar op ‘n vensterbank om geleidelik ryp te word, anders is alles gelyk ryp en word maklik oorryp, hou die res in die yskas
  • Tamaties wat aan die plant rypgeword het, het die heel meeste geur

Basiese tamatiesous

Resep uit Maak vyf/ Make five
Lewer 750 ml sous

’n Basiese tamatiesous is iets wat ’n mens maar in grootmaat kan voorberei en óf in glasflesse in die yskas kan hou óf in ysbakkies kan vries vir ’n vinnige ete. Hierdie sous is ook heerlik as ’n pastasous, oor mieliepap saam met braaivleis en selfs saam met ’n stukkie wors of steak.

15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
2 uie, gekap
2 knoffelhuisies, gekneus
15 ml (1 e) gerasperde vars gemmer
2,5 ml (½ t) vinkelsaad (opsioneel)
2 wortels, grofgerasper
1 kg ryp tamaties, geskil en gekap (sien die wenke en video oor skil van tamaties)
30 ml (2 e) gedroogde gemengde kruie of origanum
75 ml (5 e) gekapte vars kruie van jou keuse
1 lourierblaar
15 ml (1 e) balsamiekasyn
10 ml (2 t) sagte bruinsuiker
sout en peper

  1. Verhit die olie oor matige hitte in ’n kastrol en soteer die uie en knoffel tot sag. Voeg die gemmer, vinkelsaad en wortels by en soteer vir nog ’n paar minute.
  2. Roer die tamaties, gedroogde en vars kruie, lourierblaar, asyn en suiker by.
  3. Prut oor lae hitte, met ’n deksel, vir 15 minute. Haal die deksel af en prut nog 15 of tot sous effens verdik het en geurig is.
  4. Geur na smaak en verwyder die lourierblaar. Verpulp met ’n stokmenger. Die sous kan nou verkoel en gevries word vir latere gebruik.

Wenke
1. Parmigiana, ’n Italiaanse bykos wat met ’n soortgelyke tamatiesous en skywe eiervrug gemaak word, is heerlik. Soteer 2 eiervrugte, in skywe gesny, met ’n bietjie olyfolie in ’n pan. Pak eiervrugskywe in lae met die sous tussen in. Strooi 125 ml (½ k) gerasperde mozzarellakaas bo-oor. Bak teen 200 °C vir 20-30 minute of tot goudbruin en gaar. Sit voor met vars basiliekruidblare.
2. Roer ’n blik kekerertjies en gaar botterskorsie by die sous vir ’n vegetariese maaltyd.
3. As die tamaties nie rooi genoeg is nie, roer 15-30 ml tamatiepasta by die sous vir ’n dieper kleur.

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG 25 April 2016 - Praktiese planne met groente

Groen & gesond #11 Praktiese planne met groente

Soms is mens gelukkig om seisoens-groente in grootmaat teen ‘n goeie prys te kry, of dalk gee iemand vir jou ‘n groot hoeveelheid daarvan persent. Jou eie tuin lewer dalk ook heelwat groente op en dan wil ‘n mens mos nou nie enige iets laat verlore gaan nie. Hier is ‘n heerlike resep waarin ‘n verskeidenheid groente gebruik kan word en die geroosterde groente is ook regtig veelsydig.

Dink gesond:
  • Kies ‘n gaarmaakmetode wat beide gesond is en die groente geurig gaan maak, bv deur dit in ‘n oond te rooster, pan te soteer of in ‘n tamatiebasis te prut
  • Kies ook geurmiddels wat die groentegeure sal komplimenteer en gesond is, bv vars kruie, speserye, suurlemoen, gemmer of brandrissie
  • Sluit groente op interessante maniere in by etes, om die aanbevole 5-‘n-dag deel te maak daarvan – met ‘n resep soos die een hier onder, kan mens sommer in een gereg al ‘n lekker verskeidenheid insluit
  • Gebruik groente uit al die kleurgroepe om ‘n verskeidenheid vitamiene, minerale, antioksidante en ander voedingstowwe in te sluit. Geel, oranje en rooi groentes het bv ander voedingswaarde as dit wat jy van groen groentes sal kry.
  • Moenie te veel sout gebruik nie, kies liewer ‘n gaarmaakmetode wat die natuurlike geur van die groente beklemtoon en iets soos botterskorsie se natuurlike soet smaak beklemtoon.
  • Moenie groente oorgaar maak nie, dan is die smaak, kleur en tekstuur verlore.
Dink groen:
  • Koop groente wat nou in seisoen is, bv eiervrug, patats, botterskorsie, uie, murgpampoentjies
  • Kies groente wat so min as moontlik gekneus is, sodat dit nie te gou sleg word en verlore gaan nie
  • Koop plaaslike groente en ondersteun die boere in jou gemeenskap
  • Let op na die prys per kilo van verskillende groente: dit wissel baie volgens die seisoen
  • Wees bewus van die prys van vooraf-opgesnyde groente – dis soms baie duur en alhoewel gerieflik, word dit baie vinniger sleg as jy nie alles gebruik nie, dus mors mens dan meer
  • Benut groente wat dalk al bietjie ryper is, nog steeds – maak ‘n sop daarvan, of rooster dit en verpulp vir die basis van ‘n sop of sous. Vries die sop of sous vir ‘n volgende ete.
  • Skille en pitte kan meestal in die komposhoop of wurmplaas gebruik word, dus is daar heelwat om te herwin – onthou net dat die wurmplaas nie suiwel, sitrus of uie moet kry nie.
  • As jy die oond gaan aansit vir die geroosterde groente resep, maak sommer dubbel – die oond is mos aan. Of beplan om ‘n pan geroosterde groente te maak, wanneer jy vir ‘n ander ete ook die oond aansit.
  • As jy nie self al die groente wat jy persent gekry of gekoop het kan gebruik nie, deel met iemand anders of maak ‘n ekstra gereg en deel dít met iemand

Die geroosterde groente is so veelsydig. Gebruik dit as bygereg, soos in die resep voorgestel. Of sit kekerertjies of bone by vir ‘n vegetariese maaltyd. Dis ‘n lekker basis vir ‘n kosblik, want amper enige protein is lekker daarmee saam. Roer die groente in ‘n tuisgemaakte tamatiesous vir ‘n heerlike ratatouille-styl bygereg of selfs pastasous. Maak die groente in ‘n tamatiesous warm en bak ‘n eier in die sous vir ‘n ligte ete. Gebruik die groente in ‘n sop, net so in growwe stukkies of verpulp.

Oondgeroosterde groente

Lewer 6 porsies

’n Maklike manier om groente gaar te maak en heerlik veelsydig, want daar is soveel maniere waarop dit voorgesit kan word.

1-2 uie, in dik wiggies gesny
2 wortels, geskil en in dik diagonale skywe gesny
250 g knopie-, bruin of portabellini sampioene, in kwarte gesny
2 middelslag eiervrugte, in 2 cm-blokkies gesny
1 middelslag botterskorsie of 2 patats, in 2 cm-blokkies gesny
4-6 murgpampoentjies, in dik diagonale skywe gesny
1 rooi of geel soetrissie, in repe gesny
45 ml (3 e) olyf- of avokado-olie
45 ml (3 e) balsamiese asyn
sout en varsgemaalde swartpeper na smaak
’n handvol vars origanum en basiliekruidblare om mee voor te sit

  1. Voorverhit oond tot 200 °C. Pak groente in ’n enkellaag op ’n groot bakplaat. Skink olyfolie en balsamiese asyn oor en meng liggies deur. Geur na smaak met sout en peper.
  2. Rooster groente 30-45 minute of tot net gaar, maar groente moet steeds hul vorm behou. Sit warm of teen kamertemperatuur met vars kruie as bygereg met geroosterde vleis, vis of hoender voor. Of roer by gaar pasta in en sit as vegetariese maaltyd voor. Sien ook die ander voorstelle hier bo.

Wenke
1. Roer 20 swart olywe, ontpit en gehalveer en/of 10-12 gemarineerde songedroogde tamaties, in repies gesny by groente.
2. Gebruik groente as vulsel vir ’n pannekoek, omelet of selfs in ’n toebroodjie met kaas en kruie.
3. In ’n pan: soteer die groente in sarsies in ’n bietjie olie oor matige hitte en roer dan die balsamiese asyn en olyfolie by en gebruik soos hierbo. Die tekstuur van die groente sal effens anders wees, maar steeds geurig.

Onthou, jý kan die verskil maak

Viskoekieresep uit Maak vyf

Viskoekies is nie almal se gunsteling nie. Ons hou van viskoekies op hierdie manier gemaak en my kinders is ook dol daaroor. Hulle help selfs graag om dit te maak. Baie mense verkies ’n gevormde viskoekie met krummels om, maar hierdie is net soveel makliker, minder moeite en vinnig om te maak. As jy eers weet wat in die mengsel kom, maak jy dit later sommer uit jou kop en geur dit met wat jy het. Die gerasperde wortels gee ’n lekker soet smaak, wat die kinders veral geniet. Jy kan enige vars of selfs droë kruie in die mengsel gebruik. Ek hou van vars koljanderblare in die mengsel en ’n kombinasie van kruie, onder andere tiemie en kruisement is ook lekker.

Bestel jou eie kopie van Maak vyf by heleen.m@iafrica.com om jou gesin met heerlike gesonde etes te bederf. (cookbooks/maak-vyf-make-five/)

Viskoekies met groente

Resep uit Maak vyf/ Make five
Lewer 25 koekies

1 x 410 g-blik sardyne in tamatiesous
45 ml (3 e) water
1 klein ui, gerasper
2 wortels, grofgerasper
60 ml (¼ k) koekmeel
2 eiers, geklits
125 ml (½ k) hawermout
60 ml (¼ k) blatjang of tamatiesous
60 ml (¼ k) gekapte vars kruie, soos Italiaanse pietersielie en koljander
5 ml (1 t) fyn koljander
15 ml (1 e) suurlemoensap
sout en peper
30 ml (2 e) olyf- of avokado-olie vir braai

  1. Plaas die vis met die sous in ’n groot mengbak en druk dit fyner met ’n vurk.
  2. Spoel die blikkie met die water uit. Roer met die res van die bestanddele, buiten die olie, en meng goed deur. Die beslag is redelik loperig. Geur na smaak.
  3. Verhit ’n dun lagie olie oor matige hitte in ’n braaipan (AMC 28 cm Chef’s Pan werk uitstekend). Skep lepelsvol van die mengsel in die pan en braai vir 3-5 minute aan ’n kant. Draai om en braai nog ’n paar minute of tot goudbruin en gaar.
  4. Dreineer op kombuispapier en herhaal met die res van die mengsel en nog olie, soos benodig. Hou die viskoekies warm.
  5. Sit voor saam met slaai of groente van jou keuse. Avokadoskyfies is ’n lekker alternatief. Die hoeveelheid vis bly egterdieselfde. Gebruik die vloeistof in die blikkie om die mengsel sag te maak of voeg nog blatjang by.

http://www.amcsa.co.za

RSG 18 April 2016 - Slaaiplanne

Groen & gesond #10 Slaai-planne vir herfs

Slaai bly vir my een van die lekker dinge om te eet en te maak. Behalwe vir die klomp vars bestanddele, is die verskeidenheid van moontlikhede byna eindeloos – wat net verder bydra tot die lekkerte. Met ’n paar basiese bestanddele, kan ’n mens klaar ’n smullekker slaai maak en as jy dan ’n paar kreatiewe of interessante toevoegings maak, is dit nog beter. Vir baie is ’n slaai ’n bygereg, maar vir my is dit ’n heerlike ligte maaltyd, veral hierdie tyd van die jaar, wanneer ‘n mens nie meer somerkos eet nie, maar ook nog nie reg is vir winter-etes nie.

Dink groen:
  • Plant jou eie kruie en slaaiblare– dis heelwat goedkoper. Dink wat kos ’n sakkie slaaiblare teenoor ’n bakkie met ses slaaikoppe wat ’n paar maande lank hou.
  • Kweek jou eie groente, kruie en slaai van steggies of saadjies
  • Seldery se onderkant loop baie maklik weer uit as dit in ’n bietjie water staan
  • Slaaiblaarkoppies wat aan die wortels verkoop word, kan lank in ’n bietjie water staan en ‘groei’ en baie langer as ‘n sakkie blare vars bly
  • Heelwat kruie groei baie maklik van stingels wat in water staan en wortel skiet, bv roosmaryn, basiliekruid, kruisement
  • Feitlik alle slaai-afval kan in die wurmplaas gebruik word, maar nie knoffel, uie, suiwel of sitrus nie
  • Meeste hiervan, behalwe sitrus, is ook vir die komposhoop ideaal
  • Gebruik slaaibestanddele wat in seisoen is en koop plaaslike produkte
Dink gesond:
  • Kies gesonde bestanddele om slaai ook as ligte maaltyd meer vullend te maak en so te geniet, bv lensies, ander peule of oorskiet-vleis of tuna
  • ‘n Verskeidenheid blare, vars en gaar bestanddele, sade en neute, goeie olies is ‘n goeie beginpunt vir ’n gesonde slaai, want dan word al die verskillende kosgroepe ingesluit
  • Mik daarvoor om ’n slaai as ete, soos ’n gebalanseerde bord te beplan, dus iets uit elke kosgroep en in matige porsies
  • Kies iets om tekstuur te gee, bv neute, sade of ‘n interessante kaas
  • Berei self ’n slaaisous, sodat jy weet wat daarin is – gekoopte weergawes het dikwels baie sout, suiker of ongesonde vette in
  • Selfs net ’n paar skyfies avokado of ’n handvol neute kan ’n gewone slaai optower en nog gesonder maak
  • Slaai is ’n lekker manier om jou aanbevole 5 groente/ vrugte in ’n dag in jou etes in te sluit
  • Werk so ekonomies moontlik met bestanddele deur so min as moontlik te vermors of verlore te laat gaan. Kyk bv hoe om ‘n lemoen maklik te segmenteer (sien die video op www.facebook.com/HeleenMeyerFood) sonder dat te veel van die ‘vleis’ verlore gaan.
  • Kyk na die onderstaande tabel en maak jou eie kreatiwe kombinasies

PRINT die slaai-tabel hier

Avokado-en-sitrus-slaai met biltong

Resep van Westfalia Fruit Products
Lewer 4 – 6 porsies

Hierdie is ’n wonderlike kombinasie van bestanddele vir herfs- en winter-geure. Geniet dit as ’n ligte maaltyd.

2 lemoene
1 pomelo
25 ml (5 t) suurlemoengegeurde avokado-olie
2 avokados, in kwarte en dan in skyfies gesny
50-100 g biltongskyfies
100 g bokmelkkaas, in skyfies gesny of gekrummel
handvol vars bronkors
peper na smaak

  1. Segmenteer die lemoene so: Sny met ’n skerp mes die boonste stingel- en onderkant van die vrugte af. Sit die vrug op een van die gesnyde kante neer en sny dan versigtig al teen die skil, om dit saam met die wit gedeeltes af te sny. Verwyder ook enige wit gedeeltes of vliesies af. Hou oor ’n bakkie en sny elke segment na die kern van die vrug versigtig tussen die membrane los. Laat drup die sap in die bakkie. Hou die lemoensap apart – jy het 25 ml (5 t) nodig. Herhaal met die pomelo, maar moenie die sap vir die resep gebruik nie.
  2. Meng die lemoensap met die avokado-olie om ’n slaaisous te maak.
  3. Plaas die res van die bestanddele, met die vrugte op ’n slaaibord. Sit voor met swartpeper en die slaaisous as ’n ligte maaltyd of bykos.

Wenke
1. Vervang pomelo met komkommer as jy wil.
2. Die lemoenslaaisous is heerlik op enige slaai of gebruik as ’n sous vir ’n roerbraai of oor groen groente.

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG 11 April 2016 - Gesinsetes

Groen & gesond #9 Gesonde etes vir die hele gesin

Ek wonder soms hoeveel gesinne eet deesdae nog ’n maaltyd (aandete) saam aan tafel? Daar word so baie gepraat oor die vele voordele daarvan dat ’n gesin ten minste een ete saam eet en dit maak wel vir my baie sin – ons is dol daaroor om as gesin saam aan tafel te sit en eet en kuier. Dit word dikwels die plek waar almal, die kinders inkluis, gemaklik oor hul dag kan gesels. Of vrae kan vra oor dinge waaroor hulle wonder of iewers gehoor het.

Maak dus van ’n gesins-ete ’n geleentheid. Dek ’n tafel en laat almal help met die voorbereidings of selfs net om die tafel te dek. Dit laat almal deel voel van die ete en dit maak die een wat die ete moet voorberei se lewe ook makliker.
Om aan tafel te eet, is nie net ’n sosiale ervaring nie, maar ook ’n plek waar kinders goeie eet- en tafelgewoontes aanleer.

Daar is ook Gesonde en Groen voordele daaraan om saam aan ’n tafel te eet.

Dink gesond:
  • As jy saam met ander mense eet, geniet jy dikwels jou kos meer, wat jou gouer ’n punt van bevrediging (satisfaction) laat bereik – die resultaat daarvan is dat ’n ete jou versadig en verkwik laat voel en jy dus minder tussen of kort na ’n ete sal peusel.
  • Saam met ander eet jy dikwels stadiger, omdat daar ook gesels word. Dit gee jou kans om jou kos fyner te kou en jou brein kry die boodskap dat jy versadig is, wanneer jy regtig genoeg gehad het, en nie wanneer jy reeds te veel geëet het nie.
  • Waar julle eet, maak ook ’n verskil. Aan tafel sonder ’n televisie wat aan is, is beslis meer ideaal as met die kassie wat ‘saam gesels’.
  • Daar is genoeg bewyse dat samesyn, kos wat fyn gekou word en die proses om aandag te gee aan wat jy eet en dit te geniet, beter eetgewoontes tot gevolg het.
  • Wanneer daar saam by die huis kos gemaak word, kan jy ook bepaal hoe gesond die ete is, wat alles in die geregte ingesluit word en waaruit die hele maaltyd bestaan.
  • ’n Bederf van tyd tot tyd, is vir almal lekker, maar kook liewer self tuis, as om te gereeld op wegneem- en geriefskos terug te val – selfs wanneer jy besig is.
  • Eenpotgeregte vir kouer dae, is ideaal en ’n maklike manier om kinders aan te moedig om groente te eet.
  • Eenpotgeregte is ook ’n maklike manier om ten minste ’n gedeelte van die aanbevole 5 groentes per dag in ’n ete in te sluit.
  • Kook so vars en met onverwerkte produkte as moontlik – dis gesonder en ook beter vir die omgewing, want daar is minder ‘afval’ wat gegeneer word.
Dink groen:
  • Kies gaarmaakmetodes wat nie te veel water of elektrisiteit nodig het nie
  • Kies seisonale bestanddele en gesels sommer met die kinders aan tafel oor die voordele van goeie eetgewoontes en om groener te leef
  • Maak herwinning iets wat almal sommer saam in die kombuis kan doen (spoel blikkies uit, sit houers op die werksoppervlak waarin afval vir die wurmplaas en komposhoop direk gesit kan word) – leer jou kinders dat dit ‘n manier van doen word
  • Eet by kerslig en spaar sommer bietjie krag

Tuna-en-bone hutspot

Resep uit Pharma Dynamics’ Cooking from the heart 3
Lewer 4 porsies

Uit Cooking from the heart

30 ml (2 e) gedroogde klapper
200 ml lae-vet melk
15 ml (1 e) olyf- of avokado-olie
2 uie, grof gekap
3 wortels, gehalveer en in skyfies gesny
3 murgpampoentjies, gehalveer en in skyfies gesny
20 ml (4 t) kerriepoeier of na smaak
20 ml (4 t) gemaalde komyn
10 ml (1 t) paprika
300 g botterskorsie, geskil en in blokkies gesny
375 ml (1½ k) Rooibostee of water
1 klein rooi brandrissie, heel (opsioneel)
1 x 410 g-blik rooi nierbone, gedreineer
2 x 175 g-blikkies tuna, met die vloeistof
2,5 ml (½ t) sout
suurlemoensap en swartpeper na smaak
handvol vars koljanderblare, gekap

  1. Meng die klapper en melk en laat ’n paar minute staan.
  2. Verhit die olie oor matige hitte in ‘n groot kastrol (‘n AMC 24 cm High werk goed) of groot braaipan (AMC 30 cm Electric Frying Pan) en braai uie, wortels en murgpampoentjies vir ‘n paar minute.
  3. Voeg speserye en botterskorsie by en soteer tot aromaties. Verlaag die hitte en roer die tee of water met die brandrissie by. Prut met die deksel vir 20 minute of tot die groente net gaar is.
  4. Voeg bone, tuna met die vloeistof, klapper en melk en sout by. Prut vir nog 5 minute of tot net deurwarm.
  5. Geur met suurlemoensap en peper na smaak. Roer koljander by en garneer met ekstra blare. Sit voor met skyfies avokado of ‘n groenslaai.

Wenk
1. Indien verkies, voeg nog 50-100 ml melk met die klapper by, vir ‘n meer souserige hutspot.

Vir meer oor AMC http://www.amcsa.co.za
Vir nog resepte http://www.cookingfromtheheart.co.za/

Onthou, jý kan die verskil maak

RSG 4 April 2016 - Idees met appels

Groen & gesond #8 Appels in seisoen

Herfs is die tyd van die jaar waarin appels en pere in seisoen is en alhoewel dit vir baie mense minder opwindende vrugte as byvoorbeeld somersvrugte is, bly dit vir my heerlike vrugte om mee te kook. Daar is meer om met appels te doen as om ’n appeltert te bak, dit as peuselhappie te geniet of in ’n kosblik te pak. Die nuwe appel-variëteite wat deesdae beskikbaar is, het die geurprofiel van appels ook aansienlik vergroot en maak dit ekstra interessant om die vrugte in kos te gebruik.

Dink gesond:
  • Appels is ’n goeie bron van vitamiene, minerale en veral ook vesel – onthou net om so ver as moontlik die skil ook te eet, want meeste van die voedingswaarde is in die skil of net onder die skil.
  • Gebruik gerus appels in verskillende geregte en as geurmiddel of om ’n soet smaak aan geregte te gee wanneer jy kook.
  • Appels in ‘n slaai is heerlik vars en verfrissend en pas baie goed by vis, varkvleis en hoendergeregte. ’n Eenvoudige groenslaai met vars kruie, appels en komkommer is regtig lekker en kry ’n heel nuwe geur as die slaaisous met Oosterse geure soos sojasous, vars gemmer en koljanderblare gemaak word.
  • Maak ’n salsa met appels en ander vrugte of groente van jou keuse, ’n skeut suurlemoensap en olyfolie en vars kruie om met geroosterde vis voor te sit.
  • Appels word ook dikwels in ’n pan gebraai om saam met vark- of hoendervleis as bygereg voor te sit.
  • Geurmiddels wat perfek saam met appels werk, is speserye soos naeltjies, kaneel, kardemom en neutmuskaat of gemengde speserye en die kombinasie van appels, suurlemoen en speserye is altyd ’n wenner.
  • Appels (sommer met die skil aan) kook maklik en vinnig sag genoeg om te verpulp en dan op verskillende maniere te gebruik (sien die stap-vir-stap voorbeeld hier onder).
  • Verpulpte appels is ’n ideale beginpunt vir tuisgemaakte babakos en ’n wonderlike manier om ander kos effens gladder of soeter te maak, sodat dit vir ‘n baba maklik is om te eet.
  • Appelpuree is ook ideaal in gebak, om ‘n maalvleismengsel, sop of bredie mee te versoet, sonder dat jy suiker nodig het. Met dié puree in ’n muffinbeslag, kan jy heelwat minder suiker gebruik. Vir ‘n heerlike resep http://www.cookingfromtheheart.co.za/cfth-recipes/ctfh-book-2/snacks/lightly-roasted-nuts-07/
  • Volgende keer as jy ’n gereg met ’n tamatiebasis het en wil suiker ingooi om die suur van die tamaties te balanseer, gebruik liewer een of twee gevriesde blokkies appelpuree.
  • Appelpuree is perfek om ’n kerriemaalvleismengsel effens te versoet, sonder dat jy bv blatjang hoef te gebruik.
Dink groen:
  • Alhoewel appels redelik ferm is, moet dit steeds versigtig hanteer word, want sodra die vrugte kneus, word dit bruin.
  • Moet egter nie gekneusde appels sommer net weggooi nie (selfs nie op die komposhoop nie) – kook dit met ’n bietjie suurlemoensap en ’n kaneelstokkie tot sag en verpulp dan.
  • Berei ’n kooksel appelpuree om in jou vrieskas te hê en as gesonde alternatief vir suiker te gebruik.
  • Indien jy wel ’n appel moet afskil, gebruik ’n skerp groentemessie of groenteskiller om so min as moontlik van die ‘vleis’-gedeeltes te verloor.
  • Appels wat in warm geregte gebruik word, hoef dikwels nie eers afgeskil te word nie.
  • Appelpuree vries uitstekend en kan dan vir ’n verskeidenheid van geregte gebruik word.

Appelpuree

  1. Sny appels, met die skil aan, in wiggies. Plaas in ’n kastrol (AMC 20 cm Gourmet High) met ’n bietjie water en ’n kaneelstokkie of enige ander speserye van jou keuse.
  2. Bring oor matige hitte tot kookpunt en prut vir 15-20 minute of tot heeltemal sag. Haal die kaneelstokkie uit en verpulp met ’n stokmenger tot fyn. Skep in ysbakkies en vries. Keer die blokkies in ’n vrieshouer uit en gebruik soos nodig in enige van die geregte soos hierbo voorgestel.

Onthou, jý kan die verskil maak

Vir meer oor AMC http://www.amcsa.co.za/en/product-range/cookware/individual-units/